SUOMEN MAALIPALLOYHDISTYKSEN 17 VUODEN TYÖ KANSALLISEN MAALIPALLON HYVÄKSI TULEE PÄÄTÖKSEEN – MAALIPALLOSEURAT VAALIMAAN PERINTÖÄ

Huom. Artikkelia on muutettu 29.2. klo 19.45; Johan Sundholm toimi SMY:n puheenjohtajana vuoteen 2014 eikä 2010 kuten aiemmin artikkelissa oli kirjoitettu.

Suomen Maalipalloyhdistyksen (SMY) sääntömääräinen vuosikokous vuosimallia 2024 on päättänyt yksimielisesti yhdistyksen purkamisesta Helsingissä 11. helmikuuta. Tämä tarkoittaa, että kansalliselta maalipallokentältä poistuu todella tärkeä ruohonjuuritason toimija, joka on sääntöjensä mukaisesti tukenut maalipallon harrastustoimintaa ja levittänyt tietoisuutta maalipallosta monin eri tavoin viimeisen 17 vuoden aikana.

SMY sai alkunsa vuonna 2006, kun nelikko Jarno Mattila, Jarkko Setälä ja veljekset Axel ja Johan Sundholm kävivät tuumasta toimeen ja perustivat Suomen Maalipalloyhdistyksen tukemaan maalipallon harrastustoimintaa, levittämään maalipallon ilosanomaa ja parantamaan yksittäisten pelaajien ja joukkueiden mahdollisuuksia osallistua kansallisiin sekä kansainvälisiin tapahtumiin. Virallisesti yhdistys hyväksyttiin Patentti- ja rekisterihallitukseen vuonna 2007.

Johan Sundholm toimi yhdistyksen puheenjohtajana ensimmäiset seitsemän vuotta, kunnes vuonna 2014 yhdistyksen puheenjohtajaksi nousi Erkki Miinala, joka on toiminut SMY:n puheenjohtajana aina tähän päivään asti. Kuitenkin pisimpään yhdistyksen rattaita on pitänyt pyörimässä SMY:n priimusmoottori, 17 vuotta hallituksen sihteerinä toiminut Jarkko Setälä. Miinalan ja Setälän lisäksi viime vuosien hallitukseen ovat kuuluneet varapuheenjohtaja Jorma Kivinen ja jäsenenä Henriikka Toivola, ja tämä kvartetti tuleekin saattamaan SMY:n purkamisen maaliin saakka.

Yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Miinala taustoittaa purkamisen syitä seuraavasti:

”Suomen Maalipalloyhdistys on keskittänyt toimintansa sinne, missä maalipalloilijoita on ollut runsaimmin eli pääkaupunkiseudulle. Viimeisten vuosien aikana kuitenkin maalipalloseurat Aisti Sport Vantaalla ja Old Power Espoossa ovat kasvaneet todella merkittäviksi toimijoiksi kansallisella maalipallokentällä ja erityisesti pääkaupunkiseudulla, minne SMY on toimintojaan keskittänyt. Tällä hetkellä SMY:n aktiivitoimijat ovat kaikki joko Aisti Sportin tai Old Powerin jäseniä, jotkut jopa molempia, ja kun seuroilla on vahva halu järjestää jatkossa matalan kynnyksen kaikille avoimia maalipallotapahtumia ja maalipallon esittelytilaisuuksia, niin koimme, että se, minkä vuoksi SMY aikoinaan perustettiin on alkanut elää ja hengittää nyt näissä maalipalloseuroissa. Täten kuten yhdistyksemme ensimmäinen puheenjohtaja Johan Sundholm taannoin totesi, SMY on täyttänyt tehtävänsä, joten purkautuminen on varsin luonnollinen jatkumo tälle kehitykselle”.

Kuinka sitten on varmistettu, että SMY:n keskeiset toiminnot eivät häviä kansallisesta maalipallosta yhdistyksen purkautumisen myötä?

”Kokoonnuimme yhteen SMY:n hallitus, seurojen puheenjohtajat ja Suomen Paralympiakomitean edustaja sopimaan siitä, kuinka matalaan kynnyksen maalipallotapahtumia jatkossa järjestetään ja miten esim. maalipallon kokeilutilaisuuksien vetämisen suhteen toimitaan. Tämä palaveri vain lujitti yhteistä näkemystämme siitä, että Suomen Paralympiakomitean koordinoimana ja seurojen vahvalla yhteistyöllä nämä kaikille avoimet matalan kynnyksen maalipallotapahtumat ja maalipallon esittelytilaisuudet toteutuvat takulla hyvin ja elinvoimaisesti tulevaisuudessakin. Palaverissa lanseerasimme ”seurafoorumin”, jonka ensimmäinen tapaaminen on jo ollutkin tammikuussa, missä seurat Suomen Paralympiakomitean johdolla suunnittelevat, mitä tapahtumia vuoden aikana järjestetään jakaen vastuun näiden järjestämisestä, joten olemme todella hyvällä tiellä SMY:n perinnön vaalimisessa”, alleviivaa Miinala luottavaisena.

