Suomen miesten maajoukkue valmistautui toukokuun 2019 aikana intensiivisesti heinäkuun alussa koittaviin Yhdysvaltojen Indianassa pelattaviin paralympiakarsintoihin. Välietappi tuolla matkalla oli kansainvälinen maajoukkueturnaus, perinteikäs Great Lions Club Cup Liettuan pääkaupungissa Vilnassa 24. – 26. toukokuuta.
Turnaukseen osallistui Suomen lisäksi kuusi maajoukkuetta ja lisäksi isäntäjoukkue Liettualla oli kaksi erillistä joukkuetta, joten yhteensä turnaukseen osallistui kahdeksan joukkuetta, jotka oli jaettu kahteen alkulohkoon seuraavasti:
Lohko A: Liettua 1, Espanja, Suomi, Ukraina
Lohko B. Liettua 2, Belgia, Kanada, Tshekki
Molemmissa lohkoissa pelattiin yksinkertainen kaikki kaikkia vastaan alkusarja; lohkojen kaksi parasta joukkuetta etenivät välierä- ja mitaliotteluihin, sijoille 3 – 4 alkulohkossa jääneet joukkueet mittelivät sijoitusotteluissa.
Suomen joukkue
Pelaajat
Pelinumero / Nimi
1 Ehsan Zoveidavi
2 Ville Montonen
4 Erkki Miinala
7 Eetu Eronen
8 Miika Honkanen
9 Joni Ylönen
Päävalmentaja: Jarkko Pokkinen
Fysiikkavalmentaja: Toni Kneip
Huoltaja: Oskari Nyström
Videoanalyysit: Heikki Juvonen (Kihu)
Tulokset
Perjantai 24.5.2019
Kello / Lohko / Kotijoukkue / Vierasjoukkue / Tulos
09.00 A Liettua1 – Espanja 13 – 3
10.00 A Ukraina – Suomi 10 – 4
Maalintekijät: #4 Miinala 3, #2 Montonen 1
11.00 B Liettua2 – Tshekki 10 – 11
12.00 B Belgia – Kanada 11 – 7
14.00 A Suomi – Espanja 17 – 8
Maalintekijät: #4 Miinala 9, #1 Zoveidavi 5, #9 Ylönen 2, #7 Eronen 1
15.00 A Liettua1 – Ukraina 11 – 12
16.00 BKanada – Tshekki 13 – 11
17.00 B Liettua2 – Belgia 10 – 12
Lauantai 25.5.2019
09.00 A Espanja – Ukraina 3 – 7
10.00 A Suomi – Liettua1 8 – 15
Maalintekijät: #2 Montonen 3, #4 Miinala 2, #1 Zoveidavi 1, #7 Eronen 1, #8 Honkanen 1
11.00 B Tshekki – Belgia 6 – 16
12.00 B Kanada – Liettua2 10 – 12
14.00 Sijat 5-8: Suomi – Tshekki 9 – 6
Maalintekijät: #1 Zoveidavi 4, #7 Eronen 2, #9 Ylönen 2, #2 Montonen 1
15.00 Sijat 5-8: Kanada – Espanja 9 – 8
16.00 Välierä: Ukraina – Liettua2 15 – 6
17.00 Välierä: Belgia – Liettua1 6 – 9
Sunnuntai 26.5.2019
08.30 Sijat 7-8: Espanja – Tshekki 7 – 4
09.40 Sijat 5-6: Suomi – Kanada 10 – 4
Maalintekijät: #4 Miinala 6, #1 Zoveidavi 1, #2 Montonen 1, #7 Eronen 1, #8 Honkanen 1
10.50 Pronssiottelu: Belgia – Liettua2 8 – 4
12.00 Loppuottelu: Ukraina – Liettua1 9 – 5
Loppujärjestys turnauksessa
- Ukraina
- Liettua 1
- Belgia
- Liettua 2
- Suomi
- Kanada
- Espanja
- Tshekki
Otteluraportit
Alta löytyvät Liettuan turnauksen osalta Suomen miesten otteluiden raportit.
