Maalipallo on alun perin näkövammaisille suunniteltu joukkuepeli, joka on kuulunut paralympialaisten ohjelmaan vuodesta 1976 lähtien ja kasvanut harrastetuimmaksi joukkuelajiksi näkövammaisten keskuudessa. Nykyisin lajia pelataan jokaisella mantereella yhteensä yli 120 maassa.
Vaikka maalipallo onkin näkövammaisille suunniteltu joukkuepeli, niin täysin näkevätkin henkilöt voivat pelata sitä kansallisella tasolla ja kansainvälisellä seurajoukkuetasolla.
Maalipallon erikoisuutena on se, että peli perustuu kuuloaistiin; jokaisella kentällä olevalla pelaajalla on täydellisesti pimentävät pelilasit päässä, jotta jokainen kentällä oleva pelaaja on tasa-arvoisessa asemassa.
Faktoja Maalipallosta
Peliväline
- Maalipallo on kovasta kumista valmistettu 1,25 kg painoinen karkeapintainen pallo, jonka sisällä on kulkuset mahdollistamassa sen, että pelaajat kuulevat, missä pallo milloinkin pelikentällä liikkuu.
Maalipallokenttä
- Maalipalloa pelataan lentopallokentän kokoisella alueella (9 metriä leveä ja 18 metriä pitkä). Molemmissa päädyissä on kentän levyiset ja 1,3 metriä korkeat maalit;
- Maalipallokenttä jaetaan kolmeen osaan; joukkuealueet sijaitsevat molemmissa päädyissä kuusi metriä maalista, minkä sisällä joukkueet suorittavat puolustamisen ja hyökkäämisen sekä neutraali keskialue;
- Kentän taktiset viivat ja ulkorajat on merkattu teipillä, minkä alle on vielä lisätty ohutta narua, jotta pelaajat tuntisivat käsien ja jalkojen avulla, missä kentän rajat menevät.
Peliaika
- Maalipallo-ottelu kestää 2 * 12 minuuttia tehokasta peliaikaa, eli kello pysäytetään aina pallon mennessä ulos kentältä kuin myös rangaistusheittotilanteiden, aikalisien ja vaihtojen yhteydessä. Lisäksi kello pysäytetään mahdollisissa loukkaantumistilanteissa ja muissa epäselvissä tilanteissa;
- Puoliajan pituus on kolme minuuttia.
Joukkue ja sen tehtävä
- Joukkueessa on maksimissaan kuusi pelaajaa, joista kolme on yhtä aikaa kentällä;
- Joukkueet pysyvät omilla joukkuealueillaan, missä puolustaminen ja hyökkääminen tapahtuu;
- Joukkueen tavoitteena on heittää pallo maata pitkin läpi vastustajan kolmen hengen puolustuslinjan ja saada sitä kautta pallo maaliin;
- Kuka tahansa kentällä olevista pelaajista voi heittää pallon kohti vastustajan päätyä;
- Kaikki kolme kentällä olevaa pelaajaa osallistuu myös puolustamiseen;
- Palloa voi myös heittää pompauttamalla, mutta tällöin pallon on pompattava niin omalla joukkuealueella kuin neutraalilla alueella ennen kuin se tulee vastustajan joukkuealueelle;
- Mikäli joukkueen pelaaja torjuu pallon keskiviivan yli tai pelikentän ulkopuolelle neutraalilla alueella, niin pallo palautetaan heittäneelle joukkueelle;
- Maalipallon vauhdikkuus perustuu siihen, että joukkueen torjuessa pallon, sillä on 10 sekuntia aikaa palauttaa pallo yli keskiviivan, välttyäkseen pelinviivytysrangaistukselta.
Aikalisät ja vaihdot
- Joukkueella on käytössään neljä aikalisää ottelun aikana. Mikäli joukkue haluaa käyttää kaikki neljä aikalisäänsä, niin yksi niistä on otettava ensimmäisen puoliajan aikana;
- Aikalisän pituus on 45 sekuntia;
- Joukkueella on käytössään neljä vaihtoa ottelun aikana. Mikäli joukkue haluaa käyttää kaikki neljä vaihtoaan ottelussa, niin yhden niistä on tapahduttava ensimmäisen puoliajan aikana. Puoliajalla tehtyjä vaihtoja ei lasketa.
