Alta löydät jokaisen Suomen miesten maalipallomaajoukkueen ottelun raportin IBSA Maailmankisoista, jotka järjestettiin Englannin Coventryssä 20. – 27. elokuuta 2023.

SUOMI – JAPANI / SUNNUNTAI 20.8.2023

Suomen miehet aloittivat IBSA Maailmankisat vuosimallia 2023 Englannin Coventryssä ottelulla todella potentiaalista Japanin joukkuetta vastaan. Suomen avauksessa olivat #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #7 Petri Posio sentterinä ja #9 Joni Ylönen seiskassa (vasen laita).

Ottelu alkoi todella tasaisesti ja tunnustelevasti molempien joukkueiden osalta. Japani kolisutteli kertaalleen Miinalan ykköstolppaan, mutta siitä pallo ulos kentältä. Japanilaisten hieman epäonnistunut pomppu yllätti pahemman kerran Ylösen, jonka kautta pallo kiipeili Suomen verkkoon ja Japani johtoon.

Japanilaiset pääsivät yllättämään Ylösen vielä kahteen kertaan seiskakulmasta, kunnes Suomen valmennus reagoi ottamalla Ylösen vaihtoon ja tilalle #2 Ville Montonen. Japanilaiset syyllistyivät hyökkäysvirheeseen, mistä seuranneen rankkarin Miinala toimitti Japanin verkkoon kakkosesta ja Suomen maalitili turnauksessa oli avattu. Valitettavasti suomalaisten ongelmat vitos – seiskapuolella jatkuivat halki avauspuoliajan, ja lopulta puoliajalla Japani johti tyrmäävästi 7-1.

Puoliajalla Posio otettiin vaihtopenkin puolelle ja #8 Miika Honkanen sisään sentteriksi. Toisen puoliajan alku oli pahin mahdollinen suomalaisittain, kun erittäin viheliäinen japanilaiskierre risteili sisään Suomen kolmosvälistä ja peli jo 8-1 Japanille. Seuraavaksi Miinalan rankkariheitto kilpistyi japanilaistorjujaan. Suomalaisilla ei ollut oikein onneakaan mukana, sillä seuraava japanilaismaali syntyi seuraavanlaisen tapahtumaketjun seurauksena; pallo nousi Miinalan torjunnasta yläilmoihin poispäin maalista pudoten suoraan Honkasen päälle ja siitä vielä epäonnekkaasti omaan verkkoon.

Seuraavaksi Montonen otettiin ulos ja Posio takaisin kentälle; Miinala siirtyi seiskalaituriksi ja Posio ykköslaitaan. Japanilaisilta hyökkäysvirhe, ja tällä kertaa rankkarivastuun otti hoitaakseen Posio; mies tekikin sen parhaalla mahdollisella tavalla sijoittamalla pallon seiskapuolelta häkkiin. Miinala kavensi tilannetta tykittämällä pallon seiskakulmasta sisään; tätä oli edeltänyt Miinalan ja Posion laitojenvaihto.

Japani siirtyi jälleen seitsemän maalin etumatkalle, kun tarkka sijoitus lipsahti Posion jalkojen välistä seiskakulmaan. Seuraavaksi Posio ulos ja #3 Eetu Eronen kehiin ykköslaituriksi, Miinalan siirtyessä jälleen seiskalaitaan. Ottelun viimeisellä minuutilla ensiksi Honkanen ja aivan viime sekunneilla myös Miinala löysivät tilaa japanilaisten kolmosvälistä ja näin Suomi sai hieman paranneltua maalieroaan, ottelun päättyessä Japanin 10-5-voittolukemiin.

SUOMI – SAKSA / MAANANTAI 21.8.2023

Suomen miehet kohtasivat Englannin Coventryssä pelattavien IBSA Maailmankisojen toisessa alkulohko-ottelussa viime vuosien eurooppalaisen menestysmaan Saksan. Suomen avauksessa olivat #4 Erkki Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #2 Ville Montonen seiskassa (vasen laita).

Ottelun alku näytti lupaavalta suomalaisittain, kunnes reilun parin minuutin jälkeen saksalaisten todella tarkka sijoitus seiskakulmasta sisään ja Saksa johtoasemaan. Seuraavaksi Saksa iski todella terävästi pallon Suomen häkkiin kolmosvälistä, eikä tässä vielä kaikki, vaan 3-0-lukemat syntyivät, kun oiva saksalaisheitto nuoli Montosen sormia upoten niiden kautta seiskakulmaan.

Suomi suoritti tämän jälkeen vaihdon; Montonen otettiin vaihtopenkin puolelle ja #7 Petri Posio kentälle ykköslaiturin tontille, Miinalan siirtyessä seiskalaituriksi. Saksalaiset iskivät pelin jo 4-0-lukemiin maailman luokan tykityksellä vitosväliin, mutta tämän jälkeen suomalaiset heräsivät paremmin otteluun.

Ensiksi Posio pomputteli pallon saksalaisten sentterin kautta reppuun ja vain hetki tästä, niin Miinalan heitto kiersi vitospuolelle sujahtaen vastustajan längeistä sisään, ja peli olikin hetkessä 2-4.

