Alta löytyvät Suomen miesten maalipallomaajoukkueen otteluraportit Portugalin Matosinhosissa 14. – 19. marraskuuta pelattavista B-sarjan EM-kilpailuista.

TIISTAI 15.11.2022 / SUOMI – PUOLA

Suomen miehet avasivat Portugalin Matosinhosissa pelattavat B-sarjan EM-kilpailut vuosimallia 2022 ottelulla useaan kertaan tämän vuoden aikana kohdattua Puolaa vastaan. Otteluun lähdettiin kokoonpanolla #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen sentterinä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita).

Suomi oli lievästi hallinnut joukkueiden aiempia kohtaamisia tämän vuoden aikana, ja tälläkin kertaa Suomi sai erinomaisen startin otteluun. Avauspuoliajalla Suomen puolustus oli erittäin varmaa, ja lisäksi puolalaisten heittosuunnat jättivät varmasti heikäläisittäin paljonkin toivomisen varaa. Suomen hyökkäyspään todellinen onnistuja oli joukkueen konkaripelaaja Ville Montonen, joka tulitti peräti kolme osumaa avauspuoliajalle, Tihumäen vastatessa yhdestä lisäosumasta. Puolan ainokainen syntyi Marcin Czerwinskin ohitettua Tihumäen rankkarissa.

Puoliajalla tapahtui jotain, mikä aiheutti suomalaisten puolustuspelin täydellisen muodonmuutoksen toiselle puoliskolle. Syynä voi olla myös Czerwinskin osumatarkkuuden merkittävä paraneminen, mutta tämä puolalaistykki repi Suomen puolustuksen pahasti rikki ja noin kolmessa minuutissa Puola oli tullut rinnalle ja ohi. Suomen valmennuksen oli reagoitava ja otettava Tihumäki vaihtopenkille ja huippukokenut #3 Petri Posio tuomaan kentälle rauhallisuutta, johtajuutta ja hyökkäyspäähän oveluutta.

Posio johti joukkoja välittömästi edestä iskemällä 5-5-tasoitusmaalin ensimmäisellä heitollaan. Valitettavasti suomalaisten puolustusvire ei osoittanut paranemisen merkkejä, vaan Puolan Czerwinski löysi aukkoja tämän tästä suomalaispäädystä. Posio piti Suomen mukana ottelussa maalillaan, mutta Puola johti vielä 8-6, kunnes päävalmentaja Pokkinen otti Zoveidavin kehiin Montosen tilalle. Zoveidavi aloitti suomalaiskirin terävästi, Posio tasoitti jo ottelun rankkarista ja tämän jälkeen Zoveidavi tehoili vielä kaksi osumaa lisää, joten hetkessä Suomi oli 10-8-johtotilanteessa. Puolalaisten Czerwinski iski vielä kertaalleen Suomen vitosvälistä 17 sekuntia ennen ottelun päätöstä, mutta lopulta huikea trilleri päättyi Suomen 10-9-voittolukemiin.

TIISTAI 15.11.2022 / SUOMI – PORTUGALI

Suomen miesten avauspäivä Matosinhosin B-sarjan EM-kilpailuissa jatkui toisen ottelun merkeissä, missä vastaan asettui isäntäjoukkue Portugali. Suomen avauskokoonpanossa olivat avausottelun tapaan #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen sentterinä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita).

Portugali sai otteluun lentävän lähdön, kun heti ensimmäinen portugalilaistykitys löysi tiensä Suomen rysään. Tämän jälkeen pelattiin useita minuutteja hyvin tasaista taistoa, minkä jälkeen Suomikin sai maalitilinsä auki. Avauspuolisko oli pitkään erittäin tasaväkinen; suomalaisista Montoselle kaksi osumaa ja Tihumäelle yksi. Mutta Suomea pitkään vaivannut ongelmakohta kolmosvälin puolustaminen pakotti 4-3-tappiotilanteessa Suomen päävalmentaja Pokkisen ottamaan Tihumäen vaihtoon ja #3 Posion kentälle tiivistämään puolustuspeliä. Tämä tepsikin lähestulkoon koko avauspuoliskon loppuhetket, kunnes kolme sekuntia ennen puoliaikasummerin sointia Portugali iski viheliäisen ”pukukoppimaalin” Suomen vitosvälistä.

