Alta pääset lukaisemaan otteluraportin jokaisesta Suomen miesten pelaamasta ottelusta Montenegron Podgoricassa järjestetyistä vuoden 2023 A-sarjan EM-kilpailuista.

SUOMI – TURKKI / LAUANTAI 9.12.2023

Suomen miesten EM-kisataival vuosimallia 2023 Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa käynnistyi ottelulla Turkkia vastaan; avauskokoonpanossa olivat #4 Erkki Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentteri ja #6 Markus Tihumäki seiskassa (vasen laita). Suomi onnistui peittoamaan Turkin eloukuisten IBSA:n Maailmankisojen sijoitusottelussa 6-2-lukemin, mutta nyt Turkki oli koonnut todellisen tähtisikermänsä näitä EM-kilpailuja silmällä pitäen.

Turkki aloittikin erittäin ärhäkkäästi ottelun, kun Ekrem Gündogdu kävi napauttamassa pallon Suomen seiskakulmaan ja peli 1-0. Lisää onnistumisia turkkilaisille ottelun alkuun, kun sentteripelaaja Karan nopeapalautus yllätti Tihumäen uudemman kerran ja peli 2-0 Turkille. Miinalan terävä pomppu nousi kutosesta Gündogdun kautta Turkin reppuun ja tämän jälkeen pelattiin pitkä pätkä näissä 1-2-lukemissa.

Miinala kävi lähellä tasoitusta, kun miehen pomppu nousi turkkilaissentterin kautta ylärimaan pudoten siitä maaliviivalle, vaan ei sen ylitse, joten Turkki säästyi takaiskulta. Seuraavaksi Honkaselle kävi pieni pallonkäsittelyvirhe nopeassa palautuksessaan, mikä kostautui pitkänä heittona; Gündogdu ei erehtynyt, vaan pallo Suomen rysään rankkarista. Hetken päästä Tihumäen upea pommitus keskisektorilta turkkilaisten kolmosväliin tuotti kaivatun kavennusmaalin.

Valitettavasti tämän jälkeen sentterillemme Honkaselle sattui pari harmillista virhettä keskisektorilla ja Turkki karkasi 5-2-johtoasemaan reipas kolme minuuttia ennen puoliaikasummerin sointia. Tällöin suoritettiin vaihto; Honkanen ulos ja #7 Petri Posio kentälle sentteriksi. Suomen valmennukselle kävi virhe vaihtotilanteessa pelinumeroiden näyttämisessä, joten turkkilaiset pääsivät haastamaan juuri kentälle saapunutta Posiota rankkaritilanteessa; Gündogdu oli jälleen erehtymätön rankkarissaan ja peli 6-2 Turkille.

Turkkilaiset pomputtelivat palloa turhankin innokkaasti ja tuloksena pomppuheittorangaistus; Tihumäen heiton turkkilaispuolustaja Kara torjui, mutta oman puolustusalueensa ulkopuolella, mikä tiesi uutta rangaistusta laittomasta puolustuksesta. Seuraavaksi yritti Posio, mutta pallo ulos ykköspuolelta. Posio onnistui pitämään suomalaiset mukana ottelussa parilla maukkaalla pompullaan vitosväliin, ja turkkilaisillekin tuli vielä yksi lisäosuma nopealla palautuksella vitoseen, joten puoliajalle Turkin 7-4-johtolukemista.

Puoliajalla Tihumäki otettiin vaihtoon ja #9 Ylönen seiskalaitaan. Vajaat pari minuuttia toista puoliaikaa pelattuna, kun Miinalan nopea palautus ristesi kentän pamahtaen turkkilaisten ykköstolpan kautta häkkiin ja näin Suomi hiipi kahden maalin päähän. Tämän jälkeen Suomi lisäsi tempoa peliin, mutta tämä kostautui, kun Gündogdu kävi kiertämässä ykköspuolelta lähettäen kirurgisen tarkan heiton Suomen seiskatolpan kautta rysään ja ero kasvoi jälleen kolmeen maaliin.