Valitettavasti saksalaiset saivat jälleen hengitystilaa enemmän, kun Posion torjunnasta noussut pallo kimposi Honkaseen, jonka kautta pallo todella epäonnekkaasti Suomen häkkiin. Saksa pääsi puoliajalle 6-2-johtolukemista, kun Miinalan pomppuheittorangaistus kostautui avauspuoliajan lopulla; Miinala oli jo tätä ennen torjunut yhden rankkari ottelun alussa, mutta tällä kertaa pallo kääntyi miehen kädestä harmillisesti Suomen ykköskulmaan.

Toisen puoliajan alku oli todella tasaista iskujenvaihtoa; Suomen päässä nähtiin yksi läheltä piti tilanne, kun pallo pyöri maaliviivan tuntumassa, mutta Miinala ja Posio hoitelivat pallon väljemmille vesille. Tämä vei valitettavasti liikaa aikaa, ja näin Suomelle tuomittiin 10 sekunnin pelinviivytysrangaistus. Saksalaiset valitsivat Honkasen torjujaksi, pallo varmasti sisään kutosesta ja Saksa viiden maalin etumatkalla.

Suomi teki taktisen vaihdon ottamalla Miinalan sentteriksi, Honkasen siirtyessä seiskalaitaan; Miinala napauttikin välittömästi tavaramerkillään nopealla palautuksella pallon häkkiin ja peli 7-3 Saksalle. Valitettavasti tämän jälkeen Miinala sortui ylihyökkäämiseen, mistä tuloksena kaksi rangaistusta hyökkäysvirheiden seurauksena; ensimmäisestä saksalaiset toimittivat pallo sisään seiskakulmaan ja toisella kertaa saksalaiset tuhrivat pallon ykköspuolelta leveäksi.

Miinala otettiin tämän jälkeen vaihtoon kasaamaan itseään ja #9 Joni Ylönen kentälle seiskalaituriksi. Saksalaisilta vuorostaan pomppuheittorangaistus; Posio oli kirurgisen tarkka viimeistelyssään ykköskulmaan ja ero jälleen neljään maaliin. Vajaa viisi minuuttia oli jäljellä, kun Miinala ja Ylönen vaihtoivat jälleen päikseen; Ylönen vaihtoon ja Miinala seiskalaituriksi.

Miinala saapui kentälle todella latautuneena. Ensiksi pallo häkkiin vitosesta ja ei aikaakaan, kun pallo löytyi jälleen Miinalan heiton jälkeen Saksan rysästä, tällä kertaa ykköskulmasta. Miinala kävi seuraavaksi kiertämässä heittämään Posion puolelta, pallo nousi saksalaispuolustuksesta, mutta tällä kertaa harmittavasti maalin ylitse.

Lopussa suomalaiset hakivat nälkäisesti kavennusta, mutta takaa-ajo tyrehtyi Miinalan pomppuheittorangaistukseen, mistä saksalaiset tylyttivät jälleen pallon sisään seiskakulmasta, mihin Miinala saapui jälleen kerran hitusen liian myöhään. Suomen miehille jo toinen tappio peräkkäin, joten joukkueella on hyvin paljon mietittävää seuraavan päivän Etelä-Korea-kamppailuun, sillä voittoja olisi saatava, jotta toiveet puolivälieräpaikasta pysyisivät vielä elossa.

SUOMI – ETELÄ-KOREA / TIISTAI 22.8.2023

Suomen miehet kohtasivat Englannin Coventryssä pelattavien IBSA Maailmankisojen kolmannessa alkulohko-ottelussa todella vahvassa iskussa ensimmäisessä kahdessa ottelussaan olleen Etelä-Korean, joka oli onnistunut kaatamaan Saksan 8-3 ja Liettuan 8-5. Suomi lähti hakemaan avausvoittoa turnauksessa kokoonpanolla #7 Petri Posio ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #4 Erkki Miinala seiskassa (vasen laita).

Kahdessa ensimmäisessä ottelussa Suomen startit olivat olleet todella kehnoja, mutta tällä kertaa suomalaiset olivat hereillä alusta lähtien; avausminuutilla Posio vei suomalaiset 1-0-johtoon pomputtamalla pallon seiskalaiturin kautta häkkiin.

Kolme ja puoli minuuttia tahkottuna, kun Miinala kävi kiertämässä Posion puolelta iskien pallon jälleen korealaisten seiskalaiturin kautta reppuun ja peli 2-0 Suomelle. Hetken päästä tästä Posio osui Miinalan tavoin oivasti vitosväliin, missä vastustajan jalat eivät pitäneet ja Suomi kolmen maalin karkumatkalla, mutta välittömästi seuraavasta korealaishyökkäyksestä pallo kääntyi Posion jaloista kohti Suomen maalia hivutellen Miinalan kättä, lopulta kavennus oli kuitenkin tosiasia.