Toiselle puoliajalle Suomi vaihtoi Montosen tilalle avauspelin suomalaisille ratkaisseen #1 Zoveidavin. Zoveidavi toikin hyvää energiaa suomalaisten hyökkäyspeliin. Toisen puoliajan Suomi oli pitkään Portugalin tuntumassa, mutta aina kun ero kutistui yhteen maaliin, niin Portugali iski takaisin. Erityisesti vitos- ja kolmosvälin puolustaminen tuotti suuria ongelmia suomalaisille, ja lopulta Portugali onnistui pitämään oman puolustuspelinsä riittävän laadukkaana vieden arvokkaat pisteet 9-6-lukemin. Toisella puoliskolla suomalaisista Posio ja Zoveidavi onnistuivat maalinteossa.

KESKIVIIKKO 16.11.2022 / SUOMI – TANSKA

Suomen miehet pelasivat toisena kisapäivänään Portugalin Matosinhosissa järjestettävissä B-sarjan EM-kilpailuissa viime vuoden C-sarjan kisojen ykköstä Tanskaa vastaan. Otteluun lähdettiin kokoonpanolla #3 Posio ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen sentterinä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita).

Ottelun alkuminuuteilla Suomen päässä sattui pari selvää torjunta-asentovirhettä, minkä johdosta nuori 18-vuotias tanskalainen Friis-Hansen pääsi johdattamaan joukkueensa 2-0-johtoasemaan. Näissä asetelmissa pelattiin muutama minuutti, kunnes Tanskan päädyssä nähtiin vaihto; joukkueen todellinen ykköstykki, aiemmin aamupäivästä Portugalin kumoon tulittanut Rasmussen saapui kentälle.

Kenties tanskalaiset toivoivat saavansa lisämaaleja Rasmussenin myötä, mutta osumista vastasivatkin suomalaiset; Posio aloitti suomalaisten maalikimaran, mihin Montonen liittyi ilomielin heti seuraavasta suomalaishyökkäyksestä ja peli oli hetkessä tasan. ”Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan”, totesi taatusti Posio, joka iski kolmannen suomalaisosuman reiluun minuuttiin ja tämän jälkeen Suomi pisti pakki vaihteen päälle omassa päädyssä turvaten näin 3-2-johtolukemat tauolle.

Puoliajalla Posio otettiin vaihtopenkin puolelle lepäilemään ja #6 Tihumäki sotisopaan ykköslaituriksi. Suomen toiset puoliajat eivät ole tässä turnauksessa alkaneet ruusuisesti, ja sama tahti askelten oli myös tällä kertaa, sillä lähes välittömästi toisen puoliajan alkuun Rasmussenin kuti nousi Honkasen torjunnasta Montosen selkään ja siitä verkon perukoille tasoittaen ottelun.

Reilut seitsemän minuuttia oli pelaamatta, kun tanskalaisilta harkitsematon riskinotto ja tuloksena pomppuheittorangaistus; Montonen ohitti tanskalaispakin kylmän viileästi vieden Suomen 4-3-johtoasemaan. Noin minuutti tästä, niin Suomi otti aikalisän, minkä jälkeen Tihumäki iski tulisesti vieden Suomen kahden maalin johtoasemaan.

Seuraavaksi tanskalaisista hölmöili Rasmussen, jonka pomppuheittorangaistus kostautui kalleimmalla mahdollisella tavalla, kun Montonen vingutteli jälleen tanskalaisrysää ja Suomi siirtyi 6-3-johtoasemaan. Vaan eipä tanskalaiset suostuneet luovuttamaan; Rasmussen iski pallon väkisin Suomen nuottaan ja peli kiristyi. Seuraavaksi Tihumäeltä nähtiin melkoisen karkea pitkä heitto; Rasmussenin naulatessa rankkarin varmasti Suomen rysään peli muuttui hetkessä todelliseksi trilleriksi.