Miinala sai tilaisuutensa iskeä Suomi jälleen kahden maalin päähän rankkarista, mutta miehen määrätietoinen tykitys kilpistyi turkkilaisten ykköstolppaan pyörien siitä ulos kentältä. Turkkilaiset pelasivat lopulta hyvin kypsästi johtoasemassa, eivätkä suomalaiset saaneet enää suuremmin vaaratilanteita turkkilaispäätyyn. Turkki sen sijaan iski yhden maalin Posion jaloista ja toisen rankkarista ohi Miinalan, joten ottelun loppulukemat hieman levottoman ja jännittyneen esiintymisen jäljiltä 10-5 Turkille.

SUOMI – ISRAEL / SUNNUNTAI 10.12.2023

Suomen miehet jatkoivat Montenegron EM-kisakoitoksiaan alkulohko-ottelulla Suomen tapaan viime vuonna B-sarjan EM-kilpailuista A-sarjaan noussutta, todella nuorta ja nälkäistä Israelia vastaan. Suomi lähti otteluun kokoonpanossa #4 Erkki Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #9 Joni Ylönen seiskassa (vasen laita).

Ottelun alku oli todella haastava suomalaisittain, kun lähes välittömästi Israel siirtyi 1-0-johtoon Miinalan kädestä maalin yläkulmaan nousseella vedolla. Seuraavaksi israelilaisten liikkuva hyökkäyspeli puhkoi suomalaisten puolustuksen kolmosvälistä. Eilisessä Turkki-pelissä puolustuspäässä itsevarmuutena esiintynyt Miinala yllätettiin jo toisen kerran ykköskulmasta, tällä kertaa todella ärhäkkä israelilaistykitys tolpan kautta pömpeliin, ja näin kahdessa minuutissa taululla kummittelivat Israelin 3-0-johtolukemat.

Tällöin Suomen valmennus otti Miinalan vaihtopenkille kasaamaan itsensä, ja toinen veteraani #7 Petri Posio saapui kentälle ykköslaituriksi. Tämän jälkeen suomalaisten päädyssä puolustaminen alkoi kulkemaan ja muutaman minuutin päästä tarjoutui oiva kavennustilaisuus, kun israelilaisten vasta 18-vuotias superlahjakkuus Doron Hodeda viskaisi pomppuheittorangaistuksen. Posio napautti Suomen miesten ensimmäisen rankkarimaalin Montenegron EM-kilpailuissa; tyynenvarma sijoitus ohi Hodedan ja peli 1-3. Seuraava israelilaisten onnistuminen oli hyvin onnekas, kun Ylösen käsillä torjuma pallo napsahti seiskatolppaan alkaen pyöriä siitä Suomen maaliviivalla, mutta todella harmillisesti Ylönen onnistui sysäämään pallon maaliviivan ylitse ja peli 4-1 Israelille.

Pari minuuttia ennen taukosummerin sointia Posio saapui takaisin vaihtopenkille ja #6 Markus Tihumäki estraadille haastamaan israelilaisia. Avauspuoliajalla ei nähty kuitenkaan enempää osumia, joten Israelin 4-1-johtolukemista siirryttiin tauolle. Puoliajalla Tihumäki palasi vaihtopenkin puolelle ja sisuuntunut Miinala takaisin ykköslaituriksi.

Suomalaiset olivat saaneet puolustuspelinsä rullaamaan oivallisesti, joten oli aika aloittaa takaa-ajo, jonka käynnisti Miinala; mies kävi kiertämässä Ylösen puolelta ja pomputti pallon kolmosesta pömpeliin ja Suomi oli kahden maalin päässä. Tämän jälkeen Suomella oli todella vahvasti ote ottelusta ja alati vaaratilanteita Israelin päädyssä; Miinala kolisutteli Israelin seiskatolppaa seitsemän minuuttia ennen ottelun päätöstä, mutta vielä ei uponnut.

Seuraavaksi Miinalan tykitys nousi Israelin seiskalaiturin kautta ylärimaa hipoen ylitse. Ottelussa oli todella hurja tempo ja seuraavaksi oli Ylösen vuoro paukuttaa israelilaisten seiskatolppaa, pallo pyöri maaliviivalla, mutta meikäläisillä ei ollut israelilaisten kaltaista onnea mukana. Hetken päästä israelilaiset eivät kuitenkaan enää pelastuneet, kun Miinala sai hyvän kopin kovasta israelilaisheitosta ja tulitti pallon vitosväliin, missä israelilaissentteri antoi pallolle vauhtia verkon perukoille ja Suomi oli enää maalin päässä, kun vielä neljä minuuttia oli pelaamatta.

