Suomen miesten viimeinen valmistava turnaus ennen heinäkuun alun Yhdysvalloissa Indianassa pelattavia Paralympiakarsintoja oli tarjolla Ruotsin Malmössä huipputasokkaassa Malmo Men Intercup 2019-turnauksessa 31. toukokuuta – 2. kesäkuuta.

Suomen lisäksi miesten turnaukseen osallistuivat hallitseva maailmanmestari Brasilia, hallitseva paralympiavoittaja Liettua, MM-hopeamitalisti Saksa, MM-pronssimitalisti Belgia, kivenkova Ukraina, Japani ja isäntämaa Ruotsi.

Turnauksessa pelattiin yksinkertainen kaikki kaikkia vastaan sarja, joten jokaiselle joukkueelle oli luvassa seitsemän ottelun rypistys kolmen päivän aikana.

Otteluraportit

Alta löytyvät otteluraportit Suomen miesten otteluista Malmo Men Intercup 2019-turnauksessa.

Suomi – Brasilia

Suomen miesten maalipallomaajoukkue avasi Malmo Men Intercup 2019-turnauksen Ruotsin Malmössä ottelulla hallitsevaa maailmanmestaria Brasiliaa vastaan. Avauskokoonpanossa olivat #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #1 Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Suomalaiset haastoivat todella tuimasti lähes kolme vuotta voittamattomana pelanneen Brasilian avauspuoliskon aikana. Miinala ohitti rankkarilla brassien super-tähden Leomon Morenon ja Suomi johtoon. Morenon kuti puolestaan sujahti Miinalan ykköstolpan kautta pömpeliin ja peli tasan. Brassit karkasivat jo 3-1-johtoon, mutta Miinala toi pientä huojennusta heittämällä pallon ristiin kohti vastapuolen ykköstä ja pallo tolpan kautta nuottaan.

Suomalaisilla oli myös kaksi rankkarimahdollisuutta, mutta sekä Zoveidavin että Miinalan sihti oli vähän hakusessa ja rankkariyritykset pikkaisen leveäksi. Avauspuoliskolla brassit olivat ajoittain hyvin epävarmoja yleensä niin vakuuttavassa puolustuspelissään, mutta tauolle kuitenkin brassien 3-2-johtolukemista.

Avauspuoliskon viime sekunneilla Zoveidavi oli otettu vaihtoon ja Montonen oli saapunut kehiin seiskalaituriksi, ja Montonen myös jatkoi seiskalaidassa toiseen erään. Valitettavasti brassit siirtyivät 4-2-johtoon, kun pallo nousi Montosen torjunnasta Suomen verkkoon ja Suomen valmennus reagoi nopeasti; Montonen vaihtoon ja Zoveidavi takaisin kentälle. Zoveidavin korkea pomppu nousi brassisentterin avustuksella sisään ja peli kaventui jälleen. Tälläkin kertaa brassit niittasivat välittömästi jälleen pallon Suomen katiskaan, kun tällä kertaa soi Miinalan jaloista kolmosesta.

Miinala ja Zoveidavi vaihtoivat laitoja, mutta tämä johti vain siihen, että brassit pääsivät yllättämään Zoveidavin ykköskulmasta. Zoveidavi jälleen vaihtoon ja Montonen kentälle loppuajaksi, mutta Montosen turnauksen avaus oli melko murheellinen, sillä brassit rokottivat miestä vielä kolmesti ja lopputulos 9-3 brasseille. Pitkään Suomi pystyi kuitenkin roikkumaan hallitsevan maailmanmestarin kintereillä ja jopa pistämään tämän rautaista puolustusta ahtaalle, mutta viimeisten minuuttien pienehkö notkahdus jätti hieman karvaan maun ottelusta.

Suomi – Belgia

Suomen miehillä oli seuraavaksi vastassaan Malmo Men Intercup 2019-turnauksessa viime kesän MM-pronssimitalistijoukkue Belgia. Otteluun lähdettiin kokoonpanolla #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #9 Ylönen keskellä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita). Avauspuoliskolla suomalaisista erityisesti sentteri Ylönen oli todella vaikeuksissa belgialaisten pomppuheittojen kanssa, joita nousi miehen kautta Suomen rysään peräti kolme. Suomalaisten kavennusmaaleista vastasi Miinala rankkarista ja 4-2-kavennusmaali syntyi korkealla pompulla belgialaissentterin kautta rysään, mutta myös Miinalalle kävi pieni lapsus puolustamisessa, kun vain seitsemän sekuntia ennen avauspuoliskon päättymistä mies syöksyi varmistamaan sentteri-Ylöstä, mutta belgialaisten löysä pomppu kiipeili miehen jalkojen kautta nuottaan ja näin puoliajalle belgialaisten 5-2-johtolukemista.

