Suomen miehet päättivät todella kiireisen huhtikuunsa kansainväliseen Berlin Cup 2019-turnaukseen 28. – 30. huhtikuuta 2018.

Turnaukseen osallistuivat Suomen lisäksi isäntämaa Saksa kahdella joukkueella, Puola, entisen Suomen miesten päävalmentajan Timo Laitisen luotsaama Portugali, eksoottinen Kazakstan ja portugalilaisseurajoukkue Sporting CP. Turnauksessa kaikki joukkueet kohtasivat toinen toisensa alkusarjan aikana ja vappuaattona oli vielä ohjelmassa mitaliottelut.

Suomen Joukkue

Pelaajat

Pelinumero / Nimi

1 Ehsan Zoveidavi

4 Erkki Miinala

5 Mikko Viittala

7 Eetu Eronen

8 Miika Honkanen (kapteeni)

9 Joni Ylönen

Päävalmentaja: Jarkko Pokkinen

Fysiikkavalmentaja: Toni Kneip

Huoltaja: Oskari Nyström

Tulokset

Lauantai 28.4.2018

Saksa 1 – Saksa 2 10-8

Portugali – Kazakstan 12-2

Suomi – Sporting CP 5-7

Puola – Saksa 2 8-5

Saksa 1 – Portugali 11-3

Kazakstan – Suomi 3-13

Sporting CP – Puola 12-3

Saksa 2 – Portugali 10-1

Saksa 1 – Suomi 14-4

Kazakstan – Puola 2-12

Sunnuntai 29.4.2018

Sporting CP – Saksa 2 7-3

Suomi – Portugali 11-7

Saksa 1 – Puola 14-6

Kazakstan – Sporting CP 1-11

Suomi – Saksa 2 6-2

Puola – Portugali 9-3

Saksa 1 – Sporting CP 6-4

Saksa 2 – Kazakstan 10-4

Suomi – Puola 13-12

Sporting CP – Portugali 12-2

Maanantai 30.4.2018

Saksa 1 – Kazakstan 11-1

Sijat 5 – 6: Saksa 2 – Portugali 10-5

Pronssiottelu: Suomi – Puola 10-6

Finaali: Sporting CP – Saksa 1 7-5

Loppujärjestys

  1. Sporting CP
  2. Saksa 1
  3. Suomi
  4. Puola
  5. Saksa 2
  6. Portugali
  7. Kazakstan

Otteluraportit

Alta Suomen miesten otteluiden raportit Berlin Cup 2018-turnauksesta.

Suomi – Sporting CP

Suomen miehet avasivat Berlin Goalball Cup 2018-turnauksen portugalilaista Sporting CP:tä vastaan kokoonpanossa Eronen ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Miinala seiskassa (vasen laita). Sporting marssitti kentälle tämän hetken maalipallon mahtimaan Brasilian tähtipelaajat Leomon Morenon seiskalaitaan ja Romario Marquezin sentteriksi ja ykköslaitaan ruotsalaisen Fatmir Seremetin. Ottelun alku oli suomalaisittain nihkeä, sillä heti avausminuutilla Moreno iski pallon Erosen jalkojen välistä Suomen rysään. Toisella minuutilla Romarion tarkka pomppu kohti seiskatolppaa nousi Miinalan jalkojen kautta sisään ja 2-0 Sportingille. Moreno jatkoi Erosen moukarointia ja jälleen pallo verkon perukoille kolmosesta Erosen jalkojen välistä. Tämä sai Erosen ehkä hieman yliyrittämään, mikä johti pian rangaistukseen pitkästä heitosta. Sportingin terävä rankkari jäi keskisektorille ja Erosen oiva vastaantulo ja syöksy pallon eteen tekivät vastustajan maalintekoaikeet tyhjiksi.

Eronen kuitenkin jatkoi virheiden tiellä ja seuraavaksi miehen kädestä lähtenyt pallo pomppi liiankin kauas ja tuloksena pomppuheittorangaistus ja tällä kertaa vastapuolen viheliäs kierteinen pallo kutoseen muutti lukemiksi 4-0. Tällöin Eronen otettiin vaihtoon ja Zoveidavi kentälle. Zoveidavi seiskalaitaan ja Miinala puolestaan ykköslaituriksi. Avauspuolisko oli juuri ylittänyt puolenvälin krouvin, kun Miinalalta puolestaan pomppuheittorangaistus ja jälleen sportinglaisten kierteinen rankkari toimi, kun pallo ohitti vastaan tulleen Miinalan ja painui kutosesta sisään. Sportingin puolelta Seremeti sortui niin ikään pomppuheittorangaistukseen ja Miinala napautti rankkarin sisään ykkösestä ja kavensi tilanteeksi 1-5. Valitettavasti Morenon korkea pomppu ristesi kentän ja yllätti Zoveidavin seiskakulmasta, kun avauserää jäljellä reilut kolme minuuttia.

Sporting vaihtoi Seremetin ulos ja tshekkiläisen Bosekin kentälle ykköslaitaan. Zoveidavilta puolestaan pitkä heitto, mutta mies kuunteli rauhallisesti ja koppasi helposti vastustajan rankkariyrityksen. Bosekilta pomppuheittorangaistus ja Miinala oli rankkariheitossaan erehtymätön, pallo jälleen sisään ykkösestä ja peli 2-6. Moreno iski vielä kertaalleen, kun pallo nousi Honkasen käsien kautta vitosesta yli Zoveidavin ja vastustamattomasti verkon perukoille ja täten puoliaikatilanne 2-7.

