Maalipallon Miesten SM-Sarja 2024 – 2025
Hyväksytty Maalipallon lajivaliokunnan kokouksessa 18.9.2024
Nämä sarjasäännöt ovat voimassa kaudella 2024-2025 Suomessa pelattavassa miesten Suomen Mestaruus -sarjassa. Säännöt ovat vahvistettu Suomen Paralympiakomitea ry:n (jatkossa Paralympiakomitea) Maalipallon lajivaliokunnassa (jatkossa Maalipallovaliokunta). Sarjasääntöjen tarkoituksena on mahdollistaa laadukas ja monipuolinen maalipallon sarjatoiminta.
Lisätiedot:
Maalipallovaliokunnan sihteeri Timo Pelkonen: timo.pelkonen@paralympia.fi, 050 596 5015
Sisällysluettelo
1 Pelivuosi
2 Sarjajoukkueet
3 Joukkueiden kokoonpano
4 Ilmoittautuminen sarjaan
5 Pelaajasiirrot
6 Pelaajakohtainen pelipassi
7 Joukkueiden turnausmaksut
8 Turnaukset
9 Ottelujärjestys turnauksissa
10 Joukkueiden paremmuusjärjestys ja pelaajan pelioikeus finaaliturn.
11 Ulkomaiset/kotimaiset vierailevat joukkueet yksittäisessä turnauksessa
12 Turnausjury
13 Turnausjärjestäjän vastuu
14 Poikkeustilanteet
15 Erimielisyydet ja kurinpito
16 Lajissa käytettävät säännöt
17 Voimassaolo ja muutokset
1 PELIVUOSI
Pelivuosi alkaa 1.8.2024 ja päättyy 31.7.2025. Se jakaantuu syys- ja kevätkausiin, joiden aikana pelataan kaikki sarjan turnaukset.
2 SARJAJOUKKUEET
a) Sarjaan ilmoittautuvan seuran pitää olla Paralympiakomitean jäsen.
b) Seura voi ilmoittaa sarjaan yhden tai useamman joukkueen.
c) Joukkueeseen nimetyille pelaajille tulee olla pelipassi hankittuna ennen ensimmäistä ottelua. Myös joukkueen virallisille valmentajille ja huoltajille pitää hankkia pelipassi ennen ensimmäistä ottelua, jossa he toimivat pelitapahtumassa (virallisesti nimettynä ottelupöytäkirjaan).
d) Miesten SM-sarjaan hyväksytään enintään kuusi (6) joukkuetta.
3 JOUKKUEIDEN KOKOONPANO
a) Joukkueen jäseniä ovat joukkueenjohtaja(t), valmentaja(t), huoltaja(t), avustaja(t) ja pelaajat.
b) Joukkueet miesten SM-sarjassa voivat olla mies- tai sekajoukkueita. Pelaajamäärä voi vaihdella neljästä kuuteen (4-6).
c) Miesten SM-sarjan joukkueeseen hyväksytään näkövammaisia tai vammattomia pelaajia, jotka ovat aiemmin pelanneet maalipallosarjoissa tai maalipallovaliokunta katsoo pelaajan sarjakelpoiseksi.
d) Joukkueen kokoonpanossa voi olla ulkomaalaisia pelaajia, eikä niiden määrää ole rajattu.
e) Joukkueeseen on ilmoittauduttaessa nimettävä joukkueenjohtaja koko pelivuodeksi. Joukkueenjohtaja voi olla joukkueensa pelaaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen valmentaja tai pelaaja. Joukkueenjohtajan voi vaihtaa vain painavista syistä, ja joukkueenjohtajan vaihtoon on haettava erikseen hyväksyntä Maalipallovaliokunnalta.
f) Joukkueella on oltava valmentaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen pelaaja.