Suomi – Ukraina
Suomen miesten maalipallomaajoukkue avasi kansainvälisen Great Lions Cup 2019-turnauksen Liettuan pääkaupungissa Vilnassa ottelulla Ukrainaa vastaan kokoonpanossa #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita). Ukrainalaiset siirtyivät jo toisella heitollaan ottelussa 1-0-johtoon, kun pallo otti kovan kimmokkeen Honkasesta leijaten Suomen rysään. Honkasen pelin alku ei ollut helpoin mahdollinen, sillä vain hetki avausmaalista, niin seuraavaksi miehen jaloista noussut pallo leijaili yli takana olleen Miinalan ja Suomen reppuun. Kolmisen minuuttia pelattuna, kun Suomi oli pakotettu ottamaan aikalisä, jotta peli saataisiin rauhoittumaan. Tämä tepsikin hetkellisesti, ja Miinala iski kavennuksen Ukrainan verkkoon vitosesta.
Tämän jälkeen ukrainalaisten kynsiin joutui Montonen, jonka tontilta iskettiin kahteen otteeseen pallo nuottaan ja peli oli karkaamassa suomalaisten käsistä. Montonen otettiin vaihtoon ja #1 Zoveidavi kentälle seiskalaituriksi. Ukrainalaisten terävä pomppu nousi jälleen Honkasen jaloista, mutta päätyi tällä kertaa Suomen ylärimaan, mistä takaisin kentälle pompanneen pallon nappasi käsiinsä Miinala, joka lähti välittömästi vastahyökkäykseen kaventaen ottelun 2-4-lukemiin. Avauspuoliajan aivan viime hetkillä ukrainalaisilta rangaistus liian ilmavan pompun vuoksi, mutta Zoveidavin rankkari torjuttiin kutosesta ja näin puoliajalle Ukrainan 4-2-johtolukemista.
Puoliajalla ei vaihtoja. Toisen puoliskon alku jäljitteli avauspuoliskon alkua sentteri-Honkasen osalta, kun jälleen kolmospuolelta miehen jaloista pallo nousi juuri ja juuri yli Miinalan ja jälleen pallo löytyi Suomen häkistä. Tällöin vaihto Suomelta; Honkanen ulos ja #9 Ylönen sentterintontille. Ukrainalaiset innostuivat jälleen pomputtamaan palloa turhankin hanakkaasti ja tuloksena rangaistus. Miinala tykitti armottomasti vastaan tulleen ukrainalaispuolustajan kautta pallon pömpeliin ja peli kaventui tilanteeseen 3-5. Kauaa ei suomalaiset ehtineet juhlia, kun ukrainalaiset iskivät heti seuraavalla hyökkäyksellä pallon sisään vitosesta. Valitettavasti uusi kaikuisa halli aiheutti suuresti päänvaivaa erityisesti suomalaisten sentteriosastolle, eikä Ylönenkään päässyt oikein rytmiin pelissään, vaan 7-3-maali syntyi, kun ukrainalaisheitto sujahti sisään miehen kainalosta.
Suomalaisten täytyi ottaa riskiä hyökkäyksissään, ja tämä aiheuttikin Miinalalle rangaistuksen pitkästä heitosta. Miinala torjui ukrainalaisten rankkarin, mutta harmikseen suoraan oman tolpan juuresta sisään. Zoveidavi siirtyi vaihtopenkille ja Montonen tuli sisään ottamaan uutta alkua turnaukseen. Montonen saikin iskeä turnauksen avausmaalinsa rankkarista kaventaen ottelun 4-8-lukemiin. Jälleen ilo oli lyhytaikainen, kun korkea ukrainalaispomppu nousi Ylösen kautta verkon perukoille ja suomalaisten haaveet kiristä tyrehtyivät. Loppulukemat 10-4 syntyivät jälleen Ylösen kainalosta ja näin Suomelle todella nihkeä alku Vilnan turnaukselle.