Reipas kaksi minuuttia oli pelaamatta, kun tanskalaisilta jälleen pomppuheittorangaistus, mutta tällä kertaa Montosen rankkari rämisytti ainoastaan tanskalaisten ykköstolppaa painuen siitä ulos. Tihumäki pomputteli kuitenkin todella helpottavan 7-5-maalin vajaa pari minuuttia ennen ottelun päätöstä, ja kun Rasmussen jatkoi virheiden tiellä, niin Tihumäki otti seuraavaksi ratkaisijan viitan harteilleen upottaen pallon varmasti rankkarista häkkiin.

Suomalaispäädyssä nähtiin jo toistamiseen toisen puoliskon aikana pieni helpotuksen huokaus, mikä oli lähellä kostautua, sillä Rasmussen sai todella hurjan vimman heittoihinsa ottelun viimeisellä minuutilla takoen väkisin vielä kaksi kavennusmaalia, mutta tasoitukseen ei tanskalaisilla jäänyt riittävästi aikaa, vaan Suomelle elintärkeä voitto 8-7-lukemin.

TORSTAI 17.11.2022 / SUOMI – BULGARIA

Suomen miehet aloittivat Matosinhosin B-sarjan EM-kilpailuiden alkulohkon päätösottelunsa Bulgariaa vastaan kokoonpanossa #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #9 Ylönen sentterinä ja #1 Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Ottelussa oli todella kovat panokset molemmilla joukkueilla, sillä Bulgaria janosi lisäpisteitä välttääkseen putoamisen takaisin C-sarjaan, kun taas Suomen miehet tarvitsivat mahdollisimman isomaalisen voiton taistellakseen vielä jopa alkulohkon voitosta.

Ottelun suuri merkitys näkyi luonnollisesti ottelun avausminuuteilla, kun molemmissa päädyissä oli selvästi pientä hermostuneisuutta, pallot pomppivat puolustuksesta, eikä kommunikaatio pelaajien välillä ollut riittävää. Molemmat saivat maalitilinsä auki todella nopeasti kiitos upouuden pallon, joka toi riuskuutta pelaajien heittoihin. Mitä pidemmälle avauspuoliaika kuitenkin eteni sitä selvemmin Suomi alkoi hallita ottelua; siinä missä Bulgarialta löytyi vain yksi varteenotettava uhka hyökkäyksestään Veselin Kushnerenkovin muodossa, niin Suomelta niin Tihumäki kuin paljon turnauksessa huilinut Zoveidavi olivat varsin raikkalla hyökkäyspäällä. Bulgaria yritti vaihdoilla saada Suomen vääjäämättömästi kasvanutta etumatkaa karsittua, mutta puoliajalla Suomi johti peräti 10-3-lukemin; molemmille suomalaislaitureille viisi osumaa avauspuoliskolle.

Toisten puoliskojen alut ovat olleet todella haastavia suomalaisittain läpi turnauksen, ja nihkeästi toinen puoliaika käynnistyi jälleen, kun Bulgaria iski avausminuutilla kaksi osumaa Suomen häkkiin; päävalmentaja Pokkiselta välittömästi aikalisä, minkä jälkeen tilanne rauhoittui merkittävästi suomalaispäädyssä. Tämän jälkeen suomalaistykit tekivät tuhojaan bulgarialaispäätyyn, eivätkä bulgarialaiset onnistuneet löytämään kokoonpanoa, joka olisi voinut estää vääjäämätöntä tapahtumasta, nimittäin Suomen kymmenen maalin eroon päättynyttä juhlakulkua. Zoveidaville otteluun peräti yhdeksän osumaa ja Tihumäelle puolestaan seitsemän.

16-6-voitto Bulgariasta osoittautui lopulta elintärkeäksi, sillä Suomen miehet voittivat lopulta alkulohkonsa ainoastaan yhden maalin paremmalla maalierolla kuin Portugali. Suomi kohtaa ”kuoleman pelissä” eli kerrasta poikki pelattavassa kisojen puolivälieräottelussa Espanjan, joka on toki ollut kuluneen vuoden aikana useasti Suomea etevämpi, mutta Matosinhosin kisoissa hieman vajaamiehinen ja väsynyt Espanja on reilusti helpompi vastustaja etukäteen kuin hurjan hyökkäysarsenaalin omaava Israel. Puolivälieräottelun voittaja varmistaa paikan ensi vuoden A-sarjan EM-kilpailuihin, sillä peräti neljälle joukkueelle on luvassa A-sarjan paikka Matosinhosista, kun A-sarjassa majaillut Venäjä on suljettu IBSA:n alaisesta kilpailutoiminnasta.

