Alta pääset lukaisemaan Suomen miesten maalipallomaajoukkueen otteluraportit Saksan pääkaupungissa Berliinissä 9. – 11. kesäkuuta pelatusta kansainvälisestä Nations Cup-turnauksesta.

SUOMI – MONTENEGRO / PERJANTAI 9.6.2023

Suomen miesten maalipallomaajoukkue starttasi vuoden 2023 kansainväliset kamppailunsa Saksan Berliinissä pelattavassa Nations Cup-turnauksessa. Avausottelussa vastaan asettui hieman vajaamiehinen Montenegro, jolta puuttui kokoonpanostaan raudanlujat Nikolicin veljekset. Suomi aloitti ottelun huippukokeneella kokoonpanolla, 20 kuukauden jälkeen paluun Suomi-paitaan tekevä #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #3 Posio sentterinä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita).

Montenegro avasi maalinteon ottelussa, kun rapsakka montenegrolaispomppu leijaili Posion ylitse verkkoon. Miinala toi kuitenkin suomalaiset tasoihin rankkarilla vitoseen.

Montonen vei suomalaiset 2-1-johtoon, kun lähestyttiin avauspuoliskon puoltaväliä; napakka tykitys sisään vitosesta. Valitettavasti seuraavaksi Montoselta lipsahti jalkapuolen torjunnassa pallo yläilmoihin ja lopulta omaan rysään. Suomi kolisutteli tuon tuosta vastustajan tolppia, vaan vielä etsiskeltiin sihtiä kohdilleen.

Miinala lähetti vinhan ulkokierrepompun kohti vitosta, mistä montenegrolaissentteri nostatti pallon häkkiin ja Suomi jälkeen johtoon. Montenegro ei kuitenkaan suostunut helpolla taipumaan, vaan jälleen Montosen jaloista pallo pömpeliin ja peli 3-3.

Avauspuoliskon viime minuuteilla Suomi pisti isompaa vaihdetta silmään; Montonen tykitti johtomaalin suoraan Miinalan syötöstä, seuraavaksi Miinala herkutteli rankkarista 5-3-osuman ja Montosellekin vielä yksi maalimerkintä avauspuoliskoon, joten Suomen 6-3-johtolukemista tauolle.

Suomi ei tehnyt puoliaikavaihtoja. Montosen ovela kierreheitto jymäytti montenegrolaisten seiskalaiturin pahemman kerran ”kebabkioskille”, ja Suomi 7-3-johtoon. Miinala yritti myös juksutella vastustajaa kierreheitolla, mutta tuloksena rangaistus metelöinnistä heiton aikana; Miinala kuitenkin venytti jalkansa montenegrolaisten rankkarin tielle ja kavennusmaali jäi syntymättä.

Seuraavaksi Miinala napautti suoraan Montosen syötöstä pallon ykköspuolelta häkkiin, ja Suomi alkoi karata montenegrolaisten ulottumattomiin. Miinalan 9-3-osuman jälkeen Suomi käynnisteli vaihtorulettia omassa päässään; ensiksi Montonen siirtyi vaihtopenkille tehden tilaa #9 Ylöselle. Ylönen hieman hermoili syöttötilanteessa ollen lähellä päästää pallon omaan maaliin, minkä jälkeen miehellä kesti ladata heittoaan sen verta, että tuloksena 10 sekunnin pelinviivytysrangaistus; Posio teki montenegrolaishaaveet rankkariosumasta tyhjiksi vuorenvarmalla torjunnallaan. Posio sai vielä turnauksen avausmaalinsakin iskettyä, kun miehen nopea palautus sisään vitosesta.