Puoliajalla ei otettu vaihtoja. Kolmisen minuuttia pelattuna toista puoliskoa, kun belgialaisten tähtipelaaja Mapreni kävi kiertämässä ykköspuolelta tintaten pallon Montosen kulmasta sisään ja tällöin Montonen otettiin vaihtoon ja #1 Zoveidavi kentälle. Suomalaisille sattui todella musta hetki, kun ensin Ylönen ja heti perään Miinala syyllistyivät hyökkäysvirheisiin, eikä Belgia tuntenut armoa, vaan peli oli jo lohduttomasti 8-2 Belgialle.

Tällöin Suomi otti aikalisän ja päävalmentaja Pokkinen hieman herätteli lannistunutta kolmikkoaan, mikä tepsikin ja pikkuhiljaa Suomi alkoi kiristämään otettaan. Miinala kavensi 3-8-lukemiin ykköstolpan kautta. Seuraavaksi Miinalan lähettämä pallo pyöri belgialaisten maaliviivalla, mutta lopulta maalia ei syntynyt. Zoveidavin pomppu tuotti jälleen vaikeuksia belgialaisille ja kavennusmaali syntyi kolmospuolelta. Belgialaiset vaihtoivat Maprenin ulos ja hetken päästä suomalaispäädyssä Miinala vaihtopenkille ja #7 Eronen ensimmäistä kertaa tositoimiin turnauksessa.

Erosen sisääntulot olivat jo viikko sitten Liettuassa todella hyviä varsinkin hyökkäyksellisesti, ja jälleen ”taivas varjele”; miehen ensimmäinen heitto pölähti nuottaan mistä, no tietty vitosesta! Zoveidavi jatkoi uuden belgialaispelaajan kouluttamista ja pompulla pallo sisään seiskapuolelta. Eronen ehti olla kentällä 50 sekuntia ja heittää vain kerran, eivätkä belgialaiset ehtineet testata miehen puolustustaitojakaan kertaakaan, kun Miinala palasi Erosen tilalle kentälle. 19 sekuntia pelaamatta, kun Suomelta aikalisä ja Miinala siirtyi sentterin paikalle. Miinala tulitti ensiksi pallon belgialaisten seiskatolppaan, mutta seuraava Miinalan hyökkäys tuotti tulosta. Valitettavasti kellossa oli enää kolme sekuntia, joten vaikka Miinala yritti sekoittaa pakkaa oikein kunnolla, lähtiessään juoksemaan kohti vastustajan päätyä; tämä hämmensi erityisesti tuomariston, mutta belgialaiset pysyivät viileänä ja lopulta kova suomalaiskiri jäi hieman vajaaksi ja tappio 7-8-lukemin.

Suomi – Liettua

Suomen miesten avauspäivä Malmo Men Intercup 2019-turnauksessa päättyi otteluun hallitsevaa paralympiavoittajaa ja Euroopanmestaria Liettuaa vastaan. Suomen avauskokoonpanossa olivat #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #1 Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Ottelun alkun haettiin asetelmia tiukasti, kunnes liettualaiset siirtyivät 1-0-johtoon iskemällä terävällä pompulla pallon sisään Miinalan ykköskulmasta. Miinala vastasi samalla mitalla ja tykitti pienen harhautuskuvion päätteeksi pallon liettualaisten ykköstolpan kautta pömpeliin. Seuraavaksi Miinalan sileä heitto nousi liettualaissentterin kautta rysään ja Suomi siirtyi 2-1-johtoon. Liettualaiset tulivat jälleen tasoihin, kun pallo nousi Honkasen torjunnasta vastustamattomasti verkon perukoille.

Liettualaisten kärsivällisyys petti tämän jälkeen ja Miinala pääsi niittaamaan kaksi rankkaria liettualaisten häkkiin ja Suomi johti 4-2. Liettualaiset eivät antaneet periksi, vaan yllättivät Zoveidavin seiskakulmasta ja hetken kuluttua liettualaisilla oli mahdollisuus tulla jo tasoihin, kun Miinalalle tuomittiin rangaistus metelöinnistä heiton aikana. Liettualaisten rankkari painui kuitenkin seiskapuolelta ulos. Miinala iski avauspuoliskon lopulla jo ottelun viidennen maalinsa johdattaen Suomen puoliajalle 5-3-johtolukemissa.

