Maalipallon kehittivät vuonna 1946 itävaltalainen Hanz Lorentzon ja saksalainen Sett Reindle sodassa sokeutuneiden veteraanien kuntoutusmuodoksi.
Alkuvaiheet Suomessa
Suomeen laji rantautui 1960-luvun alkupuolella ja tuulta laji otti kunnolla purjeisiinsa, kun Sokeain Keskusliiton Urheilutoimikunta tuotti käännöksen saksankielisistä maalipallosäännöistä 1960-luvun puolivälissä.
Samoihin aikoihin alkoi myös maalipallojen välitys harrastajille.
Harjoitusvuorotoiminta alkoi olla 1960-luvun loppupuolella erittäin vilkasta Etelä- ja Keski-Suomessa.
Silti jouduttiin odottamaan vielä hetki, kunnes tiettävästi ensimmäinen maalipalloturnaus pelattiin Suomessa. Tuo hetki koitti 7.3.1971, kun Turun Puolalan koululla viisi joukkuetta mittelivät paremmuudestaan.
Ensimmäinen maalipallon SM-turnaus pelattiin 16.4.1972 Helsingissä Aleksis Kiven koululla. SM-mitalit ratkaistiin yksittäisessä turnauksessa aina vuoteen 1995 asti, jolloin SM-Sarjaa siirryttiin pelaamaan sarjamuotoisesti syksystä kevääseen.
Saapuminen paralympianäyttämölle
Maalipallo saapui paraurheilumaailman tietoisuuteen, kun se teki paralympiadebyyttinsä Toronton Paralympialaisissa 1976.
Tuolloin mukana oli seitsemän miesten joukkuetta ja finaalissa kohtasivat lajin emämaat Itävalta ja Saksa; nykyisin maalipallokartalta lähes kokonaan kadonnut Itävalta voitti maalipallon ensimmäiset paralympiakultamitalit.
Kaikkien aikojen ensimmäisissä maalipallon MM-Kilpailuissa Itävallassa vuonna 1978 mukana oli jo kymmenen miesten joukkuetta. Tällä kertaa Saksa oli Itävaltaa vahvempi finaalissa.
Arnheimin Paralympialaisissa vuonna 1980 nähtiin myös Suomen miesten debyytti paralympiatasolla. Suomi sijoittui seitsemänneksi Saksan paralympiavoittoon päättyneissä kisoissa.
Naiset mukaan arvokisoihin 1980-luvulla
Yhdysvaltojen Indianapoliksessa järjestettiin vuonna 1982 maalipallon järjestyksessään toiset MM-Kilpailut ja ensimmäisen kerran mukana olivat myös naismaalipalloilijat. Naisten turnaukseen osallistui kuusi maata, joista voittajaksi selviytyi emäntäjoukkue USA. Myös miesten kultaiset mitalit jäivät isäntien käsiin.
Kaikkien aikojen ensimmäiset maalipallon EM-Kilpailut pelattiin Tanskassa ja mukana olivat myös naismaalipalloilijat.
Suomen naiset ottivat heti ensimmäisistä EM-Kilpailuista hopeiset mitalit, Suomen miesten sijoittuessa kuudensiksi.
Suomen naiset ja miehet pääsivät osallistumaan ensimmäisiin maalipallon MM-Kilpailuihinsa vuonna 1986 Hollannin Roermondissa.
Miesten turnaukseen osallistui ennätykselliset 18 maata; 1980-luvun lopun hallitsija Jugoslavia voitti kilpailut ja Suomen miehet olivat kahdeksansia.
Naisten turnaukseen osallistui kymmenen maata ja Suomen naiset olivat hienosti neljänsiä.
Suomen miesten ensimmäinen arvokisamitali irtosi vuoden 1989 EM-Kilpailuista Tanskasta, kun miehet olivat jugoslavian ja Saksan jälkeen kolmansia.
Kullanhuuruinen 1990-luku
Suomen kautta aikojen ensimmäinen MM-mitali näki päivänvalonsa, kun Suomen naiset voittivat pronssia vuoden 1990 Calgaryn MM-Kilpailuista. Edelle ehtivät ehdottomat edellisen vuosikymmenen mahtimaat Tanska ja USA.
Barcelonan Paralympialaiset käynnistivät huikean mitalisateen suomalaisittain. Suomen naiset juhlivat paralympiakultaa kukistamalla finaalissa Tanskan.
Suomen miehetkin ylsivät aina paralympiafinaaliin saakka, mutta Italia kukisti miehet hurjan finaalin jälkeen 2-1-lukemin.
