Kansallisten maalipallosarjojen kauden 2016 – 2017 finaaliturnaus pelattiin Helsingissä Validia Kuntoutuksen tiloissa 12. – 13. toukokuuta 2017. Turnausjärjestelyistä vastasi Suomen Vammaisurheilu Ja- Liikunta VAU ry.

SM-Sarjan puolella perjantaina oli ohjelmassa karsintasarja runkosarjan sijoille 3-5 sijoittuneille joukkueille, joista lopulta Näpäjä ja Pro Näpäjä selvisivät lauantaisiin välieriin. Lauantaisissa välieräsarjoissa ei nähty yllätyksiä, vaan kivenkovat runkosarjan hallitsijat Old Power ja Dragons olivat odotetun vahvoja etenemällä vaivatta finaaliin. Näpäjäläiset ratkoivat pronssisten mitalien kohtalon; pronssiottelu olikin erittäin viihdyttävä ja lopulta ottelussa edettiin jatkoajalle. Tomi Vesalainen nousi Pro Näpäjän sankariksi ratkaisemalla ottelun kultaisella maalillaan.

Aiemmilla kolmella kaudella Old Power ja Dragons olivat järjestäneet finaaliturnauksessa huikeita trillereitä, joista Dragons oli selvinnyt aina ulos voittajana. Tämänvuotisen finaalin puoliajalla Dragons oli jälleen askeleen edellä, mutta toisella puoliskolla Old Power ja ennen kaikkea joukkueen riveissä häikäisevän kauden pelannut Erkki Miinala nousivat lopulta kihelmöivien vaiheiden jälkeen mestaruuteen. Miinalan iskemä 8-6-maali oli myös historiallinen, sillä sitä myötä syntyi SM-Sarjan kaikkien aikojen yhden kauden maaliennätys 180 osumaa.

Divarin puolella runkosarjan sijoille 2-3 sijoittuneet Nääsvil Tampere ja Näpäjä Icewind kilvoittelivat paikasta finaaliin, jossa vastaan tulisi asettumaan runkosarjan ykkönen O.P. Juniors. Nääsvil Tampereella oli jalkeilla naisten maajoukkuepelaajaa Krista Leppästä lukuun ottamatta todella nuori joukkue, mutta samalla myös erittäin ennakkoluuloton; hyvän flow-tilan jo kevään aiemmissa turnauksissa päälle saanut Nääsvil Tampere jyräsi vastustamattomasti Näpäjä Icewindin yli finaaliin.

Finaalisarjan ensimmäinen osaottelu oli kutkuttavan jännittävä, mutta Nääsvil Tampere sen kuin venyi venymistään ja lopulta ensimmäinen otatus päättyi tamperelaisten 4-3-voittoon. Toisessa osaottelussa Nääsvil pisti vain lisää pökköä pesään ja näin Validia Kuntoutuksen hallissa päästiin todistamaan jättiyllätystä, kun Nääsvil Tampere nappasi divarin mestaruuden.