Alta pääset lukaisemaan Suomen naisten maalipallomaajoukkueen otteluraportit Saksan pääkaupungissa Berliinissä 9. – 11. kesäkuuta pelatusta kansainvälisestä Nations Cup-turnauksesta.

Suomi – Puola / Perjantai 9.6.2023

Suomen naiset avasivat kansainväliset ottelunsa vuoden 2023 osalta Saksan Berliinissä pelattavassa Nations Cup-turnauksessa. Avausottelussa vastaan asettui Puola. Suomen avauksessa olivat #2 Leppänen ykkösessä (oikea laita), #6 Mikkola sentterinä ja #7 Grönroos seiskassa (vasen laita).

Grönroos iski heti avausminuutilla tahdit suomalaisten vahvalle dominanssille ottelussa, kun puolalaisten kolmosväli vuoti pahemman kerran. Avauspuoliajan ensimmäisellä puoliskolla Leppänen rokotti puolalaisia kahteen otteeseen vitospuolelta, ja Grönroosille toinen osuma, kun tällä kertaa puolalaissentteri oli harhaantunut pahasti tontiltaan, joten Suomella oli jo 4-0-johtoasema.

Leppänen oli elementissään koko avauspuoliskon, minkä aikana manselainen veteraani iski peräti viisi osumaa. Hieman taisi olla yli-innokkuuttakin Leppäsellä, sillä nainen tarjoili puolalaisille kolme rankkarimahdollisuutta pitkien heittojen seurauksena; ”kolmas kerta toden sanoi” ja puolalaiset saivat avausosuman otteluun reipas minuutti ennen puoliaikasummeria. Suomi kuitenkin johti tauolla ylivertaisesti 7-1. Aivan avauspuoliskon loppuhetkillä #1 Lappalainen piipahti kentällä.

Puoliajalla Suomi suoritti sentterivaihdon, kun Mikkola siirtyi vaihtopenkille ja 3,5 vuoden tauon jälkeen #8 Kaisu Hynninen kehiin Suomi-paidassa. Puolalaiset pyristelivät Suomen kyydissä reippaan minuutin, kunnes Leppänen pommitti 15 sekuntiin kaksi osumaa puolalaisten väleistä.

Kaksi ja puoli minuuttia toista puoliskoa takana, kun Grönroos siirtyi vaihtopenkin puolelle ja Lappalainen takaisin pelin tuoksinaan. Puolalaisten 2-9-kavennusmaali jäi todella laihaksi lohduksi, sillä Leppänen jatkoi voimattomien puolalaisten moukarointia, ja kun reipas kahdeksan minuttia oli pelaamatta, niin Suomen johto oli jo 11-2.

Puolalaiset kestivät melkein 18 minuuttia suomalaisten ja erityisesti Leppäsen käsittelyssä; ”Kikka” takoi ottelun kymmenennen osumansa päättäen ottelun Suomen murskavoittoon, joten naisillemme kerrassaan tykki alku vuoden 2023 kansainvälisiin koitoksiin.

Ranska – Suomi / Perjantai 9.6.2023

Suomen naiset lähtivät Berliinin Nations Cup-turnauksen avauspäivän toiseen otteluunsa Ranskaa vastaan kokoonpanossa #1 Milla Lappalainen ykkösessä (oikea laita), #8 Kaisu Hynninen sentterinä (keskipelaaja) ja #2 Krista Leppänen seiskassa (vasen laita). Odotettavissa oli tasainen ja jännittävä ottelu ja sellainen toden totta saatiin.

Ranska sai otteluun hyvän alun, kun se iski reilun kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen avausmaalin Suomen kolmosvälistä. Suomi reagoi tähän välittömästi aikalisällä ja peli saatiinkin rauhoitettua. Kun reilu neljä minuuttia ensimmäistä puoliaikaa pelaamatta, Leppänen toi Suomen tasoihin osuen Ranskan verkkoon vitosvälistä.