- Joukkue voi vaihtotilanteessa vaihtaa vaikka kaikki kolme kenttäpelaajaansa.
Rangaistukset
- Maalipallossa on niin joukkue- kuin henkilökohtaisiakin rangaistuksia;
- Henkilökohtaiset rangaistukset: seuraavissa henkilökohtaisissa rangaistuksissa rangaistu pelaaja joutuu yksin puolustamaan yhden heiton ajan omaa maaliaan
- pitkä heitto (high ball); palloa heitettäessä sen tulee aina osua kenttään omalla joukkuealueella, mikäli näin ei tapahdu, niin tuloksena on pitkä heitto.
- Pomppuheittorangaistus (long ball); palloa heitettäessä pompauttamalla, sen on osuttava kenttään omalla joukkuealueella ja neutraalilla alueella ennen kuin se tulee vastustajan joukkuealueelle, mikäli näin ei tapahdu, niin tuloksena on pomppuheittorangaistus.
- Silmäsuojarangaistus (eyeshade penalty); mikäli pelaaja koskee pelilaseihinsa pelin aikana ilman tuomarin lupaa, niin tuloksena on silmäsuojarangaistus.
- Metelöintirangaistus (noise penalty); mikäli pelaaja pitää oman heittonsa aikana tarpeetonta meteliä, minkä katsotaan häiritsevän vastapuolen kuulemista puolustustilanteessa, niin tälle tuomitaan rangaistus metelöinnistä heiton aikana.
- Epäurheiliamainen käytös (unsportman like conduct); mikäli pelaajan kielenkäyttö on sopimatonta, tämä protestoi liian voimakkaasti, potkaisee palloa tai käyttäytyy uhkaavasti tuomaria tai toimitsijoita kohtaan, niin tästä voidaan pelaajalle tuomita rangaistus epäurheilijamainen käytöksestä.
- Laiton puolustus (illegal defense); mikäli pelaaja torjuu vastustajan heiton neutraalilla alueella, niin tälle tuomitaan rangaistus laittomasta puolustamisesta.
- Joukkuerangaistukset; joukkuerangaistustilanteissa vastapuoli saa valita kentällä olevista pelaajista, kuka jää torjumaan yksin yhden heiton ajan omaa maaliaan.
- Pelinviivytysrangaistus (delay of game); maalipallosäännöissä joukkue voi saada pelinviivytysrangaistuksen useasta eri syystä mm. myöhästyessään arvonnasta, viivytellessään pelilasien tarkistustilanteessa, valmennuksen saapuessa liian myöhään vaihtopenkkialueelle esim. aikalisän jälkeen tai joukkue ottaa liian monta vaihtoa taikka aikalisää ottelun aikana etc…
- Pelinviivytysrangaistus 10 sekuntia (delay of game, 10 seconds penalty); kun joku joukkueen pelaaja koskee palloon torjuntatilanteessa, niin tämän jälkeen joukkueella on kymmenen sekuntia aikaa palauttaa pallo keskiviivan yli kohti vastustajan päätyä, mikäli näin ei tapahdu, niin tuomitaan joukkueelle 10 sekunnin pelinviivytysrangaistus;
- Laiton valmennus (illegal coaching); pallon ollessa pelissä, vaihtopenkillä olevien valmentajien ja pelaajien on oltava hiljaa, muutoin joukkueelle tuomitaan rangaistus laittomasta valmentamisesta.
- Metelöintirangaistus (team penalty, noise); mikäli joku joukkueen pelaajista aiheuttaa häiritsevää meteliä toisen pelaajan heiton aikana, niin voidaan tästä joukkueelle tuomita rangaistus metelöinnistä.
Suomenkieliset Maalipallosäännöt
Alla olevasta linkistä pääset tutustumaan syvemmin suomenkieliseen versioon maalipallon kansainvälisen kattojärjestön IBSA:n virallisista säännöistä. Nämä säännöt ovat voimassa vuodesta 2018 vuoden 2021 loppuun asti.
Maalipallohistorian Lyhyt Oppimäärä
Alla olevasta linkistä pääset lukemaan lyhyen historiikin maalipallosta meiltä ja maailmalta!
Maalipallohistorian Lyhyt Oppimäärä
Pääset tutustumaan ”60 vuotta maalipalloa Suomessa”-historiikin sähköiseen versioon täältä.