Puolet avauspuoliskoa pelattuna, kun Suomen aikalisän jälkeen Miinala napautti Suomen jo 4-1-johtoasemaan, jälleen soi korealaisten vitospuolelta. Korealaiset olivat pakotettuja tekemään seiskalaiturin vaihdon, mutta Honkanenpa päätti heti kouluttaa uutta seiskalaituria; nopea palautus nautinnollisesti seiskatolpan kautta rysään ja Suomi johti 5-1. Nämä olivat myös puoliaikalukemat.

Toiselle puoliskolle Etelä-Korea lisäsi hönkää päälle ja nopeasti kavennus syntyikin ristiheitolla Suomen ykköskulmaan. Kaksi ja puoli minuuttia pelattuna, kun Honkasen torjunnasta pallo nousi uhkaavasti kohti Suomen seiskakulmaa, mutta Miinala syöksyi huitaisemaan pallon ulos kentältä. Välittömästi pallon palattua kentälle Miinala hyökkäsi päättäväisesti upottaen pallon ykköskulmasta sisään.

Valitettavasti jälleen heti seuraava korealaishyökkäys tuotti 6-3-kavennuksen kolmosvälistä. Korealaisilla oli hieman liiankin kova metsästysvietti päällä, sillä hetken kuluttua tuloksena oli pomppuheittorangaistus; Posion rankkari ei ollut sieltä kovimmasta päästä, mutta riittävän tarkka se oli ohittamaan korealaistorjujan ja Suomi edellä 7-3.

Reilut viisi minuuttia pelaamatta, kun korealaisten oiva voimallinen kierre puhkoi jälleen suomalaispuolustuksen Honkanen-posio-välistä ja tilanne tiukkeni. Vaan eipä hätää, sillä Miinala tykitti välittömästi seuraavasta hyökkäyksestä pallon katiskaan vitosvälistä ja jälleen neljän maalin johto suomalaisilla.

Etelä-Korean aikalisän jälkeen reipas kolme minuuttia ennen ottelun päätöstä nähtiin melko erikoinen tilanne; korealaisheittäjä viskaisi pallon lähes keskiviivalle, suomalaiset jäivät odottamaan selvää rangaistusvihellystä pitkästä heitosta, mutta tätä ei koskaan kuulunut, kuului vain kolahdus Suomen maaliraudassa kolmosvälissä, kun korealaiset juhlivat 8-5-kavennustaan. Suomalaiset olivat totutun vahvoja johtoasemapelaamisessaan, ja vaikka kuinka korealaiset painoivat päälle, niin suomalaispuolustus ei horjunut, näin äärimmäisen arvokas ja takulla helpottava avausvoitto miehillemme 8-5-lukemin.

SUOMI – ISO-BRITANNIA / KESKIVIIKKO 23.8.2023

Suomen miehet kohtasivat IBSA Maailmankisojen neljäntenä kisapäivänä Englannin Coventryssä isäntäjoukkue Iso-Britannian. Voitto tästä kamppailusta olisi elintärkeä molemmille joukkueille taistelussa puolivälieräpaikoista; Suomi lähti otteluun kokoonpanolla #7 Petri Posio ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #4 Erkki Miinala seiskassa (vasen laita).

Britit siirtyivät ottelun toisella minuutilla 1-0-johtoasemaan, kun tarkka ja terävä brittiheitto sujahti Suomen ykköskulmaan. Reipas minuutti tästä, niin Posiolta pomppuheittorangaistus; brittien rankkariheitto suuntautui melko keskelle, mutta harmittavasti Posion kainalosta pallo pölähti kuitenkin häkkiin ja britit 2-0 edellä.

Suomalaisten avausmaalia jouduttiin odottelemaan aina avauspuoliskon puolenvälin krouviin asti, kunnes Miinala kävi Posion puolelta upottamassa pallon vastustamattomasti brittien vitosvälistä sisään ja tilanne kaventui. Hetken päästä brittipäädyssä nähtiin seiskalaiturin vaihto. Uusi brittien seiskalaituri selviytyi suomalaisten painostuksessa noin kaksi minuuttia, kunnes Miinala hyökkäsi keskisektorilta toimittaen pallon seiskakulmasta pömpeliin ja peli tasan 2-2.

Reipas minuutti pelaamatta avauspuoliskoa, kun Posion puolinopea palautus kiipeili brittipuolustuksen kautta reppuun ja Suomi oli ottanut johdon ottelussa ensimmäistä kertaa. Johtoasemasta ei ehditty suomalaispäädyssä nauttia pitkään, sillä vain hetki myöhemmin brittien pomppu puhkoi suomalaispuolustuksen vitospuolelta; korkea pomppu leijaili yli Honkasen, ja Miinalan käsi sai osuman palloon, vaan ei riittävää pysäyttääkseen sitä, joten peli jälleen tasan. 3-3-lukemista lähdettiin puoliajalle.

