Suomen miesten maalipallomaajoukkueella aukesi uusi sivu historiassaan, kun se matkasi ensimmäiseen kansainväliseen harjoitusturnaukseensa uuden päävalmentajan, Jarkko Pokkisen alaisuudessa, kun joukkue osallistu Malmö Men Inter Cup-turnaukseen Ruotsin Malmössä 26. – 28. toukokuuta.

Suomen lohkossa olivat mukana hallitseva paralympiavoittaja Liettua, Belgia, Ukraina ja Iso-Britannia. Toisesta lohkosta löytyivät isäntäjoukkue Ruotsi, Rion Paralympialaisten hopeajoukkue USA, Turkki, Australia ja Japani.

Tältä sivulta löytyvät loppujärjestys turnauksessa ja Suomen miesten otteluraportit ja tilastot.

Kaikki turnauksen tulokset löytyvät täältä (ohjautuu viralliselle tulossivulle)

Otteluraportit

Alta löytyvät otteluraportit kaikista Suomen otteluista.

Suomi – Ukraina

Suomen Miehet avasivat Malmo Men Inter Cup 2017-turnauksen Ruotsin Malmössä ottelulla Ukrainaa vastaan. Avauskokoonpanossa Miinala ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Mattila seiskassa (vasen laita). Suomelle tuomittiin heti pelin alussa pelinviivytysrangaistus, mutta ukrainalaisten rankkarin Honkanen torjui kakkosesta. Ukraina siirtyi 1-0-johtoon vitosesta Mattilan varpaiden kautta verkkoon sujahtaneella pompulla. Mattila tasoitti ukrainalaissentterin kautta häkkiin nousseella vedolla. Jälleen ukrainalaispomppu tuotti ongelmia suomalaisten vitospuolelle Honkaselle ja Mattilalle, ja pallo nousi sisään Suomen verkkoon.

Miinala ja Mattila vaihtoivat hetken päästä laitoja. Miinala kävi kiertämässä ykköspuolelta ja iski pallon ukrainalaisten kolmosesta sisään tasoittaen ottelun 2-2:een. Ukrainalaisilta pomppuheittorangaistus, ja Mattila onnistui iskemään rankkarista suomalaiset 3-2-johtoon. Miinala ja Mattila vaihtoivat jälleen laitoja. Mattila osui tarkasti ukrainalaisten ykköskulmaan vieden suomalaiset 4-2-johtoon.

Ukrainalaisilta jälleen hyökkäysvirhe, mutta tällä kertaa vastaan tullut ukrainalaispuolustaja onnistui Mattilan rankkarin pysäyttämään. Erää oli jäljellä reilut kaksi minuuttia, kun jälleen Miinala ja Mattila vaihtoivat laitoja. Ukrainalaisten pomppu kiersi pahasti suomalaisten ykköskulmaan yllättäen Mattilan. Puoliajalle suomalaisten 4-3-johtoasemasta.

Puoliajalla ei vaihtoja kummassakaan päässä. Suomalaislaiturit jatkoivat paikanvaihtoa aktiivisesti. Ukrainalaisten pomput tuottivat Mattilalle pahoja ongelmia, ja Ukraina tulikin tasoihin Mattilan kainalosta verkkoon painuneella vedolla seiskakulmasta. Miinala vei suomalaiset vitosesta 5-4-johtoon, mutta ukrainalaisten kierteinen pomppu upposi jälleen ykköskulmasta ohi Mattilan. Tällöin Mattila otettiin vaihtoon ja Eronen ykköslaituriksi.

Ukrainalaiset iskivät nopeasti tuoreeseen suomalaispelaajaan, ja pallo painui Suomen verkkoon Erosen jalkojen kautta. Seuraavaksi ukrainalaisten kova veto vitosesta nousi Miinalan käsien kautta sisään. Suomalaiset eivät antaneet periksi, vaan Miinala kavensi tilanteeksi 6-7, kun miehen heitto kääntyi ukrainalaissentterin jaloista seiskatolpan kautta sisään.

Kolme ja puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä Eronen ulos ja Mattila sisään. Miinala siirtyi ykköslaitaan ja Mattila seiskalaituriksi. Ukrainalaisten kevyehkö kierre yllätti koko pelin vaikeuksissa olleen Mattilan seiskasta. Suomalaisten kokematon valmennus otti laittoman valmennuksen, jälleen ukrainalaiset valitsivat Honkasen torjumaan rankkaria, ja jälleen myös Honkanen venyi komeaan torjuntaan vitospuolelta.