Niin seuraavan vuoden EM-Kilpailuissa Iso-Britanniassa kuin vuoden 1994 USA:n MM-Kilpailuissa molemmat maajoukkueemme juhlivat kultamitalia.
Atlantan Paralympialaisissa maajoukkueidemme osat vaihtuivat Barcelonasta. Tällä kertaa Suomen miehet marssivat paralympiakultaan ja naiset nappasivat hopeiset mitalit.
Liekö tästä suivaantuneet naisemme, sillä tämän jälkeen joukkue juhli vielä kahta EM-kultaa ja yhtä MM-kultaa, kunnes vuosituhat vaihtui ja kullanhuuruiset vuodet himmenivät hetkeksi.
Sukupolvenvaihdoksia ja dynastioita 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä
2000-luvun alkupuolella Suomen maajoukkueet pysyttelivät maailman kärjen tuntumassa, mutta selvästi sukupolvenvaihdosta oli ilmoilla kummassakin leirissä.
Maailmalla valtikkaa naisten puolella piti hallussaan Kanada, joka voitti vuoden 2000 ja 2004 paralympialaiset. Samaan pystyi miesten puolella Tanska.
2003 järjestettiin ensimmäiset IBSA:n Maailmankisat, jotka ovat siitä lähtien toimineet paralympialaisten karsintaturnauksena.
Suomen naiset voittivat Kanadan Quebecissä käydyt kilpailut ja miehet olivat viidensiä ja molemmille irtosi paralympiapaikka vuoden 2004 Ateenan Paralympialaisiin.
Kautta aikojen ensimmäiset alle 19-vuotiaiden maalipallon MM-Kilpailut pelattiin vuonna 2005 USA:ssa ja tämän jälkeen kisat on järjestetty joka toinen vuosi.
Kanadan naiset jatkoivat vielä kultaputkeaan voittamalla myös vuoden 2006 MM-Kilpailut.
Miesten puolella vahvasti nousuaan kohti maailman huippua tehnyt Liettua otti vihdoin miesten valtikan haltuunsa samoissa kisoissa Yhdysvalloissa.
Vuosi 2007 oli melkoista tunteiden vuoristorataa Suomen naisille; keväällä käydyissä Turkin EM-Kilpailuissa Suomen naiset nousivat upeasti aina euroopanmestaruuteen.
Toisaalta euroopanmestari jätettiin tylysti ulos Pekingin Paralympialaisista, kun Brasiliassa pelatussa paralympiakarsintaturnauksessa naiset eivät saaneetkaan riittävää flow’ta päälle, vaan paralympiapaikka jäi haaveeksi.
Suomen miehet olivat samaisten paralympiakarsintojen toisia ja selvisivät seuraavan vuoden paralympialaisiin. Mikä ironisinta, niin Suomen miehet olivat EM-kisatasolla B-Sarjassa.
Pekingin Paralympialaisissa Suomen miehet hävisivät puolivälieräottelunsa tulevalle paralympiavoittajalle Kiinalle 7-6; Kiina nousi dramaattisesti paralympiakultaan Liettuaa vastaan, oltuaan viisi maalia tappiolla paralympiafinaalin puoliajalla.
Suomen naiset ylsivät mitaleille myös vuoden 2009 Saksan EM-Kilpailuissa nappaamalla pronssia yllätysmestari Iso-Britannian ja Tanskan jälkeen.
Suomen miesten uusi tuleminen ja aallonpohja
Vuoden 2010 MM-Kilpailuissa Sheffieldissä Liettua maksoi kalavelkansa Kiinalle rökittämällä sen finaalissa maanrakoon 14-4-lukemin.
Samoin Kiinan naiset ottivat revanssin USA:sta, joka oli kukistanut kaksi vuotta aiemmin kiinalaiset Pekingin paralympiafinaalissa.
Suomen miesten uusi sukupolvi oli kypsynyt voittavaksi joukkueeksi ja vuonna 2011 joukkue alkoi korjaamaan kovan työnsä hedelmiä; miehet voitti Turkissa käydyt paralympiakarsinnat, Suomen naisten ollessa toisia ja näin molemmille joukkueille paralympiapaikka Lontoon Paralympialaisiin.
EM-Kilpailuissa Tanskassa Suomen miehet pelasivat jälleen tappioitta ja lopulta finaalissa joukkue jyräsi myös hallitsevan maailmanmestarin Liettuan.
Lontoon Paralympialaiset vuonna 2012 olivat kaikkea muuta kuin pelkkää juhlaa Suomen miehille; joukkue hävisi kolme ensimmäistä otteluaan, mutta nousi kuilun partaalta viimeisenä jatkoon alkulohkostaan ja loppu on historiaa!