Sporting otti puoliajalla maalitykki Morenon ulos ja Seremetin takaisin kentälle. Suomalaiset löysivät todella hyvän flow’n puolustuspelaamiseen ja pelin ote alkoi kääntyä hetki hetkeltä suomalaisille. Toisen erän puoliväliin mennessä ei vielä oltu nähty ainuttakaan osumaa, ainoastaan Zoveidavilta yksi pitkä heitto, mistä seuranneen rankkarin mies jälleen eleettömästi torjui. Seremetiltä Sportingin puolelta pomppuheittorangaistus, Miinala huiputti Seremetin väärään suuntaan ja sujautti pallon sisään kolmosesta. Tämän jälkeen vastapuoli alkoi olla hermostunut ja erityisesti Seremetin ja Romarion väliin tulleet pallot tuottivat suuren suuria ongelmia. Zoveidavi nostatti pallon Romarion ja Seremetin kautta ykköstolppaan ja siitä ulos. Hetki tästä, niin Zoveidavi vihdoin onnistui, kun pallo nousi jälleen Romarion jalkojen kautta kohti ykköskulmaa ja tällä kertaa Seremeti ei ehtinyt hätiin ja tilanne 4-7, kun vielä neljä minuuttia armonaikaa oli kellossa.

Miinalalta pomppuheittorangaistus, mutta tällä kertaa Miinala ei tullut vastaan, vaan odotteli rauhassa Seremetin kierteistä rankkaria ja torjui sen nautiskellen vitosesta. Sporting vaihtoi Bosekin ulos ja Morenon kentälle. Miinala kävi kiertämässä Zoveidavin puolelta ja jysäytti pallon Sportingin ykköstolppaan. Morenokin kolisutteli suomalaisten ylärimaa, kun pallo nousi Zoveidavilta, mutta takaiskulta vältyttiin. Moreno innostui liikaakin pomputtamaan palloa ja tuloksena pomppuheittorangaistus kolme minuuttia ennen päätöstä, mutta tällä kertaa Miinalan rankkari kilpistyi oikein aavistaneeseen Morenoon. Reilut kaksi minuuttia jäljellä, kun Miinala kävi jälleen kiertämässä Zoveidavin puolelta ja iski päättäväisesti pallon sisään kolmosesta ja enää oli kaksi maalia kirittävänä. Suomalaiset pitivät koko toisen puoliskon maalinsa puhtaana, mutta aivan ei riittävää kirivaihdetta löytynyt, jotta huippukovaa ja kokenutta Sportingia olisi onnistuttu horjuttamaan pahemmin, joten lopputulos 5-7 Sportingille.

Suomi – Kazakstan

Suomen miehet avasivat eksoottista ja todella kokematonta Kazakstanin joukkuetta vastaan kokoonpanossa Zoveidavi ykkösessä (oikea laita), Ylönen keskellä ja reilun vuoden tauon jälkeen maajoukkuepaidan päälle pukenut Viittala seiskassa (vasen laita). Viittala tekikin näyttävän paluun pelikentille ja laittoi kunnon show’n pystyyn. Mies löi alkutahdit iskemällä pallon Kazakstanin ykköslaiturin kautta ykköstolppaan ja siitä maaliviivan paremmalle puolelle ja peli 1-0. Heti seuraava heitto Viittalalta nousi Kazakstanin sentterin kautta seiskalaiturin ylitse nuottaan ja tilanne minuutin pelin jälkeen 2-0. ”Viittala show” jatkui, kun peliä pelattu kaksi minuuttia ja miehen pomppu yllätti jälleen kazakstanilaissentterin ja peli jo 3-0. ”Kuka muu muka” kaikui pelihallissa, kun Viittala syöksyi nopeaan palautukseen ja pallo vastustamattomasti sisään 4-0.

Viittala lepsuili kuitenkin hieman puolustuspelissään ja Kazakstan pääsi kaventamaan miehen jalkojen kautta tilanteeksi 4-1. Kauaa ei kazakstanilaiset ehtineet maalistaan nauttia, kun Zoveidavi pomputti seuraavaksi pallon sentterin ohitse, ja kun ketään ei ollut sentteriä varmistamassa, niin pallo sisään ja peli 5-1 Suomelle, kun vasta neljä minuuttia oli pelattu. Viittala kävi kiertämässä Zoveidavin puolelta ja jälleen miehen kierteinen pomppu kiipeili sisään vitosesta. Kazakstanilaisten kavennus 2-6:een tuli, kun Ylönen puolusti löysästi kolmosväliä, miehen jaloista kääntynyt heitto lirui ohi Zoveidavin ja lopulta Suomen rysään asti. Viitisen minuuttia pelattu avauserää, kun Zoveidavi otettiin vaihtoon ja Eronen kehiin ykköslaituriksi.

Viittala otti seuraavaksi kohteekseen Kazakstanin ykköslaiturin, jota mies rupesi käyttämään hyppyrinä ja kahdella peräkkäisellä vedollaan Viittala muutti tilanteeksi 8-2. Tämän jälkeen suomalaiset sähelsivät oikein olan takaa, kun Ylönen syötti pallon todella epämääräisesti kohti Erosta, joka ei ollut lainkaan hereillä, vaan tuloksena harmillinen oma maali. Viittala oli kuitenkin täysin pitelemätön ja tällä kertaa mies kävi pomputtamassa pallon sisään seiskakulmasta ja tilanne Suomelle 9-3, kun ottelun avauserää oli jäljellä vielä reilut neljä minuuttia.

