KANSALLISET MAALIPALLOSARJAT KAUSI 2021 – 2022 – AVOIMEN SM-SARJAN ENNAKKO

Kansallisten maalipallosarjojen kauden 2021 – 2022 avausturnaus on jo ovella, joten on aika syventyä hieman molempien sarjojen joukkueisiin, niiden välisiin voimasuhteisiin ja lähtöasetelmiin. Avoimen SM-sarjan joukkueiden kokoonpanot löytyvät täältä

Pitkään 1-Divisioona-nimeä kantanut maalipallosarja saa tälle kaudelle uudeksi nimekseen Avoimen SM-sarjan ja mukaan on saatu ilahduttavasti jälleen kuusi joukkuetta, jotka on esitelty pähkinäänkuoressa alapuolella.

Runkosarjassa pelataan neljä turnausta. Jokaisessa turnauksessa kaikki sarjan joukkueet kohtaavat toisensa. Runkosarjan päätteeksi jokaisella joukkueella on plakkarissaan 20 ottelua.

Runkosarjan kaksi vahvinta joukkuetta palkitaan suoralla pääsyllä finaaliturnauksen välierä- ja mitaliotteluvaiheeseen. Sijoille 3 – 6 sijoittuneet joukkueet tulevat aloittamaan finaaliturnauksen puolivälieräkamppailuilla.

O.P. Gladiators – Voimakkaasti uudistunut hallitseva mestari

Heinäkuussa 1-Divisioonan mestaruutta juhlinut gladiaattoriryhmä lähtee uuteen kauteen melkoisen uudistuneella kokoonpanolla; mestarijoukkueen rosterista jäljellä ovat pitkäaikaiset gladiaattorit Ali Ahmadi ja Kevin Collet. Joukkue sai mieluisan paluumuuttajan, kun viime kauden Miesten SM-sarjassa pelannut Oskari Nyström teki paluun Gladiatorseihin.

Gladiatorseista löytyy nyt myös mukavasti naisenergiaa, kun naisten maajoukkuettakin usean vuoden ajan edustanut Raisa Kuusela liittyi joukkueen vahvuuteen. Vasta tänä syksynä maalipallon pelaamisen aloittanut Milla Lappalainen pääsee puolestaan kokemaan tulikasteensa kansallisessa sarjaturnauksessa Vantaalla. Vähintään avausturnauksessa Gladiators-leirissä nähdään myös pitkään maalipallon parissa viihtynyt Hannele Gröhn, joka on tällä hetkellä yksi hyökkäysvoimaisimmista naispelaajista Suomessa.

Todella vahvasti uudistunut joukkue tulee varmasti kauden alussa hakemaan pelillistä identiteettiään ja toimivia kokoonpanoja; joukkueesta löytyy aimoannos hyökkäysvoimaa, ja mikäli joukkue saa vielä viritettyä puolustuksensa ja yhteispelinsä oikeille raiteille, niin loppukaudesta Gladiators on ehdottomasti iskukykyinen joukkue kamppailussa Avoimen SM-sarjan ensimmäisistä mitaleista.

O.P. Juniors – Monipuolinen suursuosikki

O.P. Juniors päätti viime kautensa hopeisiin mitaleihin koettuaan niukan finaalitappion samaisen seuran Gladiatorseille, mutta nyt joukkue on vain vahvistunut entisestään ja se lähtee suuren suurena ennakkosuosikkina kaikkien aikojen ensimmäiseen Avoimen SM-sarjan kauteen. Joukkueelta löytyy huikea potentiaali niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan, ja lisäksi sen riveissä on rutkasti mestaruuksien voittamiseen tarvittavaa kokemusta.

Viime heinäkuisesta mestaruusviikonlopusta joukkueen kokoonpanoon ovat jääneet sen ehdoton johtohahmo, naisten maajoukkuepelaaja Iida Kauppila, hurjaa vauhtia kehittyvä ”pohjoisen poika” Arttu Luiro ja jo kolmella eri vuosikymmenellä maalipallosarjoissa tahkonnut Heikki Penttinen. Kun tähän keitokseen lisätään vielä mausteiksi aiemin 1-Divisioonana tunnetun sarjan kaikkien aikojen maalitykki Ibrahim Milanovic ja äitiyslomaltaan motivoituneena palannut huippupakki Mari Mattila, niin joukkueella on kaikki eväät juhlia kauden päätteeksi Avoimen SM-sarjan ensimmäistä mestaruutta.

