Alta pääset lukemaan otteluraportin jokaisesta Suomen naisten pelaamasta ottelusta Montenegron Podgoricassa järjestetyistä vuoden 2023 A-sarjan EM-kilpailut.

SUOMI – UNKARI / LAUANTAI 9.12.2023

Suomen naiset avasivat vuoden 2023 EM-kilpailut Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa ottelulla Unkaria vastaan kokoonpanossa #2 Krista Leppänen ykkösessä (oikea laita), #5 Iida Kauppila sentterinä ja #7 Miina Grönroos seiskassa (vasen laita). Suomi-matsi oli historiallinen hetki Unkarin naisille, sillä tämä oli joukkueen ensiesiintyminen A-sarjan EM-kilpailuissa. Viime vuoden B-sarjan EM-kilpailuissa Unkari haastoi urhoollisesti Suomen vieden välieräottelun aina jatkoajalle saakka, kunnes Iida Kauppila ratkaisi ottelun kultaisella maalillaan.

Eikä Unkari huonosti aloittanut tälläkään kertaa, sillä joukkue pystyi pitämään Suomen nollilla lähes viiden minuutin ajan, kunnes Leppäsen tykitys löysi tiensä verkon perukoille seiskakulmaan. Vain minuutti ja kaksi sekuntia myöhemmin Leppänen oli jälleen asialla, kun naisen heitto kiipeili unkarilaisten ykköslaiturin ylitse nuottaan ja näin Suomi oli 2-0-johtoasemassa.

Vajaat neljä minuuttia avauspuoliaikaa oli pelaamatta, kun Kauppilan heitto lipsahti pitkäksi; unkarilaisten nuori tulevaisuuden nimi Felicita Simon sijoitti pallon päättäväisesti Suomen rysään kakkosesta ja näin Unkarin naisten ensimmäinen maali A-sarjan EM-kilpailuissa oli nähnyt päivänvalonsa. Puoliajalle edettiin kuitenkin Suomen 2-1-johtolukemissa.

Toinen puoliaika oli poikkeuksellisen vähätapahtumainen, sillä ainuttakaan vaihtoa ei puoliajalla tai toisen puoliskon aikana nähty, vaan joukkueet olivat vetäytyneet ”asemasotamoodiin”. Unkarin oikeastaan paras tasoitusmahdollisuus oli jo puolentoista minuutin pelaamisen jälkeen, kun Leppänen nappasi rangaistuksen pitkästä heitosta, mutta tällä kertaa unkarilaisten ei onnistanut yllättää suomalaistorjujaa. Suomi puolusti kypsästi koko toisen puoliajan, eikä unkarilaisille annettu enempää rankkarimahdollisuuksia, joten Suomen naisille helpottava avausvoitto 2-1-lukemin. Samaan hengenvetoon on annettava myöskin tunnustus erittäin tuimasti taistelleelle A-sarjan ensikertalaiselle.

SUOMI – ISRAEL / MAANANTAI 11.12.2023

Suomen naiset avasivat ottelun EM-kisojen suurta mitalisuosikkia Israelia vastaan kokoonpanossa #2 Krista Leppänen seiskassa (vasen laita), #5 Iida Kauppila sentterinä (keskipelaaja) ja #4 Raisa Kuusela ykkösessä (oikea laita).

Suomen naiset tulivat otteluun terävästi ja ennakkoluulottomasti, kun Kuusela iski heti ensimmäisen suomalaisheiton Israelin verkkoon kutosesta. Myös Leppänen osui avausminuutilla seiskakulmaan ja näin Suomi johti jo 2–0 ja pakotti Israelin aikalisään.

Vähitellen Israel kuitenkin sai käynnisteltyä koneitaan ja joukkueen huippuhyökkääjä Lihi Ben David kavensi kutosesta, kun kolme minuuttia oli lähestulkoon ottelua pelattuna. Tasoitusmaali syntyi hieman ennen avauspuoliskon puolta väliä, kun israelilaispomppu nousi Kuuselan kautta Suomen häkkiin. Kaksi ja puoli minuuttia avauspuoliskoa pelaamatta, kun Israel otti vaihdon; Ben David ulos ja Elham Mahamid kentälle. Mahamid tulitti välittömästi pallon suomalaisten kolmosvälistä rysään ja näin Israel oli siirtynyt kuskin paikalle ottelussa. Puoliajalle siirryttiin näistä lukemista.

