Belgian Bruggessa pelattiin kansainvälinen Open West Flemish Cup-maalipalloturnaus 26. – 27.8.2017. Suomen miehille tämä oli viimeinen valmistava kansainvälinen turnaus ennen vajaan kuukauden päässä siintäneitä koti EM-kilpailuja Pajulahdessa. Bryggen turnaukseen osallistui puolet Pajulahden EM-kilpailuihin osallistuvista miesten maalipallojoukkueista; Belgia, Iso-Britannia, Slovenia, Suomi ja Tshekki, joiden lisäksi turnauksessa olivat mukana Hollanti, Italia, Kreikka ja turnauksen järjestävän organisaation oma joukkue Noordzee.

Otteluraportit

Alta löytyvät otteluraportit Suomen miesten otteluiden osalta.

Suomi – Noordzee

Suomen miehet avasivat kansainvälisen turnauksensa Belgian Bruggessa ottelulla isäntäjoukkue Noordzeeta vastaan kokoonpanossa #7 Eronen ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen (sentteri) ja #1 Mattila seiskassa (vasen laita). Reilu minuutti pelattu, kun Honkasen kädestä lähtenyt pallo pomppi sisään kolmosesta belgialaisten sähläämisen seurauksena. Suomalaisten kapteeni Mattila haistoi heti tilaisuuden epävarmaa belgialaispuolustusta vastaan ja takoi pallon heti seuraavasta hyökkäyksestä belgialaisten sentterin kautta sisään. Kolmisen minuuttia pelattu, kun belgialaisilta kymmenen sekunnin pelinviivytysrangaistus, Mattila teki rankkarissa täydellistä työtä ja niittasi pallon ykköskulmaan vieden suomalaiset jo 3-0-johtoasemaan. Belgialaisilta aikalisä.

Mattilan pomput tuottivat jatkuvasti ongelmia belgialaisten ykköslaiturille, joka nostattikin pallon ylärimaan, vaan ei vielä uponnut. Belgialaiset alkoivat turhautua suomalaisten vakaan rauhalliseen puolustuspeliin, minkä seurauksena pitkä heitto, mutta Mattilan rankkarin belgialaispuolustaja onnistui torjumaan hyvällä vastaantulolla. Tämä ei liiemmin Mattilaa harmittanut, vaan hetki tästä mies kävi kiertämässä Erosen puolelta ja napautti pallon belgialaisten seiskalaiturin jalkojen kautta verkon perukoille. Suomen kapteeni oli vallan vauhdikkaalla pelipäällä, kun seuraavaksi mies pomputti pallon jälleen belgialaisten sentterin kautta rysään ja tilanne jo peräti 5-0.

4.55 pelaamatta avauserää, kun Suomen aikalisä. Suomen sentteri Honkanen aiheutti hieman huolimattomalla syötöllään vaaratilanteen, kun pallo oli livahtaa maaliviivan ylitse, mutta Eronen ehti hätiin ja siivosi pallon selville vesille. Seuraavasta suomalaisten hyökkäyksestä Mattilan komea ristipallo jysähti vastustajan seiskatolppaan, mutta vielä belgialaisten maali varjeltui. 3.15 pelaamatta avauserää, kun Suomen vaihto; ulos #8 Honkanen ja sisään sentteriksi #9 Ylönen. Mattilan pomppu nousi jälleen belgialaispuolustajan kautta vain törmätäkseen pahuksen ylärimaan.

Avausjakson viimehetkillä Eronen sai onnistumisen tililleen, kun miehen pomppu vuorostaan nousi belgialaisten puolustuksesta kolmossektorilta aina nuottaan asti, 6-0 Suomelle. Belgialaiset saivat hieman palsamia haavoilleen, kun 12 sekuntia ennen puoliaikaa belgialaisten heitto livahti sentteri Ylösen alta suomalaisten reppuun. Puoliaikatilanne täten 6-1 Suomelle.

Toisen erän alku oli muutaman minuutin ajan tasaista vääntöä. Ylönen oli hieman liiankin lennokkaalla tuulella, kun jälleen belgialaisten pomppiva pallo sujahti miehen alta reppuun. Mattila jatkoi maalitehtailuaan takomalla pallon sisään kolmosesta ja tilanne 7-2 Suomelle. Kahdeksan minuuttia jäljellä, kun Suomen vaihto; ulos #1 Mattila ja sisään #6 Tihumäki, joka otti seiskalaiturin duunit hoitaakseen.