4 ILMOITTAUTUMINEN SARJAAN
a) Joukkueet ilmoittautuvat yhdellä kertaa pelivuoden kaikkiin turnauksiin. Joukkueilmoittautumisen deadline on 30.6.2024.
b) Ilmoittautumiset tehdään kirjallisesti maalipallovaliokunnan antamien ohjeiden mukaan.
c) Joukkue, joka jää pois yhdestäkin ottelusta tuomitaan 150 euron sakkoihin (ensimmäisessä ottelussa tulee olla paikalla). Kokonaan pois turnauksesta jäämisestä joukkue suljetaan sarjasta loppukauden ajaksi ja lisäksi joukkueen edustamalle seuralla osoitetaan 300 euroa sakkomaksu. Maalipallovaliokunnan hyväksymissä force majure tilanteissa edellä mainittuja sanktioita ei laiteta toimeen.
d) Jos joukkue jää pois yhdestä ottelusta, ottelun tulokseksi julistetaan 10 – 0. Ottelun voittaja saa kolme pistettä ja häviäjä jää pisteittä.
e) Sarjoihin ilmoittautuneista pidetään joukkue- ja jäsenluetteloa, joka on julkista tietoa.
f) Ilmoittautumalla sarjaan joukkue ja sen pelaajat antavat Paralympiakomitealle oikeuden julkaista erilaisia tuloslistoja sekä käyttää pelaajan ja seuran nimeä, kuvaa ja ääntä lajin tiedotuksessa sekä markkinoinnissa.
5 PELAAJASIIRROT
a) Joukkueenjohtajan ja pelaajan edustusoikeus on siinä joukkueessa, johon hänet on nimetty ennen kauden alkua.
b) Pelaaja voi siirtyä pysyvästi toiseen miesten SM-sarjan joukkueeseen 28.2.2025 asti.
c) Pelaajasiirto ilmoitetaan Maalipallovaliokunnan sihteerille sähköpostitse timo.pelkonen@paralympia.fi ja maalipallovaliokunnan puheenjohtajalle kari.rasanen@sci.fi 2 viikkoa ennen turnausta, jossa edustusoikeus uudessa seurassa alkaa. Jos ilmoitus on tehty myöhemmin, siirtoa ei hyväksytä. Siirtoa ei myöskään hyväksytä, jos pelaajalla on hoitamattomia velvollisuuksia lähtöseuran osalta (esim. maksuja maksamatta).
d) Pelaajasiirtoa joukkueesta, jossa on vain neljä pelaajaa, ei voi tehdä, jos siirtyvän pelaajan tilalle ei nimetä uutta sarjakelpoista pelaajaa. Riitatapauksissa maalipallovaliokunta toimii välittäjänä ja päätöksen tekijänä.
e) Viimeisen runkosarjaturnauksen jälkeen uusia pelaajia ei voi nimetä joukkueeseen.
f) Joukkue voi käyttää runkosarjaturnauksessa vierailevaa pelaajaa (ei sarjaan nimettyä pelaajaa) pois lukien viimeinen runkosarjaturnaus. Tästä tulee ilmoittaa maalipallovaliokunnan sihteerille sähköpostilla timo.pelkonen@paralympia.fi sekä valiokunnan puheenjohtajalle kari.rasanen@sci.fi vähintään kahta (2) viikkoa ennen turnausta, jossa pelaajaa käytetään ja pelaajan tulee lunastaa pelipassi ennen turnauksen alkua.
g) Pelaaja voi pelata vierailevan pelaajan statuksella yhdessä (1) turnauksessa ja sen jälkeen hänet on nimettävä johonkin joukkueeseen, mikäli hän haluaa jatkaa pelaamista sarjassa kyseisellä kaudella. Joukkueen käyttämien vierailevien pelaajien määrää runkosarjan aikana ei ole rajattu lukuun ottamatta viimeistä runkosarjaturnausta.
6 PELAAJAKOHTAINEN PELIPASSI
a) Jokaisen sarjassa pelaavan pelaajan on ennen kauden alkua maksettava pelaajakohtainen pelipassi. Kauden 2024-2025 osalta maksu on 40 euroa. Vakuutus on vapaaehtoinen, sen voi lunastaa pelipassimaksun yhteydessä SuomiSport järjestelmästä.
b) Myös jokaisella joukkueen valmentajalla ja huoltajalla tulee olla pelipassi hankittuna ennen ensimmäistä ottelua, jossa valmentaja tai huoltaja toimii joukkueen kanssa (virallisesti merkittynä ottelupöytäkirjaan).