Israelilaiset yrittivät välittömästi kuittausta, mutta Miinala venyi hienoon pelastukseen, kun pallo kimposi Ylösen torjunnasta kohti ykköskulmaa. Tämän jälkeen Miinalan seuraava heitto viuhui todella läheltä israelilaisten ykköskulmaa, mutta tasoitus jäi syntymättä. Valitettavasti israelilaisten pommikone Mahamoud Mahajna iski uudemman kerran Suomen vitosväliin, ja tällä kertaa pallo kääntyi Ylösen jaloista sellaisessa kulmassa nuottaan, ettei Miinalakaan pystynyt pelastukseen.

Tämä 5-3-osuma katkaisi harmittavasti suomalaisten vahvaksi virinneen kirin; Posio ja Tihumäki kävivät yrittämässä vuorollaan tuoda muutosta tilanteeseen ykköslaidassa, Miinalan siirtyessä seiskalaiturin tontille, mutta israelilaiset saivat aikalisien turvin rauhoitettua puolustuspelinsä. Vajaa sekunti ennen ottelun päätöstä Miinalalle tuomittiin vielä rangaistus liian railakkaasta pomppuheitosta ja israelilaiset kaunistelivat maalieroaan rankkarista sinetöiden loppulukemat 6-3. Suomen miehillä paineet kasvavat, sillä joukkueella on jäljellä kaksi alkulohko-ottelua, joista olisi pisteitä irrottava keinolla millä hyvänsä.

SUOMI – UKRAINA / TIISTAI 12.12.2023

Suomen miehillä oli tosi kyseessä Montenegron EM-kilpailuiden alkulohkon kolmannessa ottelussa, missä vastaan asettui viime vuoden MM-kilpailuiden pronssijoukkue Ukraina. Suomi lähti otteluun kokoonpanossa #4 Erkki Miinala ykkösessä (oikea laita), #7 Petri Posio sentterinä ja #9 Joni Ylönen seiskassa (vasen laita).

Suomalaisten perisyntinä ovat olleet Montenegron EM-kilpailuissa todella kehnot otteluiden alut, ja nytkin pelin ensimmäinen minuutti oli katastrofaalinen, mikä oikeastaan ratkaisi pitkälti koko ottelun. Heti ensimmäinen ukrainalaisheitto nousi Posion jaloista yläilmaan pomppien ohi takana varmistamassa olleen Ylösen. Seuraavaksi Ylösen jaloista noussut veto kääntyi Suomen rysään, eikä Miinala ehtinyt aivan pelastamaan tilannetta. Posio otettiin välittömästi vaihtoon ja tilalle #8 Miika Honkanen.

Tämä ei tilannetta helpottanut, vaan heti ensimmäinen ukrainalaisten tykitys ohitti Honkasen keskisektorilta. Tämän jälkeen Suomi sai pelinsä rauhoitettua joksikin aikaa, kunnes ukrainalaiset iskivät kahteen otteeseen kolmosvälistä ja kertaalleen seiskakulmaan, ja peli oli peräti 6-0 Ukrainalle.

Ja eikä tässä vielä kaikki; lisää jobinpostia Suomen miesten kurimukseen toi se, että Erkki Miinalan nilkka sanoi työsopimuksensa irti ja Suomi oli pakotettu jälleen vaihtoon. Posio palasi kentälle, tällä kertaa ykköslaituriksi. Tämän jälkeen tilanne jälleen rauhoittui ja puoliajalle edettiin 6-0-lukemista.

Puoliajalla Ylönen otettiin vaihtopenkin puolelle ja #6 Markus Tihumäki sotisopaan seiskalaituriksi. Toinen puoliaika oli selvästi ensimmäistä tasaisempi. Ensimmäistä ukrainalaisten osumaa jouduttiin odottamaan yli viisi minuuttia, kunnes todella dynaaminen ukrainalaispomppu nousi keskisektorilta Suomen häkkiin. Seuraavaksi Posiolle tuomittiin rangaistus pitkästä heitosta, mistä seuranneen rankkarin mies kuitenkin torjui kiitos myös hyvän peliä edeltäneen skauttauksen.