Mattila otettiin jälleen vaihtoon ja Eronen takaisin kentälle ykköslaituriksi ja Miinala seiskaan. Miinala kävi keskeltä heittämässä, pallo kääntyi ukrainalaisten seiskalaiturista kohti ukrainalaisten ykköslaituria, jonka kautta pallo painui yli maaliviivan kaventaen tilanteeksi 7-8. Ukrainalta pomppuheittorangaistus, mutta jälleen vastaan tullut ukrainalaistorjuja onnistui pysäyttämään Miinalan kovan heiton keskisektorilta. Ukrainalaiset kuitenkin vastasivat jälleen, kun ukrainalaisten pomppu nousi Erosen olkapään kautta verkkoon ja Suomi jälleen kahden maalin takaa-ajoasemassa. Ottelun viimeisellä minuutilla Miinala heitti riskillä, mistä seurasi kaksi hyökkäysvirhettä, joista molemmista ukrainalaiset iskivät pallon Suomen verkkoon seiskapuolelta, näin lopputulos ja samalla uuden päävalmentajan Pokkisen ensimmäinen ottelu Suomen peräsimessä päättyi 11-7-tappioon Ukrainalle.

Suomi – Iso-Britannia

Suomen miehet aloittivat Iso-Britanniaa vastaan kokoonpanossa Tihumäki ykkösessä (oikea laita), Ylönen keskellä ja Miinala seiskassa (vasen laita). Pelin alku oli hyvin tunnustelevaa, kunnes alkoi tapahtua toden teolla. Britit yllättivät sentteri Ylösen kovalla vedolla keskisektorilta. Tihumäki tasoitti ottelun vitosesta, ja pian perään Miinala iski suomalaiset johtoon kolmosesta brittiläissentterin jaloista rysään nousseella vedolla. Britit tulivat tasoihin melko samanlaisella tavalla, kun pallo nousi Ylöseltä Suomen verkkoon kolmosesta.

Briteiltä pomppuheittorangaistus, mistä Miinala laittoi pallon sisään kakkosesta muuttaen tilanteeksi 3-2. Tihumäki iski jälleen kovan täsmäiskun vitoseen vieden suomalaiset jo 4-2-johtoon. Miinalalla oli jälleen tilaisuus iskeä rankkarista lisämaali, mutta miehen hieman pehmeäksi jäänyt heitto torjuttiin kolmosesta. Britit iskivät kevyellä pompulla pallon jälleen kolmosesta Suomen verkkoon, eikä kauaa tästä, niin sama toistui tasoittaen ottelun lukemiin 4-4.

Tihumäki oli todella hyvässä heittovireessä, ja mies iskikin jälleen kerran vitosesta johto-osuman suomalaisille. Britit tulivat jälleen tasoihin, ja tällä kertaa soi suomalaisten vitosesta Miinalan käsien kautta verkkoon uponneella vedolla. Tihumäki vei kuitenkin jälleen suomalaiset johtoon upealla heitolla seiskakulmasta.

Briteiltä jälleen pomppuheittorangaistus, mutta Tihumäen rankkari painui ulos ykköstolpan vierestä. Koko avauserän ajan suomalaisten sentterillä Ylösellä oli vaikeuksia brittiläisten pomppujen kanssa kolmospuolella, ja vajaat pari minuuttia ennen erätaukoa britit tulivat jälleen tasoihin, kun pallo nousi Ylösen kautta yli Tihumäen. Miinala vei kuitenkin suomalaiset puoliajalle 7-6-johtoasemassa, kun mies löysi jälleen tilaa brittien kolmosvälistä.

Puoliajalla Ylönen ja Tihumäki vaihtoon, Eronen ykköslaituriksi ja Honkanen sentteriksi. Valitettavasti jälleen suomalaisten valmennukselle kävi pieni virhe, kun puoliaikavaihdot unohdettiin ilmoittaa ja siitä seurasi pelinviivytysrangaistus. Britit valitsivat Erosen torjujaksi. Brittien rankkari kakkoseen tasoitti ottelun lukemiin 7-7. Toisen erän alku oli muutoinkin todella murheellinen suomalaisittain, kun ensiksi britit iskivät pallon sisään kolmosesta ja välittömästi perään Miinalan käsien kautta vitosesta, ja tilanne hetkessä 7-9.

