Maalipallon Miesten SM-sarja on palannut loistonsa päiviin, mikäli peilaamme joukkuemäärään, sillä tulevalla kaudella sarjaan osallistuu peräti kuusi joukkuetta (viimeksi yhtä paljon joukkueita osallistui kaudella 2004 – 2005). Runkosarjan aikana ohjelmassa on neljä turnausta, joiden aikana joukkueet kohtaavat kolmeen otteeseen toisensa. Näin runkosarjan päätteeksi jokaisella joukkueella on pelattuna 15 ottelua.

Runkosarjan päätteeksi sarjataulukon kärkikaksikko lunastaa paikkansa finaaliturnauksen välierissä ja sitä myötä myös kauden huipentavissa mitaliotteluissa. Runkosarjan sijoille 3 – 6 päätyneet joukkueet pelaavat jo runkosarjan viimeisen turnauksen toisena päivänä puolivälierät, joiden voittajat nappaavat vielä jäljellä olevat kaksi välieräpaikkaa. Täten finaaliturnauksessa nähdään neljä kuudesta Miesten SM-sarjan joukkueesta.

Miesten SM-sarjan laajentumisen kuuteen joukkueeseen on mahdollistanut lahtelaisen Näpäjän paluu peräti kahden joukkueen voimin sekä kuusi kertaa peräkkäin suomenmestaruutta juhlineen espoolaisen Old Powerin ulkomaalaisvärväykset. Sen verta voimakkaasti ovat joukkueiden kokoonpanot kokeneet myllerrystä, että varmasti luvassa on todella värikäs ja viihdyttävä kausi.

Alapuolelta pääset lukaisemaan joukkuekohtaisen kausiennakon Miesten SM-sarjan osalta, jonka on laatinut goalball.fi-sivuston päätoimittaja Erkki Miinala.

Tutustu Miesten SM-sarjan joukkueiden kokoonpanoihin täältä

AISTI REVOLUTION – MILLAISEEN VALLANKUMOUKSEEN MYLLERRETTY JOUKKUE YLTÄÄ?

Aisti Revolutionin viime kausi päättyi pronssisiin mitaleihin ja samalla päättyi monen kauden mittainen tiiviin kokoonpanon tarina. Ainoastaan maajoukkuekonkari Ville Montonen jäi tuosta kokoonpanosta Revolution-leriin. Seurakseen Montonen on saanut varsin mielenkiintoisen kolmikon, ja Revolution kuuluukin tulevan kauden mielenkiintoisimpien joukkueiden ryhmään Miesten SM-sarjassa. Sentterin tontille Revolutionilla on heittää Suomen miesten maajoukkueen luottopelaaja, taannoin Birminghamin Maailmankisoissa vakuuttavasti esiintynyt Miika Honkanen, joka tuo Revolution-poppooseen rauhallisuutta, kokemusta ja johtajuutta.

Toisenlaista buustia joukkueeseen tuovat sitten viime kauden Avoimen SM-sarjan supertähdet Aleksi Aittola (24 v) ja Eemi Utriainen (17 v). Nämä kaksi herraa olivat hyökkäyksellisesti aivan ilmiliekeissä viime kaudella, mutta toki nuorille herroille tulee olemaan suuri steppi nousta Avoimen SM-sarjan maalitykistä Miesten SM-sarjan maalitykiksi. Aittolalla on jo kokemusta Miesten SM-sarjan menosta, mutta Utriaiselle tuleva kausi tulee olemaan neitsytmatka Miesten SM-sarjan vauhtiin. Aisti Revolution on takulla yllätysvalmis joukkue, josta löytyy sopiva sekoitus kokemusta ja rauhallisuutta sekä nuoruutta ja intoa; pienimuotoinen yllätys on, mikäli Revolutionia ei nähtäisi kauden huipentavassa finaaliturnauksessa.

AISTI SPORT – TULIVOIMAA LÖYTYY, vaan KUINKA TOIMII PUOLUSTUS?

