Suomen miesten maalipallomaajoukkue aloitti huikean arvokisavuotensa perinteisesti kotikentältä Liikuntakeskus Pajulahdesta, kun kansainvälinen Pajulahti Games-turnaus pelattiin 18. – 20. tammikuuta.

Tällä kertaa Suomi oli mukana kahdella joukkueella ja lisäksi turnaukseen osallistuivat Etelä-Korea, Liettua ja Tshekki. Turnauksessa pelattiin yksinkertainen kaikki kaikkia vastaan alkusarja, jonka kaksi parasta joukkuetta etenivät finaaliin. Alkusarjan kolmas saa pronssiottelussa vastaansa voittajan sijoille 4 – 5 päätyneiden joukkueiden keskinäisestä karsintaottelusta.

Kaikki Pajulahti Games 2019-turnauksen ottelutulokset maalintekijöineen löytyvät täältä (ohjautuu Pajulahti Games-sivustolle)

Suomi Sininen – Suomi Valkoinen

Suomen miesten maalipallomaajoukkueet avasivat Pajulahti Games 2019-turnauksen keskinäisellä välienselvittelyllä. Valkoiset saivat otteluun unelmastartin, kun Tihumäen raju tykitys yllätti Zoveidavin ykkösestä. Pari minuuttia tästä Miinalan terävä siivu nousi Honkasen jaloista verkon perukoille ja tilanne Valkoisille 2-0. Siniset pääsivät otteluun mukaan Miinalan pomppuheittorangaistuksen jälkeen syntyneellä Montosen rankkarimaalilla.

Avauspuoliskon viimeisellä minuutilla Miinalan nopea palautus yllätti Montosen vitosesta. Valkoisille tuomittiin vielä kuusi sekuntia ennen puoliaikaa 10 sekunnin pelinviivytysrangaistus, mutta torjumaan valittu Miinala venytti jalkansa Montosen rankkarin tielle ja näin puoliaikalukemat 3-1 Valkoisille.

Puoliaikavaihtojen myötä jatkettiin kokoonpanoilla

Sininen: Eronen – Zoveidavi – Montonen

Valkoinen: Miinala – Ylönen – Mattila

Miinalan bravuuriheitto ykköspuolelta vitoseen nousi Montosen jaloista sisään ja Valkoiset 4-1-johtoon. Hetken päästä Mattilan tarkka rankkari seiskapuolelle ohitti Zoveidavin ja vain hetki tästä, niin Miinalan korkea kierteinen pomppu ui sisään Erosen ykköskulmasta ja peli oli jo 6-1 Valkoisille.

Siniset saivat hieman lohtua Erosen kahden maalin tehohetken myötä, kun kaksi miehen pomppua painuivat nuottaan keskisektorilta. Lopulta kuitenkin Valkoisten rauhallinen joukkuepuolustus ei jättänyt mitään saumaa Sinisille, vaan lopputulos 6-3.

Suomi Sininen – Tshekki

Suomen miesten sininen joukkue pelasi perjantaipäivän toisen ottelunsa ja vastassa oli Tshekki. Avauskokoonpanossa olivat #7 Eronen ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita). Montonen vei suomalaiset 1-0-johtoon kierteisellä vasemman käden pompulla, joka nousi tshekkiläissentteristä maaliin. Tshekkiläiset tasoittivat Montosen alta 1-1:een. Montosen tymäkkä siivu kolmoseen vei suomalaiset jälleen johtoon, mutta tshekkiläiset vastasivat, kun ikävästi kiertänyt veto nousi sentteri-Honkasen jaloista sisään. Puoliajalle 2-2-lukemista.

Toiselle puoliskolle Suomi Sininen jatkoi kokoonpanossa: Zoveidavi – Honkanen – Montonen.
Jälleen Suomen kolmospuolella ongelmia, kun pallo nousi epäonnekkaasti Honkasen kautta Zoveidavin ylitse rysään. Montosen pitkästä heitosta seurannut rankkari kostautui ja tshekkiläiset karkasivat jo kahden maalin johtoon. Montonen nostatti kuitenkin suomalaistoiveet jälleen henkiin, kun jälleen miehen viheliäs vasuripomppu tuotti ylitsepääsemättömiä ongelmia tshekkiläissentterille ja tilanne 3-4.