Briteiltä hyökkäysvirhe, mutta Miinalan rankkari poimittiin jälleen puolustajan vastaantulon ansiosta. Honkanen otettiin parin minuutin pelin jälkeen vaihtoon ja Ylönen takaisin sentteriksi. Eronen tinttasi Suomen maalin päähän vitosesta. Brittien todella kesy heitto pääsi yllättämään Erosen ja tilanne 10-8 briteille. Tämä hermostutti Erosen, joka tykitti pallon brittien verkkoon vitosesta.

Tällöin britit vaihtoivat seiskalaituria. Miinalan nopea palautus nousi brittien sentterin kautta kolmosesta sisään, ja näin suomalaiset olivat jo tasoissa. Eronen käytti häikäilemättömästi hyväkseen brittien epävarman uuden seiskalaiturin iskien pallon sisään ensin vitosesta ja pian kauniilla kierteellä seiskakulmasta. Suomi karkasi näin 12-10-johtoon. Suomalaiset pitivät tämän jälkeen puolustuksensa kasassa ja näin turnauksen avausvoitto irtosi todella maali- ja tapahtumarikkaan ottelun jälkeen lukemin 12-10.

Suomi – Liettua

Suomen miehet avasivat Malmo Men Inter Cup 2017-turnauksen toisen päivän ottelulla hallitsevaa paralympiavoittajaa Liettuaa vastaan kokoonpanossa Tihumäki ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Mattila seiskassa (vasen laita). Suomalaispelaajista Miinala lepäsi Liettua-ottelun vaivojen vuoksi. Tämä ei hidastanut suomalaisten suoritusta lainkaan, vaan joukkue oli todella hyvällä keskittymisellä ja taisteluasenteella mukana ottelussa. Suomalaiset saivat hyvän mahdollisuuden siirtyä 1-0-johtoon, kun liettualaisilta pomppuheittorangaistus, mutta Mattilan rangaistusheitto painui seiskapuolelta ulos.

Mattila täräytti suomalaiset 1-0-johtoon kolmosesta. Avauserän puolenvälin jälkeen suomalaisista Mattila aiheutti pahoja ongelmia liettualaispuolustukselle, mutta pallo pomppi liettualaisittain onnekkaasti maalin ylitse. Liettualaisilta jälleen pomppuheittorangaistus, kun avauspuoliskoa oli jäljellä viitisen minuuttia, mutta Mattilan rankkari pysäytettiin kolmosesta. Avauserän lopussa liettualaiset iskivät kaksi täsmäiskua lyhyen ajan sisään Suomen vitoseen, ja näin puoliajalle Liettuan 2-1-johtolukemista.

puoliajalla suomalaiset vaihtoivat sentteriä, kun Honkanen vaihtopenkille ja Ylönen kentälle. Mattila tasoitti ottelun komealla ulkokierteisellä vedolla vitoseen. Liettualaisten korkea pomppu leijaili Ylösen ylitse Suomen verkkoon, ja Liettua jälleen johtoasemassa. Liettualaisilta jälleen pomppuheittorangaistus, mistä seuranneen rankkarin Tihumäki tulitti Liettuan verkkoon nelosesta.

Heti perään uusi pomppuheittorangaistus samalta liettualaispelaajalta, Tihumäki jysäytti rankkarissa pallon ykköstolpan kautta verkkoon, mutta heitto tuomittiin pomppuheittorangaistukseksi. Liettua siirtyi 4-3-johtoon, kun liettualaisten rankkari painui Suomen verkkoon kakkosesta. Reilut kuusi minuuttia jäljellä, kun Tihumäki ulos ja Eronen sisään. Neljä minuuttia ennen ottelun päätöstä liettualaisilta jälleen hyökkäysvirhe. Tällä kertaa Eronen otti rankkarin hoitaakseen ja jysäytti pallon upeasti seiskatolpan kautta verkon perukoille tasoittaen ottelun lukemiin 4-4.