Belgialaisten inhottava jarrupomppu yllätti Erosen tyystin ykköskulmasta. Viisi minuuttia otteluaikaa jäljellä, kun terävässä heittovireessä ollut Tihumäki räsäytti pallon rysään vitosesta vieden suomalaiset 8-3-johtoon. Belgialaisten painava hyökkäys nousi Erosen jaloista verkkoon kaventaen tilanteeksi 4-8. Suomi otti aikalisän, kun ottelua jäljellä 1.51. Suomalaiset puolustivat nöyrästi ja turnauksen avausvoitto oli turvallisesti suomalaisten hyppysissä. Tihumäki tuudittautui ehkä liikaakin turvalliseen johtotilanteeseen, kun kuusi sekuntia ennen päätössummerin pärähdystä belgialaisten löysä pomppu nousi Tihumäen jaloista häkkiin. Lopputulos ottelussa Suomi – Noordzee 8-5.

Suomi – Italia

Suomen miehet aloittivat Bruggen turnauksen toisen ottelunsa Italiaa vastaan kokoonpanossa #7 Eronen ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä (sentteri) ja #6 Tihumäki seiskassa (vasen laita). Tihumäki aloitti maalinteon avausminuutilla, kun miehen tarkka tinttaus kohti ykköskulmaa painui italialaispuolustajan käsien läpi verkkoon. Seuraavalla heitolla Tihumäki jysäytti pallon ykköstolppaan. Italialaiset tasoittivat, kun korkea italialaispomppu nousi Honkasen torjunnan kautta Suomen verkkoon. Tihumäki vei vastapuolellaan ollutta ykköslaituria kuin litran mittaa tykittämällä pallon tämän jaloista nuottaan. Tällöin Italialta aikalisä.

Italialaisilta pomppuheittorangaistus, mutta valitettavasti Erosen rankkari painui ykköstolpan kautta ulos. Eronen paikkasi kuitenkin tilanteen iskemällä pallon vitosesta häkkiin; mies kävi noutamassa Tihumäen laidalta pallon, hiipi takaisin omalle puolelleen ja pomputti pallon vastustamattomasti sisään. Honkanen käänsi kierteisen italialaispompun Suomen seiskatolppaan, mistä pallo pyöri kuitenkin takaisin kentälle. Suomi otti tilanteen johdosta kuitenkin aikalisän, kun avauserää oli jäljellä 5.38.

Eronen pomputti pallon italialaisten seiskalaiturin kautta nuottaan ja tilanne jo 4-1 Suomelle. Tihumäki kaunisteli vielä taukotilanteeksi 5-1 kolmosesta, kun miehen painava veto ei jättänyt mitään mahdollisuuksia italialaisille, vaan maalin takarauta valitti Tihumäen heiton voimasta.

Toisen puoliskon alkuun jälleen pieni kuunteluvirhe Honkaselta ja pallo nousi miehen jaloista sisään. Suomen aikalisä, kun otteluaikaa oli jäljellä 9.47. Tihumäen ovela kierre yllätti totaalisesti italialaisten sentterin ja pallo lirvahti Italian verkkoon muuttaen tilanteeksi 6-2 Suomelle. Erän puolivälin tienoilla suomalaisten keskittyminen hieman herpaantui; italialaisten kova kierrepomppu nousi jälleen Honkasen kautta Suomen pömpeliin. Vain hetki tästä, niin Tihumäeltä pitkä heitto, ja italialaiset kavensivat tilanteeksi jo 4-6 tarkalla rankkarilla ykköskulmaan.

Italialaiset ottivat kuitenkin hetken kuluttua 10 sekunnin pelinviivytysrangaistuksen, tällä kertaa Erosen rankkari oli tarkkaakin tarkempi ykköskulma ja Suomi 7-4-johtoon. 3.48 pelaamatta, kun Suomelta vaihto; #6 Tihumäki ulos ja #1 Mattila kentälle seiskalaituriksi. Mattila kävi armottomasti tinttaamassa pallon sisään vitosesta ja tilanne 8-4.