Toisen puoliskon alkuun Liettua pisti kaiken peliin ja muutama läheltä piti tilanne Suomen päädyssä nähtiinkin, mutta niistä selvittiin. Liettualaisten riskiheitot tuottivat jälleen hyökkäysvirheen, mutta Zoveidavin rankkari painui ykköspuolelta ohitse. Tämä hieman herpaannutti Zoveidavin puolustuspeliä ja liettualaiset pääsivät kaventamaan miehen tontilta pelin 4-5-lukemiin. Hetken päästä Miinala kuitenkin iski 6-4-osuman melkoisen flipperipallon päätteeksi, mikä lopulta lirui liettualaisten maaliviivan ylitse.

Zoveidavikin sai maalitilinsä auki iskemällä napakalla vedolla pallon löysän liettualaispuolustuksen lävitse verkkoon. Miinala sai vielä kaksi rankkarimahdollisuutta liettualaisten riskinoton seurauksena, joista jälkimmäisestä mies naulasi ottelun. Kun suomalaiskolmikolla oli loistava flow puolustuspelissään, niin Liettua kellistettiin lopulta 8-4-lukemin.

Suomi – Japani

Suomen miehet avasivat Malmo Men Intercup 2019-turnauksen toisen päivän ottelulla tulevien Tokion Paralympialaisten isäntäjoukkuetta Japania vastaan kokoonpanossa #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #9 Ylönen keskellä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita). Miinala iski ottelun avausheitosta suomalaiset 1-0-johtoon japanilaisten seiskalaiturin käsien alta verkkoon pölähtäneellä heitolla. Japanilaiset olivat valinneet hyökkäyskohteekseen Montosen, joka joutui avauspuoliskolla todelliseen tulitukseen. Japanilaiset saivatkin avausmaalinsa Montosen tontilta. Hetki tästä, niin Miinalalta pomppuheittorangaistus, mutta Miinala torjui japanilaisten rankkarin vitospuolelta. Japanilaiset hyökkäsivät jälleen Montosta vastaan ja pallo pomppi epäonnekkaasti miehen päältä häkkiin ja japanilaiset siirtyivät johtoon. Miinalalta jälleen hyökkäysvirhe, mutta pallo ykköstolpan kautta ulos, ja tämän jälkeen Miinala alkoi iskemään maaleja.

Ensiksi mies puhkaisi japanilaispuolustuksen vitosesta, ja seuraavaksi japanilaisten kaksi peräkkäistä hyökkäysvirhettä kostautuivat, kun Miinala iski vuorenvarmoja rankkareita seiskakulmaan. Japanilaiset pääsivät kaventamaan koko avauspuoliskon vailla torjuntatehtäviä olleen Miinalan kainalosta, mutta tämä vain sytytti Miinalaa lisää, ja mies tulitti jälleen pallon sisään vitosesta. 6-3-puoliaikalukemat Miinala iski vielä kertaalleen rankkarista.

Puoliajalla avauspuoliskon uurastanut Montonen otettiin vaihtoon ja Zoveidavi kentälle japanilaisten uudeksi hyökkäyskohteeksi. Japanilaiset pääsivät vähän peliin mukaan, kun japanilaistenterävä heitto livahti Ylösen alta reppuun. Miinalan hyökkäyspeli oli kuitenkin luovaa ja tehokasta; mies kävi kiertämässä Zoveidavin puolelta ja lähetti kierteisen pompun, mikä upposi Japanin verkkoon vitosesta. Seuraavasta japanilaisten hyökkäysvirheestä Zoveidavi iski pallon varmasti pömpeliin ja peli 8-4 Suomelle. Miinala ja Zoveidavi iskivät lyhyen ajan sisällä pari lisämaalia ja peli oli jo 10-4, ja Miinalan oli aika siirtyä vaihtopenkille, Erosen saapuessa kentälle.

Zoveidavi iski jo erän kolmannen maalinsa upottamalla pallon sisään kolmosesta. Japanilaiset kavensivat Erosen jalkojen kautta verkkoon sujahtaneella heitolla, mutta Eronen paikkasi tämän iskemällä kahteen otteeseen pallon Japanin verkkoon. Japani sai vielä yhden lohdutusmaalin kolmosesta, mutta suomalaisilta todella tasapainoinen esitys ja selkeä voitto 13-6-lukemin.