Ranska ei kuitenkaan tästä hätkähtänyt vaan palautti johtoasemansa heti seuraavalla heitolla pallon painuessa Suomen kolmosväliin. Alle minuutti tästä, niin Ranska osui jälleen karaten jo kahden maalin karkumatkalle. Suomi teki vaihdon Hynnisen siirtyessä vaihtopenkille ja #5 Iida Kauppilan saapuessa sentteriksi. Ensimmäisellä puoliajalla ei nähty enempää osumia, joten tilanne puoliajalla Ranskalle 3–1.

Toiselle puoliajalle Suomi vaihtoi takaisin alkuperäiseen avauskokoonpanoon eli #1 Lappalainen ykkösessä, #8 Hynninen sentterinä ja #2 Leppänen seiskassa. Reilun parin minuutin pelin jälkeen Suomi löi aivan uuden vaihteen päälle ja johan alkoi tapahtua: Krista Leppänen oli pelipäällä ja teki alle minuutin sisällä kolme maalia Ranskan vitos-seiskapuolelta. Näin Suomi siis 4–3-johtoon.

Toisen puoliskon puolivälin paikkeilla Leppänen tarjoili ranskalaisille tasoitusmahdollisuutta heittämällä pitkän heiton, mutta rankkari heitettiin vaarattomasti ulos. Kun noin neljä ja puoli minuuttia oli pelaamatta, Ranska onnistui tasoittamaan pelin ja luvassa siis trilleri loppuun asti.

Pelin ehdoton hahmo Krista Leppänen nousi ratkaisijaksi iskien pallon Ranskan verkkoon kutosesta, kun peliä oli jäljellä 1min 20s. Ranska haki vimmatusti tasoitusmaalia, mutta Suomen puolustusta ei yllätetty ja näin naisillemme hieno 5–4-voitto.

Suomi – Saksa / Perjantai 9.6.2023

Suomen naisten avauspäivä Berliinin Nations Cupissa huipentui päivän kolmanteen kamppailuun, jossa vastaan asettui emäntäjoukkue Saksa. Suomen avauksessa olivat #1 Milla Lappalainen (oikea laita), #7 Miina Grönroos sentterinä ja #2 Krista Leppänen seiskassa (vasen laita).

Saksa sai otteluun lentävän lähdön, kun 18 sekunnin pelin jälkeen pallo löytyi Suomen verkosta keskisektorilta. Lappalaiselle tuomittiin rangaistus pitkästä heitosta, eivätkä saksalaiset erehtyneet, vaan rankkari sijoitettiin vakuuttavasti sisään Suomen ykköskulmaan, kun ottelua oli tahkottuna kaksi ja puoli minuuttia.

Saksa löysi reilun neljän minuutin pelaamisen jälkeen jälleen aukon Suomen ykköskulmasta ja peli 3-0 Saksalle. Suomalaisilla oli pieni sauma päästä mukaan otteluun, mutta Lappalaisen rankkariyritys painui seiskapuolelta leveäksi. Suomalaisten tilanne synkkeni synkkenemistään, kun saksalaiset takoivat viisi ja puoli minuuttia ennen avauspuoliskon loppua taululle 4-0-lukemat. Tällöin Suomen valmennus reagoi ottamalla Grönroosin vaihtoon ja sentterin tontille kokemusta #8 Kaisu Hynnisen muodossa.

Vaihto ei kuitenkaan helpotusta tuonut, vaan lähes välittömästi pallo pomppi suomalaispuolustuksesta ykköskulmaan ja Saksa 5-0-johdossa. Samaiset ongelmat jatkuivat suomalaisten kolmosvälin puolustamisessa; saksalaiset kiittivät ja kuittasivat jo karun 6-0-johtoaseman.

Saksalla oli varaa avauspuoliajalla tuhriakin pari rankkarimahdollisuuttaan, sillä sen verran vahva ote emännillä oli hieman hämmentyneistä suomalaisista. Leppänen toi valoa tunnelin päähän aivan avauspuoliajan viimeisen puolentoista minuutin aikana iskemällä kahdesti kirurgin tarkasti saksalaisten seiskakulmaan, joten näin tauolle edettiin Saksan 6-2-johtolukemissa.

