Alta löydät tietoa siitä, kuinka pystyt aloittamaan maalipallotuomarin uran ja kuinka maalipallotuomarin polku etenee aina kansallisesta tuomarista kokeneeksi kansainväliseksi tuomariksi ja jopa tuomarikouluttajaksi saakka.

Kansalliseksi maalipallotuomariksi

Toimittuasi muutaman vuoden toimitsijana (tai muuten aktiivisesti lajin parissa) voit kouluttautua maalipallotuomariksi. Maalipallotuomarin ura alkaa tuomarikurssista, joka johdattaa osallistujat maalipallon sääntöihin.

Kurssissa on kaksi osaa: luentokoulutus, jossa opetellaan säännöt ja niiden tulkintaa sekä teoriakoe. Lisäksi on käytännön koe, jossa toimitaan tuomarina kahdessa oikeassa ottelussa kokeneemman tuomarin opastuksella. Koulutus on yleensä 2-3 päiväinen.

Läpäistyäsi koulutuksen pääset mukaan tuomaririnkiin ja sinulla on mahdollisuus ensin viheltää 1-Divisioonan otteluita ja kokemuksen karttuessa päästä myös tuomitsemaan SM-Sarjan otteluita.

Kansallisten maalipalloturnausten lisäksi itseään voi kehittää osallistumalla tuomarina seurojen ja maajoukkueiden harjoituksiin.

Kansainvälinen maalipallon tuomarinura

Toimittuasi riittävän kauan kansallisella tasolla, sinun on myös mahdollista hakeutua kansainväliselle uralle. Päätöksen kelpoisuudesta tekee Paralympiakomitean maalipallojaosto.

Kansainvälinen tuomarikoulutusohjelma on kolmivaiheinen (I – III-taso), jonka suorittamalla voi edetä aina MM-kisoihin tai Paralympialaisiin saakka. Minimissään III-tason saavuttaminen kestää noin kuusi vuotta. Kansainvälisellä tasolla toimiminen edellyttää aktiivista osallistumista turnauksiin sekä kotimaassa että ulkomailla.

Kansainvälisen maalipallotuomarin muut mahdollisuudet

II-tason kv-tuomareilla on mahdollisuus hakea toimitsijoiksi arvokilpailuihin (alueelliset mestaruuskisat, MM-Kilpailut ja Paralympialaiset).

Lisäksi, kun kokemusta on riittävästi ja III-taso saavutettu, on mahdollisuus myös hakea tuomarikouluttajaksi. Lajin parissa aktiivisesti mukana olevalla riittävän kokemuksen omaavalla tuomarilla on myös mahdollisuus hakeutua Technical Delegate koulutukseen. Tämä antaa pätevyyden toimia teknisenä delegaattina arvokilpailuissa.

Lisäksi jokaisessa arvokilpailussa on tuomaritarkkailija, joka on kokenut tuomari. Hyvä referenssi näiden kolmen kelpoisuusvaatimuksille on vähintään kymmenen vuoden tuomariura ja/tai noin tuhannen ottelun kokemus erilaisissa tehtävissä.

Ammattitaidon ylläpito

Maalipallon sääntöjä päivitetään joka neljäs vuosi, joten kaikki tuomarit käyvät joka neljäs vuosi koulutuksen, jolla varmistetaan tietojen ajantasaisuus. Koulutus tapahtuu kansallisen tason tuomareille kotimaassa ja kansainväliset tuomarit osallistuvat ns. tuomariklinikoille, jotka on yleensä järjestetty kansainvälisten maalipalloturnausten yhteyteen.