Suomi – Ruotsi

Suomen miehet kohtasivat lauantaipäivän toisessa ottelussaan pahassa aallonpohjassa olevan isäntäjoukkue Ruotsin. Otteluun lähdettiin kokoonpanossa #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #1 Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Suomalaiset eivät tunteneet armoa ruotsalaisia kohtaan, vaan ensiksi Zoveidavi iski pallon sisään kolmosesta ja hetken kuluttua asialla Miinala, joka napautti pallon sisään vitosesta. Miinala suoritti vastustajan kannalta vaarallisen kiertonsa Zoveidavin puolelta ja lähetti kierteisen pompun kohti Ruotsin päätyä; pallo lipsahti ruotsalaissentterin kainalosta sisään ja peli jo 3-0 Suomelle. Miinalan askeleet heittotilanteessa olivat tuomarin mielestä liian äänekkäitä ja miehelle tuomittiin rangaistus metelöinnistä heiton aikana; ruotsalaiset sijoittivat rankkarin kakkosesta sisään.

Seuraavaksi ruotsalaiset kuitenkin syyllistyivät itse hyökkäysvirheeseen ja Zoveidavin rankkari oli kohdillaan ja peli 4-1 Suomelle. Miinala väläytteli nopeaa palautustaan yllättämällä ruotsalaisten nuoren seiskalaiturin ja vieden suomalaiset 5-1-johtoon. Zoveidavi oli löytänyt sopivan rentouden hyökkäyspeliinsä ja jälleen pallo sisään kolmosesta. Honkanen sai tilaisuuden avata maalitilinsä turnauksessa rankkarista, mutta ruotsalaispuolustaja otti hyvän kopin seiskakulmasta. Seuraava ruotsalaisvirhe maksoi kuitenkin maalin, kun Miinala iski armotta pallon nuottaan ja peli jo peräti 7-1 Suomelle. Tällöin Miinala otettiin vaihtopenkin puolelle lepäilemään ja #7 Eronen kentälle. Avauspuoliskon viime hetkillä ruotsalaiset pääsivät kaventamaan Zoveidavin pomppuheittorangaistuksesta seuranneesta rankkarista taukotilanteeksi 7-2 Suomelle.

Puoliajalla myös Zoveidavi otettiin vaihtopenkin puolelle ja #2 Montonen kentälle seiskalaiturin tontille. Toisen puoliskon alku oli todella kesyä pelailua kummaltakin joukkueelta. Vasta toisen puoliskon puolenvälin tienoolla Montonen pääsi avaamaan maalitilinsä turnauksessa iskemällä pallon sisään ruotsalaisten sepposen selällään olleesta kolmosvälistä. ”Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan”, hyräili Montonen, kun mies tulitti toistamiseen kolmosesta sisään.

Ottelun viime minuuteilla ruotsalaiset syyllistyivät hyökkäysvirheisiin; Eronen ei onnistunut omassa rankkarissaan, joten rankkarivastuu siirrettiin Montoselle, joka iskikin pallon peräti kolmesti Ruotsin verkkoon; viimeinen pelin katkaissut rankkarimaali syntyi vain reilut kymmenen sekuntia ennen ottelun päätöstä. Näin suomalaiset pyyhkivät täysin apaattisella isäntäjoukkueella Malmön hallin lattiaa ja Suomen miehet nousivat Ruotsi-voiton myötä jo peräti toiseksi turnauksen kokonaistilanteessa. Huomenna siis Suomen miehet taistelevat tiukasti turnauksen kakkostilasta!

Suomi – Saksa

Suomen miehet avasivat Malmo Men Intercup 2019-turnauksen päätöspäivän ottelulla viimeisten EM- ja MM-kilpailuiden hopeamitalistia Saksaa vastaan kokoonpanossa #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #9 Ylönen keskellä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita). Avauspuoliskolla nähtiin molemmissa päädyissä äärimmäisen varmaa puolustuspeliä. Suomalaiset saivat tilaisuutensa siirtyä johtoon ottelussa saksalaisten pomppuheittorangaistuksen myötä, mutta suomalaisten epäonneksi Miinalan rankkari kolahti ykköstolppaan ja palasi siitä kentälle saksalaistorjujan käsiin. Avauspuoliskon puolenvälin jälkeen Miinala kävi kiertämässä Montosen puolelta ja miehen heitto jäi saksalaissentterin hyppysiin, joka palautti välittömästi takaisin kohti Suomen päätyä ja pallo Suomen verkkoon Ylösen ja paikalleen palanneen Miinalan välistä. Enempää maaleja avauspuoliskolla ei nähty, joten puoliajalle saksalaisten 1-0-johtolukemista.