Toisen puoliskon puolenvälin jälkeen suomalaiset nostivat tempoa ja tämä toimi: ensiksi Zoveidavi tinttasi pallon sisään ykköskulmasta ja heti seuraavalla suomalaisheitolla Honkanen jatkoi tshekkiläisten ykköslaiturin kurmouttamista nostattamalla pallon miehen kautta verkon perukoille. Reilu minuutti ennen ottelun päätöstä kentälle saapunut Eronen huudatti jälleen kotiyleisöä, kun miehen pomppu livahti sisään vitosesta. Tshekkiläiset tulivat vielä maalin päähän terävällä kudilla ohittaen Montosen seiskakulmasta, mutta lopulta upean taistelun jälkeen Suomi Siniselle avausvoitto turnauksessa 6-5-lukemin tshekkiläisistä.

Suomi Valkoinen – Liettua

Suomen miesten valkoinen joukkue kohtasi perjantaipäivän toisessa ottelussaan hallitsevan paralympiavoittaja Liettuan. Suomalaiset lähtivät otteluun kokoonpanossa: #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #9 Ylönen keskellä ja #4 Miinala seiskassa (vasen laita). Miinalan nopea palautus painui liettualaisten seiskalaiturin alta pömpeliin ja Suomi 1-0-johtoon, mutta liettualaiset painoivat pelin väkisin tasoihin välittömästi kolmosesta. Miinala kävi jälleen kiusaamassa liettualaisten seiskalaituria ja pallo tämän kautta rysään ja Suomi 2-1-johtoon. Mattila tuli erän puolenvälin jälkeen Tihumäen tilalle kentälle ja Miinala siirtyi ykköslaitaan ja Mattila seiskaan.

Seuraavaksi liettualaisten kokenut seiskalaituri Zibolis syyllistyi pomppuheittorangaistukseen ja Miinala uitti pallon veteraanin jalkojen välistä nuottaan. Zibolis onnistui kaventamaan Ylösen käsien kautta tilanteeksi 2-3, mutta Miinala tinttasi hienon kuvion päätteeksi puoliaikatilanteeksi 4-2 Suomelle.

Puoliajalla Tihumäki takaisin Mattilan tilalle kentälle. Suomalaisten toisen puoliskon alku oli heikko, kun liettualaisten heittotykki Pazarauskas alkoi saada juonenpäästä kiinni; ensin tämä tulitti pallon sisään kolmosesta ja hetken kuluttua Miinalan alta vitosesta ja peli oli hetkessä tasan. Miinala sijoitti rankkarilla suomalaiset vielä 5-4-johtoon, mutta tämän jälkeen Miinalan pieni ylipelaaminen puolustuksessa maksoi kaksi osumaa miehen seiskakulmaan ja Liettua siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon.

Miinala kävi ylikierroksilla ja mies vaihtopenkin puolelle ja Mattila sisään. Pazarauskas jatkoi kuitenkin suomalaispuolustuksen murtamista pahoilla vasemman käden pompuillaan ja vajaat viisi minuuttia oli pelaamatta, kun tilanne oli jo 8-5 Liettualle. Miinala tuli vielä kentälle, mutta miehen yhtä kavennusmaalia lukuun ottamatta suomalaisten kiri jäi vaisuksi ja loppulukemat Liettualle 10-6.

Suomi Sininen – Liettua

Suomen miesten sininen joukkue avasi Pajulahti Games 2019-turnauksen toisen päivän ottelulla hallitsevaa paralympiavoittajaa Liettuaa vastaan kokoonpanossa #5 Zoveidavi ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita). Ottelun ensimmäinen puolisko oli huipputarkkaa puolustuspeliä. Erän puolivälissä liettualaisten Pazarauskas heitti pomppuheittorangaistuksen ja Montonen tykitti pallon vuorenvarmasti nuottaan ja näin Suomi johtoon. Seuraavaksi liettualaisten Zibolis nakkasi pitkän heiton, mutta tällä kertaa Montosen rankkari kilpistyi Ziboliksen torjuntaan.

Kaksi minuuttia pelamatta, kun Pazarauskas pomputti pallon Honkasen ylitse ja verkkoon ja tilanne 1-1. Aivan avauspuoliskon viime hetkillä Pazarauskaksen pomppu kylvi jälleen tuhoaan keskisektorilta ja näin puoliajalle liettualaisten 2-1-johtolukemista.