Suomi – Espanja
Suomen miehet kohtasivat Great Lions Cup 2019-turnauksen toisessa ottelussaan Espanjan ja otteluun lähdettiin kokoonpanossa Miinala ykkösessä (oikea laita), Ylönen keskellä ja Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Suomalaiset siirtyivät ottelussa 1-0-johtoon, kun onnistuneen harhautuskuvion päätteeksi Miinala tulitti pallon sisään vitosesta. Miinala sähelsi kuitenkin hetken kuluttua rangaistuksen pitkästä heitosta, mistä espanjalaiset tulivat tasoihin. Tämän jälkeen suomalaiset näyttivät jo karkaavan espanjalaisilta pahemman kerran, kun Miinala ja Zoveidavi iskivät vuorotellen maaleja ja peli oli pian jo 4-1 Suomelle.
Mutta mitä vielä; espanjalaisten sileä heitto lirahti Miinalan kainalosta pömpeliin, eikä tässä vielä kaikki, vaan hetken kuluttua täysin epäonnistunut espanjalaisheitto lirui ohi hölmistyneiden Ylösen ja Miinalan ja espanjalaiset olivat hiipineet jo maalin päähän. Tämän jälkeen Miinala alkoi ottamaan toden teolla totuttua rooliaan ja miehen kolmella maalilla suomalaiset siirtyivät puoliajalle suhteellisen turvallisentuntoisista 7-3-johtolukemista.
Aivan avauspuoliskon viime sekunneilla Zoveidavi oli otettu vaihtopenkille ja tilalle saapui ensimmäistä kertaa tässä turnauksessa tositoimiin päässyt Eronen, joka tuli ykköslaitaan, Miinalan siirtyessä seiskalaituriksi. Eronen avasikin maalitilinsä pomputtamalla pallon sisään vitosesta. Ikävä kyllä Eronen ei ollut yhtä räväkkä puolustuspelissään, vaan espanjalaiset kavensivat miehen ykköskulmasta. Miinala oli todella terävällä hyökkäyspäällä ja mies iski jälleen nopeasti kahteen otteeseen ja peli Suomelle 10-4. Ylönen puolestaan syötti espanjalaisille todellista omaa lääkettä, kun tällä kertaa Ylösen hieman hajonnut heitto lähti äänettömänä kierteenä kohti täysin äimän käkenä ollutta espanjalaispuolustusta ja lopulta pallo ylitti espanjalaisten maaliviivan herättäen suomalaiset villeihin tuuletuksiin.
11-5-tilanteessa Miinala siirtyi vaihtopenkille ja Zoveidavi takaisin kehään seiskalaituriksi. Zoveidaviltakin alkoi tehoja löytymään ja mies kuritti armotta löysää espanjalaispuolustusta ja peli oli hetkessä 13-5. Ylönen vuorostaan iski terävästi pallon espanjalaisten rysään niin, että kajahti ja suomalaiset olivat maalin päässä katkaista ottelun. Espanjalaiset tekivät kuitenkin pari osumaa; ensiksi ristipallo sujahti sisään Erosen kulmasta ja seuraavaksi Ylönen ohjasi pallon ohi Zoveidavin seiskakulmasta sisään.
Tällöin Miinala alkoi jo tehdä tuloaan takaisin kentälle. Zoveidavi iski jälleen pallon espanjalaisten häkkiin ja peli oli 15-7 Suomelle. Miinala tepasteli epähuomiossa yli Suomen vaihtopenkkialueen rajan ja tästä tuomittiin suomalaisille pelinviivytysrangaistus. Eronen oli jo napata espanjalaisrankkarin, mutta mies juuttui kuin täi tervaan nihkeään parkettiin ja pallo painui miehen ohitse maaliin. Miinala tuli Erosen tilalle kentälle viime hetkiksi täynnä tulta ja tappuraa. Nuori espanjalaislaituri joutui Miinalan käsittelyyn ja tuloksena heti kaksi peräkkäistä maalia. Aivan ei suomalaiset ehtineet päättää ottelua kymmenen maalin eroon, vaan lopputulos 17-8 Suomelle varsin tapahtumarikkaan ottelun päätteeksi.
