Kymmenen Euroopan parasta naisten maalipallomaata ovat kokoontuneet Turkin Samsuniin, missä pelataan A-sarjan EM-kilpailut 5. – 12. marraskuuta. EM-mitalien ohella hyvällä sijoituksella on mahdollisuus napata paikka ensi kesänä Kiinassa pelattaviin maalipallon MM-kilpailuihin. Tästä artikkelista löydät naisten turnauksen kisaennakon.
Kisojen virallinen nettisivu palvelee täällä, kun taas Suomen maalipallomaajoukkueiden oman kisasivuston löydät täältä.
Kisojen kaikki ottelut ovat katsottavissa livestream-lähetyksenä oheisen linkin takaa.
Naisten turnauksessa on kaksi viiden joukkueen alkulohkoa. Molemmissa alkulohkoissa pelataan yksinkertainen kaikki kaikkia vastaan sarja, minkä jälkeen lohkojen neljä parasta joukkuetta etenevät puolivälieriin, lohkojumbojen pelatessa sijoitusottelun sijoista 9 – 10 putoamalla samalla ensi vuodeksi EM-kilpailuiden B-sarjaan.
Yksiosaisissa puolivälierissä lohkoykkönen kohtaa toisen lohkon nelosen, ja lohkokakkonen toisen lohkon kolmosen; puolivälierien voittajat jatkavat välierä- ja mitaliotteluihin, häviäjien joutuessa piinallisiin sijoitusotteluihin.
Puolivälieräotteluiden tapaan välierä-, mitali- ja sijoitusottelut ovat yksiosaisia ja ne pelataan aina ratkaisuunsa saakka; varsinaisen peliajan ollessa tasan, pelataan 2 * 3 minuutin jatkoaika ”kultaisen maalin”-säännöllä (ensiksi maalin tehnyt joukkue voittaa). Mikäli jatkoaikakaan ei tuo ratkaisua, järjestetään vapaaheittokilpailu joukkueiden paremmuuden ratkaisemiseksi. Turnauksessa kahdeksanneksi jäänyt joukkue putoaa niin ikään ensi vuodeksi EM-kilpailuiden B-sarjaan.
LOHKO C
Naisten turnauksen alkulohko C:tä voidaan perustellusti kutsua todelliseksi ”kuoleman lohkoksi”. Lohkon ehdoton ennakkosuosikki on kaksien edellisten Paralympialaisten kultamitalijoukkue, hallitseva Euroopanmestari ja turnauksen emäntäjoukkue Turkki superhyökkääjänsä Sevda Altunolukin johdolla.
Kapuloita Turkin rattaisiin voimakkaimmin alkulohkossa ja ehkä koko kisoissa tulee pistämään hallitseva maailmanmestari Venäjä, jonka kahdet edelliset arvokisat ovat menneet pahasti alakanttiin ailahtelevan puolustuspelaamisen, haparoivan sentterityöskentelyn ja maalintekovastuun liiallisen kasaantumisen joukkueen tähtipelaaja Irina Arestovan harteille. Venäjä on yllätettävissä myös etukäteen heikompien alkulohkovastuksien taholta, mikäli joukkue ei ole onnistunut kasaamaan pakettiaan ja löytämään tasaisuutta otteisiinsa Tokion Paralympialaisten jälkeen.
Turkin ja Venäjän takana kahta jäljelle jäävää puolivälieräpaikkaa kärkkyy tasainen kolmikko, joka pyrkii kaikin keinoin välttämään lohkon viimeistä sijaa ja sitä kautta putoamista B-sarjaan ensi vuodeksi; toisaalta Iso-Britannia, Suomi ja Tanska voivat jokainen nappisuorituksella sijoittua aina neljän parhaan joukkoon saakka.
Rostockin vuoden 2019 EM-kilpailuiden nelonen Iso-Britannia on erittäin laadukas ryhmä ilman suuria tähtipelaajia, mutta joukkueen tasaisen laadukas suorittaminen saattaa kantaa parhaimmillaan todella pitkälle. Briteillä on kuitenkin melko vähän kansainvälistä tuntumaa koronatauon vuoksi, joten tämä voi olla yksi kompastuskivi joukkueen menestymishaaveille.
Pajulahden B-sarjan EM-kilpailut kesäkuun alussa voittanut Suomi on niin ikään todella tiukkaan puolustuspelaamiseen luottava ryhmä, jonka ykköstykkinä hyökkäyspäässä häärii juuri joukkueelta loistavasti sujuneen Espoon kansainvälisen turnauksen maalintekijätilaston voittanut Krista Leppänen, kun taas puolustuksellisesta ja pelillisestä johtajuudesta vastaa Iida Kauppila. Susanna Halmeen jättäydyttyä pois Suomen naisten maajoukkueen vahvuudesta, on 21-vuotiaalla Miina Grönroosilla todellinen esiinmarssin aika kansainvälisellä urallaan.