c) Kun uusi pelaaja nimetään joukkueeseen vasta kauden aikana, on pelipassi hankittava ennen turnausta, johon pelaaja osallistuu ensimmäisen kerran. Kuitti suoritetusta maksusta on pyydettäessä esitettävä turnausjohtajalle ennen ensimmäistä ottelua.
d) Jos pelipassia ei ole maksettu, pelaajalla ei ole pelioikeutta turnauksessa. Epäselvissä tapauksissa pelaajalla on näyttövelvollisuus (kuitti) maksun suorittamisesta.
e) Tarkemmat ohjeet pelipassin hankkimisen aikarajoista ja mahdollisista sanktioista löytyy Sarjaturnauskäsikirjasta, jonka löydät osoitteesta www.goalball.fi/maalipallon-sarjaturnauskasikirja.
7 JOUKKUEIDEN TURNAUSMAKSUT
a) Joukkueiden turnausmaksut ovat 120 euroa/turnaus. Turnausmaksu on maksettava turnausjärjestäjän ilmoittamalle tilille annettuun määräaikaan mennessä. Turnausmaksu on kaksinkertainen, jos maksua ei ole maksettu ajoissa.
b) Ulkomaisten ja vierailevien joukkueiden turnausmaksun päättää turnausjärjestäjä.
8 TURNAUKSET
a) Miesten SM-sarjassa pelataan kolme (3) runkosarjan turnausta sekä finaaliturnaus.
b) Pelijärjestelmä turnauksissa – Jokaisessa kolmessa turnauksessa pelataan yksinkertainen kaikki kaikkia vastaan sarja (4 ottelua / joukkue). Yhteensä runkosarjan aikana jokainen joukkue pelaa 12 ottelua. Turnaukset ovat miesten SM-sarjan osalta kaksipäiväisiä.
c) Ottelut ratkaistaan kansainvälisten maalipallosääntöjen (IBSA) mukaan. Ottelut tuomitaan englanninkielisillä komennoilla (keskustelut käydään suomeksi).
d) Turnauksien ajankohdat, paikkakunta ja järjestäjä
1. Runkosarjaturnaus: 9.11. – 10.11.2024, Liikuntakeskus Pajulahti, järjestäjä Näpäjä
2. Runkosarjaturnaus: 25. – 26.1.2025, Tapiolan liikuntahalli, Espoo, järjestäjä Old Power
3. Runkosarjaturnaus: 26. – 27.4.2025, Lehtikuusen koulu, Vantaa, järjestäjä Aisti Sport
4. Finaaliturnaus: 17.5.2025, Tapiolan liikuntahalli, Espoo, järjestäjä Suomen Paralympiakomitea
9 OTTELUJÄRJESTYS TURNAUKSISSA
Maalipallovaliokunta vastaa turnauksien ottelujärjestyksistä. Otteluohjelma koko kaudelle julkaistaan ennen kauden alkua. Otteluohjelman laadinnassa otetaan huomioon, että pelipäivän aikana joukkueella saa olla pelattavanaan enintään kolme ottelua, ja saman joukkueen kahden ottelun välissä on oltava taukoa vähintään 60 minuuttia.
10 JOUKKUEIDEN PAREMMUUSJÄRJESTYS JA PELAAJAN PELIOIKEUS FINAALITURNAUKSESSA
a) miesten Suomen Mestaruus ratkaistaan finaaliturnauksessa.
b) Pelijärjestelmä finaaliturnauksessa
* Runkosarjan neljä parasta joukkuetta etenevät suoraan välieriin;
* Runkosarjassa viidenneksi jääneen joukkueen kausi päättyy runkosarjaan;
* Finaaliturnauksen välierissä runkosarjan ykkönen kohtaa runkosarjan neljännen (välierä 1), ja runkosarjan kakkonen runkosarjan kolmannen yksiosaisessa välierässä (välierä 2), jonka voittaja etenee finaaliin ja häviäjä pronssiotteluun. Välierä 1:n voittaja on finaalissa kotijoukkue ja häviäjä pronssiottelun kotijoukkue. Mikäli välieräottelu on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan 2 * 3 minuutin jatkoaika kultaisen maalin säännöllä (ensiksi maalin tehnyt joukkue voittaa ottelun). Mikäli jatkoaikakaan ei tuo ratkaisua, heitetään joukkueiden välillä vapaaheittokilpailu voittajan selvittämiseksi.