Tämän jälkeen Posio siirtyi vaihtopenkille, kun ottelua oli pelaamatta kolme ja puoli minuuttia; Miinala siirtyi sentterin paikalle ja #6 Tihumäki mukaan kentälle ykköslaituriksi. Miinala iski ottelun kuudennen maalinsa nopealla palautuksella vitoseen. Montenegrolaiset kerjäsivät lisää hankaluuksia, kun jälleen joukkueelle tuomittiin rangaistus liian rouheasta pomppuheitosta; Tihumäki pääsi välittömästi herkuttelemaan rankkarimaalin merkeissä. Vakuuttavan paluuottelun pelannut Miinala siirtyi vaihtopenkille ja #5 Leo Hintsanen sotisopaan reiluksi kahdeksi minuutiksi.

Suomi aseenaan Tihumäki meinasi jo päättää ottelun, mutta pallo lejaili montenegrolaispuolustuksesta ylärimaa hipoen maalin ylitse. Puoli minuuttia ennen ottelun päätössummerin sointia montenegrolaiset saivat toisen puoliskon ensimmäisen ja samalla ainoan osumansa, kun pallo livahti sisään suomalaisten kolmosvälistä. Valmennuskaksikko Koivukari & Heikkiselle voitokas avausottelu Suomen peräsimessä, kun Montenegro kaatui 12-4-lukemin.

Suomi Saksa (musta) / Perjantai 9.6.2023

Suomen miehet kohtasivat Nations Cup-turnauksen toisessa ottelussa Saksan mustan joukkueen, joka on käytännössä selvästi Saksan ykkösnippu huippupelaajien Oliver Höraufin ja Felix Roggen johdolla. Suomi starttasi tämän ottelun turnauksen avauskamppailun tapaan kokenut pää edellä; #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #3 Posio sentterinä ja #2 Montonen seiskassa (vasen laita).

Ottelun alku oli tuimaa taistelua, ja saksalaiset yrittivät vahvalla hyökkäyspelillään murtaa suomalaispuolustusta, mutta tuloksetta. Miinala kävi kiertämässä heittopuuhissa Montosen puolelta; erittäin ovela sisäkierteinen heitto yllätti pahemman kerran Höraufin ykkösestä ja peli Suomelle 1-0. Miinala tuplasi suomalaisjohdon tällä kertaa omalta puolelta ulkokierteisellä pompulla vitosväliin.

Suomi pystyi tylsyttämään tiiviillä joukkuepuolustuksellaan saksalaistykit puolet avauspuoliskosta, kunnes Höraufin nopea palautus löysi tiensä Suomen rysään Montosen kainalosta. Saksa tuli tasoihin, kun Montonen hieman myöhästyi torjuntatöistään, käytyään heittämässä Miinalan puolelta; pallo mikkeliläislähtöisen konkarin varpaiden kautta verkon perukoille.

Suomi vaihtoi tämän jälkeen Montosen ulos ja #6 Tihumäen sisään ykköslaituriksi, Miinalan marssiessa seiskalaiturin tontille. Miinala ei kauaa tuumaillut seiskalaidassa, vaan napautti välittömästi pompullaan kolmosvälistä Suomen 3-2-johtoon.

Tihumäen avaushetket eivät olleet helpoimmat mahdolliset, sillä Roggen tarkkaakin tarkempi ykköskulmasijoitus yllätti ”Makken” ja peli tasan. Miinala hyökkäsi kuitenkin vielä kerran rajusti, ja minuutti ennen puoliaikasummerin sointia pallo oli jälleen saksalaisten repussa, joten puoliaikajohto Suomelle 4-3-lukemin.

Saksalaiset aloittivat väkevästi toisen puoliskon uhrinaan Tihumäki, jonka laidalta saksalaiset paukuttivat kaksi rysää. Tällöin Suomen päässä reagoitiin; Miinala ykköslaitaan ja Tihumäki seiskalaituriksi. Ja kuin taikaiskusta Suomi sai huikean flow’n peliinsä.

