Taustaa:

Nämä sarjasäännöt ovat voimassa kaudella 2022-2023 Suomessa pelattavassa maalipallon avoimessa SM-sarjassa. Säännöt ovat vahvistettu Suomen Paralympiakomitea ry:n (jatkossa Paralympiakomitea) maalipallon lajivaliokunnassa. Sarjasääntöjen tarkoituksena on mahdollistaa laadukas ja monipuolinen maalipallon sarjatoiminta.

Lisätiedot:

Maalipallovaliokunnan sihteeri Timo Pelkonen: timo.pelkonen@paralympia.fi, 050 596 5015

Sisällysluettelo

1 Pelivuosi                                                                  3         

2 Sarjajoukkueet                                                        3

3 Joukkueiden kokoonpano                                     3

4 Ilmoittautuminen sarjaan                                      4

5 Pelaajasiirrot                                                           4

6 Pelaajakohtainen lisenssimaksu                                       5

7 Joukkueiden turnausmaksut                                             5

8 Turnaukset                                                  6

9 Ottelujärjestys turnauksissa                                             6

10 Joukkueiden paremmuusjärjestys ja pelaajan pelioikeus finaaliturn. 6

11 Ulkomaiset/kotimaiset vierailevat joukkueet yksittäisessä turnauksessa      7

12 Turnausjury                                                          7

13 Turnausjärjestäjän vastuu                                               7

14 Poikkeustilanteet                                                 8

15 Erimielisyydet ja kurinpito                                               8

16 Lajissa käytettävät säännöt                                             8

17 Voimassaolo ja muutokset                                              8

MAALIPALLON AVOIN SM-SARJA 2022-2023

SARJASÄÄNNÖT

1 PELIVUOSI

Pelivuosi alkaa 1.8.2022 ja päättyy 31.7.2023. Se jakaantuu syys- ja kevätkausiin, joiden aikana pelataan kaikki sarjan turnaukset.

2 SARJAJOUKKUEET

a) Sarjaan ilmoittautuvan seuran pitää olla Paralympiakomitean jäsen.

b) Seura voi ilmoittaa sarjaan yhden tai useamman joukkueen.

c) Joukkueeseen nimetyille pelaajille tulee olla pelipassi hankittuna viikko ennen kauden ensimmäistä turnausta.

3 JOUKKUEIDEN KOKOONPANO

a) Joukkueenjäseniä ovat joukkueenjohtaja(t), valmentaja(t), huoltaja(t), avustaja(t) ja pelaajat.

b) Joukkueet sarjassa voivat olla mies- tai naisjoukkueita. Myös sekajoukkueet ja näkevien joukkueet sallitaan. Pelaajamäärä voi vaihdella neljästä kuuteen (4-6).

c)  Joukkueessa saa olla enintään kolme (3) naisten maajoukkuevalmennuksessa olevaa pelaajaa. Maajoukkuepelaajaksi katsotaan pelaaja, jolla on ollut kyseisenä vuonna maajoukkuesopimus, vaikkei se enää olisikaan ilmoittautumishetkellä voimassa. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen tehtyjä sopimuksia ei huomioida.

d) Sarjaan ei voi osallistua miesten maajoukkuevalmennuksessa oleva pelaaja.

e) Miesten maajoukkueessa pelanneen pelaajan pyrkiessä pelaamaan avoimeen SM-sarjaan hänen pelioikeutensa käsitellään tapauskohtaisesti maalipallovaliokunnassa.

f) Joukkueeseen on ilmoittauduttaessa nimettävä joukkueenjohtaja koko pelivuodeksi. Joukkueenjohtaja voi olla joukkueensa pelaaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen valmentaja tai pelaaja.

g) Joukkueella on oltava valmentaja. Hän ei saa olla saman sarjan muun joukkueen pelaaja.

h) Joukkueen kokoonpanossa voi olla ulkomaalaisia pelaajia. Mikäli pelaaja on edustanut maataan maalipallon arvokisoissa viimeisen kahden vuoden aikana, lasketaan hänet kohdan 3 C:n maajoukkuepelaajakiintiöön.  