Puoliajalla britit vaihtoivat ottelun alkupuolella pelanneen seiskalaiturin takaisin, mutta tämän paluu kentälle ei ollut onnistunein, kun Miinala iski välittömästi toisen puoliskon avausheitolla pallon brittien seiskalaiturin kautta verkkoon. Seuraavaksi samainen seiskalaituri syyllistyi pomppuheittorangaistukseen; Miinalan rankkari jymäytti brittipuolustajan väärään suuntaan ja peli Suomelle 5-3.

Tämän jälkeen pelattiin jälleen sopuisammin; suomalaisten puolustustyöskentely oli erittäin vakuuttavaa, eivätkä britit oikein millään saaneet suomalaisia horjutettua. Turhautumisen tuloksena briteille jälleen pomppuheittorangaistus; tällä kertaa Posio sijoitti kerrassaan fantastisesti pallon vastustajan apposen avoimena ammottaneeseen seiskakulmaan.

Ottelun loppu sujui todellisessa suomalaiskomennossa, jota johti kapellimestari Posio, joka tinttasi vielä otteluun kolme maalia; kaksi maaleista syntyi vitospuolelta kahdella peräkkäisellä heitolla ja viimeinen rankkarista rennolla sijoituksella ykköskulmaan. Aivan ottelun alkuminuutteja lukuun ottamatta Suomelta huikean varmaa ja tehokasta tekemistä, mikä siivitti joukkueen 9-3-voittoon isännistä.

SUOMI – EGYPTI / TORSTAI 24.8.2023

Suomen miehet käynnistivät IBSA Maailmankisojen viidennen kisapäivän Englannin Coventryssä ottelulla Egyptiä vastaan; tämä ottelu oli myös Suomen miesten toiseksi viimeinen alkulohko-ottelu ja pakkovoittoa lähdettiin hakemaan kokoonpanolla #7 Petri Posio ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #4 Erkki Miinala seiskassa (vasen laita).

Ottelun avausmaalia jouduttiin odottamaan kolmisen minuuttia, kunnes Posio tinttasi hieman pitkältä heitoltakin haiskahtaneen pommin egyptiläisten rysään vitosesta ja Suomi kuskin paikalle ottelussa. Tämän jälkeen pelattiin yli kolmen minuutin jakso, minkä ainoa huipputilanne oli Miinalan raju heitto, joka nousi egyptiläispuolustuksesta seiskatolppaan.

Egypti tuli tasoihin reilu viisi minuuttia ennen avauspuoliajan päätöstä, kun Posion torjunnasta pallo kimposi Honkasta selkään liruen siitä maaliviivan ylitse juuri ennen kuin Miinala ehti hoidella pallon väljemmille vesille. Miinala teki kostoiskun lähes välittömästi, pallo häkkiin vitosesta ja Suomi jälleen johdossa.

Miinala jatkoi tehoiluaan; räväkkä nopea palautus kiersi upeasti seiskakulmasta reppuun ja peli 3-1 Suomelle. Egyptiläiset puolestaan yllättivät lähes heti tämän jälkeen Miinalan kevyellä pompulla, joka lipsahti miehen kainalosta häkkiin. Puolitoista minuuttia ennen puoliaikasummerin sointia Egypti tuli tasoihin, kun jälleen ulkokierteinen egyptiläispomppu pakotti suomalaispuolustajan virheeseen; tällä kertaa pallo nousi Honkasesta harmillisesti suoraan Suomen seiskakulmaan ja peli tasan. Nämä olivat myös taukolukemat ottelussa. Heti seuraavasta egyptiläishyökkäyksestä tuomittiin rangaistus liian pitkälle leijanneesta pomppuheitosta; Posio oli järkähtämätön rankkarissaan, pallo häkkiin ykköspuolelta ja Suomella kolmen maalin johto.

Toista puoliaikaa oli tahkottuna lähes kaksi minuuttia, kun Miinala kävi heittämässä keskisektorilta tulittaen pallon kolmosvälistä pömpeliin ja Suomi takaisin johtoon. Reipas minuutti myöhemmin Miinalan heitto kimpoili onnekkaasti egyptiläispuolustajien kautta verkkoon ja peli 5-3 Suomelle. Heti seuraava egyptiläishyökkäys lipsahti pomppuheittorangaistukseksi; Posio oli rankkarissaan horjumaton ja pallo vuorenvarmasti katiskaan.

Miinala tinttasi jo toisen puoliskon kolmantensa; tälläkin kertaa pölähti vastustajan verkko kolmosvälistä ja peli 7-3 Suomelle. Egyptiläiset yrittivät vaihdon muodossa ryhdittää peliään, mutta suomalaiset eivät tunteneet armoa; ensiksi Posio ja hetken päästä Miinala kurittivat kentälle saapunutta egyptiläistä. Miinala räväytti pelin nopealla palautuksellaan jo 10-3-lukemiin, ja Tämän jälkeen suomalaiset aloittiivat vaihtorulettinsa. Ensiksi kentältä poistui Posio, jonka tilalle kentälle saapui #2 Ville Montonen seiskalaituriksi, Miinalan siirtyessä ykköslaitaan.