Tihumäki iski kahdella peräkkäisellä heitolla pallon sisään Saksan kolmosvälistä, Miinala jatkoi ilotulitusta vitosvälistä, ja todellisen tehohetken päätteeksi Tihumäelle hattutemppu täyteen, ja Suomi karussa 8-5.

Vaan eipä isännät suostuneet luovuttamaan, vaan kiri käynnistyi juuri toisen puoliskon puolenvälin krouvissa. Ensiksi saksalaisten todella korkea pomppu nousi Posion ylitse häkkiin, seuraavaksi saksalaisten Rogge kiersi ykköspuolelle upottaen pallon sisään seiskakulmasta ja hetken päästä Roggen uhriksi joutui Miinala; pallo komeasti ykköskulmaan ja peli jälleen tasan.

Reilut kolme minuuttia pelaamatta, kun Posio siirtyi ykköslaituriksi ja Miinala sentterin tontille. Roggelle rangaistus pitkästä heitosta; Miinala räjäytti suomalaispenkin tuuletuksiin iskemällä pallon kutosesta häkkiin. Tämän jälkeen saksalaiset lisäsivät voimaa heittoihinsa toden teolla, mutta suomalaispuolustus kesti. 10-8-osuma syntyi, kun Posio höynäytti Höraufia peijakkaalla kierreheitollaan ja Suomen voitto näytti lähestyvän.

Miinalan korkea pomppu nousi saksalaissentterin päältä maaliin, ja tämän jälkeen suomalaiset siirtyivät todella tiukasti puolustusasetelmiin; Posio takaisin sentteriksi ja Miinala ykköslaitaan. Kerrassaan huiman taistelun päätteeksi suomalaiset juhlivat voittoa kivenkovasta Saksan ykkösnipusta kiitos monipuolisen hyökkäyspelin ja kerrassaan uhrautuvan joukkuepuolustuksen sekä onnistuneiden paikanvaihtojen.

Suomi – Espanja / Lauantai 10.6.2023

Suomen miehet avasivat Berliinissä pelattavan Nations Cup-turnauksen toisen pelipäivän aamuvarhain ottelulla Espanjaa vastaan. Joukkueella avauksessa olivat #6 Markus Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #4 Erkki Miinala sentterinä ja #9 Joni Ylönen seiskassa (vasen laita).

Ottelun alku oli todellakin tunnustelevaa, eikä kummastakaan päädystä liioin hienouksia hyökkäyspelissä nähty. Miinalan ottelun ensimmäinen heitto parin minuutin pelin jälkeen nousi kuitenkin espanjalaissentterin kautta rysään ja Suomi 1-0-johdossa.

Tämän jälkeen junnattiin toden teolla useita minuutteja, kunnes Ylöseltä lipsahti heitto pitkän puolelle; espanjalaiset tinttasivat pallon kutosesta verkkoon ja ottelu oli tasan. Aamuveryttely jatkui, eikä pelin tempo päätä huimannut, vaikka ajoittain suomalaiset yrittivätkin pistää kovempaa rytmiä kamppailuun.

Tihumäki sai onnistumisen tililleen, kun miehen napakka pomppu vitosväliin sujahti verkon perukoille; Espanja oli juuri hetki sitten suorittanut seiskalaiturin vaihdon. Seuraavaksi tämä juuri kentälle saapunut seiskalaituri heitti pitkän; Tihumäen pokka piti erinomaisesti, pallo vuorenvarmasti ykköskulmaan ja Suomi kahden maalin karkumatkalle. Minuutti ennen puoliaikasummerin sointia espanjalaisten aikalisä tuotti tulosta, kun Miinala ahnehti hieman espanjalaisheiton torjunnassa; pallo nousi miehen vatsasta Tihumäen ylitse pömpeliin, ja näin nihkeän avauspuoliskon jälkeen tauolle Suomen 3-2-johtoasemista.