4 ILMOITTAUTUMINEN SARJAAN

a) Avoimeen SM-sarjaan ilmoittautuvat joukkueet ilmoittautuvat yhdellä kertaa pelivuoden kaikkiin turnauksiin. Joukkueilmoittautumisen deadline on 7.8.2022.

b) Ilmoittautuminen tehdään kirjallisesti valiokunnan antamien ohjeiden mukaan.

c) Joukkue, joka jää pois yhdestäkin ottelusta tuomitaan 150 euron sakkoihin (ensimmäisessä ottelussa tulee olla paikalla). Kokonaan pois turnauksesta jäämisestä joukkue suljetaan sarjasta kauden ajaksi ja lisäksi sakkoa 300 euroa. Joukkueesta saadut pisteet nollataan. Force majeure syissä turnausjuryn esityksestä maalipallovaliokunta päättää sanktiot, syitä ovat mm. pelaajien loukkaantumiset kesken turnauksen tai liikennevälineiden myöhästyminen. Liikennevälineen myöhästyessä täytyy joukkueen kyetä osoittamaan, että normaali aikataulussa olisivat olleet pelipaikalla vähintään tuntia ennen ottelun alkua.

d) Jos joukkue jää pois yhdestä ottelusta, ottelun tulokseksi julistetaan 10 – 0. Ottelun voittaja saa kolme pistettä ja häviäjä jää pisteittä.

e) Sarjoihin ilmoittautuneista pidetään joukkue- ja jäsenluetteloa, joka on julkista tietoa.

f) Ilmoittautumalla sarjaan joukkue ja sen pelaajat antavat Paralympiakomitealle oikeuden julkaista erilaisia tuloslistoja sekä käyttää pelaajan ja seuran nimeä, kuvaa ja ääntä lajin tiedotuksessa sekä markkinoinnissa.

5 PELAAJASIIRROT

a) Joukkueenjohtajan ja pelaajan edustusoikeus on siinä joukkueessa, johon hänet on luetteloitu ennen pelivuoden alkua.

b) Pelaaja voi siirtyä pysyvästi toiseen avoimen SM-sarjan joukkueeseen 28.2.2023 saakka.

c) Pelaajasiirto ilmoitetaan valiokunnan sihteerille sähköpostitse timo.pelkonen@paralympia.fi ja valiokunnan puheenjohtajalle eki.miinala@gmail.com 2 viikkoa ennen turnausta, jossa edustusoikeus uudessa seurassa alkaa. Jos ilmoitus on tehty myöhemmin, siirtoa ei hyväksytä. Siirtoa ei myöskään hyväksytä, jos pelaajalla on hoitamattomia velvollisuuksia lähtöseuran osalta (esim. maksuja maksamatta).

d) Pelaajasiirtoa joukkueesta, jossa on vain neljä pelaajaa, ei voi tehdä, jos siirtyvän pelaajan tilalle ei nimetä uutta sarjakelpoista pelaajaa. Riitatapauksissa maalipallovaliokunta toimii välittäjänä ja päätöksen tekijänä.

e) Uuden pelaajan voi nimetä avoimeen SM-sarjan joukkueeseen koko kauden ajan, jos häntä ei ole aiemmin luetteloitu mihinkään SM- tai avoimen SM-sarjan joukkueeseen, lukuun ottamatta finaaliturnausta.

f) Avoimen SM-sarjan joukkue voi käyttää runkosarjaturnauksessa kokeilevaa pelaajaa (ei finaaliturnauksessa). Kokeileva pelaaja on pelaaja, joka ei ole aiemmin osallistunut sarjatoimintaan, mutta harkitsee nyt mukaan tulemista. Kokeileva pelaaja voi osallistua

yhteen turnaukseen kauden aikana, minkä jälkeen hänet on nimettävä pysyvästi johonkin sarjan joukkueeseen, mikäli hän haluaa jatkaa pelaamista sarjassa.

