Nämä sarjasäännöt ovat voimassa kaudella 2020-2021 Suomessa pelattavassa maalipallon 1-divisioona -sarjassa. Säännöt ovat vahvistettu Suomen Paralympiakomitea ry:n (jatkossa Paralympiakomitea) maalipallojaostossa. Sarjasääntöjen tarkoituksena on mahdollistaa laadukas ja monipuolinen maalipallon sarjatoiminta.

Lisätiedot: Maalipallojaoston sihteeri Timo Pelkonen: timo.pelkonen@paralympia.fi

1 PELIVUOSI

Pelivuosi alkaa 17.8.2020 ja päättyy 31.5.2021 Se jakaantuu syys- ja kevätkauteen, joiden aikana pelataan kaikki sarjan turnaukset.

2 SARJAJOUKKUEET

a) Sarjaan ilmoittautuvan seuran pitää olla Paralympiakomitean jäsen.

b) Seura voi ilmoittaa sarjaan yhden tai useamman joukkueen.

c) 1 -divisioonaan hyväksytään enintään kahdeksan (8) joukkuetta. Jos sarjaan pyrkiviä joukkueita on enemmän kuin kahdeksan (8), ovat sarjapaikkoja määrättäessä etusijalla ne joukkueet, jotka ovat jo aikaisemmin pelanneet sarjassa.

d) Uusista joukkueista etusijalla ovat ne, joilla on enemmän näkövammaisia pelaajia. Epäselvissä tapauksissa asia todistetaan näkövammaiskortilla.

3 JOUKKUEIDEN KOKOONPANO

a) Joukkueen jäseniä ovat joukkueenjohtaja (t), valmentaja (t), huoltaja (t) ja pelaajat.

b) Joukkueet sarjassa voivat olla mies- tai naisjoukkueita. Myös sekajoukkueet ja näkevien joukkueet sallitaan. Pelaajamäärä joukkueessa voi vaihdella neljästä seitsemään (4-7), mutta ottelukohtainen pelaajamäärä on aina maksimissaan kuusi pelaajaa (6).

c)  Joukkueessa saa olla enintään kolme (3) naisten maajoukkuevalmennuksessa olevaa pelaajaa. Maajoukkuepelaajaksi katsotaan pelaaja, jolla on ollut kyseisenä vuonna maajoukkuesopimus, vaikkei se enää olisikaan ilmoittautumishetkellä voimassa. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen tehtyjä sopimuksia ei huomioida.

d) Sarjaan ei voi osallistua miesten maajoukkuevalmennuksessa oleva pelaaja.

e) Miesten maajoukkueessa pelanneen pelaajaan pyrkiessä pelaamaan 1-divisioonaan hänen pelioikeutensa käsitellään tapauskohtaisesti maalipallojaostossa.

f) Joukkueeseen on ilmoittauduttaessa nimettävä joukkueenjohtaja koko pelivuodeksi. Joukkueenjohtaja voi olla joukkueensa pelaaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen valmentaja tai pelaaja.

g) Joukkueella on oltava valmentaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen pelaaja.

h) Joukkueen kokoonpanossa voi olla ulkomaalaisia pelaajia, eikä heitä lasketa kohdan 3 c kiintiöön.

4 ILMOITTAUTUMINEN SARJAAN

a) 1-divisioonan ilmoittautuvat joukkueet ilmoittautuvat yhdellä kertaa pelivuoden kaikkiin turnauksiin. Joukkueilmoittautumisen deadline on 30.6.2020. Yksilöilmoittautuminen päättyy 23.8.2020.

b) Ilmoittautuminen tehdään kirjallisesti jaoston antamien ohjeiden mukaan.

c) Joukkue, joka jää pois yhdestäkin ottelusta tuomitaan 150 euron sakkoihin (ensimmäisessä ottelussa tulee olla paikalla). Sekä kokonaan pois turnauksesta jäämisestä joukkue suljetaan sarjasta kauden ajaksi ja lisäksi sakkoa 300 euroa. Joukkueesta saadut pisteet nollataan. Force majeure syissä turnausjuryn esityksestä maalipallojaosto päättää sanktiot, syitä ovat mm. pelaajien loukkaantumiset kesken turnauksen tai liikennevälineiden myöhästyminen. Liikennevälineen myöhästyessä täytyy joukkueen kyetä osoittamaan, että normaali aikataulussa olisivat olleet pelipaikalla vähintään tuntia ennen ottelun alkua.