PERJANTAI 18.11.2022 / SUOMI – ESPANJA (PUOLIVÄLIERÄ)

Suomen miehet kohtasivat tähän mennessä vuoden tärkeimmässä ottelussaan, Matosinhosin B-sarjan EM-kilpailuiden puolivälieräkamppailussa tänä vuonna useaan kertaan kohdatun Espanjan. Otteluun lähdettiin hyvin kokeneella kokoonpanolla, kun kentälle marssivat #3 Posio ykköseen (oikea laita), #8 Honkanen sentteriksi ja #2 Montonen seiskaan (vasen laita). Ottelun panoksena oli tietysti paikka turnauksen välierissä, mutta samalla myös paikka ensi vuoden A-sarjan EM-kilpailuihin.

Espanja aloitti ottelun väkevästi iskemällä heti ottelun alussa 1-0-johtomaalin hieman uinuneen suomalaispuolustuksen läpi. Nelisen minuuttia oli ottelua pelattuna, kun Suomi sai tasoitusmahdollisuuden espanjalaisten pitkän heiton seurauksena tarjoutuneesta rankkarista, mutta Montosen rankkariyritys kilpistyi espanjalaispuolustajaan.

Espanja oli johtanut ottelua lähes yhdeksän minuuttia 1-0, kunnes Montonen pomputteli pallon yli espanjalaisten ykköslaiturin tasoittaen ottelun. Tästä alkoi erittäin vahva jakso suomalaisittain, kun heti seuraavasta suomalaishyökkäyksestä Posio napautti Suomen johtoon, ja vain hetki tästä niin Posio uudelleen asialla; tällä kertaa pallo upposi nautinnollisesti Espanjan verkkoon seiskatolpan kautta. Suomi oli tämän jälkeen hyvin vakuuttava puolustuspelissään, eikä vaaratilanteita Suomen päädyssä nähty. Kymmenen sekuntia ennen puoliaikasummerin sointia Posio tuli vaihtopenkin puolelle ja #6 Tihumäki mukaan puolivälierän tiimellykseen. Puoliajalle Suomen 3-1-johtolukemista.

Toisen puoliajan alku on tuottanut suomalaisille paljon päänvaivaa koko alkusarjan ajan; tällä kertaa toista puoliskoa ehdittiin pelaamaan tasan kaksi minuuttia, kun Espanja ja heidän ykköstykkinsä Felix Vargas iskivät pallon Suomen reppuun ykköspuolelta. Espanja luuli päässeensä jo hyvin mukaan otteluun, mutta Montonen oli toista mieltä; mikkeliläislähtöinen Montonen lähetti avauspuoliajan maalinsa tapaan vastustajan kannalta viheliäisen kierrepompun ja jälleen pallo kiipeili espanjalaisten ykköslaiturin ylitse päätyen Espanjan katiskaan ja Suomi edellä 4-2-lukemin.

Valitettavasti Suomen päässä puolustusongelmat jatkuivat, ja Espanjan 3-4-kavennusmaalin jälkeen Posio lähetettiin takaisin kentälle rauhoittamaan peliä ja Tihumäki vaihtopenkille. Posio sai mahdollisuuden iskeä helpottavan 5-3-johtomaalin rankkarista, mutta tälläkin kertaa espanjalaispuolustaja oli suomalaisheittäjää etevämpi rankkaritilanteessa. Espanja kolisutteli kertaalleen Suomen seiskatolppaa ottelun viimeisillä minuuteilla, mutta lopulta Suomen puolustus säilyi raudanlujana, eivätkä toisaalta espanjalaiset löytäneet keinoja pahemmin horjuttaa suomalaisia, jotka etenivät huippuarvokkaaseen voittoon, turnauksen välieriin ja takaisin A-sarjaan 4-3-voittolukemin. Välierässä vastaan asettui oman välieränsä 7-6-lukemin Puolaa vastaan voittanut Kreikka.