Toisen puoliskon alku oli todella synkkä Miinalalle, kun ensin nopea saksalaispalautus sujahti sisään miehen ykköskulmasta, ja vain hetki tästä, niin saksalaisten kierteinen pomppu lipsahti miehen käsien alta pömpeliin ja peli oli 3-0 Saksalle. Miinalalta seuraavaksi pomppuheittorangaistus, mutta mies torjui helpohkosti kakkoseen jääneen saksalaisrankkarin. Kolmisen minuuttia toista puoliskoa pelattuna, kun Montonen otettiin vaihtoon ja #1 Zoveidavi sisään kentälle.

Saksalaisten terävä pomppu nousi Ylösen torjunnasta yläilmoihin päätyen Zoveidavin hyppysiin aivan maaliviivan tuntumassa; kumpikaan maalituomari ei nostanut kättään maalin merkiksi, mutta päätuomari päätti silti tuomita tilanteesta virheellisesti maalin, ja näin suomalaisten tilanne synkkeni entisestään. Saksalaiset antoivat vielä yhden rankkarimahdollisuuden Suomelle, mutta Miinalalta ei vain tässä ottelussa onnistunut mikään ja pallo ulos seiskapuolelta. Tämän jälkeen suomalaiset joutuivat ottamaan riskiä hyökkäyksissään ja saksalaiset naputtelivat lopulta rankkareista taululle tylyt 7-0-loppulukemat.

Suomi – Ukraina

Suomen miesten taival Malmo Men Intercup 2019-turnauksessa päättyi otteluun Ukrainaa vastaan. Panoksena ottelussa oli turnauksen kolmossija. Suomella avauksessa olivat #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #1 Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Suomalaiset lähtivät otteluun niin sanotulla alapuolustuksella, missä koko Suomen kolmikko pelasi lähellä maaliviivaa, jotta ukrainalaisten kovat pomppuheitot olisi saatu vaimennettua. Valitettavasti suomalaisten alku otteluun oli kehnoin mahdollinen, kun Suomen vitospuolelta kolisi heti alkuun kaksi maalia ja lisäksi Miinalalta vielä pomppuheittorangaistus perään, mistä ukrainalaiset iskivät reilun minuutin pelin jälkeen jo tilanteeksi 3-0. Zoveidavi avasi suomalaisten maalitilin ottelussa iskemällä pallon kolmosesta sisään, mutta ilo oli lyhytaikainen, kun jälleen ukrainalaisten kova ristipomppu yllätti Zoveidavin ja peli oli jo 4-1.

Suomalaiset saivat mahdollisuuden kavennusmaaliin, mutta Zoveidavin rankkari pahasti ulos ykköspuolelta. Zoveidavilta vielä pomppuheittorangaistus, mistä seuranneen rankkarin mies kyllä torjui, mutta tämän jälkeen Zoveidavi otettiin vaihtopenkille ja #2 Montonen kehiin seiskalaituriksi. Seuraavaksi ukrainalaisten uhriksi joutui sentteri-Honkanen, jolta nousi vielä kaksi palloa vastustamattomasti Suomen häkkiin ja puoliajalle lohduttomista 1-6-tappiolukemista.

Puoliajalla Honkanen otettiin vaihtoon ja #7 Eronen kentälle sentterin tontille. Toisen puoliskon alku oli toiveikas suomalaisittain, kun heti avausheitosta Miinala napautti pallon sisään kolmosesta. Miinala onnistui toistamiseen tinttaamaan pallon sisään kolmospuolelta, ja kun vielä Montosen vasemman käden viheliäs kierrepomppu ui lopulta ukrainalaispuolustuksen ylitse nuottaan, niin hetkessä suomalaiset olivat nousseet mukaan otteluun. Valitettavasti koko pelin Suomen puolustusta vaivasi vitosvälin puutteellinen puolustaminen, ja kun ukrainalaiset onnistuivat iskemään nopeaan tahtiin kaksi maalia vitospuolelta, niin suomalaisten kiri jäi lopulta tyngäksi. Ukrainalaiset kouluttivat ottelun lopulla väsyneitä suomalaispelaajia ja lopulta ottelu päättyi Ukrainan 11-4-voittoon. Tämä tappio tiesi sitä, että Suomi jäi turnauksessa viidenneksi. Todella paljon kysymysmerkkejä joukkueen iskukyvystä jäi ilmoille hyvin ailahtelevan turnauksen päätteeksi.

Tilastot

Suomi pelasi Malmo Men Intercup 2019-turnauksessa seitsemän ottelua, joista se voitti kolme ja hävisi neljä maalieron ollessa 47-47 / 0.