Italialaisilta seuraavaksi karkea pitkä heitto, ja Eronen jatkoi tarkalla linjalla rankkareissa pussittaen pallon sisään seiskakulmasta. Honkanenkin sai onnistumisen tililleen, kun miehen nopea palautus vitoseen painui italialaispuolustuksen lävitse verkkoon. Ottelun viime hetket ovat olleet molemmissa peleissä hieman uneliaita suomalaisittain; tällä kertaa italialaisten löysä kierteinen pomppu hyppäsi Honkasen jaloista Erosen ylitse ylittäen Suomen maaliviivan vain sekunti ennen päätössummerin sointia. Suomelle kuitenkin kaikesta huolimatta voitto kotiin 10-5-lukemin.

Suomi – Iso-Britannia

Suomen miehet avasivat lauantaipäivän ja alkulohkonsa viimeisen ottelun Iso-britanniaa vastaan kokoonpanossa #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä (sentteri) ja #1 Mattila seiskassa (vasen laita). Ottelun panoksena oli alkulohkon voitto. Suomi sai erinomaisen alun otteluun, kun Honkanen iski pallon kolmosesta sentterin kautta rysään. Tästä brittien ykköslaituri sai hepulin ja heitti pitkän heiton, mutta valitettavasti Mattilan rankkari meni seiskapuolelta pahasti leveäksi. Brittien ristipomppu nousi vitosesta Mattilan jaloista Suomen reppuun ja peli oli tasan. Ottelun avauserää jäljellä 7.21, kun Tihumäki niittasi terävän pompun brittien sentterin jalkojen kautta verkkoon. Tällöin briteiltä aikalisä.

Tihumäki jatkoi vahvaa hyökkäystyöskentelyään ja ”Huittisten kanuuna” pamautti pallon tylysti brittien seiskakulmaan. Britit vastasivat välittömästi, kun vauhdikas pomppu leijaili Honkasen jalkojen kautta sisään. Tihumäki ja Mattila vaihtoivat laitoja, mutta tämä kostautui pahimmalla mahdollisella tavalla, sillä britit tinttasivat pallon heti seiskakulmaan ohi Tihumäen. Pian Tihumäki ja Mattila vaihtoivat takaisin alkuperäiseen asetelmaan. Britit olivat ottaneet kohteekseen suomalaisten kapteenin Mattilan, jolla olikin suuria vaikeuksia brittien monipuolisen hyökkäyksen kanssa. Kerran kova sileä heitto kolahti jo Mattilan seiskatolppaan, minkä jälkeen brittien pomppu livahti Mattilan alta rysään ja britit olivatkin yhtäkkiä 4-3-johtoasemassa.

Mattila kimpaantui tästä ja heitti korkean pompun, joka jysähti ykköstolpan kautta brittien pörsään tasoittaen jälleen ottelun. Briteiltä pomppuheittorangaistus, mutta brittipuolustaja torjui hienosti ykköskulmaa kohti suuntautuneen Mattilan rankkarin. Honkanen oli alati vaarallinen keskisektorilta lähteneillä pompuillaan, tällä kertaa brittien seiskalaituri oli voimaton, kun pallo painui vitosesta miehen jalkojen kautta sisään ja Suomi 5-4-johtoon, kun 1.50 oli avauserää jäljellä. Briteiltä jälleen hyökkäysvirhe, mutta Honkasen rankkari kiersi pallon mitan verran ohitse ykköstolpasta. 52 sekuntia ennen avauserän päätöstä Tihumäeltä pitkä heitto. Tihumäki oli todella lähellä onnistua torjunnassa, mutta pallo ehti livahtaa miehen alta verkon perukoille ja näin puoliajalle kutkuttavista 5-5-lukemista.

Toinen erä alkoi Honkasen avausheitolla, joka meinasi heti yllättää brittien sentteripelaajan, joka nosti pallon ilmaan, mutta brittien onneksi seiskalaituri ehti hätiin. Tihumäki päätti käydä toistamassa Honkasen avausheiton keskisektorilta, ja nyt osui; upeasti pallo painui sisään vitosesta. Johtoasemasta ei taaskaan ehditty kauaa nauttia, kun Mattila oli jälleen vaikeuksissa; pallo nousi ilmaan miehen torjunnasta, mies huitoi pallon poispäin maaliviivasta, mutta osuikin pallollaan itseään jalkaan ja tämän epäonnekkaan tilanteen seurauksena pallo ylitti lopulta Suomen maaliviivan. Seuraava brittien heitto nousi jälleen Mattilan torjunnasta korkeuksiin ja kolahti seiskatolppaan ja painui siitä ulos.