d) Jos joukkue jää pois yhdestä ottelusta, ottelun tulokseksi julistetaan 10 – 0. Ottelun voittaja saa kolme pistettä ja häviäjä jää pisteittä.

e) Sarjoihin ilmoittautuneista pidetään joukkue- ja jäsenluetteloa, joka on julkista tietoa.

f) Ilmoittautumalla sarjaan joukkue ja sen pelaajat antavat Paralympiakomitealle oikeuden julkaista erilaisia tuloslistoja sekä käyttää pelaajan ja seuran nimeä, kuvaa ja ääntä lajin tiedotuksessa sekä markkinoinnissa.

5 PELAAJASIIRROT

a) Joukkueenjohtajan ja pelaajan edustusoikeus on siinä joukkueessa, johon hänet on luetteloitu ennen pelivuoden alkua.

b) Pelaaja voi siirtyä pysyvästi toiseen 1-div. sarjan joukkueeseen 28.2.2021 saakka.

c) Siirto on tehtävä sähköisesti jaoston sihteeriltä timo.pelkonen@paralympia.fi saatavan ilmoittautumislinkin kautta viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen turnausta, jossa edustusoikeus alkaa. Jos ilmoitus on tehty myöhemmin, siirtoa ei hyväksytä.

d) Pelaajasiirtoa joukkueesta, jossa on vain neljä pelaajaa, ei voi tehdä, jos siirtyvän pelaajan tilalle ei nimetä uutta sarjakelpoista pelaajaa. Riitatapauksissa maalipallojaosto toimii välittäjänä ja päätöksen tekijänä.

e) Uuden pelaajan voi nimetä 1-div. joukkueeseen koko kauden ajan, jos häntä ei ole aiemmin luetteloitu mihinkään SM- tai 1-div. joukkueeseen, lukuun ottamatta lopputurnausta.

f) 1-Div. joukkue voi käyttää runkosarjaturnauksessa kokeilevaa pelaajaa (ei päätösturnauksessa). Kokeileva pelaaja on pelaaja, joka ei ole aiemmin osallistunut sarjatoimintaan, mutta harkitsee nyt mukaan tulemista. Kokeileva pelaaja voi osallistua
kahteen turnaukseen kauden aikana, minkä jälkeen hänet on nimettävä pysyvästi johonkin sarjan joukkueeseen, mikäli hän haluaa jatkaa pelaamista sarjassa.

g) 1-Divisioonan joukkue voi käyttää yhdessä turnauksessa runkosarjan aikana vierailevaa pelaajaa (ei päätösturnauksessa). Vieraileva pelaaja on pelaaja, joka on aikaisemmin osallistunut sarjatoimintaan, eli ollut nimettynä aiemmilla kausilla 1-Divisioonan tai SM-Sarjan joukkueeseen. Mikäli kyseinen vieraileva pelaaja on aiemmin pelannut SM-Sarjassa tai ollut miesten maajoukkueen valmennusringissä, hänen pelioikeutensa 1-divisioonassa käsittelee maalipallojaosto.

h) Uuden pelaajan, kokeilevan pelaajan ja vierailevan pelaajan ilmoittautuminen on tehtävä 2 viikkoa ennen turnausta, missä pelaaja aikoo pelata, jaoston sihteeriltä timo.pelkonen@paralympia.fi saatavan ilmoittautumislinkin kautta sähköisesti.

6 PELAAJAKOHTAINEN LISENSSIMAKSU

a) Jokaisen sarjassa pelaavan pelaajan on ennen pelivuoden alkua maksettava pelaajakohtainen lisenssimaksu. Kauden 2020-2021 osalta maksu on 85 euroa. Vakuutus on vapaaehtoinen, mutta Paralympiakomitean kautta saa ostettua vakuutuksen joka maksaa 90€/kausi. Lisätietoja vakuutuksesta jaoston sihteeriltä.

b) Kun uusi pelaaja nimetään joukkueeseen vasta kauden aikana, on lisenssimaksu maksettava ennen turnausta, johon pelaaja osallistuu ensimmäisen kerran. Kuitti suoritetusta maksusta on esitettävä turnausjohtajalle ennen ensimmäistä ottelua.

c) Kun pelaaja nimetään joukkueeseen 1.1.2021 jälkeen on pelaajakohtainen lisenssimaksu 40 euroa.

d) Jos lisenssimaksua ei ole maksettu, pelaajalla ei ole pelioikeutta turnauksessa. Epäselvissä tapauksissa pelaajalla on näyttövelvollisuus (kuitti) maksun suorittamisesta.