Seuraavaksi kazakstanilaisten sentteri seikkaili aivan väärässä paikassa, kun mies yritti lähteä heittotilanteessa karanneen pallon perään, joka päätyi kuitenkin Erosen käsiin. Eronen huomasi, että kazakstanilaissentteri oli aivan kebabkioskilla ja sijoitti pallon keskeltä sisään ja tilanne 10-3. Vajaat kolme minuuttia avauspuoliskoa pelaamatta, kun Ylönen sai onnistumisen tililleen; terävä pomppu sisään vitosesta. Vajaat kaksi minuuttia jäljellä, kun Eronen kävi kiertämässä Viittalan laidalta ja tinttasi pallon sisään kolmosesta. Avauserän viimeisellä minuutilla Eronen hassutteli kymmenen maalin eron Suomelle hienolla kierteellä seiskatolpan juureen ja näin Berlin Cup 2018-turnauksen avausvoitto irtosi helpolla murskavoitolla.

Suomi – Saksa 1

Suomen aloitus kokoonpano otteluun Saksan ykkösjoukkuetta vastaan: Seiskassa (vasen laita) #5 Viittala, (keskellä) #9 Ylönen, ykkösessä (oikea laita) #4 Miinala. Ottelun alkuminuutit olivat molemmin puolin tunnustelevia ja peli tarkkaakin tarkempaa puolustuspeliä. Kunnes Suomen kenttäpuoliskolla alkoi tapahtua. Peliä oli pelattu noin 2:30, kun Saksalais hyökkäys onnistui yllättämään Ylösen Suomen keskisektorilta, Saksa 0 – 1 johtoon ja tästä vain pieni tovi ehti kulua, kun Viittalan varmistuksen ylipelaaminen kostautui ja Germaanit kuittasivat sileällä ristiheitolla seiskakulmaan, tilanne 0 – 2. Ja aivan kuin tämä ei olisi riittänyt, niin edellisestä maalista ei ehtinyt kulua minuuttiakaan ja Saksalaiset 0 – 3-johtoon jälleen keskisektorilta.

Peli stabiloitui jälleen tasaiseksi väännöksi. Noin seitsemän minuuttia pelaamatta ja Suomen valmennus reagoi Suomen tehottomuuteen hyökkäyksessä ja Suomi suorittaa vaihdon. Viittala ulos – Zoveidavi sisään. Välittömästi Suomen vaihdon jälkeen Miinala lataa hyökkäykseen hieman liikaa tehoja kavennusmaali mielessään, mutta tämä kostautuu Suomelle, sillä Miinalalle long ball – hyökkäysvirhe, Saksalaiset kasvattavat johtoaan 0 – 4 numeroihin kliinisellä rangaistusheitolla Suomen kutoseen. Zoveidavi ehti olla kentällä vain noin minuutin ja miehelle vihellettiin high ball – hyökkäysvirhe, Zoveidavi asettui torjunta-asentoon, paino eteen päkiöille, keskittyminen ja… mies liimasi upeasti pallon vastustajan kokeillessa jälleen Suomen kutosta.

Rangaistusheiton jälkeen Miinala ja Zoveidavi vaihtoivat laitoja, mutta kohtalokkain seurauksin. Ensin Zoveidavi /­ Ylönen jäätyivät ja Saksalaiset jälleen Suomen puolustuksen kiusana, pallo sisään kolmosesta, tilanne 0 – 5. Välittömästi tämän jälkeen Zoveidavia koeteltiin kulmasta ja Saksalaiset venyttivät Suomen verkkoa ykköstolpan juuresta, tilanne jo 0 – 6!

Pari minuuttia ensimmäistä puoliaikaa jäljellä, kun Suomi alkaa näkemään valoa tunnelin päässä. Ensin Zoveidavi kaventaa hurjalla läväytyksellä vitosesta-kolmoseen, 1 – 6 ja kun reilu minuutti jäljellä tuomari puhaltaa pilliin Saksalaishyökkäyksen jälkeen, tuomiona long ball- hyökkäysvirhe, Miinala pallon kanssa keskellä, miehen sisäinen piirturi kalkuloi pallon optimaalisen kulkuradan ja 2 – 6 kavennus näkee päivänvalon pelivälineen upotessa vastustamattomasti Saksalaisten ykköstolpan juureen; puoliaikatulos 6-2 Saksalle.

Suomi suorittaa puoliaika vaihdon, Zoveidavi ulos – Eronen sisään. Saksalaisilta jäätävä erän alku, kun Teutoneilla toinen hyökkäys, pallo liikkeelle ja Miinalan puolustusasento pettää ja peliväline miehen pään kautta Suomen maaliin, kun varmistus ei ehtinyt tilanteeseen mukaan, tilanne 2 – 7. Lisää ”vettä myllyyn”, Suomen keskipelaaja Ylöselle sattuu jälleen ikävä lapsus, kun Saksalaishyökkäys onnistuu yllättämään Suomen sentterin, pallo kainalosta keskeltä sisään, Saksalaisten johto Suomalaisten kannalta karmaisevat 2 – 8! Eronen nostattaa Suomalaisleirin tunnelmaa kaventamalla tilanteeksi 3 – 8 vastustajan vitosesta, Saksalaispuolustajan kahmiessa turhaa ilmaa, toista puoliaikaa pelattu tässä kohdassa reilut kolme minuuttia.