Suomen aikalisä, kun ottelua oli jäljellä 9.41. Mattila vuorostaan kolisutteli brittien ykköstolppaa, mutta onnetar ei ollut suosiollinen suomalaiskapteenille. Tihumäki tuli heittämään Mattilan puolelta, mutta tuloksena oli pitkä heitto, eikä brittiläiset jättäneet rankkarillaan Tihumäelle mitään mahdollisuuksia, vaan pallo tylysti seiskakulmaan ja britit kuskin paikalle 7-6-lukemilla. Kuusi ja puoli minuuttia jäljellä, kun Suomen vaihto: #1 Mattila ulos ja #7 Eronen kehiin. Eronen ykköslaituriksi ja Tihumäki siirtyi seiskalaituriksi.

Tämän jälkeen oli pitkä tunnusteleva vaihe, minkä aikana britit vetivät pari kertaa henkeä aikalisän muodossa. Ottelua jäljellä 4.41, kun Suomelta puolestaan aikalisä. Brittien voimakas pomppu vilahti Tihumäen ja Honkasen välistä Suomen nuottaan ja britit jo kahden maalin karkumatkalla. Tällöin vaihtopenkillä latautumassa käynyt #1 Mattila palasi kentälle, kun #6 Tihumäki teki tilaa. Mattila oli saanut loukkaantuneena olleelta Miinalalta pienen vinkin, Mattila panikin tuumasta toimeen ja keskisektorilta vihainen kuti vitoseen painui sukkana brittien rysään ja aikaa oli jäljellä vielä reilusti. 2.20 pelaamatta, kun Mattila tasoitti ottelun, brittisentterin käännettyä pallon jaloillaan kolmosesta vastustamattomasti omaan pömpeliin ja Suomi oli kirinyt jälleen tasoihin.

Britit herpaantuivat ratkaisuhetkillä, 1.43 kellossa, kun briteiltä pomppuheittorangaistus. Päävalmentaja Pokkinen komensi pallon annettavaksi Eroselle, ja ”Kitteen velho” näytti jälleen huikeaa rankkariosaamistaan; vuorenvarma sijoitus seiskakulmaan ja suomalaiset juhlivat johtomaalia railakkaasti. Tämän jälkeen päävalmentaja Pokkinen ruoski joukkonsa nopeatempoiseen peliin, ja tämä tepsi; Mattilan terävä siivu vingutti brittien verkkoa vitosesta. Britit yrittivät epätoivoisesti vielä kaventaa tilannetta, mutta suomalaiset olivat tyynenrauhallisia ja hoitivat voiton ottelusta 10-8-lukemin upean nousun jälkeen. Näin Suomen miehille voitto alkulohkossa puhtaalla pelillä maalierolla 28-18 / +10.

Puolivälierä: Suomi – Slovenia

Suomen miehet avasivat Belgian Bruggen turnauksen puolivälieräottelunsa Sloveniaa vastaan kokoonpanossa #7 Eronen ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä (sentteri) ja #1 Mattila seiskassa (vasen laita). Slovenia on myös tulevissa Pajulahden EM-kilpailuissa Suomen alkulohkovastustaja. Suomi siirtyi 1-0-johtoon minuutin pelin jälkeen, kun Mattilan korkea pomppu nousi slovenialaisten sentterin ylitse häkkiin. Nopeasti vajaan kahden minuutin pelin jälkeen Slovenialta aikalisä. Slovenia tasoitti hetken kuluttua tästä, kun riuska slovenialaisheitto meni aivan sukkana sisään Suomen kolmosesta (Honkasen ja Erosen välistä). Slovenia siirtyi pian jo 2-1-johtoon, kun slovenialaispomppu laskeutui sopivasti Mattilan kainaloon, mistä se sujahti Suomen rysään.

7.29 pelaamatta avauserää, kun Suomen aikalisä. Avauserän puolivälissä Suomelta vaihto; ulos #7 Eronen ja sisään #6 Tihumäki, joka tuli ykköslaituriksi. Suomi alkoi ottamaan peliä haltuunsa; Honkasen pomppu kolmoseen kääntyi slovenialaissentterin kautta ykköstolppaan, vielä ei uponnut, mutta seuraavasta suomalaishyökkäyksestä Mattila tykitti pallon tarkasti ykköskulmasta sisään ja peli oli tasan. Honkanen oli hyvällä heittopäällä, ja miehen kierteinen pomppu nousi slovenialaisten sentterin jaloista vitospuolelta pömpeliin, eikä tässä vielä kaikki, vaan seuraavasta suomalaisten hyökkäyksestä Mattila otti Honkasesta mallia ja toimitti pallon samaisesta paikasta Slovenian nuottaan ja tilanne jo 4-2.