Montonen teki tyylikkään saapumisen kentälle, kun miehen vekkulimainen kierre jymäytti pahemman kerran egyptiläiset ja pallo reppuun kolmosvälistä. Ottelun viime minuuteilla myös Eetu Eronen ja Joni Ylönen pääsivät irti pelikentällä; Egypti sai vielä kaksi kavennusmaalia, jotka eivät olleet kovinkaan terveulleita ajatellen suomalaisten maalieroa, mutta lopulta Suomi sai napattua huippuarvokkaan kuuden maalin voiton Egyptistä.

SUOMI – LIETTUA / TORSTAI 24.8.2023

Suomen miehet päättivät alkulohkonsa IBSA Maailmankisoissa Englannin Coventryssä ottelulla yhtä maalipallomaailman mahtimaista Liettuaa vastaan kokoonpanossa #7 Petri Posio ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #4 Erkki Miinala seiskassa (vasen laita).

Suomi oli joa avausminuutilla äärimmäisen lähellä johtomaalia, kun Miinalan heitto kimposi liettualaispuolustuksesta ykköstolppaan, mutta harmittavasti siitä takaisin pelikentälle. Alkuminuutit olivat tasaista iskujenvaihtoa, kunnes Liettua sai iskettyä enemmän kuin onnekkaasti avausmaalin; pallo nousi Honkasen torjunnasta yläilmoihin pudoten Suomen ykköstolppaan ja sen kautta maaliviivan ylitse.

Viitisen minuuttia pelattuna, kun liettualaisten legenda, 47-vuotias pommikone Pavliukianec tulitti pallon Suomen seiskatolpan kautta leveäksi. Seuraavaksi Pavliukianec pomputti pallon Suomen vitosvälistä pömpeliin ja peli 2-0 Liettualle.

Posio pääsi yrittämään Pavliukianecin ohitusta rankkaritilanteessa, eikä 40-vuotias suomalaisveteraani empinyt, vaan sijoitti pallon upeasti ykköskulmaan ja peli 1-2. Hetken päästä Miinalan heitto pyöri liettualaisten maaliviivalla, mutta liettualaiset pelastuivat kuin pelastuivatkin. Vain pieni hetki tästä, kun tuomari vihelsi jo maalin merkiksi Miinalan heiton jäljiltä, mutta lopulta maali hylättiin, kun pallo ei ollut kokonaan ylittänyt maaliviivaa. Pavliukianec iski nerokkaasti välittömästi vastaiskun suomalaisten seiskatolpan kautta häkkiin ja peli 3-1 Liettualle.

Liettua pääsi juhlimaan jo 4-1-johtomaalia Miinalan pomppuheittorangaistuksesta seuranneesta rankkarista. Suomen päädyssä Miinala ja Posio vaihtoivat päikseen pelipaikkoja, kun kaksi minuuttia oli pelaamatta avauspuoliaikaa. Tämä toikin toivotun osuman, kun Miinala pääsi iskemään nopealla palautuksella pallon vitosvälistä häkkiin kaventaen ottelun 2-4-lukemiin, jotka olivat myös puoliaikalukemat.

Toisen puoliajan alkuun jälleen seiskalaitaan palannut Miinala pyrki hanakasti hakemaan kavennusmaalia, mutta tuloksena hieman kyseenalainen pomppuheittorangaistus. Tämä epäoikeudenmukaisuus sytyttikin Miinalan aivan häikäisevään torjuntaan; Pavliukianec tulitti hirmu pommin kohti ykköskulmaa, mutta Miinala syöksyi kuolemaa halveksuen yhdellä kädellä torjumaan pallon ulos, ja tämä huikea torjunta räjäytti Suomen joukkueen ja paikalla olleet Suomi-fanit valtaisiin suosionosoituksiin. Reilut kaksi minuuttia pelattuna toista puoliaikaa, kun Pavliukianecin tykitys löysi tiensä sukkana Suomen kolmosvälistä sisään ja peli 5-2 Liettualle.

Valitettavasti suomalaisten ongelmat kolmosvälin puolustamisessa jatkuivat; tällä kertaa Liettuan oiva ”joka paikan höylä” Justas Pazarauskas pomputti pallon Posion jalkojen kautta kohti Suomen maalia; Miinala syöksyi paikalle pelastamaan tilannetta, mutta pallo pomppasi juuri miehen jalan ylitse ja siitä maaliin. Seuraava epäonnen hetki nähtiin, kun Pazarauskaksen pomppu nousi Honkasen torjunnasta ohi Miinalan, joka yritti jälleen potkaista palloa pois maaliviivalta, vaan eipä onnistanut ja peli näytti karkaavan pahasti suomalaisten hallinnasta, kun pelikellossa oli vielä kahdeksan minuuttia.

Tämän jälkeen suomalaiset löivät luukut kiinni omassa päädyssään ja painostivat kovasti hieman väsynyttä Pavliukianecia hyökkäyksissään. Suomi kävi pari kertaa hyvin lähellä kavennusta, mutta liettualaisten todella uhrautuva joukkuepuolustus onnistui pitämään Suomen maaleitta aina siihen asti, kunnes jälleen seiskalaiturina visiitillä ollut Posio pomputteli pallon Pavliukianecin jalkojen kautta häkkiin kolme minuuttia ennen ottelun päätöstä.