Suomen kavennus jäi jälleen laihaksi lohduksi, vajaa minuutti Erosen kavennusosuman jälkeen Ylöselle tuomitaan heitonaikainen metelöintirangaistus, mies takoo lattiaa liian pitkään harhauttaakseen vastustajaa samalla, kun Miinala oli jo hyökkäämässä ja näin heitto ja harhautus päätyivät päällekkäin. Saksalaiset valitsevat Ylösen torjumaan, Germaanit kiittävät ja kuittaavat, pallo ui sisään yli Ylösen torjunnasta Suomen verkon perukoille neloseen ja numerot taululla lohduttomat 3 – 9. Suomi oli ottanut targetiksi Saksalaisten seiskalaiturin ja pian Suomen vaihtopenkki repesi jälleen liitoksistaan, kun Miinala kiersi seiskalaidasta Suomen ykköspuolelle ja toimitti pallon vastustamattomasti Saksan pörsään vitosesta, samasta reiästä, kuin Eronen aiemmalla kavennusosumalla, taululla komeilivat numerot 4 – 9!

Suomalaiset eivät aikoneet luovuttaa, taisteluhenki oli korkea, mutta Erosen heitto oli pitkä. Riskillä heittänyt Eronen asettui torjumaan Saksalaisten rangaistusheittoa, tosin huonolla menestyksellä, pallo sisään Suomen tolppien väliin vitosesta, numerot taululla 4 – 10. Riskinotto takaa-ajajan asemassa jatkui ja niin ikään jatkui myös Suomalaisten hyökkäysvirheet, tällä kertaa suorittajana Ylönen, syynä high ball – hyökkäysvirhe. Myöskään nuori Suomalaissentteri ei mahtanut mitään tehokkaan Saksalaisviimeistelyn edessä ja tilanne 4 – 11, kun toista puoliaikaa pelattu noin kuusi minuuttia. Valmennus reagoi tässä kohdassa vaihdon muodossa, Ylönen ulos – Zoveidavi sisään. Myös kenttäkoostumus muuttui vaihdon yhteydessä, kun Miinala siirtyi ykköseen, Eronen keskelle, Zoveidavin jäädessä seiskakulmaan.

Iranilaistaustainen Zoveidavi ehtii viipyä kentällä vain vajaan minuutin, kun miestä koulutetaan Saksalaisten toimesta ensin kutosesta miehen kyljen päältä sisään Suomen verkkoon nousseella vedolla, näin tilanne 4 – 12 ja pian uudestaan pallo livahtaa miehen kainalosta verkon perukoille ja tilanne puhuu karua kieltään, 4 – 13. Tässä kohtaa Suomi suorittaa vielä kosmeettisen vaihdon, Zoveidavi ulos – Viittala sisään. Sisään kentälle tullut Viittala ehtii oleilla kentällä vain muutaman hyökkäyksen ajan, kun keskipelaajaksi Siirtynyt Eronen jälleen pahanteossa Suomen kannalta. Miehelle tuomitaan long ball – hyökkäysvirhe, Saksalaiset kiittävät ja kumartavat toimittaessaan pallon helposti ohi rangaistusheittoa puolustavan Erosen ja näin peli on ohi alleviivatuin numeroin 4 – 14!

Suomi – Portugali

Suomen miehet avasivat Berlin Cup 2018-turnauksen toisen päivän ottelulla Portugalia vastaan kokoonpanossa Miinala ykkösessä (oikea laita), Ylönen keskellä ja Viittala seiskassa (vasen laita). Portugalilaisten penkiltä löytyi tuttu mies, kun yli 20 vuotta Suomen miesten maalipallomaajoukkuetta valmentanut Timo Laitinen toimii tätä nykyä Portugalin päävalmentajana. Ottelun toisella minuutilla Miinala napautti suomalaiset 1-0-johtoon, kun pallo nousi portugalilaispuolustuksesta sisään vitosesta. Vajaat kolme minuuttia pelattu, kun Ylösen ottelun ensimmäinen heitto lipsahti pahasti pitkäksi heitoksi ja portugalilaiset tasoittivat rankkarilla ykköseen. Miinala kuitenkin kuittasi nopeasti jälleen suomalaisille 2-1-johtoaseman.

Portugalilaiset tulivat ennen erän puoltaväliä tasoihin, kun portugalilaisten nopea palautus sujahti Ylösen alta pömpeliin. Suomalaiset ottivat vaihdon, kun Viittala tuli ulos ja Zoveidavi saapui kentälle seiskalaituriksi. Ylönen paikkasi parin minuutin kuluttua virheensä ja miehen nopea palautus vuorostaan yllätti portugalilaispuolustuksen kolmosesta. Zoveidavi tinttasi pallon sisään portugalilaisten ykköslaiturin alta ja Suomen johto oli jo 4-2. Avauserää oli jäljellä enää viisi sekuntia, kun Zoveidavi heitti pitkän heiton, mutta torjui portugalilaisten rankkarin kakkosesta, Lisäksi portugalilaisten heitto tuomittiin pitkäksi ja Miinala pääsi kokeilemaan maalintekoa rankkarista, mutta miehen heitto kilpistyi portugalilaistorjujaan keskisektorilla. Puoliajalle suomalaisten 4-2-johtolukemista.

