”Suomalaisen maalipallon kotiin” eli goalball.fi-sivustolle päivitetään uutterasti suurta arkistoa maalipallon kansallisen sarjatoiminnan historiasta. Kansallinen maalipallon sarjatoiminta on pyörinyt Suomessa jo kaudesta 1995 – 1996, jolloin aloitettiin pelaamaan maalipallon suomenmestaruudesta sarjamuotoisella järjestelmällä. Tätä ennen suomenmestaruus oli ratkaistu vuodesta 1972 alkaen kerran vuodessa järjestetyssä SM-turnauksessa.

Tällä hetkellä kausiarkistosta löytyvät kaudet 2004 – 2020, mutta uskomme, että saamme sarjatoiminnan arkiston kokonaisuudessaan valmiiksi vielä tämän kevään aikana. Tämän jälkeen pääsemme julkaisemaan aina mielenkiintoisia tilastoja vuosien varrelta.

Nyt on saatu valmiiksi kuitenkin 2010-luvun osalta mitalitilastot joukkueiden ja pelaajien osalta molemmista sarjoista sekä maalintekijätilastot viimeisen kymmenen kauden ajalta. Tänään pääsemme kurkistamaan 2010-luvun mitalitaulukoihin ja huomenna julkistamme 2010-luvun maalintekijätilastot.

SM-Sarja

Viimeisen kymmenen vuoden aikana SM-Sarjassa on saatu pelatuksi yhdeksän kokonaista kautta; viime kaudella saatiin pelattua runkosarja, mutta finaaliturnaus jouduttiin perumaan koronaviruspandemian vuoksi ja näin ollen viralliset SM-mitalit jäivät jakamatta.

2010-luvun ehdoton dynastia SM-Sarjan puolella on ollut espoolainen Old Power, joka on napannut peräti viisi suomenmestaruutta, eikä se ole jäänyt mitalitta yhdelläkään kaudella 2010-luvulla. Loput neljä suomenmestaruutta on jaettu tasan Dragonsin ja Pro Näpäjän kesken. Yhteensä mitalistijoukkueita on ollut 2010-luvulla SM-Sarjassa seitsemän.

Old Power-pelaajat luonnollisesti miehittävät myös pelaajien mitalitilaston kärkisijat; 2010-luvun menestynein pelaaja SM-Sarjassa on Mikko Viittala kahdeksalla mitalillaan, joista peräti kuusi on kultaista. Seuraavina listalta löytyvät tasapäin Marko Kauppila ja Erkki Miinala, joilla on niin ikään kahdeksan mitalia, joista neljä on kirkkainta. Kahdeksan mitalin miehiä 2010-luvulla ovat lisäksi miesten maajoukkuelegendat Jarno Mattila ja Petri Posio. Yhteensä 30 pelaajaa saavutti mitalin SM-Sarjassa 2010-luvun aikana.

1-Divisioona

1-Divisioonassa on joukkue- ja pelaajavaihtuvuutta huomattavasti SM-Sarjaa enemmän. Divarissa pelattiin täyteen 2010-luvulla kahdeksan kautta, kun 2012 – 2013 kaudella pelattiin ainoastaan SM-Sarjaa ja viime kausi päättyi Divarin osalta myös runkosarjaan, eikä virallisia mitaleita jaettu2010-luvulla nähtiin peräti kuusi eri mestarijoukkuetta divarissa; ainoastaan Dragons ja Näpäjä Icewind onnistuivat kahdesti valloittamaan Divarin valtikan, loput neljä mestaria vain kertaalleen. Eniten mitaleita 2010-luvulla saalisti espoolainen O.P. Juniors, joka yhden kultamitalinsa lisäksi nappasi kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Yhteensä 2010-luvulla Divarissa nähtiin 11 eri mitalijoukkuetta.

Divaripelaajista menestynein 2010-luvulla oli Ibrahim Milanovic, jonka kaulaan ripustettiin mitali jokaisella kahdeksalla kaudella; mitaleista kolme olivat kultaisia. Toinen kolmen kullan pelaaja Divarissa 2010-luvulla oli naisten maajoukkueen kantava voima Krista Leppänen. Kolmantena pelaajien mitalitilastossa on Susanna Halme kuudella mitalillaan, kaksi kutakin laatua. Iida Kauppila rohmusi mitaleita toiseksi eniten, yhteensä seitsemän kappaletta, mutta vain yksi niistä oli sitä kirkkainta lajia. Yhteensä 49 pelaajaa oli voittamassa mitalia Divarissa 2010-luvun aikana.

Kuinka monta mitalia kukin seura saalistikaan 2010-luvulla, montako mitalia omasta tai kaverin mitalikaapista löytyykään; käy tutustumassa 2010-luvun mitalitaulukoihin täältä.