Kymmenen Euroopan parasta miesten maalipallomaata ovat kokoontuneet Turkin Samsuniin, missä pelataan A-sarjan EM-kilpailut 5. – 12. marraskuuta. EM-mitalien ohella hyvällä sijoituksella on mahdollisuus napata paikka ensi kesänä Kiinassa pelattaviin maalipallon MM-kilpailuihin. Tästä artikkelista löydät miesten turnauksen kisaennakon.
Kisojen virallinen nettisivu palvelee täällä, kun taas Suomen maalipallomaajoukkueiden oman kisasivuston löydät täältä.
Kisojen kaikki ottelut ovat katsottavissa suorina livestream-lähetyksinä tästä linkistä.
Miesten turnauksessa on kaksi viiden joukkueen alkulohkoa. Molemmissa alkulohkoissa pelataan yksinkertainen kaikki kaikkia vastaan sarja, minkä jälkeen lohkojen neljä parasta joukkuetta etenevät puolivälieriin, lohkojumbojen pelatessa sijoitusottelun sijoista 9 – 10 putoamalla samalla ensi vuodeksi EM-kilpailuiden B-sarjaan.
Yksiosaisissa puolivälierissä lohkoykkönen kohtaa toisen lohkon nelosen, ja lohkokakkonen toisen lohkon kolmosen; puolivälierien voittajat jatkavat välierä- ja mitaliotteluihin, häviäjien joutuessa piinallisiin sijoitusotteluihin.
Puolivälieräotteluiden tapaan välierä-, mitali- ja sijoitusottelut ovat yksiosaisia ja ne pelataan aina ratkaisuunsa saakka; varsinaisen peliajan ollessa tasan, pelataan 2 * 3 minuutin jatkoaika ”kultaisen maalin”-säännöllä (ensiksi maalin tehnyt joukkue voittaa). Mikäli jatkoaikakaan ei tuo ratkaisua, järjestetään vapaaheittokilpailu joukkueiden paremmuuden ratkaisemiseksi. Turnauksessa kahdeksanneksi jäänyt joukkue putoaa niin ikään ensi vuodeksi EM-kilpailuiden B-sarjaan.
LOHKO A
Suomen miesten lohko A on etukäteen muodostumassa melko tasaiseksi. Hallitsevalta Euroopanmestarilta Saksalta puuttuu Thomas Steigerin ja Felix Roggen poisjääntien vuoksi pari avainpelaajaa rosteristaan ja myös joukkueen ykkössentteri Michael Denniksen pelaaminen on epävarmaa, joten Saksalle voidaan povata melko kimuranttia turnausta, eikä se kuulu suuriin mitalisuosikkeihin juurikin kovan pelaajaturbulenssinsa vuoksi. Myös joukkuetta yli vuosikymmenen luotsannut Johannes Günther päätti uransa joukkueen peräsimessä Tokion Paralympialaisiin, mikä aiheuttaa myös lisää muuttuvia tekijöitä saksalaisten tekemiseen.
Isäntämaa Turkki on erittäin rutinoitunut arvokisajoukkue, jolle ei pahoja notkahduksia yleensä tapahdu. Turkkilaisten raudanluja joukkuepuolustus on ehkä hieman löystynyt 2010-luvun huippuvuosista, mutta kovarytmistä peliä suosivat turkkilaiset ovat yhä erittäin potentiaalinen ryhmä etenemään mitaliotteluihin saakka. Vuoden 2019 EM-kilpailuissa Rostockissa Turkki sijoittui neljänneksi.
Suomen miehet ovat valmistautuneet todella huolellisesti Samsunin EM-kilpailuihin; heinäkuun lopun kansainvälinen Liettua-turnaus oli vielä melkoista hakemista suomalaisilta, mutta juurikin Samsunin kisojen alkulohkovastustajiaan Saksaa ja Turkkia vastaan Suomi esitti oikein oivaa peliä. Suomi kukisti myös loput alkulohkovastuksensa Kreikan ja Montenegron kolme viikkoa sitten Espoon kansainvälisessä turnauksessa, joten suomalaisilla on taatusti pieni henkinen yliote alkulohko-otteluihin lähdettäessä. Mikäli Suomi onnistuu pitämään hyökkäyspelinsä kurinalaisena ja joukkuepuolustuksensa yhtenäisenä, pitäisi joukkueen matkata varmasti puolivälierävaiheeseen.