Liettua sai vielä yhden osuman otteluun aivan viimeisellä minuutilla, kun vaihdosta kentälle tullut Montvydas osui huipputarkasti Suomen ykköskulmaan, minne Posio oli tehnyt paluun; pallo miehen käden kautta verkon perukoille. Suomi sinnitteli pitkään maailman ehdottoman huippujoukkueen matkassa ja hieman paremmalla onnella pelin tulos olisi voinut näyttää aivan toisenlaiselta. Viiden maalin tappio oli kuitenkin aivan riittävä pitämään Suomen Saksan edellä taistelussa puolivälieräpaikasta, ja kun Japani kaatoi Saksan alkulohkon päätöspelissä, niin Suomen jatkopaikka varmistui.

PUOLIVÄLIERÄ: SUOMI – UKRAINA / PERJANTAI 25.8.2023

Suomen miehet starttasivat puolivälieräottelunsa IBSA Maailmankisoissa Englannin Coventryssä viime vuoden MM-kilpailuiden pronssijoukkue Ukrainaa vastaan kokoonpanossa #7 Petri Posio ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #4 Erkki Miinala seiskassa (vasen laita).

Ukraina sai otteluun lentävän lähdön, kun heti toisella heitollaan joukkue onnistui hyvin onnekkaasti pomputtamaan pallon Posion kautta häkkiin. Tämän jälkeen pelattiin useita minuutteja todella tasaisesti; pelin virtauksen katkaisi vain Suomen aikalisä avauspuoliajan puolivälissä.

Hetken päästä Suomen päässä nähtiin todellinen läheltä piti tilanne, kun pallo kääntyi Honkasen torjunnasta kohti Suomen seiskakulmaa, mutta Miinala syöksyi paikalle pelastamaan pallon tolpan vierestä ulos. Seuraava Honkasen nostamaa palloa Miinalakaan ei pystynyt pelastamaan, vaan Ukraina siirtyi harmittavasti 2-0-johtoasemaan. Reipas minuutti myöhemmin tuli Miinalan vastaus, kun mies kävi kiertämässä Posion puolelle ja tulitti sieltä pallon niin tutulla tyylillään vitosvälistä pömpeliin ja Suomi oli jälleen mukana pelissä.

Vajaat kolme minuuttia pelaamatta, kun välittömästi oman aikalisänsä jälkeen ukrainalaiset tulittivat pallon väellä ja voimalla Honkasen jalkojen kautta maalin kattoon ja Ukraina 3-1-johtoasemaan. Miinala kävi äärimmäisen lähellä kavennusta neljä sekuntia ennen puoliaikasummerin sointia, kun miehen todella tarkka tykitys nousi ukrainalaispuolustuksesta kolisutellen ylärimaa matkallaan ylitse Ukrainan maalin, joten puoliaikalukemat olivat 3-1 Ukrainalle.

Ukraina sai revittyä vähän lisää hengitystilaa, kun todella laadukas ukrainalaispommi löysi tiensä Suomen verkkoon keskisektorilta. Tämän jälkeen suomalaiset painoivat päälle kuin yleinen syyttäjä; ensiksi Posion todella tarkka veto kolmosväliin pyöri ukrainalaisten maaliviivalla, vaan ei uponnut. Seuraavaksi Miinala tulitti pallon ukrainalaisten ykköstolppaan, mutta eipä uponnut vieläkään.

Kun itsellä ei uppoa, niin vastustajalla tolpat olivat puolellaan; ukrainalaisten heitto Suomen seiskatolpan kautta verkkoon ja peli jo 5-1 Ukrainalle. Tämän jälkeen Miinala ja Posio vaihtoivat pelipaikkojaan. Miinala tulittikin paraatipaikaltaan pallon räväkästi vitosesta nuottaan ja peli 2-5. Kuusi ja puoli minuuttia pelaamatta, kun Miinalalle tuomittiin pomppuheittorangaistus; ukrainalaisten rankkarisijoitus oli pirullisen tarkka ja suomalaisten tilanne synkkeni.

Hetken päästä Miinala siirtyi keskelle; tämä paikanvaihto tuotti yhden kavennusmaalin, mutta myös välittömän puolustusvirheen Miinalalle, kun mies nostatti pallon Posion ylitse verkkoon ja näin ukrainalaiset johtivat 7-3. Seuraavaksi Suomi suoritti vaihdon, Posio ulos kentältä ja #2 Ville Montonen saapui sotisopaan seiskalaituriksi, Miinalan siirtyessä ykköseen ja Honkasen hoidellessa sentterin tehtäviä.