Toista erää oli pelattu parisen minuuttia, kun Miinala pomputti pallon rangaistavasti kohti portugalilaispäätyä. Portugalilaiset iskivät pallon Suomen nuottaan ja tilanne tiukkeni. 8.40 pelaamatta toista puoliskoa, kun portugalilaisten aikalisän jälkeen ottelu kääntyi täysin suomalaisille. Ensin Zoveidavi iski pallon sisään kolmosesta ja heti seuraavasta hyökkäyksestä Miinala niittasi pallon sisään totutusti vitosesta. Seitsemän ja puoli minuuttia jäljellä, kun Miinala vaihtopenkille huilaamaan ja Viittala sisään ykköslaituriksi.

Viittala oli jälleen maalintekotuulella ja miehen ensimmäinen heitto painui portugalilaisrysään kolmosesta. Ikävä kyllä miehen puolustaminen ei ollut yhtä terävää, vaan löysä portugalilaispomppu kiipeili Viittalan ylitse ja ui hitaasti Suomen verkkoon. Viittala kävi seuraavaksi kiertämässä Zoveidavin puolelta ja iski jälleen pallon sisään kolmosesta, kun portugalilaissentteri nostatti pallon omaan nuottaan. Tämän jälkeen vielä Zoveidavi ja Viittala onnistuivat kertaalleen puhkomaan täysin levällään ollutta portugalilaispuolustusta ja tilanne peräti 10-4 Suomelle.

Portugalilaisilta alkoi bensa loppua, mikä eskaloitui hyökkäysvirheenä yliyrittämisen johdosta, mutta valitettavasti Zoveidavin rankkari kiersi ulos seiskapuolelta. Neljä minuuttia pelaamatta, kun suomalaispäädyssä sattui todella musta hetki, kun kaksi peräkkäistä portugalilaisheittoa ohitti Ylösen ja kutitteli Viittalan jalkapohjia valuen siitä katiskaan ja tilanne hetkessä 6-10. Tämän jälkeen tilanne saatiin kuitenkin rauhoitettua aikalisän avulla, eikä suurempaa hätää ollut.

Viittalalla oli pientä vaivaa ja mies vaihdettiin ulos 35 sekuntia ennen ottelun päätöstä ja Miinala kentälle ykköslaituriksi. Portugalilaiset olivat juuri edellisellä heitolla paukuttaneet pomppuheittorangaistuksen itselleen; Miinala iski pallon päättäväisesti rankkaritilanteessa kakkosesta sisään ja Suomi johti 11-6. Portugalilaiset saivat pientä balsamia haavoille, kun viime hetkillä Ylösen torjunnasta pallo nousi ilmaan ja leijaili sisään Suomen seiskakulmasta. Joka tapauksessa Suomelle hyvä voitto, vaikka pientä nihkeyttä hyökkäyspelissä ja huolimattomuutta etenkin puolustuspäässä oli vielä havaittavissa.

Suomi – Saksa 2

Suomen miehet avasivat Saksan kakkosjoukkuetta vastaan kokoonpanossa Eronen ykkösessä (oikea laita), tervehtynyt Honkanen keskellä ja Miinala seiskassa (vasen laita). Suomalaiset esittivät avauspuoliskolla huikean varmaa puolustuspelaamista, eivätkä saksalaiset keksineet keinoa suomalaispuolustuksen murtamiseen. Miinala vei suomalaiset 1-0-johtoon, kun mies kävi Erosen puolelta lähettämässä kierrteisen pallon, jonka saksalaisten ykköslaituri sähläsi verkon perukoille. Tämän jälkeen suomalaisten puolustusmuuri turhaannutti melkoisesti saksalaisia. Erän puolenvälin tienoolla saksalaisilta pomppuheittorangaistus ja Miinala tyylitteli pallon rankkarilla kakkoseen ja Suomi johti 2-0.

Ja eikä saksalaisten virheet tähän loppuneet, vaan seuraavastakin saksalaisvirheestä Miinala rokotti pussittamalla rankkarin sisään keskisektorilta. Erän loppupuolella saksalaiset jatkoivat pään hakkaamista suomalaiseen peruskallioon ja tuloksena vain lisää hyökkäysvirheitä, valitettavasti sekä Miinala, että Eronen epäonnistuivat rankkariyrityksissään, kun kummankin ratkaisu meni leveäksi seiskapuolelta. Joka tapauksessa peli oli täydellisesti levollisen suomalaiskolmikon hyppysissä ja puoliajalle suomalaisten 3-0-johtolukemista.

Ottelun toista puoliaikaa pelattuna vain puolitoista minuuttia, kun ottelussa todella vakuuttavaa sentterityöskentelyä ja pirteää hyökkäyspeliä esittänyt Honkanen sai palkinnon, kun miehen nopea palautus puhkaisi saksalaispuolustuksen vitosesta. Suomen maali pysyi koskemattomana aina siihen asti, kun peliä oli jäljellä yhdeksän minuuttia. Tällöin saksalaisten pomppu nousi Erosen torjunnasta ja epäonnekkaasti mies sähelsi pallon omaan nuottaan ja saksalaiset saivat pientä toivoa.