Tihumäki syyllistyi seuraavaksi laittomaan heittoon, ja tällä kertaa ukrainalaiset eivät erehtyneet, vaan peli 8-0. Ukrainalaiset iskivät 9-0-lukemat vajaa pari minuuttia ennen ottelun päätöstä, mutta Suomi ei suostunut nöyrtymään 10 maalin tappioon. Lopussa myös #3 Eetu Eronen pääsi toista kertaa turnauksen aikana EM-kisaestraadille. Loppulukemat olivat kuitenkin armottomat 9-0 Ukrainalle.

Kaikin puolin todella vaisu esitys nähtiin Suomen miehiltä, ja karmaiseva ottelun aloitus sekä Miinalan loukkaantuminen helpottivat entisestään ukrainalaisten päiväpuhdetta. Suomen miehillä on kuitenkin edelleen olemassa mahdollisuus selviytyä kisojen puolivälieriin voittamalla Montenegron alkulohkon päätösottelussa vähintään kahden maalin erolla.

SUOMI – MONTENEGRO / KESKIVIIKKO 13.12.2023

Suomen miehet olivat kovassa paikassa Montenegron EM-kilpailuiden alkulohkon päätösottelussaan isäntäjoukkuetta vastaan, sillä Suomen oli otettava ottelusta vähintään kahden maalin voitto päästäkseen torstaisiin puolivälieriin. Otteluun lähdettiin kokoonpanossa #4 Erkki Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #6 Markus Tihumäki seiskassa (vasen laita).

Reilu minuutti oli pelattuna, kun Tihumäki johdatti Suomen 1-0-johtoasetelmiin pomputtamalla montenegrolaissentterin käsien kautta pallon nuottaan. Kolmisen minuuttia pelattuna, kun montenegrolaiset aiheuttivat 10 sekunnin pelinviivytysrangaistuksen, mistä seurannut Tihumäen rankkari kuitenkin kilpistyi vastustajan torjuntaan.

Vajaa viisi minuuttia ottelua takana, kun todella tarkka montenegrolaisheitto sujahti Suomen rysään vitosesta. Seuraavaksi montenegrolaisten Ranitovic täräytti pomppuheittorangaistuksen; Miinala kertoi valmennukselle, minne aikoo rankkarinsa sijoittaa, ja kun Ranitovic oli parkkeerannut itsensä juurikin tuohon paikkaan, niin päävalmentaja Koivukari päätti ottaa aikalisän. Tämä tepsi, sillä Miinala iski aikalisän jälkeen rankkarista Suomen 2-1-johtoon.

Tämän jälkeen pelattiin todellista maali-iloittelua; ensiksi Tihumäki tinttasi pallon vastustamattomasti Montenegron pömpeliin vitosesta, Miinala jatkoi rummutusta 4-1-lukemiin kolmosesta ja tämän jälkeen montenegrolaisten Marko Nikolic kavensi tilannetta Suomen seiskakulmaan sujahtaneella heitolla.

Ottelun avauspuoliskon viimeiset minuutit olivat selkeää Suomen hallintaa; Miinala kolisutteli pariin otteeseen montenegrolaisten maalikehikkoa, kunnes pallo verkon perukoille miehen bravuuriheitolla vitoseen. Tihumäki ja Miinala osuivat kumpainenkin vielä kertaalleen vitosväliin, ja näin puoliajalle edettiin Suomen vakuuttavista 7-2-johtolukemista.

Puoliajalla ei vaihtoja nähty. Toinen puoliaika alkoi suomalaisittain hankalasti, kun tuomari vihelsi Suomen avausheitosta Miinalalle rangaistuksen metelöinnistä heiton aikana, eivätkä montenegrolaiset jättäneet rankkarimahdollisuuttaan käyttämättä, joten tilanne hieman kaventui. Montenegro oli lähellä toistakin kavennusmaalia, mutta Tihumäki käytti päätään puolustuksessa torjuessaan Honkasesta yläimoihin kimmonneen pallon.