7 JOUKKUEIDEN TURNAUSMAKSUT

a) Joukkueiden turnausmaksut on 100 euroa/turnaus. Turnausmaksu on maksettava turnausjärjestäjän ilmoittamalle tilille 2 viikkoa ennen turnausta. Turnausmaksu on kaksinkertainen, jos maksua ei ole maksettu ajoissa.

b) Ulkomaisten ja vierailevien joukkueiden turnausmaksun päättää turnausjärjestäjä.

8 TURNAUKSET

a) 1-divisioonassa pelataan neljä (4) runkosarjan turnausta sekä lopputurnaus.

b) Pelijärjestelmä turnauksissa
Yksittäisessä turnauksessa pelataan kaikki kaikkia vastaan kierros.

c) Ottelut ratkaistaan kansainvälisten maalipallosääntöjen (IBSA) mukaan. Ottelut tuomitaan englanninkielisillä komennoilla (keskustelut käydään suomeksi).

d) Turnauksien ajankohdat ja turnausvastuu
3.-4.10.2020 avausturnaus, Espoo Leppävaaran liikuntahalli (Old Power)
28.-29.11.2020 2. turnaus, Vantaa (Aisti)
6.-7.2.2.2021 3. turnaus, Pääkaupunkiseutu (Old Power)
20.-21.3.2021 4. turnaus, Vantaa (Aisti)
17.-18.4.2020 Päätösturnaus, Tampere (Paralympiakomitea ja Nääsvill Tampere)

9 OTTELUJÄRJESTYS TURNAUKSISSA.

Maalipallojaosto vastaa turnauksien ottelujärjestyksistä. Otteluohjelma koko kaudelle julkaistaan ennen kauden alkua.

10 JOUKKUEIDEN PAREMMUUSJÄRJESTYS JA PELAAJAN PELIOIKEUS PÄÄTÖSTURNAUKSESSA

a) 1-divisioonan mestaruus ratkaistaan päätösturnauksessa.

b) Pelijärjestelmä päätösturnauksessa
Puolivälierät 1. turnauspäivänä:
Runkosarjan kolmanneksi sijoittunut kohtaa kuudenneksi sijoittuneen joukkueen kaksiosaisessa puolivälierässä. Samoin neljänneksi sijoittunut kohtaa viidenneksi sijoittuneen kaksiosaisessa puolivälierässä. Näiden otteluiden voittajista runkosarjassa paremmin sijoittunut kohtaa runkosarjan toiseksi sijoittuneen ja runkosarjassa huonommin sijoittunut kohtaa runkosarjan ykkösen. Puolivälierien voittajat ratkaistaan kahdesta ottelusta saaduilla pisteillä. Jos pisteet ovat tasan seuraa jatkoaika ja mahdollinen vapaaheittokisa.
Välierät ja mitaliottelut 2. turnauspäivänä:
Välierät pelataan yksiosaisena, josta voittajat yksiosaiseen finaaliin ja häviäjät yksiosaiseen pronssiotteluun. Puolivälierien häviäjät pelaavat yksiosaisessa ottelussa sijoista 5 – 6.

c) Joukkue voi nimetä päätösturnaukseen vain sellaisen pelaajan, joka on ollut kauden aikana vähintään yhdessä runkosarjan turnauksessa joukkueen kokoonpanossa.
Jos pelaaja ei ole ollut kokoonpanossa, pelioikeutta päätösturnauksessa ei ole.