* Myös mitaliottelut pelataan yksiosaisina. Mikäli mitaliottelu on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, ratkaistaan se samaan tapaan kuin yllä esitetty välieräottelun ratkaisu.
c) Joukkue voi nimetä finaaliturnaukseen vain sellaisen pelaajan, joka on ollut kauden aikana vähintään yhdessä runkosarjan turnauksessa joukkueen kokoonpanossa.
Jos pelaaja ei ole ollut kokoonpanossa, pelioikeutta finaaliturnauksessa ei ole.
d) Mikäli runkosarjan sijoituksensa perusteella finaaliturnaukseen selvinnyt joukkue ei pysty osallistumaan finaaliturnaukseen esim. pelaajien loukkaantumistilanteen vuoksi, voidaan sen paikka luovuttaa runkosarjassa seuraavaksi sijoittuneelle joukkueelle.
e) Finaaliturnauksen kolmelle parhaalle joukkueelle jaetaan SM-mitalit.
11 ULKOMAISET/KOTIMAISET VIERAILEVAT JOUKKUEET YKSITTÄISISSÄ TURNAUKSISSA
a) Turnauksiin voidaan ottaa mukaan vierailevia ulkomaalaisia/kotimaisia joukkueita, jos turnauksen otteluohjelma tämän mahdollistaa. Joukkueiden on ilmoitettava osallistumisestaan turnaukseen turnauksenjohtajalle viittä (5) viikkoa ennen turnausta.
Finaaliturnaukseen ei oteta vierailevia joukkueita.
b) Päätöksen joukkueiden mukaan otosta tekee turnauksenjohtaja. Vierailevan joukkueen sarjatason määrittää Maalipallovaliokunta.
c) Vierailevista joukkueista saadut pisteet/tehdyt maalit lasketaan sarjan kokonaispisteisiin ja henkilökohtaiset maalit maalintekijätilastoon.
12 TURNAUSJURY
a) Kuhunkin turnaukseen on asetettava jury, joka tarkistaa tarvittaessa pelaajien edustuskelpoisuudet ja ratkaisee turnausta koskevat kiistat ja protestit riitaosapuolia kuultuaan.
b) Juryn kokoonpano on:
· turnauksen johtaja
· vastaava tuomari (toimii juryn puheenjohtajana) ja nimeää joukkueiden edustajan.
· joukkueiden edustaja (yhteisturnauksissa protestin kohdistuessa Miesten SM-sarjan toimintaan, nimetään avoimen SM-sarjan edustaja, ja päinvastoin.)
c) Protestimaksu on 50€, joka tulee suorittaa protestia jätettäessä käteisellä. Protestimaksu palautetaan joukkueelle, jos protesti hyväksytään. Muussa tapauksessa maksu siirtyy maalipallovaliokunnan kautta maalipallotoiminnan kehittämiseen.
d) Juryn tulee toimittaa tehdyistä päätöksistä kirjallinen raportti maalipallovaliokunnalle.
e) Turnausjury voi hyödyntää saatavissa olevaa videomateriaalia päätöksensä tueksi.
f) Maalipallovaliokunnan laatima tarkempi protestiohjeistus löytyy osoitteesta OHJEISTUS PROTESTIKÄSITTELYYN KANSALLISISSA MAALIPALLOSARJOISSA – Goalball Finland
13 TURNAUSJÄRJESTÄJÄN VASTUU
Turnausjärjestäjällä on vastuu järjestää laadukas turnaus. Laiminlyöntien esiintyessä voi maalipallovaliokunta määrätä seuralle maksimissaan 150 euron sakon puutteellisista turnausjärjestelyistä. Ohjeet laadukkaan turnauksen järjestämiseen löydät Sarjaturnauskäsikirjasta.