Aisti Sport sai säilytettyä viime kauden kokoonpanostaan 60 prosenttia, mikä on tulevan kauden joukkueista eniten, joten tietynlaista jatkuvuuttakin Miesten SM-sarjastakin löytyy. Miika Honkasen siirryttyä veljesseura Revolutioniin, niin kysymys kuuluukin, että kuka pystyy täyttämään Honkasen saappaat edes osittain Sportin sentterin tontilla?

Hyökkäysvoimaa Sportilta toden totta löytyy; siitä pitävät huolen yksi kaikkien aikojen Miesten SM-sarjan maaliruiskuista Jarno Mattila sekä erittäin tulivoimainen Markus Tihumäki. Avoimen SM-sarjan puolelta mukaan on napattu Aisti Unitedin mestaruusjunasta kenialainen Bruno Okello, joka pääsee nyt testaamaan taitojaan Suomen huippuja vastaan. Todennäköisimmin Aisti Sportin sentterin tontilla tullaan näkemään Samuli Harjunen, joka on viime kausina kärsinyt loukkaantumisista, eikä ole sen vuoksi liiemmin esiintynyt pelaavassa kokoonpanossa, joten hyppy ykkössentteriksi voi olla melko tiukka paikka. Pelkästään hyökkäysvoimallaan Aisti Sport kuuluu ehdottomasti vahvoihin välieräkandidaatteihin, ja mikäli puolustuspään pitävyyteen löydetään lääkkeet, niin mitalikin on joukkueen ulottuvilla.

NÄPÄJÄ OMEGA – MINNE ASTI KANTAA ENNAKKOLUULOTTOMUUS?

Näpäjä Omega on veljekset-Hintsanen, Leon ja Seemin kasaama joukkue, joka lähtee luonnollisesti haastajana tulevaan kauteen. Joukkue ei Miesten SM-sarjan tähtipelaajilla eikä edes kokeneilla kehäketuilla komeile, vaan jokainen joukkueen pelaaja on hakemassa varmasti ekstrabuustia uralleen.

Hintsasen veljekset ovat pelanneet Miesten SM-sarjassa kolmen kauden ajan, ja viimeistään viime kaudella molemmat herroista sementoivat avauskokoonpanon paikkansa joukkueissaan. Oskari Nyström on piipahtanut Miesten SM-sarjassa muutamaan otteeseen, mutta vähäisen peliajan vuoksi, tie on vienyt takaisin Avoimeen SM-sarjaan. Samoin Tomi Vesalaisen peliaika on ollut viime kausina kortilla, joten Näpäjä Omega on ollut takulla houkutteleva tarjous, johon herrat ovat määrätietoisesti tarttuneet. Suuria ei uskalla Omegalle vielä tulevalta kaudelta lupailla, mutta suurella mielenkiinnolla joukkueen kehityskaarta kannattaa seurata.

OLD POWER – SYKKIVÄTKÖ ULKOMAALAISTÄHTIEN SYDÄMET RIITTÄVÄSTI OLD POWERILLE?

Old Powerin dynastia Miesten SM-sarjassa on kestänyt jo kuusi vuotta, eikä tulevalla kaudellakaan joukkueen kokoonpano ainakaan paperilla ole heikentynyt mihinkään. Parivaljakko Erkki Miinala ja Mikko Viittala on ollut voittamassa jokaista kuutta mestaruutta viimeisten kausien aikana, ja tällä kertaa herrojen tehtävänä onkin saada kovan luokan ulkomaalaisvärväykset pelaamaan ja taistelemaan Old Powerin logolle.

Old Poweriin ovat liittyneet 16-kertainen Ruotsin mestari ja useiden arvokisamitalien mies, Old Powerin SEGL-joukkueessa jo hurmannut Fatmir Seremeti. Lisää skandinaavista tulivoimaa tuo Tanskan tähtipelaaja Gustav Koch Rasmussen, joka on ollut jo viimeisen vuosikymmenen maansa ykköspelaaja, mistä kielii peräti kahdeksan Tanskan mestaruutta. Viime kaudella Seremeti ja Rasmussen juhlivat yhdessä Ruotsin mestaruutta, ja nyt tavoitteena on takulla tehdä samankaltainen valloitusreissu Suomeen. Ja kun tätä koko orkesteria on saatu johtamaan yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä maalipallovalmentajista, Timo Laitinen, niin ykkössuosikki tulevan kauden mestariksi on todella helppo nimetä.