Toisen puoliajan alun suomalaiset saivat puolustuspelinsä paremmin järjestykseen, mutta neljä minuuttia, kun oli tahkottuna, niin kahdella peräkkäisellä hyökkäyksellä saksalaiset pomputtivat pallon Suomen nuottaan ja peli 8-2 Saksalle. Tällöin Hynninen vaihtoon ja #5 Iida Kauppila kentälle sentterin tontille.

Lappalainen avasi turnauksen maalisaldonsa iskemällä pallon Saksan rysään ykköskulmasta. Leppäsellä oli mainio tilaisuus välittömästi tämän jälkeen iskeä lisäkavennusta rankkarista, mutta saksalaistorjuja oli erimieltä tehden Leppäsen kolmoseen suuntautuneen heiton vaarattomaksi.

Toisen puoliskon viimeisillä minuuteilla Suomen päädyssä nähtiin vaihtoja ja erilaisilla kokoonpanoilla yritettiin saada ryhtiä hyökkäyspeliin, mutta lopulta ottelussa onnistui enää Saksa, joka kaunisteli 9-3-loppulukemat vitosesta Kauppilan ja kentälle palanneen Grönroosin välistä.

Suomi – Kreikka / Lauantai 10.6.2023

Berliinin Nations Cup -turnauksen viimeisessä alkusarjapelissä Suomi kohtasi Kreikan. Naisemme avasivat kokoonpanossa #2 Krista Leppänen ykkösessä (oikea laita), #5 Iida Kauppila sentterinä (keskipelaaja) ja #7 Miina Grönroos seiskassa (vasen laita).

Ottelu alkoi hyvin tasaisesti ja kumpikin joukkue esitti loistavaa ja tarkkaa puolustuspeliä. Avausmaali nähtiin vasta, kun pelaamatta oli vajaa kolme minuuttia ensimmäistä puoliaikaa: kevään mittaan pienistä loukkaantumisista kärsinyt Kauppila osoitti olevansa pelikunnossa iskemällä pallon vastustamattomasti sisään Kreikan vitosesta. Kreikka kuitenkin vastasi saman tien tekemällä maalin, kun pallo nousi Suomen maaliin kolmosesta ja tilanne 1–1.

Vain hetki tästä, niin kreikkalaiset sortuivat pitkään heittoon ja Krista Leppänen ei epäröinyt, vaan sijoitti rankkarin vakuuttavasti vastustajan verkkoon. Kreikkalaiset jatkoivat rankkareiden tiellä saaden puoliajan loppuvaiheilla rangaistuksen myös kymmenen sekunnin hyökkäysajan ylittämisestä, ja Leppänen osoitti rankkarivarmuuttaan toistamiseen vieden Suomen tauolle 3–1-johdossa.

Toinen puoliaika jatkui tiukkana puolustuspelinä. Noin puolentoista minuutin jälkeen Kreikka onnistui kuitenkin löytämään tilaa Suomen ykköskulmasta kaventaen tilanteeksi 2–3. Leppänen kuitenkin murskasi Kreikan haaveet heti seuraavalla heitolla vastaten samalla mitalla; nyt oli Suomen vuoro sijoittaa tarkasti Kreikan seiskakulmaan.

Kreikkalaiset eivät millään onnistuneet murtamaan Suomen vahvaa puolustusta ja erän puolivälin paikkeilla Leppänen onnistui jälleen maalinteossa vieden Suomen jo 5–2-johtoon. Vajaa neljä minuuttia pelaamatta, kun Kauppilalle sattui pieni tapaturma ja pitkä heitto, ja kreikkalaiset sijoittivat rankkarin maaliin keskisektorilta. Suomi ei kuitenkaan hätääntynyt vaan jatkoi tasaista, laadukasta ja rauhallista puolustuspeliään loppuun asti tehden Kreikan hyökkäykset vaarattomiksi ja yllätyksettömiksi. Näin Suomelle kypsän peliesityksen jälkeen 5–3-voittolukemat.