Hetken kuluttua Eronen liukastui pahasti heitossaan, minkä jälkeen mies oli hetken myös henkisesti pois tasapainosta; ensiksi saksalaiset tulittivat pallon Erosen ykköstolppaan ja seuraava Erosen heitto painui pitkäksi heitoksi. Eronen on kuitenkin viime aikoina loistanut rankkaritorjunnoillaan ja jälleen mies venytti 193-senttisen vartensa pallon eteen ja teki saksalaisten kavennusaikeet mitättömiksi. Vain hetki tästä, niin Erosen torjunnasta pallo kimposi ykköstolppaan, mutta miehellä oli onnettaret suosiollisia ja pallo tolpasta ulos. Kuusi minuuttia jäljellä, kun Miinala vuorostaan iski hyvän kopin jälkeen nopean palautuksen, mikä vilahti sisään vitosesta ja suomalaiset vankensivat johtoaan.

Neljä ja puoli minuuttia pelaamatta, kun Eronen ulos ja Viittala kentälle ykköslaituriksi. Kolmisen minuuttia jäljellä, kun oiva saksalaispomppu nousi Honkasen jalkojen kautta Suomen häkkiin, mutta johto oli edelleen turvallinen. Suomalaiset ottivat rangaistuksen metelöinnistä heiton aikana, saksalaiset valitsivat Viittalan torjujaksi, mutta germaanihyökkääjä heitti pallon metritolkulla ulos seiskapuolelta, joten ei syytä huoleen. Miinala pölisytteli vielä reilu minuutti ennen ottelun päätöstä saksalaisten verkkoa kolmosesta. Suomalaisten äärimmäisen kypsä, energinen ja uhrautuva puolustuspelaaminen palkittiin lopulta hienolla voitolla. Seitsemän sekuntia ennen ottelun päätöstä Suomelta vielä aikalisä, minkä jälkeen Miinala tulitti vielä kerran pallon kohti saksalaispuolustusta, mistä pallo nousi vielä ylärimaan ja siitä ulos, mutta kaikki tyyni upea voitto suomalaisille.

Suomi – Puola

Suomen aloituskokoonpano: Suomi aloitti kokoonpanolla ykkösessä (oikea laita) #7 Eronen, centteri (keskipelaaja) #9 Ylönen, seiskassa (vasen laita) #4 Miinala. Suomi aloitti ottelun vahvasti ja otti Puolalaisista mukavan pihtiotteen, kun Eronen aloitti maalinteon ensin hyökkäämällä omalta laidalta vastapäätä seiskaan, dynaaminen pomppu ui Puolalaisten varjelemaan maaliin tolpan juuresta. Ylönen jatkoi pian hienoja Suomalaissuorituksia hyökkäyssuuntaan, kun mies hyökkäsi keskeltä-keskelle edelleen pompulla, pallo kimposi vastustajan centterin yli vastustamattomasti, tilanne 2 – 0.

Edellisestä maalista ei ehtinyt kulua kauaa, kun Eronen jälleen pahan teossa Puolalaisten kannalta. Puolan seiskalaiturin pasmat menivät sekaisin, hänen törmättyään tolppaan heittonsa jälkeen, penkiltä valmennukselta ohjeistus kuumottaa ko. pelaajaa, Eronen otti vinkistä vaarin ja onnistui ujuttamaan pallon ohi hölmistyneen Puolalaislaiturin, tilanne tulostaululla 3 – 0 Suomen eduksi. Puolalaiset kuumenivat Suomen prässin ja varman puolustuspelin edessä ja siitä tuloksena Puolalaisille hyökkäysvirhe, high ball – hyökkäysvirhe. Ohjeistus penkiltä – Miinalalle pallo, miehen pään sisäiset rattaat alkavat pyörimään rangaistusheittoa suunnitellessa, pallo käteen ja Miinala avaa ottelussa maalitilinsä iskemällä pelivälineen Puolalaisten nuottaan, tilanne jo turvallisen tuntuinen 4 – 0! Noin puolet erästä pelattu, valmennus suorittaa vaihdon: Miinala ulos – Zoveidavi sisään.

Puolalaisetkin onnistuvat vihdoin maalinteossa, kun Erosen löysä puolustus kostautuu, mies ei laita torjunta-asennossa käsiään pallon eteen ja Puolalaiset kiittävät, pallo Suomen ykköskulmasta sisään, tilanne 4 – 1. Puolalaiset saivat hyvän draivin ja energian päälle ja ottivat kohteekseen Suomen vitospaikan. Zoveidavi / Ylönen kaksikko eivät onnistuneet sulkemaan puolustuksensa portteja ja Puolalaiset rankaisivat tylysti uneliasta kaksikkoa kahdella lähes peräkkäisellä hyökkäyksellä, jotka johtivat maaleihin, tilanne olikin yhtäkkiä Suomelle maalin johto, 4 – 3.

Eroselle tuomittiin pomppuheitto rangaistus, mies hiipi oman puolustusalueen kuuden metrin viivalle vastaan ja tylsytti Puolalaisten kovan rangaistusheiton. Aiemmista päästetyistä maaleista Suivaantunut Zoveidavi onnistui erän loppuminuuteilla lisäämään jälleen Suomen johtoa, kun mies sivalsi korkean pompun kohti puolalaisten vitosväliä, mistä puolalaissentteri nostatti pallon rysään. Puoliaika tulos: Suomi 5 – 3 Puola.

