Suomen miehet havittelivat paralympiapaikkaa Tokion Paralympialaisiin Yhdysvaltojen Fort Waynessa, Indianassa pelatussa maalipallon paralympiakarsintaturnauksessa. Turnaukseen osallistui Suomen ohella 13 maata ja vain kahdelle parhaalle oli luvassa suoraan matkalippu vuoden 2020 Tokion Paralympialaisiin.

Suomen miehet pelasivat lohkossa B yhdessä Espanjan, Etelä-Korean, Kiinan, Puolan, Ukrainan ja isäntämaa USA:n kanssa. Alkulohkossa A olivat mukana Argentiina, Kanada, Kreikka, Liettua, Ruotsi, Tshekki ja Turkki.

Loppujärjestys

Sijoitus / Joukkue / Ottelut / Voitot / Tasapelit / Tappiot / Tehdyt-päästetyt / Maaliero / Pisteet

Turkki – Etelä-Korea 7-3

Tshekki – Ukraina 5-4 (jatkoajan jälkeen)

Kiina – Ruotsi 13-3

Liettua – USA 6-5

Sijoitusottelut

Sijat 5 – 8: Ukraina – Ruotsi 12-2

Sijat 5 – 8: USA – Etelä-Korea 9-6

Sijat 7 – 8: Etelä-Korea – Ruotsi 9-7

Sijat 5 – 6: USA – Ukraina 3-2 (jatkoajan jälkeen)

Välierä- ja mitaliottelut

Välierä 1: Turkki – Tshekki 7-2

Välierä 2: Liettua – Kiina 12-5

Pronssiottelu: Kiina – Tshekki 6-4

Finaali: Liettua – Turkki 7-3

Otteluraportit

Alta löytyvät otteluraportit Suomen miesten otteluista paralympiakarsintaturnauksessa.

Suomi – Puola

Suomen miehet avasivat paralympiakarsintaturnauksen Yhdysvaltojen Fort Waynessa ottelulla Puolaa vastaan. Avauskokoonpanossa olivat #4 Miinala ykkösessä (oikea laita), #8 Honkanen keskellä ja #1 Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Ottelu alkoi erittäin mainiosti suomalaisittain, kun Miinala teki nopeaan tahtiin kaksi maalia puolalaisten kolmosesta ja myös Zoveidavi onnistui avaamaan maalitilinsä turnauksessa iskemällä pallon puolalaissentterin kautta rysään ja Suomi johti parin minuutin pelin jälkeen 3-0. Puolalaiset kavensivat ensiksi ristiheitolla vitosesta ja hetken kuluttua ilkeästi kiertänyt puolalaisten pomppu sujahti jälleen sisään vitossektorista. Miinala napautti suomalaiset 4-2-johtoon rankaisemalla puolalaisten hyökkäysvirheestä.

Valitettavasti vain hetki tästä, niin Honkaselta karkasi heitto pitkäksi, ja vaikka mies syöksyikin puolalaisten rankkarin tielle, niin pallo pääsi lirahtamaan Honkasen alta verkkoon ja näin puolalaiset olivat jälleen maalin päässä. Zoveidavi kävi kiertämässä Miinalan laidalta ja tykitti pallon upeasti seiskatolpan kautta pömpeliin, mutta puolalaiset eivät antaneet periksi, vaan tällä kertaa kierteinen puolalaisten pomppu nousi Honkasen jaloista Suomen verkkoon ja peli 5-4 Suomelle. Miinalan vuoro oli heilutella maaliverkkoja, kun tällä kertaa pallo sujahti sisään vastapuolen vitosvälistä. Mutta todella hermostuneet otteet suomalaisittain saivat jatkoa, kun todella löysähkö puolalaisten kierreheitto pomppi Zoveidavin ja Honkasen kautta flipperinä Suomen nuottaan ja näin tauolle lähdettiin Suomen 6-5-johtolukemista. Puoliajalla Honkanen otettiin vaihtopenkille ja #9 Ylönen sisään sentterin tontille.

Toimittaja vaihtuu!!!

Toisen puoliajan ensimmäiset sekunnit olivat hermostuneita ja pallot vähän pomppivat, kunnes Zoveidavi ajassa 11:36 osui kolmosesta sisään, tilanne 5-7. Heti perään ajassa 11:19 Miinala napautti samaan paikkaan ja tilanne oli jo 5-8. Tämä vapautti selkeästi peliä ja pallot pomppivat Puolan miesten päässä. Miinala heitti tilanteeksi 5-9 ajassa 9:56 napauttamalla pallon seiskakulmaan. Ja ei mennyt kuin hetki kun puolanpoika heitti pitkän 9:29 ajassa mistä Miinala sivalsi kauniisti kakkoseen, tilanne 5-10.