Puoliajalla Suomi ei suorittanut vaihtoja, kun taas Israelin päässä niitä nähtiin kaksin kappalein. Ben David iski puolentoista minuutin taiston jälkeen taululle 4-2-lukemat vitosesta. Seuraavaksi Ben Davidille rangaistus pitkästä heitosta, mutta Israelin supertähti venyi upeaan torjuntaan kakkosesta.

Todella aktiivista ja liikkuvaa hyökkäyspeliä esittänyt Kuusela sai palkinnon, kun toista puoliaikaa oli jäljellä vielä seitsemisen minuuttia; naisen kierteinen pomppu puhkoi Israelin puolustuksen kolmosvälistä. Seuraavaksi Leppänen pääsi esittelemään niin ikään rankkarintorjuntataitojaan, kun tamperelaiskonkari venytti vakuuttavasti Ben Davidin rankkarin tielle kolmoseen juuri ennen toisen puoliskon puolenvälin krouvia.

Israel karkasi jälleen kahden maalin johtoon, kun viheliäinen israelilaispomppu kimposi Kauppilan käsistä Suomen seiskakulmaan ja peli 5-3. Mutta Suomi ei ollut valmis luovuttamaan; Leppäsen raivoisa tinttaus Israelin kolmosväliin tuotti mitä makeimman tuloksen, nimittäin 4-5-kavennusmaalin 50 sekuntia ennen ottelun päätöstä. Suomi teki kaikkensa, jotta peli oltaisiin saatu tasoihin, mutta lopulta viime vuoden MM-kilpailuiden pronssijoukkue Israel poistui kentältä voittajana huikaisevan trillerin päätteeksi.

Hurjan ja ennakkoluulottoman taistelun ja upean joukkuepuolustuksen jälkeen Suomen naisille vain niukka maalin tappio yhtä maailman kärkijoukkuetta vastaan. Kolmikko Leppänen-Kauppila-Kuusela oli erittäin vakuuttava Kauppilan suorittaessa varmaa ja laadukasta sentterin puolustusta ja Kuuselan ja Leppäsen hyökätessä monipuolisesti ja iskien kumpikin kaksi hienoa osumaa.

SUOMI – KREIKKA / TIISTAI 12.12.2023

Suomen naiset kohtasivat Montenegron EM-kilpailuiden kolmannessa alkulohko-ottelussaan tuttuakin tutumman kilpakumppanin Kreikan, joka oli aiemmin kerännyt kolmesta ottelusta neljä pistettä, joten mahdollisella voitolla Kreikka pystyisi jättämään Suomen taakseen alkulohkossa. Suomi lähti otteluun kokoonpanossa #4 Kuusela ykkösessä (oikea laita), #5 Kauppila sentterinä ja #2 Leppänen seiskassa (vasen laita).

Kreikka siirtyi harmittavasti 1-0-johtoasemaan kahden ja puolen minuutin pelaamisen jälkeen, kun Leppänen kävi kiertämässä Kuuselan puolelta heittäen pallon suoraan Vasiliki Agkon ulottuville, joka lähetti nopean palautuksen kohti seiskakulmaa, pallo oli matkalla ohi maalin, mutta paikalle syöksynyt Leppänen käänsi harmikseen pallon omaan pömpeliin ja näin Kreikka johtoon.

Kreikka on tunnetusti raudanluja joukkue johtoasemassa ja erinomainen pelin jäädyttämisessä. Kreikkalaiset hyökkäsivät lähes poikkeuksetta Kuuselan puolelle kenttää, mikä aiheutti sen, että Leppänen joutui hakemaan alati palloa, eikä näin saanut optimaalisia hyökkäysasetelmia. Suomelle siunautui tasoituspaikka rankkarista neljä ja puoli minuuttia ennen taukosummerin sointia, kun kreikkalaiset vitkastelivat heitossaan aiheuttaen 10 sekunnin pelinviivytysrangaistuksen. Kreikkalaisten torjujaksi Suomen osalta valitun Stamatin ei tarvinnut torjuntatöihin ryhtyä, sillä Suomen rankkari pahasti ulos kentältä. Kolme sekuntia ennen puoliaikasummerin sointia Agkon nopea palautus nousi suomalaispuolustuksesta yläilmoihin, mutta Kuusela otti todellisen haamupelastuksen pitäen taukolukemat 1-0:ssa Kreikalle.