Puoliajalla Suomi suoritti vaihdon; Tihumäki ulos ja #3 Petri Posio ykköseen herättelemään suomalaisporukkaa. Espanja jatkoi kuitenkin tuimaa puolustuskamppailuaan. Miinalalle tuomittiin pomppuheittorangaistus, mutta ”Eki” ei suostunut taipumaan espanjalaishyökkäjän edessä, vaan lopulta kohtuullisen helppo torjunta miehelle kolmosesta.

Miinala heitti erittäin viheliäisen kierteen, joka yllätti espanjalaispuolustuksen, ja kun reipas minuutti tästä posion pomppu rysähti häkkiin vitosvälistä, niin Suomi näytti jo karkaavan ottelussa.

Mutta eipäs näin käynytkään; jälleen espanjalaisten aikalisän jälkeen kevyt espanjalaispomppu nousi Posion vatsasta verkkoon ja espanja hiipi lähemmäs. Seuraavaksi espanjalaisten nopea palautus yllätti Ylösen seiskakulmasta. Miinala oli tämän jälkeen armoton; mies kuittasi espanjalaisten kavennukset tykittämällä pallon vastustamattomasti sisään seiskapuolelta.

Tämän jälkeen espanjalaiset ottivat Ylösen hyökkäyskohteekseen, eikä suotta; tarkka espanjalaisheitto ui Suomen katiskaan seiskakulmasta, ja näin ottelu oli jälleen elossa. Ylönen otettiin huilaamaan vaihtopenkille ja Tihumäki takaisin kehiin, tällä kertaa seiskalaituriksi, Miinalan siirtyessä ykköslaitaan ja Posion sentteriksi. Vaihtotilanteessa Suomelle tuomittiin pelinviivytysrangaistus, mutta tämä kääntyikin lopulta suomalaisittain suotuisaksi tilanteeksi, kun espanjalaiset hermoilivat rankkariheitostaan pitkän heiton. Posio napautti pallon omasta rankkaristaan espanjalaispuolustajan kautta häkkiin ja Suomi oli jälleen kaksi maalia edellä.

Tämän jälkeen Espanja ei saanut enää oikein kirivaihdetta päälle, vaan Miinala lopetti vastustajan pyristelyt pomputtamalla pallon espanjalaisten seiskalaiturin kautta nuottaan, ja näin Suomelle lopulta voitto äärimmäisen hankalan ottelun päätteeksi.

USA – Suomi / Lauantai 10.6.2023

Suomen miehet päättivät Nations Cup-turnauksen alkulohkonsa ottelulla aina vahvaa USA:ta vastaan. Otteluun lähdettiin kokoonpanossa #4 Erkki Miinala ykkösessä (oikea laita), #3 Petri Posio sentterinä ja #2 Ville Montonen seiskassa (vasen laita).

Ottelun alku oli suomalaisittain synkin mahdollinen; ensiksi jenkkien avausheitto nousi Posion kautta Suomen häkkiin, ja hetken päästä Montosen pitkä heitto kostautui, kun jenkit tulittivat pallon varmasti rankkarista rysään.

Tämän jälkeen suomalaiset joutuivat jenkkien mankeliin pahemman kerran, eikä kukaan kenttäpelaajista välttynyt virheiltä. Kolmen minuutin pelin jälkeen taululla kummittelivat USA:n 6-0-johtolukemat.

Montonen oltiin otettu jo varhain vaihtopenkille ja #6 Tihumäki sisään seiskalaituriksi. 6-0-tilanteessa Miinala siirtyi sentterin tontille ja Posio ykköseen. Tämä tepsi siinä määrin, että avauspuoliajalla jenkit eivät enempää maalimerkintöjä tililleen saaneet. Suomi sen sijaan sai kaksi kavennusmaalia, kun ensiksi Tihumäki iski upealla ristiheitolla pallon seiskapuolelta pömpeliin, eikä Tihumäki erehtynyt myöskään rankkarimahdollisuudestaan, vaan pallo vakuuttavasti ykköskulmaan, joten täysin toivoton Suomen tilanne ei ottelussa ollut avauspuoliajan jälkeen.