g) Avoimen SM-sarjan joukkue voi käyttää runkosarjaturnauksissa vierailevaa pelaajaa (ei finaaliturnauksessa). Vieraileva pelaaja on pelaaja, joka on aikaisemmin osallistunut sarjatoimintaan pelaajana. Mikäli kyseinen vieraileva pelaaja on aiemmin pelannut (miesten) SM-Sarjassa tai ollut miesten maajoukkueen valmennusringissä, hänen pelioikeutensa avoimessa SM-sarjassa käsittelee maalipallovaliokunta. Pelaaja voi pelata yhden runkosarjaturnauksen vierailevan pelaajan statuksella, minkä jälkeen hänet on nimettävä johonkin joukkueeseen, mikäli hän haluaa jatkaa pelaamista sarjassa kyseisellä kaudella. Joukkueen käyttämien vierailevien pelaajien määrää runkosarjan aikana ei ole rajattu.

h) Uuden pelaajan, kokeilevan pelaajan ja vierailevan pelaajan ilmoittautuminen on tehtävä 2 viikkoa ennen turnausta, missä pelaaja aikoo pelata, sähköpostilla valiokunnan sihteerille timo.pelkonen@paralympia.fi sekä valiokunnan puheenjohtajalle eki.miinala@gmail.com ja pelaajan tulee lunastaa pelipassi ennen turnauksen alkua.

6 PELAAJAKOHTAINEN PELIPASSI

a) Jokaisen sarjassa pelaavan pelaajan on ennen pelivuoden alkua maksettava pelaajakohtainen pelipassi. Kauden 2022-2023 osalta maksu on 30 euroa. Vakuutus on vapaaehtoinen, sen voi lunastaa pelipassimaksun yhteydessä SuomiSport järjestelmästä.

b) Kun uusi pelaaja nimetään joukkueeseen vasta kauden aikana, on pelipassi ostettava ennen turnausta, johon pelaaja osallistuu ensimmäisen kerran. Kuitti suoritetusta maksusta on pyydettäessä esitettävä turnausjohtajalle ennen ensimmäistä ottelua.

c) Jos pelipassia ei ole maksettu, pelaajalla ei ole pelioikeutta turnauksessa. Epäselvissä tapauksissa pelaajalla on näyttövelvollisuus (kuitti) maksun suorittamisesta.

7 JOUKKUEIDEN TURNAUSMAKSUT

a) Joukkueiden turnausmaksut on 100 euroa/turnaus. Turnausmaksu on maksettava turnausjärjestäjän ilmoittamalle tilille 2 viikkoa ennen turnausta. Turnausmaksu on kaksinkertainen, jos maksua ei ole maksettu ajoissa.

b) Ulkomaisten ja vierailevien joukkueiden turnausmaksun päättää turnausjärjestäjä.

8 TURNAUKSET

a) Avoimessa SM-sarjassa pelataan neljä (4) runkosarjan turnausta sekä finaaliturnaus.

b) Pelijärjestelmä turnauksissa

Runkosarjaturnauksissa joukkueilla on 4-5 ottelua niin, ettei ole enempää kuin 3 ottelua / päivä. Runkosarjan päätteeksi jokainen joukkue on pelannut 18 ottelua ja kohdannut toisensa kolmeen kertaan.

c) Ottelut ratkaistaan kansainvälisten maalipallosääntöjen (IBSA) mukaan. Ottelut tuomitaan englanninkielisillä komennoilla (keskustelut käydään suomeksi).

d) Turnauksien ajankohdat ja turnausvastuu

1. runkosarjaturnaus: 8. – 9.10., Leppävaaran Liikuntahalli, Espoo (Old Power ry)