Vajaat kolme minuuttia erää jäljellä, kun slovenialaisten korkea pomppu nousi Honkasen päältä yli Mattilan ja suomalaisten seiskakulmasta sisään. Mattila räväytti välittömästi takaisin kovan pompun, joka nousi slovenialaisista ylärimaan ja siitä maalin ylitse. Slovenialaiset olivat jatkuvasti ongelmissa suomalaisten heittojen kanssa, mutta selviytyivät puoliajalle vain 4-3-tappioasemassa.

Puoliaikavaihto Suomelta: #1 Mattila ulos ja #7 Eronen kentälle. Eronen ykköslaituriksi ja Tihumäki seiskalaitaan. Erän alku sujui todella hyvin suomalaisilta nöyrästi puolustaen. Kertaalleen slovenialaiset kolkuttivat Suomen seiskatolppaa, mutta pallo painui sen kautta ulos. Slovenialaisilta pomppuheittorangaistus, mutta slovenialaispuolustaja venyi hienosti Erosen ykköskulmaa kohti suuntautuneen rankkarin tielle. 8.35 pelaamatta, kun jälleen slovenialaisilta pomppuheittorangaistus. Samassa ajassa Suomelta vaihto; ulos #6 Tihumäki ja sisään #1 Mattila.

Suomalaisten ”Il Capitano” Mattila otti rankkarin hoitaakseen ja toimittikin pallon vuorenvarmasti sisään kutosesta. Slovenialaisten voimakas kierre sujahti Honkasen alta, mutta Mattila oli sentterin takana pelastuspuuhissa; upea osoitus uhrautuvasta joukkuepelaamisesta! Mattilan pomput olivat erittäin teräviä ja slovenialaisille iljettäviä halki ottelun, ja kuutisen minuuttia jäljellä, kun jälleen soi Slovenian rysässä, tällä kertaa kolmosesta. 5.30 jäljellä, kun Suomelta jälleen vaihto; ulos #7 Eronen ja sisään ykköslaituriksi #6 Tihumäki.

Mattilalta jälleen korkea pomppu kolme minuuttia ennen ottelun päätöstä, joka kiipesi slovenialaisten ykköslaiturin ylitse verkon perukoille johdattaen suomalaiset jo 7-3-johtolukemiin. Slovenialaiset saivat pientä toivoa, kun ottelua oli jäljellä 2.29, kun slovenialaisten terävä raapaisu sujahti Tihumäen ykköskulmasta sisään. 2.02 jäljellä, kun Suomelta aikalisä. Ottelun loppuhetket olivat jäätävän rauhallista pelaamista suomalaisilta, eikä minkäänlaista epävarmuutta voittajasta ollut. Kuin kirsikaksi kakun päälle, ottelun ehdoton hahmo seitsemän maalin mies#1 Mattila pomputti pallon upeasti slovenialaisten seiskalaiturin ylitse verkkoon ja näin loppulukemat Suomelle 8-4 ja täten Suomi jatkaa välieriin! Välierissä Suomella on vastassa turnauksen jättiyllättäjä Kreikka, joka kukisti Iso-Britannian omassa puolivälieräottelussaan jatkoajalla 9-8-lukemin.

Välierä: Suomi – Kreikka

Suomen miehet avasivat Belgian Bruggen kansainvälisen turnauksen välieräottelun turnauksen jättiyllättäjä Kreikkaa vastaan kokoonpanossa #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä (sentteri) ja #1 Mattila seiskassa (vasen laita). Mattila jatkoi siitä, mihin puolivälierässä jäi; ottelun avausheitto miehen kädestä sujahti kreikkalaisten ykköslaiturin alta nuottaan ja Suomi heti johtoon. Liekö kokenutta kapteenia hieman jännittänyt välieräottelu tai vaihtoehtoisesti hikoiluttanut liikaa, kun heittovaiheessa pallo livahti miehen kädestä ja lirui kohti Suomen maalia. Tilanne ehdittiin pelastaa, mutta tuloksena oli kymmenen sekunnin pelinviivytysrangaistus. Kreikkalaiset valitsivat Honkasen puolustamaan rankkaria. Kreikkalaiset saivat harhautettua Honkasen väärään suuntaan ja iskettyä pallon Suomen häkkiin keskisektorilta.