Toisen puoliajan alkuun jenkit jälleen iskivät nopeasti maalin Suomen vitosvälistä, mutta Miinala takoi hetken päästä 3-7-lukemat taululle todella tarkalla kudilla ykköskulmaan. Jälleen jenkit kuitenkin kuittasivat nopeasti tilanteen iskemällä pallon seiskakulmaan.

Tämän jälkeen jenkit innostuivat hyökkäämään turhankin railakkaasti ja suomalaiset saivat upotettua peräti kolme rankkaria jenkkirysään seiskapuolelta, minkä turvin Suomi oli hiipinyt jo kahden maalin päähän. Jenkit eivät kuitenkaan antaneet tämän hetkauttaa itseään, vaan parilla seuraavalla hyökkäyksellä joukkue tulitti pallon väkisin verkon perukoille, ja tähän valitettavasti päättyi suomalaisten pyristely.

Ottelun viimeiset minuutit olivat selvää jenkkien hallintaa; #9 Joni Ylönen piipahti kentällä, samoin kuin #5 Leo Hintsanen, mutta kummankaan sisääntulot eivät oikein ottaneet onnistuakseen, vaan jenkit yllättivät välittömästi kentälle saapuneet suomalaispelaajat. Lohduttoman alun jälkeen Suomelta kelpo nousu takaisin otteluun, mutta lopulta jenkkien hyökkäysvoima oli kerta kaikkiaan liikaa lepsuhkosti puolustaneelle suomalaisryhmälle.

Suomi – Kreikka (puolivälierä) / Lauantai 10.6.2023

Suomen miehet avasivat Berllinissä pelattavan Nations Cup-turnauksen puolivälieräottelun Kreikkaa vastaan kokoonpanossa #6 Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #3 Posio sentterinä ja #4 Miinala seiskassa (vasen laita). Suomi lähti hakemaan revanssiia, sillä viimesyksyisissä B-sarjan EM-kilpailuissa Kreikka kukisti meikäläiset välieräottelussa jatkoajan jälkeen.

Tihumäki löi lupaavat tahdit suomalaisittain otteluun pomputtamalla pallon sisään kolmosvälistä. Tämän jälkeen lyötiin ”kilpikonnapuolustus” päälle molemmissa päädyissä, ja lopulta koko avauspuoliajalla nähtiin ainoastaan juurikin Tihumäen iskemä osuma.

Puoliajalla Kreikka vaihtoi kovimman tykkinsä Athanasios Chatzipantoun kehiin; tämän ”tykkimiehen” hurja pommi vilahtikin lähes välittömästi toisen puoliajan alussa Suomen rysään vitosvälistä. Tihumäellä oli jyvä kohdallaan heitossaan, mies lähetti Miinalan puolelta tarkkaakin tarkemman sijoituksen ykköskulmaan ja Suomi jälleen johdossa.

Chatzipantou iski uudemman kerran tinttaamalla jälleen pirullisen tarkasti vitosväliin, mihin Miinalan kädet tulivat sadasosan liian myöhässä. Seuraavaksi hieman hyökkäyspelinsä kanssa tuskaillut Miinala napautti pomppuheittorangaistuksen, mistä seuranneen rankkarin Kreikka iski häkkiin, joten kreikkalaiset ensimmäistä kertaa johtoon ottelussa.

Kauaa eivät kreikkalaiset ehtineet johdostaan nautiskella, sillä tuomari vihelsi Chatzipantoulle rangaistuksen metelöinnistä heiton aikana; Posio oli armoton rankkaritilanteessa, pallo nuottaan ja peli oli tasan.