Toinen puolisko oli jälleen äärimmäisen hankala suomalaisittain, kun parin minuutin pelin jälkeen Pazarauskas jälleen asialla ja pallo sisään vitosesta. Zoveidavi syyllistyi tämän jälkeen pomppuheittorangaistukseen ja liettualaiset olivat armottomia rankkarissa ja peli 4-1 Liettualle. Zoveidavi vaihtoon ja Eronen kentälle, mutta tämä ei auttanut, vaan heti helähti suomalaisten kolmosesta sisään. Tämän jälkeen suomalaisilla hieman selkäranka niksahti ja lopulta liettualaiset rynnivät 11-1-voittoon.

Suomi Valkoinen – Etelä-Korea

Suomen miesten valkoinen joukkue avasi Pajulahti Games 2019-turnauksen lauantaipäivän ottelulla vahvasti eilettäin esiintynyttä Etelä-Koreaa vastaan kokoonpanossa #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #9 Ylönen keskellä ja #4 Miinala seiskassa (vasen laita). Miinalan kierteiset pomput tuottivat korealaisille pahoja ongelmia ja Suomi karkasi 2-0-johtoon nopeasti. Korealaiset kavensivat Tihumäen säärien välistä rysään sujahtaneella heitolla, mutta Miinala narutti jälleen korealaisten ykköslaituria vieden suomalaiset 3-1-johtoon.

Vain hetki tästä, niin Tihumäki räväytti upean ulkokierteisen heiton suoraan seiskatolpan juuresta sisään ja näin suomalaiset 4-1-johdossa. Miinala jatkoi korealaisten puolustuksen rikki repimistä ja lopulta mies iski viidesti avausjaksolla, ja kun suomalaisten puolustuspaketti oli erinomaisesti kasassa, niin tauolle suomalaisten 6-1-johtolukemista.

Avauspuoliskon lopulla Mattila oli saapunut Tihumäen tilalle kentälle ja konkari alkoikin saada konettaan rullaamaan toisella jaksolla tehden suomalaisten 7-1 ja 8-2 maalit. Minala iski ottelun kuudennen osumansa ja siirtyi vaihtopenkille, kun viitisen minuuttia oli ottelua pelaamatta ja Tihumäki takaisin kentälle. Valitettavasti Tihumäki ei saanut ihan heti juonenpäästä kiinni puolustuspelissään ja korealaiset iskivät kavennuksen miehen tontilta. Heti perään korkea korealaisten pomppu nousi Ylösen kautta pömpeliin ja peli tasoittui.

Suomen valmennus otti kuitenkin erittäin hyvään aikaan rauhoittavan aikalisän, minkä jälkeen Tihumäki toisti avauspuoliskon ”highlight-heiton” ja jälleen soi korealaisten seiskakulma. Mattila täräytti heti seuraavasta hyökkäyksestä pallon armotta sisään kolmosesta. Mattila onnistui vielä kahdesti ja kertaalleen korealaiset yllättivät Tihumäen ykköskulmasta, joten finaalitoiveiden kannalta elintärkeä voitto Suomi Valkoiselle 13-6-lukemin pitkälti vakuuttavan puolustuspelaamisen ja tehokkaan hyökkäyksen ansiosta.

Suomi Sininen – Etelä-Korea

Suomen miesten sininen joukkue aloitti Etelä-Koreaa vastaan kokoonpanossa #7 Eronen ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita). Suomalaisten alku otteluun oli todella lupaava, kun Eronen iski suomalaiset nopeasti 2-0-johtoon. Tämän jälkeen suomalaisten puolustuspelaaminen repsahti pahasti; pariin kertaan pallo sujahti sisään kolmosesta, kerran Honkasen torjunnasta yli Montosen ja kerran korealaiset löysivät tilaa myös Montosen seiskakulmasta, 4-2-tilanteessa Eronen ulos ja #5 Zoveidavi sisään. Honkasen pelaaminen ei ottanut vain onnistuakseen, vaan jälleen korealaispomppu nousi miehen kautta verkon perukoille ja puoliajalle edettiin korealaisten 5-2-johtolukemista.

Puoliajalla Montonen vaihtoon ja Eronen takaisin kentälle ykköslaituriksi, Zoveidavin siirtyessä seiskalaitaan. Korealaiset iskivät jälleen keskisektorilta pallon pömpeliin ja peli 6-2 ja seuraavaksi Erosen pomppuheittorangaistus kostautui ja tilanne jo 7-2. Zoveidavi toi pientä lohtua suomalaisille pomputtamalla pallon korealaissentterin kautta häkkiin. Tämän jälkeen suomalaisten riskiheitot tuottivat ainoastaan hyökkäysvirheitä, ja korealaiset onnistuivat kahdesti rankkarilla ohittamaan Zoveidavin. Eronen kavensi loppulukemiksi 4-9 hienolla rankkariviimeistelyllä. Suomalaiset joutuivat näin sijoitusotteluun Tshekkiä vastaan; tuon ottelun voittaja etenee vielä pronssiotteluun.