O.P. HURRICANES – HITTI VAI HUTI?

Hurrikaani toden totta iski Old Power-seuran toiseen Miesten SM-sarjan joukkueeseen, kun kolme sen pelaajaa vaihtoi maisemaa, Petteri Peitson jäädessä ainoana Hurricanes-leiriin. Peitso on saanut kuitenkin rinnalleen peräti kolme tuoretta suomenmestaria veljesjoukkue Old Powerista, mikä tekeekin Hurricanesista varsin mielenkiintoisen keitoksen. Tulevan kauden Hurrikaanilaumasta löytyy aimo annos potentiaalia; Ehsan Zoveidavi on erinomainen hyökkäyspään pelaaja, jonka päästessä hyvää flow-tilaan pystyy hän tekemään ihmeitä. Eetu Eronen on huippuluotettava ykköslaituri, joka varmasti tavoittelee tulevalla kaudella onnistumisia myös hyökkäyspäässä, sillä Zoveidavin harteille maalintekovastuu ei saisi pelkästään kaatua.

Arttu Luiroa tullaan istuttamaan ykkössentterin tontille Hurricanesissa, ja ahkerasti uurastava rovaniemeläislähtöinen herra onkin paljon vartijana Hurricanesin puolustuspelissä. Zoveidavista ja Erosesta on kouliintunut jo pelaajia, jotka pystyvät ratkaisemaan pelejä ja pelaamaan korkealla tasolla, ja Luirollakin on erinomainen mahdollisuus nostaa tasoaan Miesten SM-sarjan luottopelaajien joukkoon. Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin mahdollinen yliyrittäminen ja sitä myötä virheiden suma, joka voi syöstä joukkueen todella vaikeaan tilanteeseen. Hurricanesille ei voi suoraan luvata, että se nähtäisiin kauden huipentavassa finaaliturnauksessa, mutta joukkueen potentiaalin tuntien se on täysin saavutettavissa.

PRO NÄPÄJÄ – ONKO LÖYTYNYT OLD POWERIN KAATAJA?

Pro Näpäjä on viimeisin joukkue, joka on juhlinut suomenmestaruutta ennen Old Powerin kuuden kullan putkea. Näpäjäläiset lähtevätkin ehdottomasti ykköshaastajina kampeamaan Old Poweria pois valtaistuimeltaan. Joukkueen pelillinen johtaja ja sielu on Miesten SM-sarjan historian paras maalintekijä Petri Posio, joka tullaan näkemään varmasti enimmäkseen sentterin tontilla tulevalla kaudella. Viime kaudella Hurricanesia edustaneet Jani Vesalainen ja Joni Ylönen lähtevät varmasti nälkäisinä paikkaamaan viime kauden pettymystä, Hurricanesin pudotessa finaaliottelusta jatkoaikatappion myötä. Vesalainen on yksi sarjan ehdottomasti kovimmista hyökkäystykeistä, ja pikkuhiljaa seiskalaitaan siirtynyt Ylönenkin on parhaimmillaan todella erinomainen pelaaja molempiin suuntiin. Neljäntenä joukkueeseen on liittynyt jo pidemmän aikaa hieman jäähdyttelevämmällä otteella Miesten SM-sarjassa esiintynyt, vuoden 2012 Lontoon Paralympialaisten kultamitalisti Toni Alenius.

Joukkue on jo saanut runsaasti yhteistä kokemusta SEGL – Mestareiden Liigassa, joten joukkue onkin varmasti yksi valmiimmista kauden alussa, ja se kuuluu Old Powerin ohella suurimpiin ennakkosuosikkeihin kamppailussa suorista välieräpaikoista. Pro Näpäjältä löytyy hyökkäyspäässä riittävästi juonikkuutta, monipuolisuutta ja kovuutta, mutta riittääkö joukkueen puolustustyöskentely ja kärsivällisyys kevään ratkaisupeleissä, kun vastaan asettuu erittäin laadukkaita joukkueita?