Kaksi ja puoli minuuttia pelattuna, kun Miinala löysi aukon montenegrolaisten seiskakulmasta ja peli 8-3. Tämän jälkeen montenegrolaiset lähtivät tuhon, eli hyökkäysvirheiden tielle; ensiksi Miinala epäonnistui omassa rankkarissaan, mutta Tihumäki sen sijaan onnistui sijoittamaan pallon kauniisti montenegrolaisten seiskakulmaan ja peli 9-3.

Montenegro kavensi välittömästi seuraavasta heitosta, kun pallo kääntyi Honkasen jaloista ohi Miinalan. Tämän jälkeen Suomi otti aikalisän, minkä jälkeen joukkue toteutti pienen harhautuskuvion, mikä johti Miinalan seuraavaan osumaan, tällä kertaa kolmosvälistä. Onnistumiset ruokkivat Miinalaa entistä kovempaan liekkiin, ja tämä tiesi ongelmia montenegrolaisille; hetken päästä mies iski 11-4-lukemat tauluun vitosvälistä.

Reilut kaksi minuuttia ennen ottelun päätöstä Suomi kaunisteli lukemia; ensiksi Miinala napautti pallon sisään seiskakulmaan ja Tihumäki herkutteli rankkarista loppulukemat 13-4 Suomelle. Näin Suomen miehet etenivät Montenegron EM-kilpailuiden puolivälieriin, missä vastaan asettui Liettua.

PUOLIVÄLIERÄ: SUOMI – LIETTUA / TORSTAI 14.12.2023

Suomen miehet kohtasivat Montenegron EM-kilpailuiden puolivälieräottelussa tuttuakin tutumman ja äärimmäisen vahvan ja vaarallisen Liettuan. Otteluun startattiin kokoonpanossa #4 Erkki Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #6 Markus Tihumäki seiskassa (vasen laita).

Suomalaiset aloittivat ottelun todella vahvalla puolustuspelillä ja näytti siltä, että jopa suomalaisiakin reilusti kokeneempi ja rutinoituneempi Liettua oli hermostunut otteissaan, pallon pomppiessa useita kertoja vaarallisesti liettualaispäädyssä. Kolmisen minuuttia oli pelattuna, kun vastustaja sai onnekkaan avausmaalin; liettualaispomppu kolahti Suomen seiskatolppaan ja kimposi sieltä Tihumäen selkään ja siitä harmittavasti Suomen rysään.

Suomalaisten tilanne heikkeni, kun Miinalalta lipsahti heitto pitkäksi ja liettualaiset olivat erehtymättömiä rankkarissaan ja peli 2-0. Avauspuoliaika oli jo yli puolenvälinsä, kun Miinalalle sattui synkkä vaihe pelissä; ensiksi mieheltä pomppuheittorangaistus, joka kostautui armottomasti, ja vielä tämän jälkeen liettualaiset kävivät iskemässä pallon Miinalan käsien alta häkkiin ja peli hetkessä 4-0. Tällöin valmennus oli pakotettu ottamaan Miinala vaihtoon ja #7 Petri Posion ykköseen.

Tämä ei hillinnyt Liettuaa, joka iski 5-0-lukemat rankkarista tällä kertaa Tihumäen hyökkäysvirheen jälkeen, eikä tässä vielä kaikki, vaan seuraavaksi pallo sukkana sisään Suomen kolmosvälistä ja peli 6-0.

Liettualaiset suorittivat tämän jälkeen vaihdon reilut puolitoista minuuttia ennen avauspuoliskon päätöstä. Tämä vaihto sotki selvästi liettualaisten kuvioita, sillä Tihumäki pääsi yllättämään heti vastapuolen kolmosvälistä. Seuraavaksi Posio pomputti pallon liettualaisten torjunnasta ylärimaan, ja vain hetki tästä, niin liettualaisilta pomppuheittorangaistus. Valitettavasti Tihumäen tykitys kilpistyi keskisektorilla liettualaistorjujaan, joten lopulta puoliajalle edettiin Liettuan 6-1-johtolukemista.

Toinen puoliaika ei tarjonnut suomalaisittain juuri minkäänlaisia ilonaiheita, jos ei lasketa Posion tyylikästä viimeistelyä rankkarista, mikä kavensi tilanteen 2-7-lukemiin ja yhtä Tihumäen upeaa rankkarivenytystä.