Siitä mentiin Suomen hyökkäyshallinnassa seuraavat minuutit, kun ajassa 7:11 Puolan pelaaja heitti pitkän. Miinala valmistautui jo heittämään rankkaria, kun päävalmentaja Pokkinen päätti ottaa aikalisän. Tämä tuottikin tulosta, sillä aikalisän jälkeen heitetystä rankkarista Miinala takoi taululle jo 5-11 numerot heittämällä pallon nelosesta sisään. Siitä ei mennyt kuin hetki, kun ehkä liian hyvänolontunteen myötä, Puola pääsi kaventamaan tilanteeksi 6-11. Puolan heitto suuntasi vitoseen ja siitä se pomppi flipperimäisesti maaliin. Pieni otteen herpaantuminen sai päävalmentajan ottamaan aikalisän 6:21.

Sen jälkeen mentiinkin pitkä pätkä ilman mainittavia pelitapahtumia, Suomi hallitsi mutta Puola puolusti hyvin. Mentiin aina aikaan 2:45 kun Miinala heitti vitosesta sisään, tilanne 6-12. Ajassa 2:05 Puolan heitto yllätti Ylösen, josta pallo nousi yli maaliin ja tilanne 7-12. Montonen oli tullut hetkeä aikaisemmin kentälle, Zoveidavi vaihtoon. Puola painostikin Montosen seiskapuolta ja ajassa 1:08 Puolan heitto nousi Montosen käsistä aivan yläkulmaan, tilanne 8-12. Suomi otti aikalisän 0:51. Hetki ennen loppua Montonen vaihtoon ja Zoveidavi kentälle. Viimeisen puolen minuutin aikana Miinala kaunisteli lukemat vielä ensin heitolla vitoseen lukemiin 8-13 ja seiskaan 8-14. Lopputulos Puola-Suomi 8-14. Maalit Miinala 11, Zoveidavi 3.

Suomi – USA

Suomi aloitti kokoonpanossa Miinala-Honkanen-Zoveidavi. Ottelu alkoi tasaisissa tunnelmissa. Molemmat joukkueet esittivät painokkaita heittoja heti alusta lähtien. Ajassa 10:55 USA suora kova, hieman pitkältäkin haiskahtanut sivallus yllätti sentteri Honkasen ja tilanne 0-1 USA:lle. Heti seuraavasta heitosta Miinala heitti pomppuheitton rangaistuksen arvoisesti ja USA:n pelaaja ei erehtynyt vaan ajassa 10:49 tilanne oli jo 0-2. Tästä ei mennyt kuin pari pallorallia ja Miinala kiersi Honkasen toiselle puolelle ja yllätti kolmoseen suunnatulla heitolla USA:n puolustuksen, tilanne 1-2 ajassa 10:29.

Sitten mentiinkin pitkä jakso tasaisissa merkeissä, kunnes ajassa 3:51 Miinalan samanlainen kierto kuin edellinen yllätti jälleen vastustajan puolustuksen ja tilanne 2-2. Suomi fiilisteli vielä tasoituksesta, kun USA yllätti heti seuraavalla heitolla Honkasen ja Zoveidavin välistä kovalla suoralla, tilanne 2-3 ajassa 3:44. Tästä hetki ja Pokkinen otti aikalisän. Tilanne saatiin hetkeksi rauhoitettua, mutta reilu minuutti aikalisästä USA:n ristiveto yllätti Zoveidavin seiska-kulmasta. Tilanne 2-4 ajassa 2:39.

Tästä ei mennyt kuin puolisen minuuttia, kun jälleen Honkasen ja Zoveidavin välistä suhahti tilanteeksi 2-5. Ja liekö liika yrittäminen kostautunut heti seuraavalla heitolla, kun Miinala heitti pitkän ja tilanne jo 2-6 ajassa 1:54. Erän loppuun vielä USA tinttaa pallon Honkasen jaloista lukemiksi 2-7 ja tämän jälkeen ehdittiin näkemään vielä Miinalan pomppuheittorankkari jonka hän torjui, sekä Erosen sisääntulo Zoveidavin siirtyessä vaihtoon. Ensimmäinen puoliaika 2-7 USA:lle.

Toinen puoliaika alkoi Suomelta kokoonpanolla Miinala-Ylönen-Zoveidavi. Miinala aloitti kavennusmaalilla ajassa 11:32 kovalla vedolla kutoseen, tilanne 3-7. Mutta ei mennyt kuin puoli minuuttia, kun USA osui vitoseen ja tilanne 3-8. Miinala kuittasi tämän heti seuraavalla heitollaan kaventaen tilanteeksi 4-8. Ajassa 8:07 USA otti vaihdon ja uutena kaverina kentälle tullut pelaaja yllätti välittömästi korkealla pompullaan vitosesta, tilanne 4-9. Suomen päävalmentaja Pokkinen otti aikalisän 7:49 ja puoli minuuttia tästä vaihdon; Zoveidavi ulos ja Montonen sisään.

