Kuvassa SEGL Espoo 2023-turnauksen virallinen juliste

Euroopanlaajuisen maalipallon SEGL – Mestareiden Liigan vuoden 2023 pohjoinen karsintaturnaus pelataan Espoossa, Tapiolan Liikuntahallilla (osoite: Urheilupuistontie 2) 24. – 26. helmikuuta. Turnaukseen osallistuu kymmenen joukkuetta kuudesta eri maasta. Tapahtuman järjestelyistä vastaa espoolainen urheiluseura Old Power yhdessä alla mainittujen yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy kaikkina kolmena turnauspäivänä. Tapahtumapaikalta löytyy Tapiolan Hongan järjestämä kahvila. Järjestävä seura Old Power myy myös arpoja lipunmyyntitiskiltä; ostamalla 5 € arvoisen arvan saat mahdollisuuden voittaa upeita urheiluaiheisia palkintoja sekä olet mukana tukemassa Old Powerin naisten matkaa seurajoukkueiden EM-finaaleihin Liettuan Vilnaan kesä – heinäkuun vaihteessa.

YHTEISTYÖKUMPPANIT

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Espoo Liikkuu
Suomen Paralympiakomitea
Karun Palvelut
GLO Hotels
Ventoniemi Oy
European Goalball Club Association

Mitä on maalipallo?

Maalipallo on todella vauhdikas ja taktinen joukkuepeli, joka on alun perin suunniteltu näkövammaisille, mutta jota kansallisella ja kansainvälisellä seurajoukkuetasolla voi pelata yhtä lailla näkevätkin henkilöt. Maalipallo on kuulunut paralympialaisten ohjelmaan vuodesta 1976 lähtien ja kasvanut harrastetuimmaksi joukkuelajiksi näkövammaisten keskuudessa. Nykyisin lajia pelataan jokaisella mantereella yhteensä yli 120 maassa.

Maalipallon erikoisuutena on se, että peli perustuu kuuloaistiin; jokaisella kentällä olevalla pelaajalla on täydellisesti pimentävät pelilasit silmillään, jotta jokainen kentällä oleva pelaaja on tasa-arvoisessa asemassa.

Faktoja maalipallosta:

  • Pelikenttä on 18 metriä pitkä ja 9 metriä leveä. molemmissa kentän päädyissä on kentän levyiset ja 1,3 metriä korkeat maalit;
  • Pelivälineenä on kovasta kumista valmistettu koripallon kokoinen pallo, joka painaa 1,25 kiloa. Pallon sisällä on kulkuset, joiden avulla pelaajat kuulevat, missä pallo milloinkin kentällä liikkuu;
  • Otteluaika on 2 * 12 minuuttia tehokasta peliaikaa. Puoliajan pituus on 3 minuuttia. Tyypillisesti maalipallo-ottelu kestää 45 – 55 minuuttia;
  • Joukkueella on kerrallaan kolme pelaajaa kentällä. Jokainen kentällä oleva pelaaja osallistuu maalin puolustamiseen ja jokaisella kentällä olevalla pelaajalla on myös oikeus osallistua hyökkäyspelaamiseen;
  • Molemmat joukkueet pysyvät omilla joukkuealueillaan, missä tapahtuu niin puolustaminen kuin hyökkäminen;
  • Maalipallo-ottelussa on erityyppisiä rangaistuksia, niin henkilökohtaisia kuin joukkuerangaistuksia. Rangaistuksen toteutuessa yksi pelaaja jää yksin puolustamaan maaliaan yhden heiton ajaksi.

Lisää faktatietoa maalipallosta löydät täältä.

SEGL – MESTAREIDEN LIIGA PÄHKINÄNKUORESSA

Kuvassa SEGL – Mestareiden Liigan logo

SEGL – Mestareiden Liiga on vuonna 2012 perustettu euroopanlaajuinen seurajoukkuekilpailu, virallinen maalipallon seurajoukkueiden EM-kilpailu. Espoosta helmikuun lopulla käynnistyvä kausi on järjestyksessään yhdeksäs SEGL-kausi. Liigaa hallinnoi Euroopan Maalipalloseurojen Liitto (EGCA).

Kauden 2023 aikana pelataan kaksi karsintaturnausta; Espoossa 24. – 26. helmikuta ja Ranskan Lyonissa 3. – 5. maaliskuuta. Espoon turnauksen neljä parasta joukkuetta ja Lyonin turnauksen kolme parasta joukkuetta etenevät kauden finaaliturnaukseen yhdessä liigan hallitsevan mestarin liettualaisen Saltiniksen kanssa. Saltinis vastaa kauden finaaliturnauksen järjestämisestä Vilnassa 28. kesäkuuta – 2. heinäkuuta. Samaan aikaan Vilnassa pelataan myös naisten oma SEGL – Mestareiden Liigan turnaus.

Suomalaisjoukkueista Espoon turnauksen järjestelyistä vastaava Old Power on onnistunut voittamaan Mestareiden Liigan kertaalleen; tämä tapahtui kaudella 2016 – 2017. Old Powerin tähtipelaaja Erkki Miinala on SEGL – Mestareiden Liigan kaikkien aikojen paras maalintekijä 473 maalillaan.