2. runkosarjaturnaus: 10. – 11.12.2022, Lehtikuusen koulu, Vantaa (Aisti Sport ry)

3. runkosarjaturnaus: 28.-29.1. (vahvistamatta), paikka ? (Old Power ry)

4. Runkosarjaturnaus: 4. – 5.3.2023, Sotungin koulu, Vantaa (Aisti Sport ry)

Finaaliturnaus: 29.-30.4. (vahvistamatta), pääkaupunkiseutu (Suomen

Paralympiakomitea)

9 OTTELUJÄRJESTYS TURNAUKSISSA.

Maalipallovaliokunta vastaa turnauksien ottelujärjestyksistä. Otteluohjelma koko kaudelle julkaistaan ennen kauden alkua.

10 JOUKKUEIDEN PAREMMUUSJÄRJESTYS JA PELAAJAN PELIOIKEUS FINAALITURNAUKSESSA

a) Avoimen SM-sarjan mestaruus ratkaistaan finaaliturnauksessa.

b) Pelijärjestelmä finaaliturnauksessa

* Runkosarjan seitsemäs karsiutuu finaaliturnauksesta;

* Runkosarjan kaksi parasta joukkuetta etenevät suoraan välieriin;

* Runkosarjan kolmonen kohtaa runkosarjan kutosen ja runkosarjan nelonen runkosarjan vitosen paras 3:sta puolivälieräsarjassa eli ensin kaksi voittoa ottanut joukkue etenee välieriin. Puolivälieräsarjat käynnistyvät jo perjantai-iltapäivästä;

* Välierät ovat niin ikään paras 3:sta systeemillä;

* Jokainen finaaliturnauksen ottelu pelataan ratkaisuunsa saakka eli varsinaisen peliajan ollessa tasan seuraa 2 * 3 minuutin jatkoaika kultaisen maalin säännöllä ja mahdollinen vapaaheittokilpailu.

*  Finaali ja pronssiottelu ovat yksiosaisia.

c) Joukkue voi nimetä finaaliturnaukseen vain sellaisen pelaajan, joka on ollut kauden aikana vähintään yhdessä runkosarjan turnauksessa joukkueen kokoonpanossa.

Jos pelaaja ei ole ollut kokoonpanossa, pelioikeutta finaaliturnauksessa ei ole. Force majoere syystä tästä sääntökohdasta voidaan poiketa valiokunnan päätöksellä.

11 ULKOMAISET/KOTIMAISET KOKEILEVAT JA VIERAILEVAT JOUKKUEET YKSITTÄISISSÄ TURNAUKSISSA

a) Turnauksiin voidaan ottaa mukaan kokeilevia ja/tai vierailevia, ulkomaalaisia tai kotimaisia joukkueita, jos turnauksen otteluohjelma tämän mahdollistaa. Joukkueiden on ilmoitettava osallistumisestaan turnaukseen turnausjohtajalle viittä (5) viikkoa ennen turnausta.

b) Kokeilevan joukkueen jäsenet koostuvat pääasiassa uusista pelaajista.

c) Päätöksen joukkueiden mukaan otosta tekee turnauksenjohtaja. Turnausjärjestäjä määrittää osallistumismaksun vieraileville ja kokeileville joukkueille.

d) Vierailevan joukkueen sarjatason määrittää maalipallovaliokunta.

e) Kokeilevasta tai vierailevasta joukkueesta saadut pisteet/tehdyt maalit lasketaan sarjan kokonaispisteisiin.

f) Finaaliturnaukseen ei oteta kokeilevia eikä vierailevia joukkueita. 

12 TURNAUSJURY

a) Kuhunkin turnaukseen on asetettava jury, joka tarkistaa tarvittaessa pelaajien edustuskelpoisuudet ja ratkaisee turnausta koskevat kiistat ja protestit riitaosapuolia kuultuaan.

b) Juryn kokoonpano on:

·         turnauksen johtaja

·         vastaava tuomari (toimii juryn puheenjohtajana) ja nimeää joukkueiden edustajan.