Kolmisen minuuttia pelattuna, kun Mattila kävi kiertämässä Tihumäen puolelta ja pallo nousi laiskasti puolustaneesta Kreikan seiskalaiturista verkon perukoille, 2-1 Suomelle. Tihumäkikin päätti kokeilla kreikkalaisten seiskalaituria hieman napakammalla kudilla, jälleen pallo nousi kreikkalaisen torjunnasta, mutta tällä kertaa ylärima pelasti. Kreikka joutui rauhoittamaan tilannetta aikalisällä. Erän puolivälissä Mattilan pomppu löysi jälleen tiensä kreikkalaisten rysään, kun tällä kertaa kunniakuja pallolle oli kreikkalaisten kolmosessa. Hetken kuluttua Suomelle tuomittiin rangaistus metelöinnistä heiton aikana. Jälleen kreikkalaiset valitsivat Honkasen rankkaria puolustamaan, ja tällä kertaa nopealiikkeinen suomalainen syöksyi helposti vitoseen suuntautuneen heiton eteen naurahdellen.

Viisi minuuttia avauserää pelaamatta, kun #1 Mattila vaihtopenkille ja #7 Eronen välierätunnelmaa aistimaan kentälle. Eronen totutusti ykköslaituriksi ja Tihumäki seiskaan. Suomalaiset jatkoivat todella vakuuttavaa puolustuspelaamistaan; erityisesti sentteri Honkanen napsi hienosti kreikkalaisten pomput kiinni, ja aina oli tuki takana, jos pallo satunnaisesti sattui Honkasen ohittamaan. 2.50 avauserää jäljellä, kun Honkanen tykitti pallon kohti kreikkalaisten sentteriä, joka pompautti pallon ylitseen ja saman tein omaan nuottaan, ja näin Suomi karkumatkalla 4-1. Loppueräkin jatkui todella vahvana puolustamisena suomalaisittain, kreikkalaisilla oli myös ajoittain suunnat vähän hakusessa, sillä palloja meni aika paljon ulos. Puoliajalle suomalaisten vankassa 4-1-johtoasemassa.

Puoliajalla vaihto; ulos #6 Tihumäki ja sisään #1 Mattila seiskalaituriksi. Toisen erän alku oli melko laiskatempoista pelaamista, eikä mainittavampia tilanteita ollut. Honkanen jatkoi myös vahvaa hyökkäyspelaamistaan, kun miehen ilkeä pomppu nousi kreikkalaissentterin kautta valitettavasti vain törmätäkseen kreikkalaisten seiskatolppaan. Seuraavasta hyökkäyksestä Mattila tulitti ja jälleen pallo nousi kreikkalaispuolustuksesta korkeuksiin, mutta yli maalin. Honkaselle sattui pieni puolustusvirhe, kun reilut neljä minuuttia oli toista erää pelattu, mutta Eronen pelasti pallon selvemmille vesille.

7.25 pelaamatta, kun Suomelta vaihto; #8 Honkanen ulos ja #6 Tihumäki takaisin tositoimiin. Mattila sentteriksi ja Tihumäki seiskalaituriksi. Liekö tämä vaihto hieman sotkenut Erosen keskittymistä, kun kreikkalaiset uittivat heti seuraavalla heitolla pallon miehen käsien alta Suomen rysään, ja tilanne kiristyi. Kreikan aikalisä, kun 5.48 pelaamatta. Mattila otti pallon käteensä ja heitti pitkästä aikaa, ja mitäs siitä voisikaan muuta syntyä kuin maali tarkan ykköskulmaan uponneen pompun muodossa, 5-2 Suomelle! Suomen aikalisä, kun 4.49 jäljellä kellossa.

Kreikkalaisten terävä siivu kolmoseen, Erosen liike oli hieman vajavainen ja pallo miehen nilkkojen lävitse ja kavennusmaali oli totta. 4.05 jäljellä, kun Suomen vaihtoruletti pyörii; ulos #1 Mattila ja sisään #8 Honkanen itseoikeutetusti sentterin paikalle. Vajaa kolme minuuttia pelaamatta, kun kreikkalaisten ristiheitto ykkösestä kolmoseen yllätti jälleen hieman väsyneen Erosen; jälleen pallo livahti nilkkojen välistä Suomen pussiin, ja trilleri oli valmis.