Seuraavaksi Suomen päässä nähtiin läheltä piti tilanne, kun kreikkalaisten todella korkea pomppu nousi Posion päältä Suomen ylärimaan, mutta koko kolmikko oli valmiina suojelemaan maalia. Tällaisia pelastustilanteita nähtiin parikin Suomen päässä, mikä kertoo todella yhtenäisestä ja taistelevasta joukkueesta.

Huippukokenut Posio nousi erittäin suureen rooliin ottelun toisella puoliajalla, kun kreikkalaiset tarjoilivat seuraavan rankkarimahdollisuuden; Posio tykitti pallon upeasti ykköskulmaan ja Suomi jälleen kuskin paikalla. Posio helpotti painekattilaa suomalaisten päädyssä napauttamalla pelin jo 5-3-lukemiin nelisen minuuttia ennen ottelun päätöstä.

Miinalakin sai maalihanansa auki, kun mies kävi hakemassa pallon Tihumäen puolelta, liikkui omalle puolelle ja pomputti pallon sisään ykkösestä. Tämän jälkeen suomalaiset pysyivät tyynenrauhallisina, ja vaikka Chatzipantou onnistuikin vielä kerran yllättämään Miinalan vitospuolelta, niin lopulta Suomelle riemukas voitto ja paikka turnauksen välierissä.

Suomi – Iso-Britannia (välierä) / Sunnuntai 11.6.2023

Suomen miehet avasivat Berliinissä pelattavan Nations Cup-turnauksen välieräottelun Iso-Britanniaa vastaan kokoonpanossa #6 Markus Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #3 Petri Posio sentterinä ja #4 Erkki Miinala seiskassa (vasen laita).

Välieräottelu alkoi paikallistaa aikaa kahdeksalta aamulla, joten liekö Miinalakin ollut vielä hieman unihiekkaa silmissään, sillä heti ensimmäinen brittiheitto yllätti miehen pahemman kerran ja pallo nousi käden kautta sinne kuuluisaan ylämummoon. Britit räväyttivät kuitenkin heti seuraavasta hyökkäyksestään rangaistuksen pitkästä heitosta; Tihumäki naulasi pallon varmasti verkon perukoille ja peli hetkessä tasan.

Briteillä oli hyökkäyshaluja vähän liiankin kanssa, koska Suomen 2-1-johto-osumakin syntyi rankkarista ja jälleen asialla oli Tihumäki. Seuraavaksi Miinala kävi heittämässä keskisektorilta upottaen pallon nautinnollisesti brittien ykköskulmaan, joten reilun neljän minuutin pelin jälkeen Suomi 3-1-johtoasemassa.

Seuraavaksi tuomarit ottivat suomalaispelaajat erikoistarkkailuun metelistä heiton aikana; ensiksi rangaistus kenkien vingahtamisesta tuomittiin Miinalalle, joka torjui kuitenkin brittien rankkarin. Saman kohtalon koki hetken päästä myös Posio, ja tällä kertaa britit onnistuivatkin kavennuksessaan.

Britit tulivat jo tasoihin , kun todella sähköistä avauspuoliskoa oli parisen minuuttia jäljellä; kierteinen pomppu livahti Suomen verkkoon ykkösestä. Britit janosivat taukojohtoa, mutta tuloksena olikin jälleen hyökkäysvirhe; Tihumäki jatkoi rankkareiden heittämistä erehtymättömänä, kun tällä kertaa pallo sisään ykköskulmaan, ja näin Suomi nappasikin taukojohdon itselleen 4-3-lukemin.

Toisen puoliajan alku ei mairitellut brittiläisiä; Miinala kävi toistamassa avauspuoliajan kuvionsa, hyökkäys keskisektorilta ykköskulmaan tepsi jälleen ja Suomi kahden maalin karkumatkalla. Miltei heti perään Miinala tulitti kovaa kolmosväliin, mistä pallo painui maalin takarautaan kimmoten sieltä nopeasti takaisin kentän puolelle niin, että brittiläisten valmennus yritti kaikkensa saada maalin hylätyksi, mutta maalipäätös piti ja Suomi johdossa 6-3-lukemin.