Valitettavasti heti vaihdon jälkeen Miinalan tulitus tuomittiin jälleen pomppuheittorangaistukseksi; tällä kertaa Miinala pääsi jalkoineen vihulaisen rankkarin tielle, mutta kaikki tyyni pallo löytyi lopulta Suomen verkosta 8-3-lukemien merkiksi. Tämän jälkeen suomalaisten ote ottelusta karkasi hieman, eikä joukkue enää löytänyt keinoja ukrainalaisten uhmaamiseen. Paljossa mukana ollut Miinala otettiin vaihtopenkin puolelle kolme minuuttia ennen ottelun päätöstä 3-10-tilanteessa, ja #7 Eetu Eronen pääsi vielä kentälle taistelemaan. Eronen toikin korkeilla pompuillaan todellisia ongelmia ukrainalaispuolustukselle, ja miehen turnauksen avausmaali näkikin nopeasti päivänvalonsa. Montonen pääsi vielä yrittämään rankkarista maalintekoa, mutta raju tykitys kilpistyi ukrainalaistorjujaan keskisektorilla. Ukrainalaiset iskivät ottelun 11-4-loppulukemat seiskakulmasta, joten suomalaisten tie vei turnauksen sijoitusotteluihin.

SIJAT 5 – 8: SUOMI – IRAN / LAUANTAI 26.8.2023

Suomen miesten maalipallomaajoukkue lähti Coventryn IBSA Maailmankisojen sijoitusotteluun Irania vastaan kokoonpanossa #4 Erkki Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #9 Joni Ylönen seiskassa (vasen laita). Suomelle oli tarjolla arvokasta kokemusta harvemmin kohdatusta vastustajasta, nimittäin Suomi ja Iran iskivät viimeksi yhteen arvokisoissa Espoon MM-kilpailuissa 2014; tuolloin alkulohkon päätöspelissä pisteet tasattiin 5-5-lukemin.

Molemmat aloittivat ottelun todella rauhallisella temmolla ilman riskejä, ja avausmaalia jouduttiinkin odottelemaan sangen pitkään. Miinala iski Suomen 1-0-johtoon kovalla sisäkierteisellä heitollaan keskisektorille, kun ottelua oli pelattu jo viisi minuuttia. Tämän jälkeen haettiin jälleen sitkeästi aukkoja vastapuolen puolustuksesta. Iran lisäsi tempoa peliin ja tämä tuottikin janotun tasoituksen, mutta iranilaisten juhlinta oli vain hetkellistä, sillä Miinala hyökkäsi välittömästi takaisin pomputtaen pallon iranilaispuolustuksen kautta pömpeliin ja Suomi johdossa 2-1.

Iran laittoi lisää tehoja hyökkäyksiinsä, mutta heidän kannaltaan harmittavin tuloksin, kun joukkueelle tuomittiin pomppuheittorangaistus reilut kaksi minuuttia enne puoliaikasummerin sointia. Valitettavasti Miinalan heitto kohti ykköskulmaa painui tolpan väärälle puolelle ja täten johdon tuplaus rankkarista ei onnistunut. Suomalaisten puolustus toimi todella yhtenäisesti ja tyynesti koko avauspuoliajan lopun, joten tauolle Suomen 2-1-johtolukemista.

Puoliajalla ei nähty vaihtoja kummassakaan päädyssä. Iran aloitti toisen puoliskon kovalla pallonhallinnalla, sillä suomalaiset torjuivat peräti kolme peräkkäistä palloa keskialueen yli, jolloin pallo palautui iranilaisille. Ja kun iranilaiset innostuivat hyökkäämään liiankin innokkaasti, niin Miinala iski tuhoisasti iranilaisten vitosväliin johdattaen Suomen 3-1-johtoasemaan. Tämän jälkeen vetäydyttiin jälleen omiin poteroihin molemmissa päädyissä; Iran kokeili välillä hieman räväkämmällä heitolla murtaa suomalaisten puolustusmuuria, mutta meikäläisten rautainen joukkuepuolustus ei näyttänyt hyytymisen merkkejä. Seuraavaksi Iran lähti hakemaan lisävoimia vaihtopenkin puolelta.

Iran pääsi jälleen mukaan peliin, kun kuusi minuuttia oli ottelua pelaamatta; kentälle pari minuuttia aiemmin saapunut iranilaisten ykköslaituri tinttasi pallon Suomen vitosvälistä häkkiin ja Suomi johti enää 3-2. Suomalaiset eivät tästä hätkähtäneet, vaan jatkoivat kärsivällisesti ”kilpikonnapuolustustaan”, ja kun iranilaiset jahtasivat kaikin voimin tasoitusta, niin Miinala iski salakavalasti lopullisen niitin iranilaisten arkkuun vastapuolen ykköslaiturin suosiollisella avustuksella. Suomen miehiltä ja tietysti ennen kaikkea kentällä uurastaneelta kolmikolta todella kypsä ja ennen kaikkea puolustuksellisesti rautainen esitys, mikä siivitti joukkueen kamppailemaan Maailmankisojen vitossijasta kisojen päätöspäivänä.