Kesäkuun alun Pajulahden B-sarjan EM-kilpailuiden kärkikaksikko Kreikka ja Montenegro täydentävät A-lohkon. Molemmat joukkueet pystyvät parhaina hetkinään erinomaiseen joukkuepuolustukseen ja molemmilta joukkueilta löytyy huippuluokan maalintekijä riveistään; Kreikalta Athanasios Chatzipantou ja Montenegrolta Nikola Nikolic. Molempien joukkueiden suurena ongelmana on kuitenkin paha ailahtelevuus jopa yksittäisen ottelun sisällä ja joukkueiden hyökkäyspeli on ajoittain hyvin virheherkkää. Lähtökohtaisesti Kreikka ja Montenegro taistelevat A-lohkon viimeisestä puolivälieräpaikasta.
LOHKO B
Lohko B:ssä asetelmat ovat varsin selkeät; kolme joukkuetta (Ukraina, Liettua ja Belgia) ovat etukäteen selvästi eri tasolla kuin vahvasti putoamisuhan alla olevat Venäjä ja Espanja. Rostockin EM-kilpailuiden hopeajoukkue Ukraina lähtee Samsunin EM-kilpailuihin vahvana ennakkosuosikkina, sillä sen verran tasapainoista ukrainalaisten tekeminen on ollut jo pidemmän aikaa. Ukrainalaisten raju hyökkäysmateriaali ja tasapainoinen joukkuepuolustus ovat todella vankkoja tukipilareita menestykselle, mutta joukkueen on myös henkisesti kestettävä ennakkosuosikin paineet, mikä on tuottanut joukkueelle todella suuria ongelmia monesti arvokisojen ratkaisuotteluissa.
Liettuan kokoonpanosta puuttuvat alkusyksystä Tokion Paralympialaisissa vahvaa tulosta tehneet veteraanipelaajat Marius Zibolis ja Genrik Pavliukianec, mutta siitä huolimatta vain viidellä pelaajalla operoiva Liettua on erittäin todennäköinen puolivälieräjoukkue. Jännityksellä jäämme seuraamaan kuitenkin, kuinka Justas Pazarauskaksen ja Nerijus Montvydasin tähdittämä liettualaisnippu kestää ”kuoleman pelin” paineet harteillaan, kun pelastajia vaihtopenkin puolelta on turha odotella.
Huippukokeneella belgialaisryhmällä on hyvin suurella todennäköisyydellä edessään viimeiset arvokisat yhdessä, joten joukkueella on varmasti ”ei mitään menetettävää”-asenne, joukkueen metsästäessä kruunua yhteiselle matkalleen. Joukkueen ja ehkä koko Samsunin kisojen yksi kovimmista maalitykeistä on belgialaisten Klison Mapreni, jota niin alkulohkovastustajat kuin myöhemmin ratkaisupelivastustajat pyrkivät saamaan kuriin. Belgialaisten iäkkäälle joukkueelle Samsunin kisojen leppoisa otteluohjelma sopii varmasti erittäin hyvin, joten mikäli Belgia kestää ratkaisupelien paineen, voi joukkue yltää todella pitkälle.
Espanjalla on todella murheellinen tilanne turnauksen alla, kun kaksi joukkueen pelaajaa luokiteltiin ulos kisoista, joten espanjalaiset joutuvat tulemaan toimeen neljällä pelaajalla. Espoon kansainvälisessä turnauksessa kolme viikkoa sitten Espanjan peli oli äärimmäisen kesyä niin hyökkäys- kuin puolustusrintamalla, joten Espanja on etukäteen ehkä vahvin kandidaatti jäämään alkulohkovaiheeseen ja putoamaan sitä kautta ensi vuodeksi B-sarjaan.
Alkukesällä Pajulahden B-sarjan EM-kilpailuista paikkansa A-sarjaan varmistanut Venäjä tähtää varmasti ensisijaisesti säilymään A-sarjassa; alkulohkossa joukkueella on täydet eväät kukistaa Espanja ja jopa kiusata etukäteen kovempia maitakin, mutta nuoren venäläisjoukkueen aika ei taida olla ihan vielä menestyä. Venäläisryhmästä löytyy pari erittäin potentiaalista nuorta miestä; Mikhail Egorov ja Ivan Antonenko, jotka voivat olla isoja nimiä kansainvälisissä maalipalloympyröissä tulevaisuudessa. Samsunin kisoissa Venäjä on onnistunut erinomaisesti, mikäli joukkue onnistuu välttämään sijat 8 – 10.