Liettua löysi aukkoja tasaiseen tahtiin suomalaispuolustuksesta, eivätkä vaihdotkaan tuoneet tilanteeseen helpotusta. Ensiksi Honkanen vaihtui Miinalaan ja tämän jälkeen Tihumäki #9 Joni Ylöseen, Posio toimi Honkasen lähdön jälkeen Suomen sentterinä. Liettua napautti kaksi ja puoli minuuttia ennen varsinaisen peliajan pätöstä ottelun pakettiin 12-2-lukemin rankkarista ykköskulmaan ohi Ylösen. Suomen miehille karu oppitunti huipputason maalipallosta ja siitä, kuinka yksittäiset virheet voivat kääntää ottelun virtauksen pahemman kerran väärään suuntaan oman joukkueen kannalta.

SIJOITUSOTTELU: SUOMI – ISO-BRITANNIA / PERJANTAI 15.12.2023

Suomen miehet lähtivät Montenegron EM-kilpailuiden ensimmäiseen sijoitusotteluunsa hakemaan viime aikoina useaan kertaan kohdatun ja voitetun Ison-Britannian päänahkaa ja sitä myötä säilymistä EM-kilpailuiden A-sarjassa. Suomen kokoonpanossa olivat #4 Erkki Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #9 Joni Ylönen seiskassa (vasen laita).

Jos jokin asia on ollut Montenegron EM-kilpailuissa leimaavaa Suomen miesten otteissa, niin se on ollut kehnot otteluiden alut, ja tälläkin kertaa britit saivat avausmaalin jo ottelun ensimmäisellä minuutilla, kun pallo nousi Honkasen jaloista juuri takana olleen Miinalan ylitse ja peli 1-0. Ongelmat jatkuivat, kun Miinalalta pomppuheittorangaistus lähestulkoon heti perään, mistä seuranneesta rankkarista britit nappasivat 2-0-johdon.

Kolmisen minuuttia miteltynä, kun Ylösen oiva ristipomppu nousi brittien seiskalaiturin jaloista pömpeliin ja tilanne kaventui. Brittiläisten seiskalaituri Murphy vastasi reipas minuutti myöhemmin, kun miehen pomppu yllätti Ylösen seiskapuolella ja britit jälleen kahden maalin karkumatkalla.

Suomalaisten tilanne tukaloitui entisestään, kun Miinalalta toinen pomppuheittorangaistus ja toinen rankkariosuma briteille Dan Roperin todella tarkan sijoituksen merkeissä. Miinala kunnostautui myöskin hyvässä, kun viitisen minuuttia avauspuoliskoa oli pelaamatta; mies kävi kiertämässä Ylösen puolelta ja lähetti brittien kannalta ikävän kierteisen heiton, joka nousi sentterin kautta rysään ja peli 2-4.

Brittien Dan Roper herkutteli jo ottelun kolmannen rankkarimaalinsa, kun tällä kertaa Ylönen syyllistyi pomppuheittorangaistukseen reilut kolme minuuttia ennen puoliaikasummerin sointia. Ottelun käännekohta nähtiin, kun Ylöseltä toinen pomppuheittorangaistus, mutta tällä kertaa Ylönen venytti brittien rankkarin tielle keskisektorilla. Avauspuoliskon viimeisellä minuutilla Miinala iski kaksi nopeaa kavennusmaalia vitosvälistä, ja hetkessä suomalaisten toivo oli jälleen elossa. Puoliaikatulos siis 5-4 briteille.

Toisen puoliajan alku oli todella maltillista peliä molemmilta puolilta, mutta Suomi sai tilaisuutensa tasoitukseen, kun britit ottivat vaihdon reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Miinala niittasikin pallon seiskalaitaan saapuneen Joe Roperin kautta verkkoon, tämän antaessa vielä päällään vauhtia pallolle, ja vielä oli seitsemän minuuttia jäljellä. Britit vaihtoivat pian jälleen seiskalaituriaan, ja tällä kertaa kehiin pääsi Caleb Nanevie.