Reilut pari minuuttia ennen ottelun päätöstä Suomelle tuomittiin kymmenen sekunnin pelinviivytysrangaistus, liettualaiset valitsivat torjujaksi Erosen, joka venyikin upeaan koppiin kolmosesta. Ottelun lopun molemmat hakivat kiivaasti voittomaalia. 18 sekuntia ennen ottelun päätöstä liettualaisilta aikalisä, minkä jälkeen liettualaiset yrittivät yllättää Mattilaa, mutta Mattila venyi hyvään torjuntaan. Tämän jälkeen Mattila haki vielä voittomaalia kolmosesta. Neljä sekuntia ennen ottelun päätöstä liettualaisten huippuvaarallinen ykköslaituri Pazarauskas otti pallon ja pomputti sen kohti suomalaissentteri Ylöstä, jonka ylitse pallo kiipesi ylittäen suomalaisten maaliviivan vain sekunti ennen ottelun päätössummeria. Suomalaisten upea ja tasapainoinen ottelu päättyi karvaaseen viime sekunnin tappioon 4-5-lukemin.

Suomi – Belgia

Suomen miehet avasivat Belgiaa vastaan kokoonpanossa Miinala ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Mattila seiskassa (vasen laita). Belgialaisilta melko hermostunut ottelun alku, kun muutaman minuutin pelin jälkeen peräkkäin kaksi pitkää heittoa belgialaisilta. Ensimmäisestä rankkarista Mattila iski suomalaiset 1-0-johtoon kakkosesta, toisen rankkarin belgialaispelaaja torjui kolmosesta. Miinala kävi heittämässä keskipaikalta ja pallo painui belgialaisten ykköslaiturin jalkojen kautta Belgian rysään muuttaen tilanteeksi 2-0.

Belgialaisten terävä veto sujahti sisään kolmosesta kaventaen tilanteeksi 1-2. Miinala kävi lyhyen ajan sisään heittämässä Mattilan laidalta kaksi todella tarkkaa ykköskulmaa, jälkimmäinen upposi tolpan kautta Belgian verkkoon, hetkessä tilanne oli jo 4-1. Pari minuuttia oli erää jäljellä, kun Miinalalle tuomittiin kenkien vinkaisusta heittotilanteessa metelirangaistus. Miinala sai jalkansa väliin belgialaisten rankkariin, mistä pallo kimmahti seiskatolppaan ja siitä takaisin kentälle Miinalan haltuun. Puoliajalle Suomen 4-1-johtolukemista.

Puoliajalla Mattila siirtyi huilaamaan vaihtopenkille ja Tihumäki kentälle ykköslaituriksi, Miinalan siirtyessä seiskalaituriksi. Toisen erän alkuun jälleen Belgialta kaksi hyökkäysvirhettä, mutta niin Miinalan kuin Honkasenkin rankkariyritykset kilpistyivät belgialaispuolustajaan. Tämän jälkeen Miinala kolisutteli belgialaisten ylärimaa, jonne pallo nousi belgialaisten ykköslaiturin jaloista. Tämän jälkeen Tihumäki osui belgialaisten seiskatolppaan, mistä pallo painui ulos. Myös belgialaiset osuivat Suomen ykköstolppaan, mutta niin ikään belgialaisten heitto kääntyi tolpasta ulos.

Miinala iski tarkasti belgialaisten kolmosesta tilanteeksi jo 5-1, kun kolme minuuttia toista erää oli pelattu. Belgialaiset vastasivat kovalla vedolla yllättäen Tihumäen ykköskulmasta. Miinala otettiin vaihtoon ja Mattila takaisin kentälle, kun ottelua oli jäljellä kahdeksan minuuttia. Mattilalle sattui pari ajoitusvirhettä puolustuksessa ja pallo painui kaksi kertaa miehen alta Suomen verkkoon kaventaen tilanteeksi 4-5.

Tällöin vaihdettiin sentteriä, Honkanen vaihtoon ja Ylönen kentälle. Reilut neljä minuuttia ennen ottelun päätöstä belgialaisten nopea palautus upposi Suomen vitosesta tasoittaen jo pelin 5-5-lukemiin. Miinala tuli Tihumäen tilalle, kun otteluaikaa oli reilut kaksi minuuttia.

Miinala yllättikin belgialaissentterin terävällä pompulla vieden suomalaiset jälleen johtoon. Puoli minuuttia tästä Mattilan pomppu puolestaan nousi belgialaisten ykköslaiturilta sisään, ja Suomi johti ottelua 7-5. Vajaat puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä belgialaisilta pitkä heitto, ja Ylönen sai kunnian sinetöidä loppulukemiksi 8-5 Suomelle kierteisellä rankkarilla kutoseen.