Suomi – Liettua 1
Suomen miehet avasivat Vilnan kansainvälisen turnauksen toisen päivän ottelulla isäntämaa Liettuan ykkösjoukkuetta vastaan kokoonpanossa Miinala ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Montonen seiskassa (vasen laita). Ottelun alku ei ollut ruusuinen suomalaisittain, kun liettualaiset siirtyivät 1-0-johtoon seiskatolpan kautta. Seuraavaksi pallo suhahti Suomen verkkoon vitosesta ja peli jo 2-0 Liettualle. Miinala kavensi ottelun 1-2-lukemiin niin ikään vitosesta. Korkea liettualaispomppu nousi Honkasen päältä Suomen pömpeliin ja peli 3-1 Liettualle.
Honkanen kuittasi virheensä iskemällä turnauksen avausmaalinsa vitospuolelta. Honkanen – Montonen-akseli ei tahtonut millään saada vitosväliä tilkittyä ja jälleen verkko pölähti vitossektorilta ja tällöin Montonen otettiin vaihtoon ja Zoveidavi kentälle seiskalaituriksi. Zoveidavin korkea kierteinen pomppu nousi liettualaissentterin kautta rysään ja Suomi oli hiipinyt jälleen maalin päähän. Valitettavasti liettualaiset iskivät jälleen huipputarkan heiton seiskatolpan kautta nuottaan ja peli 5-3 Liettualle. Tämän jälkeen Miinala ja Zoveidavi kumpainenkin syyllistyivät vuoronperään rangaistukseen pitkästä heitosta ja liettualaiset iskivät armotta pelin hetkessä 7-3-lukemiin. Miinala sai kavennusmahdollisuuden rankkarista, mutta pallo seiskapuolelta leveäksi, eikä kavennusmaalia syntynyt.
Miinala ja Honkanen törmäsivät rankkarin jälkeen niin, että Honkanen refleksinomaisesti koski laseihinsa, mistä tuomari tuomitsi rangaistuksen Honkaselle, eivätkä liettualaiset armahtaneet rankkarissa. Miinalan tunteet kuohahtivat ja miehelle mätkäistiin seuraavaksi rangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä, ja kun liettualaisten rankkarit olivat riittävän tarkkoja, niin peli oli pahemman kerran karannut suomalaisten käsistä. Miinalalle vielä yksi pomppuheittorangaistus avauspuoliskolla, mistä seuranneen rankkarin mies kuitenkin torjui. Tauolle liettualaisten 9-3-johtolukemista.
Puoliajalla Honkanen ja Zoveidavi vaihtoon, Eronen kentälle sentteriksi ja Montonen seiskalaituriksi. Suomalaiset siirtyivät puolustamaan hyvin lähelle omaa maaliviivaa, mikä rauhoittikin selvästi joukkueen puolustustyöskentelyä. Montosen nopea palautus kavensi pelin 4-9-lukemiin. Miinalan hyökkäyspeli ei ottanut millään onnistuakseen, vaan hyökkäysvirheitä tuli toisella jaksollakin peräti neljä kappaletta, joista liettualaiset rokottivat kahdesti. Suomalaiset saivat Montosen ja Miinalan onnistumisien myötä hieman kirittyä liettualaisten johtoa kiinni, mutta valitettavasti myöskin omissa soi puutteellisten puolustusasentojen vuoksi.
Vaikka ottelun toinen puoliaika oli paljon tasapainoisempaa tekemistä suomalaisilta, niin joukkue ei saanut millään tavalla pakettiaan kunnolla kasaan missään vaiheessa ottelua. Toisella puoliskolla kokeiltiin paljon eri muodostelmia ja saatiin myös arvokasta kokemusta alhaalla puolustamisesta, mikä on varsin hyvä ase kovia pomppuheittojoukkueita vastaan. Liettuan ykkösjoukkue voitti kuitenkin ottelun 15-8 ja näin Suomen kohtalona oli pelata sijoitusotteluissa.