Ainoa sudenkuoppa Juniorsien mestaruushaaveille lienee siinä, saako joukkue pidettyä jokaisen motivoituneen ja kilpailuhenkisen pelaajan pysymään tyytyväisenä rooliinsa ja peliaikaansa. Mikäli tyytymättömyyttä alkaa ilmetä kauden aikana, voi se vaikuttaa haitallisesti joukkuehenkeen ja sitä kautta suursuosikkikin voi epäonnistua tärkeimmällä hetkellä, jollei sen rivit ole yhtenäiset.

O.P. Flying Ducks – Vahva mitalisuosikki ulkomaisilla mausteilla

O.P. Flying Ducks sinnitteli viime heinäkuussa pelatun mestaruusviikonlopun lävitse vain kolmen pelaajan voimin, joten siihen nähden joukkueen nelossija ja niukka tappio niin välierä- kuin pronssiottelussakin olivat kelpo suoritus joukkueelta. Kaudella 2019 – 2020 Ducksit ilahduttivat huikean varmalla ja kurinalaisella puolustuspelillään päätyen lopulta runkosarjan kakkosiksi.

”Lentävien ankkojen” ydin on säilynyt ennallaan, sillä joukkueen pelillinen johtaja Susanna Halme sekä erinomainen hollantilaisduo Celeste Troost ja Stephanie Boenink löytyvät edelleenkin Ducks-rosterista, unohtamatta joukkueen luottomies Axel Sundholmia. Aiemmin melko kapea Ducks-kokoonpano on saanut merkittävää leveyttä, kun suomalaisen maalipallon ”ikiliikkuja”, 51-vuotias Jorma Kivinen ja naisten maajoukkuetta jo 20 vuoden ajan edustanut ja Nääsvil Tampereen monivuotinen liideri Krista Leppänen ovat liittyneet joukkueen vahvuuteen.

Ducksien alkukausi menee varmasti joukkuekemian, pelitaktiikoiden ja kokoonpanokombinaatioiden hiomiseen, mutta loppukaudesta tämä todella kunnianhimoinen, kokenut ja pelillisiltä taidoiltaan erinomainen joukkue taistelee taatusti jopa paikasta kauden huipentavassa finaaliottelussa.

Aisti Open – Kokemusta kartuttamassa ilon kautta

Aisti Open jäi viime heinäkuisessa mestaruusviikonlopussa mitaliotteluiden ulkopuolelle, ja nyt joukkue on käynyt läpi melko suuren myllerryksen kokoonpanossaan. Aisti Openin perustamisesta asti mukana olleet kaksi luottopelaajaa ovat kuitenkin edelleen mukana luomassa turvaa joukkueen nuoriso- / keltanokkakaartille; joukkueen hyökkäyspelin ehdoton avainpelaaja Akseli Makkonen sekä Aisti Openin motivoituneen ja iloisen peliasenteen ruumiillistuma Azra Tayyebi.

Jasmin Mikkola ja Krister Linnas olivat viime heinäkuun mestaruusviikonlopussa melko vähäisellä peliajalla Nääsvil Tampereen rosterissa, joten maisemanvaihdos Aisti Openin riveihin tuo varmasti tälle kaksikolle erinomaisen tilaisuuden saada lisää peliaikaa ja sitä myötä mahdollisuuden kartoittaa kokemustaan ja osaamistaan. Solina Rosti nähtiin jo kokeilevana pelaajana reilu vuosi sitten Espoon turnauksessa, ja tällöin nuoren naisen ennakkoluulottomat otteet ihastuttivat maalipalloväkeä, joten ilolla odotamme, mitä myös sokkopingispöydän äärellä viihtyvällä Solinalla on tarjottavanaan tulevalla kaudella maalipallokentällä.