Puoliajalla ei nähty vaihtoja. Kissa ja hiiri-leikki jatkui piinaavana, kunnes vajaan neljän minuutin taistelun jälkeen Kuuselalle tuomittiin rangaistus pitkästä heitosta. Agkon kliinisen tarkka viimeistely seiskakulmaan ei jättänyt lopulta mahdollisuuksia Kuuselalle, vaikka tämä syöksyi lähestulkoon huippupelastukseen.

Tämän jälkeen peli oli todella vakuuttavasti kreikkalaisten hyppysissä. Puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä Suomi otti taktisen vaihdon; Kuusela ulos ja #1 Milla Lappalainen kehiin ykköslaituriksi. 16,5 sekuntia oli kellossa, kun Kuusela ja Lappalainen vaihtoivat jälleen päikseen kentällä, mutta samaan aikaan nähtiin hyvin erikoinen veto myös Kreikan päävalmentaja Meni Kessanopouloulta, joka vaihtoi koko huikean hienosti puolustaneen kolmikkonsa ulos ja kokonaan uuden kolmikon sisään. Kauppila ei empinyt hetkeäkään, vaan paukutti pallon kolmosesta kreikkalaispuolustuksen kautta häkkiin ja näin Suomi oli rikkonut kuparisensa. Kreikkalaiset hyökkäsivät hitaasti, mutta suomalaisittain armon aikaa kelloon jäi 2,5 sekuntia. Valitettavasti Kauppila lähti heittoonsa ennen tuomarin lupaa, ja tuloksena oli ennenaikainen heitto, pallo kreikkalaisille, jotka pääsivät juhlimaan elintärkeää voittoa Suomesta 2-1-lukemin.

Suomen naiset joutuvat alkulohkon päätösottelussa kovaan paikkaan, sillä vain voitto Ranskasta voisi nostaa suomalaiset pois alkulohkon neljänneltä sijalta, mikä tarkoittaisi myös sitä, että suomalaiset välttyisivät kohtaamasta hallitsevan paralympiavoittajan ja maailmanmestarin Turkin puolivälierissä.

SUOMI – RANSKA / KESKIVIIKKO 13.12.2023

Suomen naiset päättivät alkulohkotaipaleensa Montenegron EM-kilpailuissa kamppailulla Ranskaa vastaan, jonka Suomi on viime aikoina kohdannut useaan otteeseen. Suomen oli voitettava ottelu, jotta se onnistuisi nousemaan vielä alkulohkonsa kolmanneksi ja saamaan edullisemmat asetelmat torstaisiin puolivälieriin. Otteluun lähdettiin kokoonpanossa #4 Kuusela ykkösessä (oikea laita), #5 Kauppila sentterinä ja #2 Leppänen seiskassa (vasen laita).

Ottelun alusta asti Suomi näytti todella hyvin latautuneelta ja hyökkäyspelissä oli sopivaa tahtotilaa maalintekoon. Vihdoin, kun tasan neljä minuuttia oli miteltynä, Kuusela onnistui murtamaan Ranskan puolustuksen vitosesta. Ja tästä ei kulunut kuin 18 sekuntia, kun Leppänen lisäsi löylyä tulittamalla pallon ranskalaispuolustuksen lävitse kolmosesta.

Viisi ja puoli minuuttia jäljellä kellossa, kun Kuusela antoi jälleen ranskalaisille kyytiä, pallo verkon perukoille vitosvälistä. Vajaat neljä minuuttia pelaamatta avauspuoliskoa, kun ranskalaiset viivyttelivät heitossaan saaden 10 sekunnin pelinviivytysrangaistuksen; Leppäsen rankkari oli kerrassaan kirurgisen tarkka seiskakulmaan ja Suomi johti jo 4-0.