Puoliaika vaihto: Eronen ulos – Viittala sisään. Noin minuutti pelattu, kun Puolalaiset hölmöilevät itselleen jälleen hyökkäysvirheen, jälleen high ball. Zoveidavin upea ulkokierteinen kisutus purjehti ohi rangaistusheitto torjunnassa olleen ”sunnuntaikävelijän”. Suomi 6 – 3 johtoon! Ja sitten alkoi tapahtua!!! Ensin Puolalaiset kavensivat Suomen kolmosesta, Viittalan jaloista, miehen jouduttua ylikorostuneesti venyttämään varmistustaan. Lähes heti tämän jälkeen Puolalaiset vaihtoivat puolta hyökkäyskohteelleen ja pallo sisään ohi Zoveidavin seiskasta, tolpan kautta vastustamattomasti sisään.

Jälleen Puolalaisilta upea hyökkäyssuoritus ja toisaalta Viittalalta kehno liike ja pelinluku ja Polakkien hyökkäys ykköstolpan kautta sisään, taululla 6 – 6 tilanne oli raaka tosiasia. Eikä tässä vielä kaikki! Lähes heti perään Puolalaiset jälleen kyykyttivät Suomalaispuolustusta; tällä kertaa pallo nousi centteri Ylösen käsien kautta vitosesta Zoveidavin yli ja varmuuden vuoksi tälläkin kertaa tolpan kautta sisään, Suomen upea johto oli sulanut ja Puolan 6 – 7 johto-osuma oli tosiasia.

Mutta Suomalaiset taistelivat, nuorelta Suomalaiscentteri Ylöseltä upea pelinluku, nuorukainen hyökkäsi fiksusti vastustajan kolmoseen ja pallo läpäisi panssariluodin tavoin Puolalaispuolustuksen, taululle 7 – 7! Pian kuitenkin alkoi tapahtua jälleen… Viittala ja Zoveidavi vaihtoivat puolia (Viittala seiskaan – Zoveidavi ykköseen) ja verkko Suomen päädyssä alkoi pöllyämään, Puolalaiset tamppasivat kolme maalia lähes peräkkäin Suomen vitosesta, seiskasta ja jälleen vitosesta, siirtyen 7 – 10 johtoon, jonka jälkeen Viittalan pehmeys riitti valmennukselle, mies vaihtoon miettimään tekemisiään ja Eronen jälleen takaisin sisään.

Puolalle tarjottiin jo neljän maalin johtoa, kun Eroselle tuomittiin high ball – hyökkäysvirhe, mies jatkoi kuitenkin huikeaa rangaistusheittojen torjunta saagaansa ja Puolalaiset jäivät nuolemaan näppejään. Jälleen valmennus reagoi ja kentälle hyökkäysvoimaa takaa-ajon aloittamista varten, Zoveidavi ulos – Miinala sisään. Liekkö pelko hiipinyt vastustajan puseroon, kun upeasti ensimmäisessä erässä pelannut kolmikko oli jälleen Suomelta vastapäätä, Puolalaiset hölmöilevät jälleen hyökkäysvirheen, Miinalalla pallo ja kylmää vettä Polakkien niskaan, 8 – 10 kavennus näkee päivänvalon. Puolalaisten kuittaus tuli kuitenkin suhteellisen nopeasti, Puolalaishyökkäys centteri Ylösen käsien kautta ilmaan ja Miinalan vartalon kautta sisään Suomen nuottaan, 8 – 11 lukemat kummittelivat tulostaululla.

Puolalaisilla oli riemu katossa, kun punavalkoiset karkasivat Suomelta jo neljän maalin karkumatkalle, Puolalaishyökkäys jälleen vitoseen, tällä kertaa Miinala ei ehtinyt mukaan vastustajan hyökkäykseen ja pallo miehen käsien alta sisään, 8 – 12. Mutta mitäs sitten alkoikaan tapahtua!? Suomalais-show’n käynnistää neljä minuuttia ennen ottelun päätöstä Miinala, jonka tulinen nopea palautus Puolalaissentterin kautta sisään kolmosesta, 9 – 12! Suomi taisteli kelloa vastaan, peliaikaa oli jäljellä enää muutama minuutti, kun Miinala jälleen asialla, tällä kertaa rytminvaihto korkean pompun muodossa tuotti tulosta ja jälleen Puolalaisten keskipelaaja sekoili pelivälineen tielle ja hänen kauttaan pallo sisään Puolan pörsään, 10 – 12!

Suomalaisten kasvoilla oli iskostunut tuima taisteluilme ja pian Miinalan maalien jälkeen oli Ylösen vuoro kouluttaa punavalkoisia, miehen vasemman käden sisäkierre heitto upposi vastustamattomasti vastustajan seiskaan ja suomi oli noussut jo maalin päähän, 11 – 12! SUOMI NOUSEE TASOIHIN! Erosen harhautushyökkäys ykkösestä ja Miinala hyökkää seiskasta, vastustajan puolustus on reikäjuustoa, kun pallo lävähtää sisään Puolalaisten kolmossektorista 12 – 12!