Lisätietoa SEGL – Mestareiden Liigasta löydät englanniksi klikkaamalla tästä.

ESPOOLAINEN OLD POWER

Kuvassa Old Powerin logo

Old Power on perustettu jo vuonna 1997 ja virallisena urheiluseurana se aloitti toimintansa vuoden 2014 alusta. Tuttavallisemmin OP on voittanut historiansa aikana 13 maalipallon suomenmestaruutta sekä lukuisia kansainvälisiä maalipalloturnauksia, kirkkaimpana kruununa seurajoukkueiden EM-kulta 2016 – 2017. Tätä nykyä Old Power-seuran alla pelaa peräti viisi joukkuetta kansallisissa maalipallosarjoissa. Seuralta löytyy myös menestyksekäs naisten joukkue, joka voitti viime syksynä seurajoukkueiden EM-hopeaa.

Todella laajan malipallotoiminnan lisäksi Old Power on ollut käynnistämässä näkövammaisjalkapallon harrastustoimintaa Suomessa. Seuran toimintaa ajavia arvoja ovat intohimo, yhteishenki ja toisen arvostaminen, yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja periksiantamattomuus. Vaikka seura onkin pieni, on se yhteen hiileen puhaltamalla pystynyt järjestämään viimeisen kymmenen vuoden aikana lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä maalipallotapahtumia.

Mikäli haluat tilata maalipallon kokeilutilaisuuden tai tukea muutoin Old Powerin toimintaa, ole rohkeasti yhteydessä:
Erkki Miinala
puh: 0442912126
email: oldpowerespoo@gmail.com

ESPOON TURNAUKSEN OSALLISTUVAT SEURAT, PELISYSTEEMI JA OTTELUOHJELMA

Espoon turnauksen viralliset englanninkieliset kotisivut löytyvät tämän linkin takaa. Kaikki ottelut ovat seurattavissa myös livestream-nettilähetyksenä englanninkielisen selostuksen kera täältä.

Lohko A: Chemnitzer BC (Saksa), Aisti Sport (Vantaa), Näpäjä (Lahti), Invasport Ukraine (Ukraina), Birmingham GC (Englanti)

Lohko B: Old Power (Espoo), RGC Hansa (Saksa), Aarhus Goalball (Tanska), Fen Tigers (Englanti), GC Perun (Tshekki)

Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen kaikki kaikkia vastaan kierros. Alkulohkojen jälkeen pelataan karsintaottelut sunnuntaiaamupäivästä, missä lohkoykköset kohtaavat vastakkaisen lohkon neloset ja lohkokakkoset kohtaavat vastakkaisen lohkon kolmoset. Karsintaotteluiden voittajat etenevät Mestareiden Liigan finaaliturnaukseen. Turnauksen loppujärjestys ratkaistaan alkulohkon suoritusten perusteella.

PERJANTAI 24.2.

Alkamisaika / Ottelunumero / Kotijoukkue – Vierasjoukkue
9:00 / 1 – Pool A / Aisti Sport – Invasport Ukraine

10:05 / 2 – Pool A / Chemnitzer BC – Näpäjä

11:10 / 3 – Pool B / RGC Hansa – Fen Tigers

12:10 ( AVAJAISET

12:30 / 4 – Pool B / Old Power – Aarhus Goalball

13:40 / 5 – Pool A / Birmingham GC – Aisti Sport

14:45 / 6 – Pool B / GC Perun – RGC Hansa

15:50 / 7 – Pool A / Invasport Ukraine – Chemnitzer BC

16:55 / 8 – Pool A / Näpäjä – Birmingham GC

18:00 / 9 – Pool B / Fen Tigers – Old Power

19:05 / 10 – Pool B / Aarhus Goalball – GC Perun

LAUANTAI 25.2.

9:00 / 11 – Pool A / Aisti Sport – Näpäjä

10:05 / 12 – Pool A / Invasport Ukraine – Birmingham GC

11:10 / 13 – Pool B / RGC Hansa – Aarhus Goalball

12:15 / 14 – Pool B / Fen Tigers – GC Perun

13:20 / 15 – Pool A / Chemnitzer BC – Aisti Sport

14:25 / 16 – Pool B / Old Power – RGC Hansa

15:30 / 17 – Pool A / Näpäjä – Invasport Ukraine

16:35 / 18 – Pool A / Birmingham GC – Chemnitzer BC

17:40 / 19 – Pool B / Aarhus Goalball – Fen Tigers

18:45 / 20 – Pool B / GC Perun – Old Power

SUNNUNTAI 26.2.

9:00 / 21 – SIJAT 9 – 10 / A5 – B5

10:05 / 22 – KARSINTAOTTELU 1 / A2 – B3

11:10 / 23 – KARSINTAOTTELU 2 / B2 – A3

12:15 / 24 – KARSINTAOTTELU 3 / A1 – B4

13:20 / 25 – KARSINTAOTTELU 4 / B1 – A4

14:30 / PALKINTOJENJAKO

Lämpimästi tervetuloa tapahtumaan!