Muodonmuutoksen kokeneet miehet olivat aivan uudesti syntyneitäpuolivälieräottelusta eteenpäin ja lopulta paralympiafinaalissa joukkue murskasi Brasilian 8-1-lukemin.
Suomen naiset olivat niin ikään mitalipeleissä asti, mutta valitettavasti naiset joutuivat jäämään ikävästi neljänsiksi ja ilman paralympiamitalia.
Vuoden 2014 koti MM-Kilpailut Espoossa olivat melko kaksijakoiset suomalaisittain; Suomen naiset jäivät alkulohkoonsa, mutta Suomen miehet olivat tulleet kotikentälle esittämään parastaan ja taistelemaan myös MM-kullasta.
Miehet ylsivät lopulta MM-finaaliin asti, mutta pari vuotta kostoaan hautonut Brasilia juotti karvasta kalkkia nuijimalla isännät lattiaan 9-1-lukemin.
Hopeaan oli tyytyminen Suomen miehillä myös vuoden päästä Liettuan EM-Kilpailuissa, kun Turkki kukisti miehet finaalissa 9-8-lukemin.
Suomen naiset kokivat karvaan puolivälierätappion vapaaheittokilpailun jälkeen Ukrainalle, minkä jälkeen naiset taistelivat seitsemännen sijan ja säilyivät näin A-Sarjassa.
Aiemmin keväällä naiset olivat käyneet Etelä-Koreassa paralympiakarsinnoissa, mistä ei kuitenkaan paikkaa Rion Paralympialaisiin auennut, joten vain Suomen miehet nähtiin Riossa.
Liekö avainpelaajien pahat loukkaantumiset syöneet parasta terää Suomen miesten tekemisestä, mutta Rion Paralympialaisissa joukkueen otteet olivat todella kesyjä ja täten kohtalona oli jääminen alkulohkoon.
Rion Paralympialaisissa pitkään paralympiakultaa jahdannut 2000-luvun menestyksekkäin miesmaalipallomaa Liettua sai himoitsemansa. Naisten puolella uudeksi hallitsijaksi maalipallomaailmassa oli noussut Turkki, joka vuorostaan löi Kiinan naiset paralympiafinaalissa; tämä oli kolmas peräkkäinen paralympiahopea Kiinan naisille.
2017 Pajulahdessa järjestettiin maalipallon EM-Kilpailut, mutta nämä kisat eivät suomalaisittain jättäneet jälkipolville paljoakaan kerrottavaa. Suomen naiset putosivat B-Sarjaan kahdeksannella sijallaan ja Suomen miehet säilyivät juuri ja juuri A-Sarjassa seitsemännellä sijallaan.
Liettua hallitsi jälleen miesten turnausta ratkaisupeleissä nihkeästä alustaan huolimatta. Naisten puolella Venäjä nappasi hallitsevan paralympiavoittajan Turkin päänahan finaalissa.
Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002 kumpaakaan Suomen maalipallomaajoukkueista ei nähty MM-Kilpailuissa vuonna 2018 Ruotsin Malmössä.
Miesten puolella Brasilia jatkoi voittamattomana MM-Kilpailuissa; tällä kertaa finaalissa taipui nuori Saksan joukkue, joka koki saman kohtalon vuotta aiemmin Pajulahden EM-finaalissa.
Naisten finaalissa nähtiin jälleen kaksi ehdotonta maailman hallitsijajoukkuetta Venäjä ja Turkki; Venäjä oli jälleen niukasti Turkkia vahvempi.
Vuosi 2019 oli toiveita täynnä, kun Suomen naisilla ja miehillä oli edessään sekä paralympiakarsinnat että EM-Kilpailut.
Indianan Paralympiakarsinnoissa Suomen naiset sijoittuivat lopulta seitsemänsiksi ja dramaattisesti alkulohkoon jääneet Suomen miehet yhdeksänsiksi.
EM-Kilpailut Saksan Rostockissa olivat äärimmäisen vaikeat Suomen naisille, ja lopulta naiset jäivät kahdeksansiksi pudoten jälleen B-Sarjaan.
Suomen miehet pelasivat erittäin vakuuttavasti alkulohkonsa häviten vain isäntämaa Saksalle 3-2-lukemin. Puolivälierissä kuitenkin Turkki tuli ja murskasi suomalaisten unelmat Tokion paralympiapaikasta 7-5-lukemin.
Suomen miehet olivat lopulta EM-Kilpailuiden viidensiä. Saksa nousi miesten mestariksi ja Turkki palasi naisten valtaistuimelle.