11 ULKOMAISET/KOTIMAISET KOKEILEVAT JA VIERAILEVAT JOUKKUEET YKSITTÄISISSÄ TURNAUKSISSA

a) Turnauksiin voidaan ottaa mukaan kokeilevia ja/tai vierailevia, ulkomaalaisia tai kotimaisia joukkueita, jos turnauksen otteluohjelma tämän mahdollistaa. Joukkueiden on ilmoitettava osallistumisestaan turnaukseen turnausjohtajalle viittä (5) viikkoa ennen turnausta.

b) Kokeilevan joukkueen jäsenet koostuvat pääasiassa uusista pelaajista.

c) Päätöksen joukkueiden mukaan otosta tekee turnauksenjohtaja. Turnausjärjestä määrittää osallistumismaksun vieraileville ja kokeileville joukkueille.

d) Vierailevan joukkueen sarjatason määrittää maalipallojaosto.

e) Kokeilevasta tai vierailevasta joukkueesta saadut pisteet/tehdyt maalit lasketaan sarjan kokonaispisteisiin.

f) Päätösturnaukseen ei oteta kokeilevia eikä vierailevia joukkueita. 

12 TURNAUSJURY

a) Kuhunkin turnaukseen on asetettava jury, joka tarkistaa tarvittaessa pelaajien edustuskelpoisuudet ja ratkaisee turnausta koskevat kiistat ja protestit riitaosapuolia kuultuaan.

b) Juryn kokoonpano on:
·         turnauksen johtaja
·         vastaava tuomari (toimii juryn puheenjohtajana) ja nimeää joukkueiden edustajan.
·         joukkueiden edustaja (protestin kohdistuessa 1-divisioonan tapahtumaan, nimetään edustaja SM-sarjasta)

c) Protestimaksu on 50€, joka tulee suorittaa protestia jätettäessä käteisellä. Protestimaksu palautetaan joukkueelle, jos protesti hyväksytään. Muussa tapauksessa maksu siirtyy jaoston kautta maalipallotoiminnan kehittämiseen.

d) Juryn tulee toimittaa tehdyistä päätöksistä kirjallinen raportti maalipallojaostolle.

e) Turnausjury voi hyödyntää saatavissa olevaa videomateriaali päätöksensä tueksi.

13 TURNAUSJÄRJESTÄJÄN VASTUU

Turnausjärjestäjällä on vastuu järjestää laadukas turnaus. Laiminlyöntien esiintyessä voi maalipallojaosto määrätä maksimissaan 150 euron sakon puutteellisista turnausjärjestelyistä.

14 POIKKEUSTILANTEET

a) Jos runkosarjan yksi osaturnaus jää pelaamatta, esimerkiksi pandemian tmv. syyn vuoksi, lopputurnauksen järjestys muodostuu siihen mennessä pelattujen otteluiden sarjatilanteesta.

b) Jos runkosarja ehditään pelaamaan loppuun, mutta päätösturnausta ei voida järjestää, kauden mitalit jaetaan runkosarjan perusteella.

c) Jos sarja keskeytyy runkosarjavaiheessa, sarjojen voittajaa ei julisteta.

15 ERIMIELISYYDET JA KURINPITO

a) Ylintä päätösvaltaa tässä sarjajärjestelmässä käyttää Paralympiakomitea.

b) Se nimeää maalipallojaoston, jonka tehtävänä on ratkaista sarjasäännöistä syntyneet tulkintakiistat, tai menettelyt, joita ei ole määritelty kansainvälisissä maalipallo-säännöissä. Maalipallojaosto myöntää turnausten järjestämisoikeudet seuroille.

c) Sarjaan ilmoittautuneen joukkueen kaikki toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat noudattamaan Paralympiakomitean kurinpitosääntöjä sekä antidoping- ja eettisen toiminnan ohjelmaa, Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen (SUEK) antidopingsääntöjä sekä reilun pelin sääntöjä.

Paralympiakomitean säännöstöt osoitteesta www.paralympia.fi

SUEK:n säännöstöt osoitteesta www.suek.fi

16 LAJISSA KÄYTETTÄVÄT SÄÄNNÖT

a) Sarjassa käytetään International Blind Sport Federation IBSA:n kansainvälisiä maalipallosääntöjä 2018-2021.

b) Säännöistä voidaan poiketa maalipallojaoston päätöksellä ja nämä päätökset ilmoitetaan joukkueille selkeästi ja riittävän ajoissa ennen säännön käyttöönottoa.

17 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSET

a) Sarjasäännöt ovat voimassa 17.8.2020-31.5.2021.

b) Näihin sarjasääntöihin voidaan tehdä muutoksia sarjakauden aikana maalipallojaoston päätöksellä.