Suomi – Saksa (välierä) / Lauantai 10.6.2023

Suomen naiset kohtasivat Berliinin Nations Cup -turnauksen välierässä Saksan. Edellispäivänä naiset hävisivät Saksalle 9–3, joten nyt oli mahdollisuus revanssiin. Avauskokoonpano oli #2 Krista Leppänen ykkösessä (oikea laita), #6 Jasmin Mikkola sentterinä (keskipelaaja) ja #7 Miina Grönroos seiskassa (vasen laita).

Kun reilu seitsemän minuuttia avauspuoliaikaa oli pelaamatta, Saksa aloitti maalinteon osumalla Suomen vitosväliin. Hetki tästä, kun Saksa heitti pitkän heiton, mutta Leppäsen rankkari osui tolppaan ja tasoitusta ei syntynyt. Vajaa viisi minuuttia erää jäljellä, kun Grönroos toi Suomen tasoihin tarkalla heitolla Saksan ykkösnurkkaan.

Peliä kului parisen minuuttia, kun Leppäsen heitto lipsahti pitkäksi, mutta hän torjui hienosti saksalaisten rankkariyrityksen ja peli säilyi tasatilanteessa. Puoliajan viimeisellä minuutilla Saksa onnistui harmillisesti löytämään tilaa suomalaisten vitosvälistä siirtyen maalin johtoon. Erän lopusta ei tilanteita puuttunut, kun jälleen Leppäseltä pitkä heitto, mutta toistamiseen hän venyi rankkaritorjuntaan. Suomalaisten erän loppu ei toden totta ollut onnekas, sillä Saksa lisäsi johtoaan vain 14 sekuntia ennen puoliaikasummerin sointia ja tauolle siis Saksan 3-1johtolukemissa.

Suomi suoritti puoliaikavaihdon: #6 Jasmin Mikkola vaihtoon ja #8 Kaisu Hynninen sentteriksi. Toinen erä alkoi Leppäsen osalta samoilla raiteilla, jälleen pitkä heitto ja jälleen rankkarin torjunta. Suomen peli oli varsin levotonta ja hetken päästä seuraava rangaistus, tällä kertaa kymmenen sekunnin hyökkäysajan ylittämisestä. Hynninen torjumaan rankkaria, mutta saksalaiset eivät kerta kaikkiaan saaneet rankkarimahdollisuuksiaan käytettyä pallon painuessa tällä kertaa ulos.

Leppänen ei saanut heittoaan pysymään kontrollissa ja kun toista puoliaikaa oli ehtinyt vanhentua vasta alle kolme minuuttia, niin jo kolmas rankkari suomalaisia vastaan tähän erään. Leppänen kuitenkin osoitti, että saahan niitä virheitä heitellä, jos ne ottaa kiinni: tälläkin kertaa hän torjui saksalaisten vedon.

Suomi haki muutosta peliinsä vaihdolla: #7 Grönroos ulos ja #1 Milla Lappalainen sisään. Lappalainen otti haltuunsa ykköslaidan Leppäsen siirtyessä seiskalaituriksi.  Reilu seitsemän minuuttia pelaamatta, kun Leppänen löysi vihdoin toimivuutta heittoonsa ja teki arvokkaan kavennusmaalin tuoden Suomen maalin päähän.

Vajaa kuusi minuuttia pelaamatta, kun Suomi sai mahdollisuuden tulla rankkarista tasoihin Saksan pitkän heiton seurauksena, mutta Leppäsen rankkariyritys ulos kentältä. Sitten pelattiin hetki ilman maalimerkintöjä, kunnes Saksa vankisti johtoasemaansa, kun kellossa oli aikaa enää reilu puolitoista minuuttia: pallo lipsahti vahingollisesti suomalaispuolustajan jalkojen välistä maaliin kolmosesta.

Suomi otti saman tien aikalisän pysyäkseen mukana taistelussa, mutta Saksa löi niitit voitolleen heti seuraavasta hyökkäyksestä iskien tilanteeksi 5–2. Suomi haki hyviä hyökkäyksiä pelin lopussa tekemällä vaihtoja, mutta kavennusmaaleja ei enää syntynyt. Näin Saksalle välierävoitto lukemin 5–2 ja Suomen naiset huomenna pronssiotteluun, missä vastaan asettuu Ranska.