Brittiläiset eivät saaneet tätä harmitusta kanavoitua riittävällä tehokkuudella, vaan Suomen tuima puolustus tylsytti brittien hyökkäysyritykset. Posio sai tilaisuuden avata maalitilastonsa, kun brittiläiset tarjoilivat rankkarimahdollisuuden, eikä konkari jättänyt tätä käyttämättä, pallo pömpeliin ja Suomi karkumatkalle.

Britit saivat pientä toivon kipinää, kun 4-7-kavennusmaali syntyi vitospuolelta Miinalan käden alta. Seuraavaksi tuomari päätti jälleen ottaa roolia ottelussa viheltämällä Miinalalle jälleen rangaistuksen metelistä heiton aikana; Miinala kanavoi hieman epäoikeudenmukaisesta tuomiosta tulleen aggression täysin oikein raivoamalla brittiläisten rankkarin tielle ja räjäyttäen näin myös Suomen vaihtopenkin tuuletuksiin.

Neljä minuuttia pelaamatta, kun Miinala alkoi lyödä viimeisiä nauloja brittien arkkuun; vahva ulkokierteinen pomppu sisään brittien vitospuolelta ja peli 8-4. Posiokin kaunisteli maalimääräänsä toimittamalla jälleen rankkarin oikeaan osoitteeseen, eli verkon perukoille. Miinala napattiin vaihtoon vajaat kolme minuuttia ennen ottelun päätöstä ja kentälle saapui #2 Ville Montonen. Hetken päästä myös Posio siirtyi vaihtopenkin puolelle ja nuori #5 Leo Hintsanen tositoimiin sentterin paikalle. Vaihtotilanteessa Suomen valmennus näytti vaihtolappuja hiukan väärin päin, joten siitä hyvästä briteille mahdollisuus kaventaa rankkarista. Britit valitsivat Hintsasen torjumaan rankkaria, mutta eipä herran paljoa torjuntatöitä tarvinnut tehdä, kun pallo rankasti ulos ykköspuolelta.

Seuraavaksi brittipäädystä viskaistiin melkoinen ohjus, joka laskeutui kyllä maahan vasta Suomen kuuden metrin viivalla ja tuloksena tietysti rangaistus brittiheittäjälle; Montonen harhautteli brittipuolustajan rankkarissa pahasti väärään suuntaan ja pallo vastustamattomasti kymmenennen kerran tässä ottelussa brittien nuottaan. Minuutti pelaamatta, kun todella vakuuttavan ottelun pelannut Tihumäki ulos ja #9 Joni Ylönen tositoimiin ykköslaituriksi. Suomi otti lopulta äärimmäisen vakuuttavan, tasapainoisen ja kärsivällisen esityksen päätteeksi selvän 10-4-voiton briteistä edeten näin turnauksen finaaliotteluun USA:ta vastaan.

USA – Suomi (finaali) / Sunnuntai 11.6.2023

Suomen miehet starttasivat Berliinin Nations Cup-turnauksen finaaliottelun USA:ta vastaan kokoonpanossa #6 Markus Tihumäki ykkösessä (oikea laita), #3 Petri Posio sentterinä ja #4 Erkki Miinala seiskassa (vasen laita).

Alkulohkossa jenkit murjoivat Suomea alkuminuuteilla pahemman kerran, mutta tällä kertaa ensimmäiset minuutit sujuivat hyvin tasaisissa merkeissä. Kolmisen minuuttia miteltynä, kun jenkeille tuomittiin pomppuheittorangaistus; valitettavasti Tihumäen rankkaritykitys hieman leveäksi ykköspuolelta. Välittömästi tämän jälkeen jenkit nappasivat 1-0-johdon osumalla suomalaisten kolmosväliin.