Vajaat kolme minuuttia ennen puoliaikasummerin sointia ranskalaisille tuomittiin rangaistus metelöinnistä heiton aikana, mutta tällä kertaa Leppäsen seiskakulmahaku painui maalin ohitse. Kuusela jatkoi ranskalaisten seiskalaiturin piinaamista, kun pomppu puri jälleen ja peli 5-0.

Ranskalaiset ottivat uuden seiskalaiturin kehiin, mutta eipä tämänkään alku kentällä ruusuinen ollut, kun Leppänen kävi Kuuselan laidalta pussittamassa pallon seiskakulmasta pömpeliin ja Suomi oli huikealla karkumatkalla. Samainen kentälle saapunut seiskalaituri Rondepierre viskaisi heti seuraavaksi pitkän heiton, mutta ranskatar aavisti Kuuselan rankkarin suunnan oikein torjuen pallon seiskasta. Puoliajalle kuitenkin Suomen kerrassaan riemastuttavista 6-0-johtolukemista.

Toisen puoliajan alku oli Suomelta erittäin kypsää johtoasemassa pelaamista, ja liekö suomalaiset alkaneet jo säästellä energiaa torstaiseen puolivälierään, sillä ihan suurinta hinkua maalintekoon ei enää joukkueella ollut. Vajaat viisi minuuttia oli pelaamatta ottelua, kun erinomaisen päivätyön tehnyt Leppänen siirtyi vaihtoon ja #7 Miina Grönroos sotisopaan seiskalaituriksi.

Harmillisesti tämä vaihto näytti hieman katkaisevan suomalaisten flow-tilan, sillä Ranska onnistui iskemään todella nopeasti kaksi kavennusmaalia. Ranskalaisten pyristely kuitenkin katkaistiin alkuunsa, kun ranskalaisten pitkän heiton jälkeen Kuusela napautti rankkarista ottelun neljännen osumansa ja peli 7-2. Aivan ottelun viime hetkillä myös #1 Milla Lappalainen ja #6 Jasmin Mikkola pääsivät piipahtamaan EM-näyttämöllä pelikentän puolella.

Suomen naisilta todella rautainen esitys, kun tulevien Pariisin Paralympialaisten emäntäjoukkue kaatui todella selvin ja ennen kaikkea ansaituin lukemin. Suomen naisilla oli suhteellisen lyhyt palautumisaika, sillä joukkue kohtasi jo varhain seuraavan päivän aamuna puolivälieräottelussaan Iso-Britannian.

PUOLIVÄLIERÄ: SUOMI – ISO-BRITANNIA / TORSTAI 14.12.2023

Suomen naiset kohtasivat Montenegron EM-kilpailuiden puolivälieräottelussa Iso-Britannian ja otteluun startattiin kokoonpanossa #4 Raisa Kuusela ykkösessä (oikea laita), #5 Iida Kauppila sentterinä ja #2 Krista Leppänen seiskassa (vasen laita).

Ottelun ensiminuutit olivat tarkkaa peliä, kunnes reilun kahden ja puolen minuutin pelaamisen jälkeen britit löysivät aukon suomalaisten ykköskulmasta ja peli 1-0. Valitettavasti britit saivat tästä lisäbuustia heittoonsa ja heti seuraava britti hyökkäys kääntyi Kauppilan jaloista Suomen ykköskulmaan ja näin hetkessä britit olivat repineet kahden maalin eron.

40 sekuntia myöhemmin Kuuselalle tuomittiin pomppuheittorangaistus, brittien rankkari oli kerrassaan tarkkaa kuti seiskakulmaan ja peli tuskallisesti 3-0. Puolet avauspuoliskosta pelaamatta, kun pallo kimposi jälleen Kauppilan jaloista Suomen ykköskulmasta pömpeliin ja näin britit olivat jo melkoisella karkumatkalla.

Kuusela ja Kauppila vaihtoivat tämän jälkeen pelipaikkoja. Leppänen toi pientä valoa tunnelin päähän aivan huikaisevan hienolla kierreheitollaan, joka puhkaisi brittipuolustuksen kolmosesta. Harmillisesti tuo pieni valonpilkahdus haihtui, kun britit iskivät välittömästi takaisin ja pallo Suomen nuottaan vitosesta. Puoliajalle edettiin brittien 5-1-johtolukemista.