Suomi Valkoinen – Tshekki

Suomen miesten valkoinen joukkue aloitti lauantaipäivän toisen ottelunsa totutusti kokoonpanolla #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #9 Ylönen keskellä ja #4 Miinala seiskassa (vasen laita). Mikäli suomalaiset kukistaisivat tshekit, niin joukkue pelaisi turnauksen finaalissa. Ottelun alku oli todella tahmea suomalaisittain ja tshekkiläisillä oli hyvä pelihuumori päällä. Tihumäki syyllistyi pitkään heittoon, mutta tshekkiläisten rankkari rajusti ulos seiskapuolelta. Seuraavaksi Miinalalta pomppuheittorangaistus, mutta Miinala venytti hienoon käsitorjuntaan ykköspuolelta.

Miinalan terävä siivu painui sisään kolmosesta ja peli suomalaisille 1-0. Tshekkiläiset vastasivat välittömästi tasoittaen ottelun Miinalan seiskakulmasta. Avauspuoliskon viimeinen minuutti oli hieman synkkä suomalaisittain, kun ensin tshekkiläiset iskivät pallon sisään kolmosesta ja heti perään soi uudestaan Miinalan seiskakulma ja puoliajalle Tshekin 3-1-johtolukemista.

Puoliajalla Tihumäki siirtyi vaihtopenkin puolelle ja #1 Mattila kehiin seiskalaituriksi, Miinalan siirtyessä ykköseen. Suomalaiset aloittivat kovan hyökkäyspelaamisen lisäämällä heittokovuutta ja pelitempoa. Mattila kavensi tilanteeksi 2-3 pomputtamalla pallon tshekkiläissentterin ylitse verkkoon. hetken kuluttua tshekkiläisten korkea pomppu nousi Ylösen päältä Suomen rysään ja jälleen suomalaiset olivat tukalissa takaa-ajoasetelmissa. Miinala tinttasi raivoisan hyökkäyksen kohti tshekkiläisten kolmosta, mistä pallo nousi sentterin kautta sisään. Miinalan nopea palautus toi suomalaiset jo tasoihin ja tunnelma Pajulahden Liikuntahallissa alkoi nousta toden teolla.

Mattila hieman torkahti pelin tiimellyksessä ja tshekkiläisten löysähkö veto lirahti miehen jalkojen välistä reppuun ja aika alkoi käydä vähiin. Minuutti jäljellä, kun Miinalan bravuuriheitto keskeltä juoksu kohti ykköskulmaa ja terävä siivu kohti vitosta toimi jälleen ja peli oli tasan. Tshekkiläisiltä aikalisä 11 sekuntia ennen ottelun päätöstä. Tällöin Miinala siirtyi suomalaispäädyssä keskelle ja Ylönen ykköseen. Tshekkiläiset heittivät pahaa aavistamatta pallon Ylösen syliin ja sen jälkeen Ylönen lähetti sellaisen kierteen kohti tshekkiläispuolustusta, mikä jäädytti tshekkiläiset paikoilleen ja pallo painui kunniakujaa katiskaan ja Suomi oli kiinni finaalipaikassa, kun enää kolme sekuntia oli peliaikaa jäljellä. Tshekkiläisten viimeinen yritys kilpistyi suomalaissankarin Ylösen varpaisiin ja näin Suomi Valkoinen nousi upeaan voittoon ja pelaa huomenna klo 12.00 Pajulahti Games 2019-turnauksen finaalissa hallitsevaa paralympiavoittajaa Liettuaa vastaan!

Karsintaottelu: Suomi Sininen – Tshekki

Suomen miesten sininen joukkue taisteli vielä paikasta huomiseen pronssiotteluun juuri hetki sitten karvaan tappion Suomi Valkoista vastaan kokenutta Tshekkiä vastaan. Suomalaiset aloittivat kokoonpanossa #7 Eronen ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita). Ikävä kyllä tshekkiläisten alku oli räväkkä ja nopeasti lukemat olivat 2-0 Tshekille. Eronen pääsi kaventamaan ottelun rankkarista, mutta hetken päästä Erosta rokotettiin ykköskulmasta. Montoselta hyökkäysvirhe ja tshekkiläisten rankkari painui keskisektorilta sisään ja peli jo 4-1.