·         joukkueiden edustaja (protestin kohdistuessa avoimen SM-sarjan tapahtumaan, nimetään edustaja SM-sarjasta)

c) Protestimaksu on 50€, joka tulee suorittaa protestia jätettäessä käteisellä. Protestimaksu palautetaan joukkueelle, jos protesti hyväksytään. Muussa tapauksessa maksu siirtyy valiokunnan kautta maalipallotoiminnan kehittämiseen.

d) Juryn tulee toimittaa tehdyistä päätöksistä kirjallinen raportti maalipallovaliokunnalle.

e) Turnausjury voi hyödyntää saatavissa olevaa videomateriaalia päätöksensä tueksi.

13 TURNAUSJÄRJESTÄJÄN VASTUU

Turnausjärjestäjällä on vastuu järjestää laadukas turnaus. Laiminlyöntien esiintyessä voi maalipallovaliokunta määrätä maksimissaan 150 euron sakon puutteellisista turnausjärjestelyistä.

14 POIKKEUSTILANTEET

a) Jos runkosarjan yksi osaturnaus jää pelaamatta, esimerkiksi pandemian tmv. syyn vuoksi, finaaliturnauksen järjestys muodostuu siihen mennessä pelattujen otteluiden sarjatilanteesta.

b) Jos runkosarja ehditään pelaamaan loppuun, mutta finaaliturnausta ei voida järjestää, kauden mitalit jaetaan runkosarjan perusteella.

c) Jos sarja keskeytyy runkosarjavaiheessa, Suomen mestarit voidaan ratkaista valiokunnan päätöksellä myös suoraan pelattavassa finaaliturnauksessa.

d) Jos runkosarja jää oleellisesti kesken eikä finaaliturnausta voida pelata, kausi voidaan keskeyttää valiokunnan päätöksellä. Tällöin Suomen mestaria ei nimetä eikä mitaleita jaeta.

15 ERIMIELISYYDET JA KURINPITO

a) Ylintä päätösvaltaa tässä sarjajärjestelmässä käyttää Paralympiakomitea.

b) Se nimeää maalipallovaliokunnan, jonka tehtävänä on ratkaista sarjasäännöistä syntyneet tulkintakiistat, tai menettelyt, joita ei ole määritelty kansainvälisissä maalipallosäännöissä. Maalipallovaliokunta myöntää turnausten järjestämisoikeudet seuroille.

c) Sarjaan ilmoittautuneen joukkueen kaikki toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat noudattamaan Paralympiakomitean kurinpitosääntöjä sekä antidoping- ja eettisen toiminnan ohjelmaa, Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen (SUEK) antidopingsääntöjä sekä reilun pelin sääntöjä.

Paralympiakomitean säännöstöt osoitteesta www.paralympia.fi

SUEK:n säännöstöt osoitteesta www.suek.fi

16 LAJISSA KÄYTETTÄVÄT SÄÄNNÖT

a) Sarjassa käytetään International Blind Sport Federation IBSA:n kansainvälisiä maalipallosääntöjä 2022-2024.

b) Säännöistä voidaan poiketa maalipallovaliokunnan päätöksellä ja nämä päätökset ilmoitetaan joukkueille selkeästi ja riittävän ajoissa ennen säännön käyttöönottoa.

c) Sarjasäännöt yhdessä kausittain päivitettävän sarjaturnauskäsikirjan kanssa muodostavat tukirangan laadukkaaseen kansalliseen pelitapahtumaan ja turnausjärjestelyyn.

17 VOIMASSAOLO JA MUUTOKSET

a) Sarjasäännöt ovat voimassa pelikauden 1.8.2022-31.7.2023.

b) Näihin sarjasääntöihin voidaan tehdä muutoksia sarjakauden aikana maalipallovaliokunnan päätöksellä.

LOPPU