Suomi – Ranska (pronssiottelu) / Sunnuntai 11.6.2023

Suomen naiset kohtasivat Berliinin Nations Cup -turnauksen pronssiottelussa Ranskan (perjantaina Suomi voitti Ranskan tiukasti 5–4). Suomi avasi kokoonpanossa #1 Milla Lappalainen ykkösessä (oikea laita), #8 Kaisu Hynninen sentterinä (keskipelaaja) ja #2 Krista Leppänen seiskassa (vasen laita). Peli alkoi tasaisesti, mutta vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen Krista Leppäseltä pitkä heitto, josta ranskalaiset rokottivat tarkalla rankkariosumalla siirtyen 1–0-johtoon. Leppäsen heittoja vihellettiin useampaankin kertaan pitkiksi, mutta enempiin osumiin nainen ei suostunut vaan torjui varmasti ranskalaisten rankkariyritykset. Sen sijaan joukkuepuolustustaan Suomi ei saanut riittävän vakaaksi, vaan Ranska osui sekä ykköseen että kolmoseen karaten jo kolmen maalin karkumatkalle.

Erän loppuvaiheilla Suomi suoritti vaihdon: #8 Hynninen ulos ja sentteriksi #7 Miina Grönroos. Levottomuus ja epävakaus Suomen pelissä kuitenkin jatkui ja tuloksena rangaistus 10 sekunnin hyökkäysajan ylittämisestä. Lappalainen valittiin torjumaan rankkaria, mutta Ranska onnistui ohittamaan puolustajan ja näin Ranska puoliajalle peräti 4–0-johdossa.

Toisen puoliajan alkuun Suomi sai korjattua ja rauhoitettua joukkuepuolustustaan, eikä Ranska saanut lisäosumia. Toisaalta Suomen hyökkäys ei tuottanut ongelmia ranskalaisille, jotka säilyttivät helposti selvän johtonsa. Kun vajaa seitsemän minuuttia oli pelaamatta, Ranska löysi lisää tilaa Suomen puolustuksesta ja vankisti johtoaan. Krista Leppänen jatkoi pitkien heittojen tiellä, mutta venyi upeasti pallon eteen kerta toisensa jälkeen osoittaen vahvoja rankkaritorjuntataitojaan. Pian kuitenkin Leppänen vaihtoon ja kentälle #6 Jasmin Mikkola.

Tämän jälkeen kuitenkin myös Miina Grönroos sortui hyökkäysvirheeseen ja tällä kertaa Ranska ei erehtynyt rankkarisijoituksessaan vaan pallo verkon perukoille. Vain hetki tästä (reilu kolme minuuttia pelaamatta) Ranska sai jälleen tehtyä myös pelitilannemaalin ja taululla tylyt 7–0-lukemat. Loppuerän Ranska sai pelata rauhassa vaihtaen kentälle myös vähemmän pelaavia pelaajia, eikä Suomi millään saanut Ranskan varmaa joukkuepuolustusta murrettua. Näin Suomen naisille karu 7–0-tappio pronssiottelussa.

Päävalmentaja Arttu Mäkinen näki turnauksessa kokonaisuudessaan paljon hyvää oppia: ”Tänne lähdettiin treenaamaan ja antamaan peliaikaa laajalla rintamalla. Taustalla myös Iida Kauppilan kevään pieni vamma, jonka kanssa ei täällä haluttu ottaa riskejä, kun tärkeämmät kisat edessä elokuussa. Tämä mahdollisti laajalla kokoonpanolla peluuttamisen ja myös uudemmat ja kokemattomammat pelaajat saivat peliaikaa ja arvokasta kokemusta. Turnaus kuitenkin myös osoitti, että paljon lisää treeniä tarvitaan. Krista Leppänen pelasi todella hyvän turnauksen tehden paljon maaleja. Vaikka pitkiä heittoja vihellettiin paljon, Kikka päästi vain kaksi rankkarimaalia torjuen rankkareita varmaan yli 10. Tästä on hyvä meidän lähteä kotimaahan treenaamaan ja kohti Birminghamia elokuussa.”