Sijat 5 – 8: Suomi – Tshekki
Suomen miehet lähtivät Vilnan turnauksen sijoitusotteluun Tshekkiä vastaan kokoonpanossa Zoveidavi ykkösessä (oikea laita), Ylönen keskellä ja Montonen seiskassa (vasen laita). Ottelun avausminuutit olivat melko tunnustelevia ja ainoa merkittävä tapahtuma oli Zoveidavin pomppuheittorangaistus, mistä Tshekki siirtyi 1-0-johtoon. Suomalaiset alkoivat ottaa peliä kuitenkin haltuunsa hyökkäyspelillään ja Zoveidavi tasoittikin ottelun tshekkiläisten ykköslaiturin kainalosta verkon perukoille painuneella vedolla. Zoveidavi iski vuorenvarmalla rankkarilla suomalaiset 2-1-johtoon.
Avauspuoliskolla suomalaisten puolustuksella ei ollut mitään hätää, vaan päinvastoin tshekkiläisillä kävi jatkuvasti pieni tuuri torjunnoissaan. Zoveidavi jatkoi tshekkiläisten möyhentämistä tulittamalla pallon sisään vitosesta. Puoliaikalukemat 4-1 Zoveidavi viimeisteli kolmospuolelta tshekkiläisten ykköslaiturin avustuksella.
Avauspuoliajan selkeä hahmo Zoveidavi siirtyi puoliajalla vaihtopenkille ja Eronen sisään ykköslaituriksi. Eronen tuli kentälle todella terävänä ja tinttasi heti ensimmäisellä heitollaan pallon tarkasti sisään vitosesta. Tshekkiläiset saivat kavennuksen kolmosesta, mutta hetken kuluttua Montosen vasemman käden nopea palautus rämähti komeasti katiskaan kolmosesta. Tämän jälkeen Montonen otettiin vaihtoon ja Zoveidavi takaisin kentälle, tällä kertaa seiskalaiturin tontille. Ylönen tykitti terävästi kohti tshekkiläisten sentteripelaajaa, joka ei pystynyt vaimentamaan kovakierteistä palloa, vaan se nousi vastustamattomasti tshekkiläisten häkkiin.
Tshekkiläiset alkoivat olla todella pahoissa vaikeuksissa, kun Eronen herkutteli rankkarista tilanteeksi jo 8-2. Tshekkiläiset saivat pientä lohtua kaventamalla pelin 3-8-lukemiin Suomen keskisektorilta, mutta pian tämän jälkeen Ylönen hyökkäsi jälleen upeasti iskien pallon Tshekin rysään käyttämällä tshekkiläissentterin nosturipalveluita hyväkseen.
Tämän jälkeen suomalaisille sattui hieman musta hetki, kun ensiksi todella upean harhautuskuvion päätteeksi tshekit kavensivat vitosesta. Vain hetki tästä, niin Zoveidavin rangaistus pitkästä heitosta kostautui. Ja kun Zoveidavi hieman laiskotteli tshekkiläisten löysähkössä heitossa, niin yhtäkkiä peli olikin vain 9-6 Suomelle ja kellossa oli vielä nelisen minuuttia jäljellä. Suomalaiset saivat kuitenkin rauhoitettua pelinsä, tilkittyä oman päänsä ja pidettyä heitot sallittuina, ja näin lisämaaleja ottelussa ei enää nähty, vaan Suomelle voitto tshekeistä 9-6-lukemin. Päävalmentaja Pokkinen piti Miinalan naftaliinissa koko Tshekki-ottelun ajan pienenä varotoimena.
Sijat 5 – 6: Suomi – Kanada
Suomen miehet avasivat Vilnan turnauksen viimeisen ottelunsa Kanadaa vastaan kokoonpanossa Miinala ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Montonen seiskassa (vasen laita). Ottelun alkuhetket olivat vahvaa dominointia Suomelta, kun Miinala iski kahdella ensimmäisellä heitollaan maalin; ensiksi sisään kolmosesta ja seuraava heitto sujahti pömpeliin vitosesta. Kauaa ei tarvinnut odottaa Miinalan seuraavaa osumaa, kun mies kävi kiertämässä Montosen puolelta ja kierteinen pomppu verkon perukoille vitosesta. Seuraavaksi kanadalaisilta pitkä heitto, mutta Miinalan rankkari jäi hieman vaisuksi kilpistyen kanadalaistorjujaan keskisektorilla.