PERJANTAI 19.11.2022 / SUOMI – KREIKKA (VÄLIERÄ)

Suomen miehet lähtivät hakemaan Matosinhosin B-sarjan EM-kilpailuiden finaalipaikkaa ja samalla varmaa nousua EM-kilpailuiden A-sarjaan välieräottelussa Kreikkaa vastaan kokoonpanossa #3 Posio ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen sentterinä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita).

Ottelun alku oli tunnusteleva, minkä jälkeen Montonen sytytti ottelun liekkeihin iskemällä pallon Kreikan verkkoon. Kreikan vastaus tuli hyvin nopeasti, kun kreikkalaispomppu pomppi vitosvälistä Suomen häkkiin. Suomi sai avauspuoliskon puolenvälin jälkeen kahden maalin etumatkan, kun ensiksi Posio pomputti pallon kreikkalaissentterin kautta verkon perukoille ja seuraavaksi Montonen sijoitti rankkarin nuottaan, ja tällöin Kreikka vaihtoi kentälle heidän ja tähän mennessä koko kisojen ykköstykin Athanasios Chatzipantoun.

Chatzipantou ei tehnyt tuhojaan avauspuoliajalla, mutta Kreikan toinen laituri Adriano Bezhani senkin edestä, sillä tämän kreikkalaismiehen pomput olivat myrkkyä suomalaisille ja peli oli pian 3-3-tasatilanteessa. Seuraavaksi Posiolle tuomittin rangaistus liian ilmavasta pomppuheitosta, mutta Suomen pelillinen johtaja näytti oivaa esimerkkiä vaimentamalla maalitykki Chatzipantoun rankkarin. Eikä tässä vielä kaikki Posiolta, vaan 39-vuotias kokenut kettu lähti välittömästi vastaiskuun yllättäen pahemman kerran rankkarimahdollisuutensa menettämistä harmitelleen kreikkalaisryhmän vitosesta vieden Suomen tauolle 4-3-johtoasemassa.

Suomi pyrki toisen puoliajan suojelemaan johtoasemaansa, mutta jälleen se tapahtui, nimittäin heikko toisen puoliajan alku, sillä puolentoista minuutin pelin jälkeen Kreikka tuli tasoihin Chatzipantoun tulittaessa pallon väkisin Suomen verkkoon. Suomella oli oiva tilaisuus päästä jälleen kuskin paikalle, kun Bezhanilta pomppuheittorangaistus, mutta tämä erittäin raudanluja puolustaja pystyi venyttämään itsensä Montosen rankkarin tielle.

Reilut kolme minuuttia oli pelaamatta, kun Chatzipantou iski pallon Suomen kolmosvälistä pömpeliin, ja Suomen oli aloitettava takaa-ajo. Kentälle kutsuttiin ensiksi Tihumäki Posion tilalle ja hetkeä myöhemmin Zoveidavi Montosen tilalle tuomaan energiaa hyökkäyspeliin. Reipas minuutti oli pelaamatta ottelun varsinaista peliaikaa, kun Zoveidaville rangaistus pitkästä heitosta Suomen aikalisän jälkeen, mutta suomalaisten onneksi Chatzipantoun kuti ei ollut kohdallaan, vaan pallo seiskapuolelta leveäksi.

12 sekuntia pelaamatta, kun Tihumäki otettiin vaihtoon ja Posio takaisin kentälle heittämään Suomen viimeistä yritystä. Posio tarttui tuumasta toimeen ja miehen huikea pommi painui Kreikan verkkoon kolmosvälistä ja näin edessä oli 2 * 3 minuutin jatkoaika kultaisen maalin säännöllä (ensiksi maalin tekevä joukkue voittaa).