Otteluaikaa jäljellä 1:09, kun Kiteeläislähtöinen Eronen pukee ratkaisijan viittaa niskaansa, miehellä oli selvästi tulen palava halu ratkaista ottelu ja niin hän myös tekeekin. Kova yläkierteinen laakapomppu yllätti täysin puolalaisten seiskalaiturin ja Suomi siirtyi 13 – 12 johtoon. Ottelun lopun Suomi pelasi kypsää ja rauhallista puolustuspeliä ja summerin soidessa ottelun lopun merkiksi Suomalaispelaajien ja valmennuksen riemu oli todella kouriin tuntuvaa ja käsin kosketeltavaa. Suomen peli oli vuoristoradan lailla nopeita ylä- ja alamäkiä, mutta upea taistelu ja nousu, upealta joukkueelta toi Suomelle turnauksen neljännen voiton.

Pronssiottelu: Suomi – Puola

Suomen miehet avasivat Berlin Cup 2018-turnauksen pronssiottelun Puolaa vastaan kokoonpanossa Eronen ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Miinala seiskassa (vasen laita). Ottelun alku oli hyvin tunnustelevaa ja tarkkaa peliä, kunnes reilun kolmen minuutin jälkeen Miinala löysäili hieman seiskakulman puolustamisessa ja pallo tolpan kautta Suomen rysään ja Puola 1-0-johtoon. Reilu minuutti tästä, kun puolalaisten matala pomppu nousi Erosen päälle, mistä pallo kimposi ikävä kyllä omaan pömpeliin ja Puola 2-0-johtoon.

Ennen erän puoltaväliä Miinala kavensi vitosesta tilanteeksi 1-2. Puolalaiset syyllistyivät pitkään heittoon ja Miinala kiitti ja kuittasi rankkarin sisään kakkosesta. Vain hetki tästä, niin jälleen puolalaisten riskiheitto tuotti pitkän heiton, mutta tällä kertaa Miinalan rankkari kiersi ulos seiskatolpan vierestä. Heti seuraava puolalaishyökkäs nousi Honkasen jaloista kohti Suomen ykköskulmaa, ja kun Eronen oli jo syöksynyt varmistamaan Honkasta, niin ei tämä enää ehtinyt pelastamaan maaliviivan ylitse vierivää palloa. Suomalaiset eivät tästä kuitenkaan hetkahtaneet, vaan Miinala iski tasoituksen kolmosvälistä ja Eronen hyökkäsi heti perään samaan ongelmakohtaan Puolan puolustuksessa ja taas ropisi pallo nuottaan. Suomi näin 4-3-johtoasemista puoliajalle.

Eronen siirtyi vaihtopenkille puoliajalla ja Zoveidavi kehiin seiskalaituriksi, Miinalan siirtyessä ykköslaitaan. Toisen erän alku oli suomalaisilta vahva, kun ensiksi Miinala puhkoi puolalaispuolustuksen bravuuriheitollaan vitosesta ja vain hetki tästä, niin Honkanen pomputti pallon puolalaissentterin kautta katiskaan ja tilanne jo 6-3 Suomelle. Zoveidavilta pomppuheittorangaistus vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen ja puolalaiset tulivat kahden maalin päähän rankkarilla seiskaan. Honkasen nopea palautus tuomittiin seuraavana pitkäksi heitoksi, mutta Honkanen syöksyi kuolemaa halveksien ykköskulmaan ja iski kätensä tolppaan, mutta pallo painui ulos, eikä maalia syntynyt ja Honkanen pystyi urheasti jatkamaan ottelua.

Zoveidavi vei Suomen 7-4-johtoon, kun miehen matala pomppu löysi tilaa vastustajan kolmosesta. Miinalalta vuorostaan pomppuheittorangaistus ja puolalaiset iskivät pallon rankkarilla vitoseen. Honkanen ei kuitenkaan antanut siimaa vastustajalle, vaan tulitti pallon Puolan rysään vitosesta. Miinala jatkoi lievästi yliyrittämisen tiellä ja tuloksena jälleen pomppuheittorangaistus ja jälleen kerran puolalaiset onnistuivat yllättämään rankkaritilanteessa Miinalan kutosesta. Viitisen minuuttia jäljellä, kun Zoveidavi ulos ja Eronen takaisin kehiin ykköslaituriksi, ja Miinala palasi takaisin seiskalaitaan.

Puolalaiset joutuivat lisäämään riskitasoa hyökkäyksissään ja tämähän tiesi pian pomppuheittorangaistusta. Eronen oli järkähtämätön rankkaritilanteessa ja tinttasi pallon verkon perukoille ykkösestä. Honkasen nopea palautus lipsahti jälleen pitkäksi, mutta Honkanen ei ollut yllätettävissä rankkareissa, vaan jälleen gebardimainen liike pallon eteen ja vuorenvarma torjunta. Ottelun viimeisellä minuutilla vielä puolalaisten epätoivoinen riskiheitto tuotti vielä yhden rangaistuksen ja Erosen kirurgimainen viimeistely rankkareissa sai jatkoa ja miehen tykitys seiskakulmaan toi kirsikan kakun päälle ja pronssiset mitalit matkaavat suomalaisten mukana Berliinin turnauksesta 10-6-voittolukemin!

Tilastot

Suomen miehet pelasivat turnauksessa seitsemän ottelua, joista se voitti viisi ja hävisi kaksi maalieron ollessa 62-51 / +11.

Maalintekijät

Erkki Miinala – 24

Mikko Viittala – 11

Eetu Eronen – 10

Ehsan Zoveidavi – 9

Joni Ylönen – 5

Miika Honkanen – 3