Aisti Open kuuluu ehdottomasti tulevalla kaudella sarjan haastajaosastoon, mutta joukkueelle takulla tärkeintä on saada pelaajiensa kokemusta kartutettua, tarjota kaikille peliaikaa ja sitä kautta pitää yllä iloista ilmapiiriä. Joukkueen tavoitteena on lisäksi eittämättä hankkia onnistumisen elämyksiä, kasvattaa osaamistaan ja vahvistaa itseluottamustaan.

Näpäjä XX – Jyskyttääkö dieselveturi päätepysäkille saakka?

Näpäjä XX joutui jättäytymään pois viime heinäkuun mestaruusviikonlopusta, mutta joukkue lähtee hyvin latautuneena jälleen uuteen maalipallokauteen. Joukkue on lähtökohtaisesti vahva keskitason puurtaja, joka pystyy avainpelaajiensa mittaamattomalla kokemuksella kiusaamaan varmasti myös sarjan suuria ennakkosuosikkeja yksittäisissä otteluissa.

Näpäjäläisten pääarkkitehteinä kentällä nähdään tuomareinakin tunnetut värikkäät velikullat Sami Heikkinen ja Jarmo Lehtola sekä naisten maajoukkueessakin aikanaan menestyksekkään uran tehnyt Sanna Tynkkynen. Aleksi Nyström on puolestaan kartuttanut kokemusta jo useamman kauden ajan 1-Divisioonan puolella, kun taas Ilpo Blåberg on täysin uusi tuttavuus maalipallon sarjatoiminnassa.

Näpäjä XX on käynyt muutamaan otteeseen syksyn aikana hiomassa kisakuntoaan Vantaalla Aisti Sportin harjoituksissa, joten joukkueelta voidaan odottaa hyviä esityksiä jo heti alkukaudesta. Joukkue on kuitenkin tasaisesti eteenpäin jyskyttävä dieselveturi, joka rupeaa lämmetä, kun kevään ratkaisupelit koittavat, joten jännityksellä jäämme odottamaan, nähdäänkö lahtelaisryhmä peräti ensimmäisen Avoimen SM-sarjakauden mitaliotteluissa saakka?

Aisti Inclusion – Ennakkoluulottomasti nuoruuden innolla

Avoimen SM-sarjan puolella nähdään aivan uusi joukkue, kun vantaalainen Aisti Sport on saanut jalkeille myös toisen joukkueen sarjaan. Aisti Inclusion on mielenkiintoinen joukkue, jossa on yllin kyllin nuoruuden intoa ja tämän joukkueen on helppo ennustaa kehittyvän eniten tulevan kauden aikana.

Usean kauden ajan Nääsvil Tampereessa viihtynyt maajoukkuenainen Miina Grönroos tulee nousemaan tulevalla kaudella aivan uuteen rooliin, sillä vasta 21-vuotias Miina on pahoistaloukkaantumisista toipuvan Aleksi Aittolan ohella ehdottomasti joukkueen kokeneinta kaartia ja kantavia voimia. Grönroosin ja Aittolan lisäksi Inclusionin kokonpanosta löytyvät todellinen maalipallokenttien tulevaisuuden nimi Eemi Utriainen sekä niin ikään vasta parikymppinen maalipalloyhteisön ”monitoiminainen”, Henriikka Toivola.

Avausturnauksessa Vantaalla Inclusionin riveissä nähdään kokeilevana pelaajana hiljattain Keniasta Suomeen muuttanut ja vastikään maalipalloharrastuksen aloittanut Bruno Okello. Sunnuntaipäivänä joukkueen pelinutussa vierailee suomalaisen naismaalipalloilun legenda Katja Heikkinen. Mahdollista on siis, että joukkueen kokoonpano vielä täydentyy kauden edetessä. Inclusion on taatusti ennakkoluuloton joukkue, jolla on jokaiseen otteluun lähdettäessä mahdollisuus oppia uutta ja ottaa kehitysaskeleita niin yksilöinä kuin joukkueena. Aisti Inclusion on tyhjä taulu ilman menneisyyden painoa, joten sillä on upea tilaisuus kirjoittaa oma tarinansa.