2.10 kellossa aikaa, kun #7 Eronen vaihtoon ja #1 Mattila kentälle. Mattila seiskalaitaan ja Tihumäki ykköslaituriksi. 1.31 jäljellä, kun Kreikan aikalisä. Kreikalta tuima pomppu kohti Suomen ykköskulmaa, Tihumäki karjaisi jo ”ei”!, mutta hipaisu sormenpäillä palloon riitti kääntämään pallon kurssin Suomen ykköstolppaan ja siitä ulos. 1.11 pelaamatta, kun Suomelta aikalisä. Kreikkalaiset painostivat rajusti Suomen ykkös – kolmossektoria, mutta Honkanen ja etenkin Tihumäki venyivät hienoihin torjuntoihin. 7 sekuntia ennen ottelun päätöstä vielä Suomelta aikalisä. Tihumäki piti palloa tarvittavan pitkään, laittoi pallon vierimään kohti kreikkalaisia, summeri pärähti ja Suomi juhli finaalipaikkaa 5-4 -lukemin!

Loppuottelu: Suomi – Belgia

Suomen miehet aloittivat Belgian Bruggen turnauksen finaalin kotiyleisönsä edessä pelannutta Belgiaa vastaan kokoonpanossa #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä (sentteri) ja #1 Mattila seiskassa (vasen laita). Pelin alku sai mielenkiintoisen käänteen, kun belgialaisten ilmoittama joukkueenjäsen ei ilmaantunut mukaan joukkueen vah vuuteen penkille. Tuloksena ennen peliä tarjoutuva rankkarimahdollisuus, minkä Mattila käytti armottomasti hyväkseen toimittamalla pallon kakkosesta sisään. Itse pelinkin alku oli belgialaisilta hermostunut, sillä vain hetki oli pelattu, kun belgialaiset ottivat 10 sekunnin pelinviivytysrangaistuksen. Mattila oli vauhdissa ja toimitti rankkarin jälleen vuorenvarmasti belgialaisten verkkoon tymäkällä vedolla vitoseen.

Suomen kapteeni Mattila jatkoi vapisevien belgialaisten mylläämistä, kun miehen korkea pomppu nousi belgialaissentterin kautta seiskakulmaan ja kahden minuutin pelin jälkeen Suomella jo kolmen maalin karkumatka. Suomalaiskolmikolla oli hieno flow päällä, eikä belgialaisten hyökkäykset tuottaneet minkäänlaista päänvaivaa suomalaisten puolustamiselle. Tihumäeltä pomppuheittorangaistus, mutta belgialaiset hätäilivät mahdollisuutensa tullessa ja heittivät pitkän heiton. ”Super-Mattila” jatkoi huikeaa rankkarityöskentelyään ja tulitti pallon sisään kutosesta. Pian tämän jälkeen avauserän puolivälissä Mattila otettiin lepäilemään vaihtopenkille ja #7 Eronen kentälle ykköslaituriksi, Tihumäen siirtyessä seiskalaitaan.

Tihumäelle laidanvaihto maittoi sen verran hyvin, että mies onnistui jujuttamaan belgialaisten sentteriä nostattamaan jälleen pallon keskisektorilta Belgian seiskakulmaan, ja Suomella huikea 5-0-johtoasema. 3.35 pelaamatta, kun Suomen aikalisä. Tihumäeltä pallo lipsahti jälleen pomppupallorangaistukseksi vajaat kolme minuuttia ennen avauserän päätöstä, ja tällä kertaa belgialaiset eivät jättäneet selittelyille sijaa; huipputarkka veto upposi seiskatolpan kautta Suomen verkkoon. Puoliajalle kuitenkin turvallisessa suomalaisjohdossa 5-1-lukemin.

Puoliajalla suomalaisten vaihto; #6 Tihumäki ulos ja #1 Mattila sisään. Toisen puoliskon alku oli suomalaisittain todella heikko, kun ensiksi belgialaiset saivat kavennettua kolmosesta (Honkanen – Eronen välistä) Erosen jalkojen kautta. Hetken kuluttua omassa heittotilanteessa sentteri Honkanen oli turhankin äänekäs opastaessaan Erosta, ja näin Suomelle tuomittiin metelöintirangaistus. Belgialaiset valitsivat Erosen rankkaria puolustamaan ja vuorenvarma viimeistely belgialaisilta kakkoseen.