Tanskan naisten joukkue nousi Suomen tapaan Pajulahden B-sarjan EM-kilpailuista takaisin A-sarjaan, vaikka koronatapauksen vuoksi joukkue joutuikin jättämään finaaliottelun Suomea vastaan pelaamatta. Tanska voitti kaksi viikkoa sitten käydyn kansainvälisen Madridin turnauksen paremman maalieronsa turvin ennen Iso-Britanniaa, vaikka se kokikin turnauksen ainoan tappionsa juurikin briteille 1-3-lukemin. Tanskan joukkueen ehdoton sielu on Pajulahden B-sarjan EM-kilpailuiden ylivertainen maalikuningatar ja maailman ehdottomiin eliittihyökkääjiin kuuluva Anja Christensen, jonka suoritusten myötä Tanska joko menestyy tai pahimmassa skenaariossa putoaa takaisin B-sarjaan. Christensen on kärsinyt Samsunin kisojen alla loukkaantumisista, mikä varmasti tulee jollain tasolla heijastumaan tämän huippupelaajan otteisiin, mutta avaako se Iso-Britannialle ja Suomelle juuri riittävän etulyöntiaseman Tanskaan nähden?
LOHKO D
Samsunin EM-kilpailuiden naisten turnauksen alkulohko D:n ehdoton ennakkosuosikki on edellisten, vuoden 2019 Rostockin EM-kilpailuiden hopeajoukkue Israel. Israelilta löytyy runsaasti laajuutta pelaajarosteristaan, joten joukkue voi alkulohkovaiheessa jopa lepuuttaa avainpelaajiaan. Erityisesti joukkueen tähtihyökkääjältä Lihi Ben Davidilta odotetaan pienimuotoista kasvojen pesua hieman mönkään menneiden Tokion Paralympialaisten jälkeen.
Israelin takana on neljän nälkäisen joukkueen ryhmittymä, joka tavoittelee himottuja puolivälieräpaikkoja karttaen lohkon viimeistä sijaa ja putoamista ensi vuodeksi B-sarjaan.
Kaksi vuotta sitten koti EM-kilpailuissaan huikealla tavalla pronssille asti tiensä raivannut Saksa on kokenut isoja muutoksia niin valmennusrintamallaan kuin pelaajistossaan. Saksa oli pahoissa vaikeuksissa Espoon kansainvälisessä turnauksessa kolme viikkoa sitten voittamalla ainoastaan välieräottelunsa Ukrainaa vastaan. Saksan nuorentuneessa joukkueessa kokenut Pia Knaute on paljon vartijana, sillä mikäli joukkueen kurssi lähtee pahasti tuuliajolle, on se vaarassa jopa lähteä hakemaan vauhtia alemmalta sarjatasolta.
Espoon kansainvälisen turnauksen voittoa juhlinut Kreikka on myös kokenut pieniä kokoonpanomuutoksia edellisistä arvokisoista; joukkueella on kuitenkin aimoannos kokemusta niin pelaajistossaan kuin myös valmennuspuolella Meni Kessanopouloun muodossa. Joukkueen ehdoton ykköstähti on 23-vuotias Vasiliki Ago, joka palkittiin Espoon turnauksen parhaana puolustajana ja tekipä nuori nainen puolustustehtäviensä ohella myös toiseksi eniten maaleja kyseisessä turnauksessa. Kreikka on erittäin todennäköinen puolivälieräjoukkue, mutta riittävätkö sen rahkeet vielä pidemmälle?
Viimeisen kahden vuoden aikana myös Ukrainan naisten joukkue on kokenut suurta myllerrystä kokoonpanossaan, kun kaksi joukkueen ehdotonta hyökkäysasetta ovat tällä kertaa poissa joukkueen rosterista. Espoon kansainvälinen turnaus käynnistyi suhteellisen lupauksia herättävästi uusiutuneelta Ukrainan joukkueelta, mutta mitä pidemmälle turnaus eteni, sitä heikompia olivat myös ukrainalaisten suoritukset. Ukraina tulee hyvin suurella todennäköisyydellä taistelemaan tiukasti säilymisestään A-sarjassa.
Kolmas Pajulahden B-sarjan EM-kilpailuiden kautta A-sarjaan selviytynyt joukkue ooli Ranska, jonka otteet kesäkuun alussa olivat erittäin pirteitä. Ranskan naiset valmistautuvat jo tuimasti kolmen vuoden päässä häämöttäviin Pariisin Paralympialaisiin ja varmasti yksi tavoite tuolla taipaleella on vakiinnuttaa paikka EM-kilpailuiden korkeimmalla tasolla. Kun muut alkulohko D:n joukkueet Israelia lukuun ottamatta ovat kokeneet isoja muutoksia, niin Ranskalla onkin todella erinomainen paikka yllättää ja selviytyä jopa puolivälieriin saakka.