Sijat 7 – 8: Suomi – Japani

Suomen miehet päättivät Malmo Men Inter Cup 2017-turnauksensa sijoitusottelussa sijoista 7 – 8 Japania vastaan. Avauskokoonpanossa olivat Eronen ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Mattila seiskassa (vasen laita). Pelin alku oli hyvin tunnustelevaa peliä, missä Japani piti yllä kuitenkin kovaa tempoa nopeilla palautuksillaan. Mattila vei suomalaiset neljän minuutin pelin jälkeen 1-0-johtoon käymällä kiertämässä Erosen puolelta ja iskemällä pallon Japanin verkkoon vitosesta. Japanilaisilta pian tämän jälkeen pomppuheittorangaistus, mutta Mattilan rankkari painui ykköspuolelta ulos.

Avauserän puolenvälin jälkeen Honkaselle sattui pari torjuntavirhettä kolmospuolella ja pallo nousi kahdesti miehen jalkojen kautta Suomen verkkoon, ja näin Japani oli hetkessä 2-1-johdossa. Neljä minuuttia erää pelaamatta, kun Mattila vaihtoon ja Miinala kentälle. Miinalalle tuomittiin rangaistus pitkästä heitosta, mutta mies venytti japanilaisten rankkarin tielle, joka oli matkalla kohti seiskakulmaa. Hetki tästä, niin Eroselta niin ikään pitkä heitto, ja tällä kertaa japanilaisten rankkari upposi Suomen verkkoon ykkösestä muuttaen tilanteeksi 3-1.

Suomella oli tämän jälkeen hyvä vaihe ottelussa, kun ensin Erosen pomppu nousi japanilaisten ylärimaan, ja heti perään Miinalan heitto kolisutti japanilaisten seiskatolppaa. Neljä sekuntia ennen puoliaikaa Honkaselta pitkä heitto, mutta Honkanen venyi kuitenkin pallon tielle kolmoseen. Miinala hyökkäsi välittömästi tämän jälkeen ja kahdessa sekunnissa pallo oli Japanin verkossa kaventaen puoliaikatilanteeksi 2-3.

Puoliajalla Honkanen vaihtoon ja Ylönen sentteriksi. Toisen erän alkuun Miinalalta pomppuheittorangaistus, mutta tällä kertaa Miinala torjui rankkarin, joka oli menossa kohti ykköskulmaa. Japanilaisten kierteinen pomppu yllätti Erosen ykköskulmasta ja Japani siirtyi 4-2-johtoon. Tällöin Miinala vaihtoon ja Mattila takaisin seiskalaituriksi. Kahdeksan minuuttia ennen ottelun päätöstä Eronen vaihtoon ja Tihumäki kentälle.

Ylöseltä pomppuheittorangaistus, ja tällä kertaa japanilaiset onnistuivat rankkarissaan muuttaen tilanteeksi 5-2. Juuri ennen toisen erän puoltaväliä Mattilalle vihellettiin pitkä heitto, ja japanilaiset osuivat jälleen rankkarilla kakkoseen. Suomelle tuomittiin pelinviivytysrangaistus vaihtotilanteessa, kun Ylönen otettiin ulos ja Miinala kentälle. Japanilaiset valitsivat Miinalan torjumaan rankkaria. Miinala kuunteli rauhassa japanilaisten rankkarin ja nappasi pallon helposti kiinni kakkosesta.

Miinala tuli alkuun sentteriksi kentälle, mutta koko loppuerän Miinala ja Mattila vaihtoivat paikkoja kentällä. Japani siirtyi jo 7-2-johtoon Tihumäen ykköskulmasta. Tihumäki kuitenkin vastasi pian nostattamalla japanilaissentterin kautta pallon Japanin verkkoon. Tihumäeltä pitkä heitto, ja japanilaiset iskivät jo tilanteeksi 8-3.

Japanilaisten heiveröinen pomppu kiipesi Miinalan ylitse verkkoon, ja tilanne oli 9-3. Miinala hermostui tästä ja jysäytti hurjan vedon ohi japanilaispuolustuksen kaventaen tilanteeksi 4-9. Mattila teki vielä minuutti ennen ottelun päätöstä japanilaisten vitosesta loppulukemiksi 5-9, joten suomalaisten oli tyytyminen kahdeksanteen sijaan tämänvuotisessa Malmö Men Inter Cup-turnauksessa ailahtelevien esitysten jälkeen.

Tilastot

Suomen miehet pelasivat turnauksessa viisi ottelua, joista se voitti kaksi ja hävisi kolme maalieron ollessa 36-40.