SIJAT 5 – 6: SUOMI – TURKKI / SUNNUNTAI 27.8.2023

Suomen miehet päättivät Englannin Coventryssä pelatut IBSA Maailmankisat ottelulla Turkkia vastaan turnauksen sijoituksista 5 – 6 ja kolmanneksi parhaan eurooppalaisen joukkueen tittelistä. Turkki on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan kukistumaton kanto suomalaisten kaskessa, sillä viimeisen kerran Turkki on kaatunut Suomen miesten käsittelyssä Lontoon vuoden 2012 Paralympialaisten välieräottelussa. Tähän lähdettiin hakemaan muutosta kokoonpanolla #3 Eetu Eronen ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #4 Erkki Miinala seiskassa (vasen laita).

Suomi jatkoi siitä, mihin eilisessä Iran-ottelussa jäi, eli erittäin rautaisella puolustuspelillä ja todella hyvällä pelihuumorilla. Miinala oli heti avausminuutilla jysäyttää Suomen johtoasemaan, mutta pallo leijaili turkkilaispuolustuksesta juuri tolpan väärälle puolelle. Tämän jälkeen pelattiin todella tiukkaa puolustuspeliä molemmissa päädyissä, mutta Miinala oli alati vaarallinen napakoilla kierrepompuillaan, ja lopulta reilun kolmen minuutin pelin jälkeen mies onnistui tykittämään pallon turkkilaispuolustuksen lävitse vitosesta sisään.

Suomi hallitsi ottelua selvästi, ja turkkilaispäädyssä nähtiin muutamakin läheltä piti tilanne. Suomen puolustus pysyi sen sijaan täysin stabiilina, ja tämähän johtikin lopulta turkkilaisten turhautumiseen ja sitä myötä hyökkäysvirheeseen; Miinala tykitti kovalla tahdolla pallon keskisektorilta ohi turkkilaispuolustajan, ja Suomi 2-0-johtoasemaan.

Turkkilaiset olivat melkoisen jäässä koko avauspuoliskon, ja tätä käyttikin armotta hyväkseen myös vihdoin kunnolla tositoimiin päässyt Eronen, joka pomputteli pallon turkkilaisten ykköslaiturin ylitse verkkoon. Honkanen täydensi täydellisen suomalaisten avausjakson käyttämällä Erosen tapaan turkkilaisten ykköslaituria nostokurkena toimittamaan pallon katiskaan, ja näin puoliajalla Suomi johti 4-0.

Turkkilaiset vaihtoivat odotetusti puoliajalla ykköslaiturinsa, mutta Suomen päädyssä vaihdoille ei ollut tarvetta. Turkkilaiset laittoivatkin heti reilusti enemmän yritystä peliin, mutta toisaalta Miinalakin jatkoi napakkaa hyökkäyspeliään. Reilut kolme minuuttia oli pelattuna, kun turkkilaisten raju hyökkäyspeli tuotti tuloksen, kun pallo löysi juuri ja juuri aukon Honkasen ja Erosen jalkojen välistä, ja näin suomalaisten yli 15 minuutin puolustustaika oli murrettu.

Mutta kuten eilisessäkin Iran-pelissä, yksi takaisku ei suomalaisia hetkauttanut, vaan tämän jälkeen seuraavat minuutit olivat jälleen hienosti suomalaisten hallussa. Turkkilaiset hiipivät kuitenkin kahden maalin päähän, kun vielä puolet toista puoliskoa oli pelaamatta; jälleen turkkilaisten uusi ykköslaituri tulitti pallon suomalaisten kolmosvälistä häkkiin. Miinala sai mahdollisuuden ottelun toiseen rankkarimaaliinsa välittömästi turkkilaisten kavennusmaalin jälkeen, kun vastustajat innostuivat pomputtamaan liiaksi palloa; valitettavasti Miinalan heitto nousi turkkilaispuolustajasta seiskatolppaan ja siitä ulos.

Kello kävi kuitenkin hetki hetkeltä suomalaisten eduksi, ja turkkilaisilla paine hyökkämiseen kasvoi kasvamistaan. Turkkilaispäädyssä nähtiin vaihto vajaat neljä minuuttia ennen ottelun päätöstä, ja heti vaihdon jälkeen joukkueelle tuomittiin 10 sekunnin pelinviivytysrangaistus. Hurjan urakan suomalaisten sentterinä turnauksessa uurastanut Honkanen hallitsi hermonsa erinomaisesti myös rankkaritilanteessa, pallo turkkilaispuolustajan jalan alta verkkoon ja suomalaiset saivat jälleen enemmän hengitystilaa 5-2-johtoasemassa.

Ja kuin kirsikaksi kakun päälle suomalaisten kapteeni Erkki Miinala sai tykittää vielä turnauksen 33. maalinsa turkkilaisten tarjoamasta rankkarimahdollisuudesta. Suomen kolmikolta nähtiin jälleen äärimmäisen kypsä ja periksiantamaton taistelu, joka tuotti nautinnollisen 6-2-voiton ja lopulta todella upean viidennen sijan vielä kehittymisvaiheessa olevalle joukkueelle. Joukkueella on nyt aikaa reilut kolme kuukautta työstää Maailmankisojen arvokasta oppia ja sitä myötä kehittää peliään kohti joulukuisia Montenegron EM-kilpailuja.