14 POIKKEUSTILANTEET
a) Jos runkosarjan yksi osaturnaus jää pelaamatta, esimerkiksi pandemian tmv. syyn vuoksi, finaaliturnauksen järjestys muodostuu siihen mennessä pelattujen otteluiden sarjatilanteesta.
b) Jos runkosarja ehditään pelaamaan loppuun, mutta finaaliturnausta ei voida järjestää, kauden mitalit jaetaan runkosarjan perusteella.
c) Jos sarja keskeytyy runkosarjavaiheessa, Suomen mestarit voidaan ratkaista valiokunnan päätöksellä myös suoraan pelattavassa finaaliturnauksessa.
d) Jos runkosarja jää oleellisesti kesken eikä finaaliturnausta voida pelata, kausi voidaan keskeyttää valiokunnan päätöksellä. Tällöin Suomen mestaria ei nimetä eikä mitaleita jaeta.
e) Force Majure, ylivoimainen este maalipalloturnauksissa
Koskee tilanteita maalipallossa, jossa joukkue ei pysty pysyvästi tai tilapäisesti täyttämään velvoitteitaan ulkopuolisen, yllättävän ja ennakoimattoman esteen vuoksi eikä joukkueella ole mahdollisuuksia torjua estettä ja joukkue on tämän johdosta estynyt osallistumasta turnaukseen.
Ylivoimainen este voi olla esimerkiksi pelaajan loukkaantuminen tai äkillinen sairastuminen juuri ennen turnauksen alkua.
Kaikki ottelut turnauksessa on aloitettava kolmella pelaajalla. Joukkue voi hankkia korvaavan pelaajan noudattamalla sarjasäännöissä kohdassa 5. olevia pelaajasiirtosääntöjä.
Näyttövelvollisuus on ylivoimaiseen esteeseen vetoavalla. Maalipallovaliokunta käsittelee vetoomuksen ja mikäli valiokunta toteaa tilanteen olevan force majure voidaan sallia sarjasäännöistä poikkeava pelaajan korvaaminen toisella.
Mikäli vetoomusta ei hyväksytä ja joukkueella ei ole tästä syystä kolmea pelikelposta pelaajaa aloittamaan otteluita seurauksena on joukkueen sulkeminen tästä turnauksesta. Otteluita ei tulla uudelleen aikatauluttamaan. Pisteet ja maalisuhteet muodostuvat IBSAn maalipallosääntöjen mukaan.
15 ERIMIELISYYDET JA KURINPITO
a) Ylintä päätösvaltaa tässä sarjajärjestelmässä käyttää Paralympiakomitea.
b) Paralympiakomitea nimeää maalipallovaliokunnan, jonka tehtävänä on ratkaista sarjasäännöistä syntyneet tulkintakiistat, tai menettelyt, joita ei ole määritelty kansainvälisissä maalipallosäännöissä. Valiokunnan tekemä päätös on lopullinen. Jos valittajataho on tyytymätön valiokunnan päätökseen, voi taho valittaa päätöksestä urheilun oikeusturvalautakuntaan, jos asia kuuluu heidän toimivaltaansa.
Maalipallovaliokunta myöntää turnausten järjestämisoikeudet seuroille.
c) Sarjaan ilmoittautuneen joukkueen kaikki toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat noudattamaan Paralympiakomitean kurinpitosääntöjä sekä antidoping- ja eettisen toiminnan ohjelmaa, Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen (SUEK) antidopingsääntöjä sekä reilun pelin sääntöjä.
Paralympiakomitean säännöstöt osoitteesta www.paralympia.fi
SUEK.n säännöstöt osoitteesta www.suek.fi .
16 LAJISSA KÄYTETTÄVÄT SÄÄNNÖT
a) Sarjassa käytetään International Blind Sports Federation IBSA:n kansainvälisiä maalipallosääntöjä 2022-2024.
b) Säännöistä voidaan poiketa maalipallovaliokunnan päätöksellä ja nämä päätökset ilmoitetaan joukkueille selkeästi ja riittävän ajoissa ennen säännön käyttöönottoa.
c) Sarjasäännöt yhdessä kausittain päivitettävän sarjaturnauskäsikirjan kanssa muodostavat tukirangan laadukkaaseen kansalliseen pelitapahtumaan ja turnausjärjestelyyn.
17 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSET
a) Sarjasäännöt ovat voimassa pelikauden 1.8.2024-31.7.2025.
b) Näihin sarjasääntöihin voidaan tehdä muutoksia sarjakauden aikana maalipallovaliokunnan päätöksellä.
LOPPU