Belgialaiset olivat saaneet toivoa nopeista kavennusmaaleista, mutta intoutuivat ehkä liikaakin, kun belgialaisten heitto lipsahti pomppuheittorangaistukseksi. Mattila jälleen rangaistusheittoa suorittamaan, mutta tällä kertaa reilusti vastaan tullut belgialaispuolustaja onnistui vaimentamaan Mattilan siivun vitosesta. 9.15 pelaamatta, kun Suomen aikalisä. Raju belgialaisheitto yllätti Erosen kakkosesta; miehen käsien alta nuottaan livahtanut veto kavensi tilanteeksi jo 4-5. Vajaat kahdeksan minuuttia jäljellä, kun #7 Eronen ulos ja #6 Tihumäki kentälle. Belgialaisten huikean kova ja tarkka sijoitus Mattilan seiskakulmaan tasoitti ottelun ennen toisen erän puoltaväliä. Mattila paikkasi virheensä parhaalla mahdollisella tavalla, kun miehen pomppu keskisektorilta nousi jälleen belgialaisten sentterin kautta seiskakulmaan ja Suomi takaisin johtoon.

Tätä iloa ei kestänyt kuin sekunnin verran, sillä belgialaisten upeasti ajoitettu kostoisku painui väkisin Suomen rysään kolmosesta (Honkanen – Tihumäki väli). Belgialaiset siirtyivät vajaa viisi minuuttia ennen ottelun päätöstä ensi kertaa johtoon, kun belgialaisten pomppu nousi Honkasen jaloista Suomen verkkoon. Suomalaisilta aikalisä kolme ja puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä ja päävalmentaja Pokkinen vaati selkeää temmonnostoa. Valitettavasti Mattilan raivoisa räväytys tuomittiin pomppuheittorangaistukseksi, eikä belgialaiset epäröineet, vaan pallo varmasti ykköspuolelta pömpeliin ja tilanne jo 8-6 belgialaisille.

Valitettavasti belgialaisten hitaammanpuoleinen, mutta voimakaskierteinen pomppu nousi Honkasen jaloista yli Tihumäen ja aina Suomen verkon perukoille, ja suomalaiset olivat enemmän kuin ahtaalla kaksi ja puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä, 9-6 Belgialle. Suomelta vaihto; ulos #6 Tihumäki ja sisään #7 Eronen. Honkanen maksoi kalavelkoja belgialaisille upottamalla hienolla nopealla palautuksella pallon belgialaisten byyriin seiskakulmasta puolitoista minuuttia ennen ottelun päätöstä. Suomen aikalisä 51 sekuntia ennen ottelun päätöstä, ja vielä suomalaisilla oli henki päällä, että täältä tullaan vaikka väkisin rinnalle ja ohi!

Suomalaiset painostivat vimmatusti nopeilla palautuksilla belgialaisia, mutta ikävä kyllä liian myöhään Mattila onnistui nostattamaan pallon belgialaisten verkkoon jälleen kerran belgialaisten sentterin toilailuiden johdosta. Tällöin kellossa oli enää kahdeksan sekuntia, ja kun hyökkäysaika on kymmenen sekuntia, niin belgialaiset pystyivät vain pitämään pallon turvallisesti käsissään, kunnes päätössummerin pärähdys toitotti belgialaisille voiton sinfoniaa ja suomalaisille katkeran katkeraa finaalitappiota! Suomalaisilta kuitenkin upea taistelu finaalissa, eikä periksi annettu hetkeksikään, joten kun joukkue saa käyttöönsä myös loukkaantumishuolista kärsineet #4 Miinalan ja #9 Ylösen, niin joukkue on täysin valmis taistelemaan mitaleista kolmen viikon päästä alkavissa Pajulahden koti EM-kilpailuissa, jossa avausvastustajana onkin juuri Belgia maanantaina 18.9. klo 13.00.

Tilastot

Suomen miehet pelasivat Bruggen turnauksessa kuusi ottelua, joista se voitti viisi ja hävisi yhden maalieron ollessa 49-35 / +14.