Alla on kuitenkin vielä pienenä koontina se, millaista työtä SMY on maalipallon eteen viimeisten 17 vuoden aikana tehnyt.

MATALAN KYNNYKSEN MAALIPALLOTAPAHTUMIEN PIONEERI

Heti SMY:n alkuvuosista lähtien yhdistys tarjosi matalan kynnyksen kaikille avoimia maalipallotapahtumia (leirejä ja turnauksia), mutta toden teolla kaikille avoimien maalipalloturnausten järjestäminen pääsi vauhtiin vuonna 2010, jolloin järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäinen, kesäaikaan pelattu SMY Cup.

Nämä matalan kynnyksen maalipalloturnaukset muodostuivatkin legendaarisiksi maalipalloväen kohtaamishetkiksi kansallisten maalipallokausien välissä. SMY Cup-turnauksiin ilmoittauduttiin yksittäisinä pelaajina. Ilmoittautuneet pelaajat arvottiin joukkueisiin käyttäen niin sanottuja arvontakoreja, joihin pelaajat sijoitettiin pelitasonsa ja kokemuksensa perusteella tavoitteena saada turnaukseen mahdollisimman tasaiset joukkueet. Ja kun turnaukset olivat kaikille avoimia, niin se todella tarkoitti sitä, sillä samaan aikaan joukkueessa saattoivat olla kentällä ensimmäistä kertaa maalipalloa pelaava henkilö ja juuri paralympiakultaa voittanut huippupelaaja. Yhteensä SMY Cup-turnauksia järjestettiin kahdeksan kappaletta; ensimmäinen vuonna 2010 ja viimeinen vuonna 2019.

Näille matalan kynnyksen tapahtumillekin on jo suunnitteilla jatkoa, joten tämän perinnön vaaliminen on turvattu.

Tutustu SMY Cup-tulosarkistoon täällä

INNOVATIIVISTA KOKEILUA

Yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Miinala osallistui vuonna 2013 Hollannissa 2 vs 2-parimaalipalloturnaukseen, mikä synnytti idean rantauttaa tämä hauska turnausmuoto myös Suomeen. 2 vs 2-turnauksessa pelikenttä on tavallisen 9 metrin leveyden sijaan 6 metriä ja molemmissa päädyissä on kahden hengen joukkueet.

2 vs 2-parimaalipalloturnaus onkin kasvanut huippusuosituksi; se järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015 ja viime vuonna se oli ohjelmassa jo kahdeksatta kertaa. Viime vuonna leppävaaran Liikuntahallilla mukana oli peräti 16 paria ja turnausta pelattiin ensimmäistä kertaa kahdella kentällä samanaikaisesti, mikä mahdollisti ja tulee jatkossakin mahdollistamaan entistä useamman parin mukaan saamisen.

Tutustu 2 vs 2-parimaalipalloturnausten tulosarkistoon täällä.

HARJOITUS- JA TURNAUSTOIMINNAN MAHDOLLISTAMISTA

Vielä ennen kuin maalipalloseurat Aisti Sport ja Old Power käynnistelivät harjoitustoimintaansa pääkaupunkiseudulla, SMY oli se taho, joka tarjosi kaikille avoimen harjoitusvuoron Espoossa, mikä oli äärimmäisen tärkeää silloin, kun entisessä Arlainstituutissa maalipallon harjoitusvuorotoiminta ajettiin alas. SMY olikin tuolloin turvaamassa, että maalipalloharjoittelu pääkaupunkiseudulla säilyi aktiivisena.

Espoolaisena yhdistyksenä SMY:llä oli myös mahdollisuus varata hyvin kohtuulliseen hintaan Espoon erinomaisia liikuntahalleja maalipallotapahtumien käyttöön, joten niin seurat kuin Suomen Paralympiakomiteakin turvautuivat SMY:n auttavaan käteen, kun maalipallotapahtumalle täytyi löytää hyvät tilat huokeaan hintaan.

ILOA JA INNOSTAMISTA

SMY on levittänyt maalipallon ilosanomaa totta kai omissa kaikille avoimissa maalipallotapahtumissaan, mutta yhdistys on järjestänyt yhtä lailla kymmeniä maalipallon kokeilutilaisuuksia vuosien varrella esim. SMY piti maalipallon kokeilupistettä legendaaristen Espoon vuoden 2014 maalipallon MM-kilpailuiden yhteydessä.

Viime vuosina SMY on toiminut palveluntarjoajana Espoon kaupungin KULPS-liikuntapolulla, missä koulut pystyvät tilaamaan palveluntarjoajalta oppilailleen maalipallotunnin, joka pidetään koulun omissa tiloissa. Espoolainen maalipalloseura Old Power jatkaa SMY:n työtä tällä saralla, joten liikunnan ilo ja samalla maalipallon tunnettavuus leviää leviämistään. Eläköön maalipallo!