Seuraavaksi brittien tarkkaakin tarkempi kentän ristennyt heitto kolisutteli ykköstolpan kautta häkkiin ja peli 2-0 USA:lle. Jenkkien huipputarkat ja terävät heitot saivat jatkoa, kun tällä kertaa ajeltiin seiskatolpan kautta nuottaan ja peli nopeasti 3-0.

Tämän jälkeen Miinalalta pientä tuskastumista ja kaksi peräkkäistä hyökkäysvirhettä heikensivät suomalaisten asetelmia entisestään, kun jenkit karkasivat 5-0-johtoasemaan. Suomi oli näennäisesti hyvin ottelussa mukana, ja todellisia vaarapaikkoja nähtiin myös jenkkien päädyssä, mutta todella yhtenäinen ja uhrautuva jenkkiryhmä pystyi selviytymään takaiskuitta koko avauspuoliajan. Ja kun joukkueen hyökkäyspeli oli monipuolista ja ennen kaikkea tappavan tarkkaa, kuten joukkueen kuudes maali huipputarkka pomppu kolmosväliin, niin melko tekemätön paikka suomalaisilla oli vastustajaansa uhmata. Puoliaikatulos siis 6-0 USA:lle.

Toinen puoliaika ei alkanut valoisissa merkeissä suomalaisittain, kun Tihumäelle rangaistus pitkästä heitosta, ja jenkithän namuttelivat pallon häkkiin ykköskulmasta. Tämän jälkeen suomalaispäädyssä nähtiin vaihto, kun Tihumäki tuli ulos ja #2 Montonen kehiin seiskalaituriksi, Miinalan siirtyessä ykköseen.

Suomi avasi maalisaldonsa, kun Posio nostatti jenkkisentterin kautta pallon reppuun, mutta ilo oli lyhytaikainen, kun koko turnauksen maalikuningas Calahan Young tinttasi jälleen supertarkasti kolmosväliin ja peli 8-1. Montonen nostatti suomalaistunnelmia viskaamalla korkean pompun jenkkisentterin päältä pömpeliin ja peli 2-8.

Tämän jälkeen Posio ja Miinala vaihtoivat paikkoja; valitettavasti hetken kuluttua voimakas jenkkipomppu nousi Miinalan käden päältä myös takana odottaneen Posion ylitse. Posio kävi kiertämässä Montosen puolelta tykittäen rajusti ykköskulmaan ja peli 3-9.

Suomen aikalisän jälkeen Montonen yritti jälleen keskisektorilta pomputtaa palloa jenkkipuolustuksen ylitse, mutta tuloksena pomppuheittorangaistus; tässä ottelussa suomalaiset eivät kerta kaikkiaan saaneet rankkareita torjutuksi, joten peli 10-3 USA:lle. Ottelun viimeisillä minuuteilla myös #5 Leo Hintsanen ja #9 Joni Ylönen pääsivät kentälle aistimaan finaalitunnelmaa. Miinala vastasi suomalaisten neljännestä osumasta, mikä oli kuitenkin todella laiha lohtu, kun jenkit marssivat ylivertaiseen turnausvoittoon 12-4-voittolukemin.

Suomen miehiltä kuitenkin loistava startti vuoden 2023 kansainvälisiin koitoksiin, ja joukkueella on vielä reipas kaksi kuukautta aikaa hioa peliään kohti Englannin Birminghamissa pelattavia Maailmankisoja. Vahvan paluun maajoukkuepaitaan tehnyt Erkki Miinala valittiin joukkueiden äänestämänä turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Suomen tuore päävalmentaja Pasi Koivukari kommentoi turnauksen antia seuraavasti; ”Pelaajat voivat olla todella ylpeitä otteistaan Berliinissä. Täältä saatiin mukaan aimo annos oppia erilaisista tilanteista, mistä lähdemme jalostamaan joukkueemme tekemistä entistä laadukkaammaksi kohti tulevia arvokisoja”.