Joni Ylönen kävi jo lähellä johtomaalia, mutta Nanevie onnistui pitämään pallon näpeissään. Seuraavasta suomalaishyökkäyksestä Miinala napautti Dan Roperin jalkojen kautta pallon nuottaan ja Suomi ensimmäistä kertaa johdossa ottelussa. Neljä minuuttia pelaamatta, kun Nanevie kävi heittämässä keskisektorilta pomputtaen pallon ikävästi Ylösen jalkojen kautta Suomen rysään ja peli jälleen tasoissa.

Vain puoli minuuttia brittien tasoitusmaalin jälkeen Miinala teki jälleen taikojaan; upean tarkka heitto seiskakulmaan Nanevien käsien lävitse siivitti Suomen jälleen johtoasemaan. Miinala iski lopullisen naulan brittien arkkuun ottelun seitsemännellä osumallaan; todella kierteinen heitto yllätti koko brittipuolustuksen painuen kolmosvälistä nautinnollisesti sisään. Suomen joukkuepuolustus toimi toisella puoliajalla lähestulkoon täydellisesti ja Miinalan huikeat tehot avittivat Suomen miehet voittoon ja sitä myötä varmistamaan paikkansa EM-kilpailuiden A-sarjassa. Suomi kohtasi vielä päätöspäivän sijoitusottelussa sijoista 5 – 6 Saksan.

SIJOITUSOTTELU SIJOISTA 5 – 6: SUOMI – SAKSA / LAUANTAI 16.12.2023

Suomen miehet päättivät Montenegron EM-kilpailunsa sijoitusottelulla sijoista 5 – 6 Saksaa vastaan ja otteluun lähdettiin kokoonpanolla #7 Petri Posio ykkösessä (oikea laita), #8 Miika Honkanen sentterinä ja #6 Markus Tihumäki seiskassa (vasen laita).

Tällä kertaa Suomi sai otteluun oikein lentävän lähdön, kun Posion heittämä ottelun avausheitto sujahti saksalaisten ykköskulmaan ja Suomi heti johtoon ottelussa.

Saksan vahva hyökkäysarsenaali aiheutti jatkuvasti pieniä ongelmia suomalaispuolustukselle, ja lopulta tasoitusmaali näki päivänvalonsa kolmospuolelta. Ja kun saksalaiset olivat päässeet maalin makuun, niin joukkue täräytti välittömästi toisen osuman, kun Felix Roggen nopea palautus vilahti Suomen seiskakulmasta sisään.

Reilut pari minuuttia oli avauspuoliaikaa jäljellä, kun Rogge iski uudemman kerran; tällä kertaa äärimmäisen tarkka nopea palautus Suomen ykköskulmasta sisään ja peli 3-1 Saksalle, nämä olivat myös puoliaikalukemat.

Puoliajalla Tihumäki otettiin vaihtoon ja #4 Erkki Miinala seiskalaituriksi sotisopaan. Saksalaisilla oli mahdollisuus lisätä jälleen johtoaan, kun Posiolle tuomittiin rangaistus pitkästä heitosta; saksalaisten rankkari kuitenkin seiskatolppaa nuollen ohi Suomen maalin. Tämän jälkeen Posio siirtyi vaihtopenkin puolelle ja Tihumäki palasi seiskalaituriksi, Miinalan siirtyessä ykköseen.

Saksa iski jälleen nopealla tahdilla kaksi osumaa; ensimmäinen syntyi vitospuolelta Tihumäen käsien alta ja 5-1-maali puolestaan keskisektorilta. Suomi sai pientä lohtua, kun ovelan hämäyskuvion päätteeksi Miinala tykitti pallon saksalaisten sentterin jalkojen välistä häkkiin ja lukemat 2-5.

Valitettavasti Suomen miesten takaa-ajo jäi lopulta torsoksi, kun joukkue syyllistyi hyökkäysvirheisiin, joiden avulla saksalaiset repivät lopulta selvän johdon itselleen. Saksalle Montenegron EM-kilpailuiden viides sija 8-2-voittolukemin. Suomen miehiltä todella ailahteleva turnaus ja nyt saavutettu kuudes sija on varmasti oikeutettu tämän kertaisen suoritustason huomioiden. Seuraavan kerran Suomen miehet nähdään arvokisoissa siis Liikuntakeskus Pajulahdessa pidettävissä vuoden 2025 EM-kilpailuissa.