Avausminuutin iskujenvaihto ei tuonut vielä ratkaisua; Suomi otti varhaisessa vaiheessa jatkoajalle siunautuneen ekstra-aikalisän yrittäen löytää hyvää osumaa heittoon ja sitä kautta saada voiton ottelusta, mutta lopulta kreikkalaisten Chatzipantou löysi aukon Suomen kolmosvälistä iskien turnauksen 38. osumansa ja päättäen ottelun 6-5-lukemiin. Suomen tie vei näin pronssiotteluun Iso-Britanniaa vastaan. Pronssimitalien lisäksi päätöspäivänä on panoksena varma nousu A-sarjaan pronssiottelun voittajalle. Hyvin todennäköistä toki on, että myös kisojen nelonen nousee A-sarjaan, kun Venäjä tullaan sulkemaan pois IBSA:n arvokisoista myös ensi vuoden osalta.

LAUANTAI 19.11.2022 / SUOMI – ISO-BRITANNIA (PRONSSIOTTELU)

Suomen miehet starttasivat elintärkeän Portugalin Matosinhosissa pelattavien B-sarjan EM-kilpailuiden pronssiottelun Iso-Britanniaa vastaan kokoonpanossa #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen sentterinä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita). Ottelun panoksena oli pronssisten mitalien lisäksi varma paikka ensi vuoden A-sarjan EM-kilpailuihin.

Suomi sai otteluun lentävän lähdön, kun ensiksi Montonen ja heti perään Tihumäki mursivat brittipuolustuksen johdattaen Suomen 2-0-johtoasemaan. Tämän jälkeen Suomi pyrki kontrolloimaan peliä ja välttämään virheitä, mutta britit painoivat päälle vimmatusti; brittitasoitus tuli heidän ykköshyökkääjänsä Dan Roperin taholta, kun pallo pomppi epäonnekkaasti suomalaisittain Montosen torjunnasta Honkasen takaraivoon ja siitä Suomen verkkoon.

Britit jatkoivat kovaa hyökkäyspeliään ja valitettavasti brittitasoitus näki pian päivänvalonsa kolmosvälistä Suomen reppuun painuneella heitolla. Suomi ja Markus Tihumäki saivat tilaisuutensa brittien pomppuheittorangaistuksen vuoksi; ”Makke” tulitti pallon päättäväisesti puolustaja Nanevien alta häkkiin ja Suomi oli jälleen johdossa. Aivan avauspuoliskon viime hetkillä brittien Nanevie osui tarkasti Suomen ykköspuolelle tasoittaen näin taukolukemiksi 3-3.

Tällä kertaa Suomen toisen puoliajan alku näytti lupaavammalta kuin aiemmin tässä turnauksessa, mutta reipas pari minuuttia oli pelattuna toista jaksoa, kun Roper tulitti pallon Suomen reppuun, ja Suomi ensimmäistä kertaa takaa-ajajana. Tihumäki toi kuitenkin Suomen tasoihin pomputtamalla pallon vitospuolelta pömpeliin ja tämän jälkeen alkoi hermoja raastavat viimeiset minuutit.

Suomi alkoi tehdä hajurakoa britteihin, kun ensiksi Tihumäki sijoitti upeasti pallon seiskakulmasta sisään kolme minuuttia ennen ottelun päätöstä, minkä jälkeen britit vaihtoivat kentälle runsaasti hyökkäysvoimaa. Brittien kannalta harmittavasti tämä hyökkäyspeliin keskittyminen maksoi välittömästi maalin omaan verkkoon, kun Montonen pomputteli pallon sisään jälleen vitosesta.

Reipas minuutti pelaamatta, kun brittien Dave Scottilta hyökkäysvirhe; Tihumäki yritti sijoittaa pallon kutosesta sisään, mutta Scott venyi brittien kannalta äärimmäisen arvokkaaseen torjuntaan. Dan Roper iski turnauksen 23. maalinsa 24 sekuntia ennen ottelun päätöstä, mutta brittien kannalta aika takaa-ajolle loppui yksinkertaisesti kesken, joten Suomi juhlii Matosinhosin kisojen pronssia ja nousua takaisin EM-kilpailuiden A-sarjaan! Brititkin nähdään mahdollisesti kuuden vuoden tauon jälkeen A-sarjassa, mutta Venäjän sulkemiselle IBSA:n toiminnasta myös ensi vuodelle odotetaan vielä vahvistusta.