Toisen puoliajan alku oli pientä suvantovaihetta ottelussa, eivätkä suomalaiset saaneet kirivaihdetta silmään oikein millään. Kesken kiivaimman metsästyksen britit iskivät lopullisen naulan Suomen arkkuun, kun pallo sujahti Suomen pömpeliin vitosvälistä Leppäsen jalkojen kautta, kun reipas viisi minuuttia oli vielä kellossa. Tämän jälkeen Kauppila siirtyi vaihtopenkille ja #7 Miina Grönroos tositoimiin seiskalaituriksi, Leppäsen vaihtaessa ykköslaitaan.

Puolitoista minuuttia ennen ottelun päätöstä britit vielä kaunistelivat ottelun 7-1-loppulukemat seiskapuolelta. Tämän jälkeen #6 Jasmin Mikkola ja #1 Milla Lappalainen käväisivät vielä aistimassa puolivälieräottelun tuoksinaa pelikentän puolella, mutta lopulta todella suuren suuri pettymys Suomen naisille, jotka varmasti tähtäsivät brittien kaatamiseen ja sitä kautta mitaliotteluihin pääsemiseen. Suomen naisilla oli kuitenkin edelleen erinomaiset mahdollisuudet onnistua ensisijaisessa tavoitteessaan, eli EM-kilpailuiden A-sarjassa säilymisessä.

SIJOITUSOTTELU: SUOMI – SAKSA / PERJANTAI 15.12.2023

Suomen naisilla oli takanaan takulla henkisesti raskas päivä Iso-Britannialle kärsityn puolivälierätappion jälkeen, mutta seuraavana aamuna joukkue näytti kuitenkin saapuneen ensimmäiseen sijoitusotteluun ainoana tavoitteenaan kukistaa Saksa ja napata A-sarjan paikka myös kahden vuoden päässä häämöttäviin Pajulahden EM-kilpailuihin. Otteluun lähdettiin kokoonpanossa #4 Raisa Kuusela ykkösessä (oikea laita), #5 Iida Kauppila sentterinä ja #2 Krista Leppänen seiskassa (vasen laita).

Vajaat kolme minuuttia oli pelattuna, kun Kuuselalle tuomittiin rangaistus liian pitkälle leijailleesta pomppuheitosta, mutta saksalaiset hassasivat rankkarimahdollisuutensa heittämällä pallon rajusti ulos. Ottelu oli pitkään erittäin tasaväkinen, kunnes Saksa yllätti suomalaisten konkaripelaaja Leppäsen; pallo näytti olevan menossa jo ulos seiskapuolelta, mutta Leppänen käänsi harmillisesti pallon omaan rysään ja näin Saksa kuskin paikalle.

Saksa näyttikin jo matkaavan puoliajalle 1-0-johtolukemista, mutta Suomen sentteripelaaja Kauppila oli eri mieltä; nainen hyökkäsi vielä viime hetkillä nopealla palautuksella, joka kiipeili saksalaispuolustajan yli ja verkon perukoille ykköspuolelta vain 1,4 sekuntia ennen puoliaikasummerin sointia. Puoliajalle siis 1-1-lukemista.

Toisen puoliajan alussa Kuusela hyökkäsi ahnaasti noudattaen Kauppilan esimerkkiä; ensiksi Kuuselan nopea palautus painui seiskapuolelta leveäksi, mutta seuraavalla yrittämällä pallo jo seiskakulmasta sisään ja Suomi 2-1-johdossa. Puolitoista minuuttia myöhemmin Kuusela iski toistamiseen; pallo nousi ylitse saksalaissentterin ja tilanne muuttui jo 3-1-johdoksi suomalaisten hyväksi.

Saksa ei kuitenkaan luovuttanut, vaan viheliäinen saksalaisheitto pomppi Kuuselan kautta Suomen häkkiin ja peli kaventui, kun vielä yhdeksän ja puoli minuuttia oli kellossa. Reilu minuutti myöhemmin Leppäselle rangaistus pitkästä heitosta, mutta saksalaisten vaisu rankkariyritys jäi helposti manselaisen hyppysiin.