Erosen tarkka tykitys vitoseen kavensi ottelua, mutta hetken päästä soi jälleen suomalaispäädyssä. Eronen otettiin vaihtoon ja #5 Zoveidavi kentälle, mutta myös Zoveidavi yllätettiin nopeasti ykköspuolelta. Seuraavaksi pallo nousi Honkasen jaloista Suomen pömpeliin ja päävalmentaja Pokkisen oli otettava Honkanen vaihtoon ja Eronen takaisin kentälle ykköslaituriksi, Zoveidavin siirtyessä sentteriksi. Eronen iski jälleen tappavan tarkasti vitoseen ja kavensi puoliaikalukemiksi 3-7.

Toisen puoliskon alussa Eronen otettiin jälleen vaihtoon ja Honkanen takaisin sentteriksi. Montonen iski kavennusmaalin, mutta suomalaiset eivät saaneet oikein millään kirivaihdetta päälle.

Zoveidavin riskiheitot tuottivat jälleen kaksi hyökkäysvirhettä, mutta mies torjui upeasti molemmat tshekkiläisrankkarit. Ottelun viimesekunneilla kentälle palanneelta Eroselta vielä pomppuheittorangaistus, mistä tshekkiläiset iskivät lopullisiksi voittolukemiksi 8-4 ja näin Tshekki matkaa huomiseen pronssiotteluun Etelä-Koreaa vastaan ja Suomi Sinisen turnaus päättyi tähän otteluun ja turnauksen viidenteen sijaan.

Finaali: Suomi Valkoinen – Liettua

Suomen miesten valkoinen joukkue aloitti Pajulahti Games 2019-turnauksen finaaliottelun hallitsevaa paralympiavoittajaa Liettuaa vastaan kokoonpanossa #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #9 Ylönen keskellä ja #4 Miinala seiskassa (vasen laita). Liettualaisten veteraanipelaaja Zibolis avasi ottelussa maalinteon, kun mies nostatti pallon Suomen sentterin Ylösen kautta rysään, 1-0 Liettualle. Liettualaisten tähtihyökkääjä Pazarauskas tuplasi liettualaisten johdon kolmosesta. Reilu neljä minuuttia pelattuna, kun liettualaiset ottivat 10 sekunnin pelinviivytysrangaistuksen ja Miinala kavensi ottelun rankkarilla kutoseen. Lähes välittömästi tämän jälkeen Tihumäki vaihtoon ja #1 Mattila kentälle seiskalaituriksi, Miinalan siirtyessä ykköspuolelle.

Liettualaiset karkasivat jo 3-1-johtoon, mutta erän loppupuolella Miinala taiteili kaksi osumaa liettualaisten pomputtamana ja näin puoliajalle tasalukemista 3-3.

Toisen puoliskon alkuun liettualaisten Pazarauskas iski tuhoisasti suomalaispuolustusta vastaan; ensin pallo nousi Ylösen kautta vastustamattomasti verkon perukoille ja seuraavana uhriksi joutui Miinala, jonka kyljen päältä pallo kimmahti epäonnekkaasti omaan verkkoon. Pazarauskaksen tehohetki toi lopulta liettualaisille 7-3-johtoaseman ja tästä suomalaiset eivät enää toipuneet.

Toisella puoliskolla Mattilan heittopeliin alkoi löytyä oivaa tehoa ja muutoinkin suomalaiset painostivat raivoisasti kokenutta liettualaispuolustusta, mutta valitettavasti kunnollista kiriä suomalaiset eivät enää saaneet viriteltyä. Parhaimmillaan oltiin 7-10-lukemissa, mutta ihan ottelun viimeisellä minuutilla hieman ahnehtiminen hyökkäyspelissä kostautui ja lopulta kultaiset mitalit matkasivat liettualaisten mukaan 12-7-voittolukemin.

Tilastot

Suomi Valkoinen pelasi turnauksessa viisi ottelua, joista se voitti kolme ja hävisi kaksi maalierolla 38-35 / +3. Suomi Sininen pelasi turnauksessa viisi ottelua, joista se voitti yhden ja hävisi neljä maalieron ollessa 18-39 / -21.