Suomalaisille sattui todella musta hetki, kun ensiksi kanadalaisten seiskalaituri kävi puolestaan kiertämässä ykköslaidalta tulittamassa pallon Montosen kainalosta sisään. Heti seuraava kanadalaisheitto lipsahti Miinalan jalkojen kautta nuottaan ja peli oli enää 3-2 Suomelle. Ja lisää oli tuleman, kun kanadalaisten ristipomppu leijaili sisään jälleen Montosen kainalosta ja peli oli hetkessä tasan. Miinala iski jälleen Suomen johtoon, kun kanadalaiset eivät oikein millään saaneet vitosväliään tilkittyä. Suomella oli hieman onnea, kun pallo nousi Montosen torjunnasta pompahtelemaan yläriman päälle ja siitä ulos kentältä. Miinala nappasi takaisin peliin palautetun pallon ja kiersi ovelasti Montosen puolelle ja miehen terävä kuti painui sisään kolmosvälistä. Miinalan korkea pomppu nousi kanadalaispuolustuksesta ylärimaan, mutta palasi siitä takaisin peliin, joten lisämaaleja avauspuoliskolla ei enää nähty, vaan puoliajalle suomalaisten 5-3-johtolukemista.
Puoliajalla ei nähty vaihtoja. Todella kokenut kanadalaiskolmikko puolusti tasapainoisemmin toisen puoliskon alun, mutta myöskään suomalaispäädyssä ei ollut hädänpäivää. Miinala kolisutteli hyvän harhautuskuvion päätteeksi jälleen kanadalaisten maalikehikkoa, mutta pallo palasi tolpasta takaisin peliin. Toisen puoliskon puolivälissä Montosen nopea palautus puhkoi vihdoin kanadalaispuolustuksen ja peli 6-3 Suomelle. Hetki tästä, niin Montonen otettiin vaihtopenkille ja Zoveidavi kentälle seiskalaituriksi. Kanadakin vaihtoi pelaajia, ja Miinala käytti häikäilemättömästi hyväkseen uuden kanadalaissentterin epävarmuuden ja pallo tämän käsien kautta katiskaan ja peli 7-3. Seuraavaksi kanadalaisten yliyritys johti rangaistukseen pitkästä heitosta; Honkanen ja Miinala harhauttelivat rankkaritorjujaa ja Zoveidavi iski todella viheliäisellä kierteellä pallon sisään kutosesta ja peli oli vahvasti suomalaisten käsissä.
Reilut kaksi minuuttia pelaamatta, kun Miinala vaihtopenkille ja Eronen kentälle ykköslaiturin virkaan. Honkasen pomppu yllätti kanadalaissentterin pahemman kerran ja pallo livahti tämän alta nuottaan ja peli jo 9-3. Kanadalaiset saivat pientä balsamia haavoilleen iskemällä pallon sisään kolmosvälistä. Erosen sisääntulot olivat sujuneet hyvin turnauksen aikana ja tällä kertaa mies iski toisella heitollaan ja mistäs muualtakaan pallo löysi tiensä kanadalaisrysään kuin Erosen bravuuripaikasta, vitosesta. Näin Suomelle voitto ja viides sija Vilnan tämänvuotisessa turnauksessa. Pientä alun mustaa hetkeä lukuun ottamatta turnauksen viimeinen ottelu oli todella tasapainoinen esitys suomalaisilta. Paljon jäi kuitenkin parannettavaa miesten otteisiin niin henkilökohtaisella kuin joukkuetekemisenkin tasolla, mutta asioita lähdetään korjaamaan jo viiden päivän kuluttua, kun miehet matkaavat vielä kovempitasoiseen kv-turnaukseen Ruotsin Malmöön.
Tilastot
Suomen miehet pelasivat turnauksessa viisi ottelua, joista se voitti kolme ja hävisi kaksi maalieron ollessa 48-43 / +5.
Maalintekijät
Erkki Miinala – 20
Ehsan Zoveidavi – 11
Ville Montonen – 6
Eetu Eronen – 5
Joni Ylönen – 4
Miika Honkanen – 2