Tämän jälkeen alkoi piinallinen maalin metsästys, kun saksalaiset etsivät aukkoa tasoitukselle ja suomalaiset puolestaan helpottavaa 4-2-osumaa. Reilu minuutti oli pelaamatta, kun saksalaisille tarjoutui huikea tilaisuus tasoitukseen, Leppäsen heitettyä pitkän heiton; saksalaisten turmioksi tässä sijoitusottelussa koitui onnettomat rankkarit, sillä tämänkin tilaisuuden saksalaiset tuhrivat ohi maalin. Suomen naiset kestivät armottoman painetilan ja varmistivat näin sijoittumisensa vähintään kuuden joukkoon Montenegron EM-kilpailuissa ja sitä myötä säilymisen A-sarjassa. Suomi pelasi vielä kisojen päätöspäivänä sijoitusottelun sijoista 5 – 6 Ranskaa vastaan.

SIJOITUSOTTELU SIJOISTA 5 – 6: SUOMI – RANSKA / LAUANTAI 16.12.2023

Suomen naiset lähtivät hakemaan toistamiseen tulevien Pariisin Paralympialaisten emäntäjoukkue Ranskan päänahkaa, kun tällä kertaa joukkueet kohtasivat sijoitusottelussa sijoista 5 – 6 turnauksessa. Suomen avauskokoonpano oli lähes koko turnauksen tuttu ja turvallinen; #4 Raisa Kuusela ykkösessä (oikea laita), #5 Iida Kauppila sentterinä ja #2 Krista Leppänen seiskassa (vasen laita).

Ottelun avauspuoliaika oli todella tarkkaa pelaamista, eikä tilastoihin paljon merkintöjä saatu. Puolitoista minuuttia ennen puoliaikasummerin sointia Kuuselalle rangaistus pitkästä heitosta, mutta Kuuselahan ei antanut ranskalaisten itseään yllättää rankkarissa, vaan upea torjunta piti numerot 0-0:ssa. Seitsemisen sekuntia ennen puoliajan koittoa Kuuselalta pomppuheittorangaistus, mutta liekö ensimmäinen Kuuselan huipputorjunta hieman laittanut painetta ranskattarien puseroon, sillä seuraava rankkariyritys selvästi ohi maalin, joten puoliajalle kutkuttavan jännittävistä 0-0-lukemista.

Toisen puoliajan ensimmäiset kolme minuuttia noudattivat avauspuoliajan kaavaa, kunnes ranskalaiset herpaantuivat aiheuttamalla 10 sekunnin pelinviivytysrangaistuksen, mistä seuranneen rankkarin Leppänen sijoitti upeasti verkon perukoille kutosesta.

Tämän jälkeen vetäydyttiin jälleen omiin poteroihin, kunnes tasan kolme minuuttia Leppäsen rankkarimaalin jälkeen Suomi iski uudemman kerran; Kuusela vingutteli ranskalaisten verkkoa, kun pallo livahti ranskalaisten seiskalaiturin alta häkkiin ja peli 2-0.

Tämän jälkeen Ranska yritti saada ryhtiliikettä hyökkäykseensä vaihtojen muodossa, vaan mikään ei tuntunut tepsivän suomalaisten puolustusmuuriin. Kuusela räväytti pallon toistamiseen Ranskan maaliin kaksi minuuttia ennen ottelun päätöstä, mutta pitkän tarkastelun jälkeen maali päätettiin hylätä. Kuusela sai kuitenkin vielä puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä onnistumisen tililleen, kun naisen tarkka kuti sujahti pömpeliin ranskalaisten seiskakulmasta.

Suomen naiset esittivät äärimmäisen kypsää ja hallittua johtoasemassa pelaamista koko toisen puoliajan, mikä siivittikin joukkueen upeaan viidenteen sijaan Montenegron EM-kilpailuissa. Tämä on Suomen naisten paras EM-kisasijoitus sitten vuoden 2013 ja Turkin EM-kilpailuiden neljännen sijan. Hienoa työtä naiset!!!