Sitten mentiin aina aikaan 1:37 kun Miinala heitti pompun rangaistuksen arvoisesti, mistä seuranneen rankkarin USA:n pelaaja viskaisi kuitenkin ulos ykkösestä. Pokkinen yrittää vielä herätellä joukkuetta ottamalla aikalisän 1:25, mutta aamupelin raskas taival ei kääntynyt tästä parempaan suuntaa. Viimeisellä minuutilla USA kaunistelee lukemat vielä Montosen yli menneellä heitolla 4-10 ajassa 0:16 ja kolme sekuntia ennen loppua Montosen kulmasta vielä 4-11. Suomelta todella nihkeä aamupeli ja ainoana valonpilkahduksena oli Miinalan neljä osumaa, jotka jäivät kyllä erittäin laihaksi lohduksi.

Suomi – Etelä-Korea

Otteluun lähdettiin kokoonpanolla Miinala-Ylönen-Zoveidavi. Nähtävästi patchauksessa oli tapahtunut jotain sählinkiä Korean puolella, sillä ottelu alkoi Korean saamalla pelin viivytysrangaistuksella. Miinala tinttasi varmasti kakkosesta sisään. Tilanne 1-0 ennen kuin pelikellossa oli sekuntiakaan pelattu. Korea ei jäänyt tätä ihmettelemään vaan jo ajassa 11:33 Korean heitto nousi Ylönen-Zoveidavi-akselista Suomen maalin perukoille. Tästä meni noin minuutti kun Korea siirtyi 1-2 johtoon Zoveidavin jaloista nousseella heitolla. Ajassa 10:09 Korean pelaaja syyllistyi virheelliseen pomppuheittoon ja Miinala jatkoi rankkareiden sisäänlaittamista, tällä kertaa seiskakulmaan. Ja jälleen minuutti edellisestä maalista kun Suomen päässä soi seiskapuolelta, tilanne 2-3. Heti seuraavasta heitosta sisuuntunut Zoveidavi tasoitti kakkoseen suuntautuneella heitolla lukemiksi 3-3. Ja siitä minuutin verran ja sama herra heitti kauniin ristin seiskaan ja tilanteeksi 4-3.

Ajassa 6:12 Korea tasoitti kyseenalaisella maalilla, kumpikaan maalituomareista ei nostanut kättään ylös, mutta päätuomari tuomitsi tilanteen maaliksi, tilanne 4-4. Zoveidavin pomppu pomppi hieman pitkäksi, mutta syntyneen rankkarin hän torjui hienosti kolmosesta. Puolisen minuuttia ennen erätaukoa Miinala tykitti Suomen johtoon vitoseen suuntautuneella heitolla. Puoliaika Suomelle 5-4.

Toisella puoliajallakin tapahtumia riitti. Heti alkuun, jo seitsemän sekunnin pelin jälkeen Miinala sivalsi ykköseen, tilanne 4-6. Tästä minuutin verran ja sama mies kiersi toiselle laidalle heittämään ja sieltä lähti lukemiksi 4-7. Eikä tästä kulunut kuin kymmenisen sekuntia, kun ajassa 9:44 Miinala heitti Suomen jo 4-8 johtoon. Ajassa 9:12 Korea otti vaihdon ja seuraavasta heitosta kavennus vitosesta 5-8.

Ajassa 7:43 Zoveidavi otettiin vaihtoon ja Eronen kentälle; Eronen tuli ykköslaitaan ja Miinala siirtyi seiskaan. Miinala heitti pitkän ajassa 5:56 ja Korea rokotti tilanteeksi 6-8. Samassa ajassa Suomi otti aikalisän. Eronen heitti pompun pitkäksi ja seuranneesta rankkarista Korea kavensi 7-8. Eikä tästä mennyt kuin hetki ja tilanne oli jo 8-8; pallo painui sisään kolmosesta. Tällöin Suomelta vaihto; Eronen ulos ja Zoveidavi takaisin kentälle.

Zoveidavi heitti Suomen uudestaan johtoon ajassa 3:41 kutoseen suuntautuneella heitolla. Ajassa 2:45 Miinala heitti pitkän ja rankkarista Korea kiri jälleen tasoihin. Korean vitoseen suuntautunut heitto yllätti Suomen puolustuksen ajassa 2:33 ja Korea johtoon 9-10. Samassa ajassa Suomen aikalisä. 1:51 helähti seiskapuolelta Suomen verkkoon, tilanne 9-11. Mutta heti seuraavasta heitosta Miinala nosti Suomen toiveita tuomalla joukkueen takaisin maalin päähän, tilanne 10-11. Seuraavasta heitosta tuomittiin Korealle rankkari, mutta tällä kertaa Korean maaliverkko ei Miinalan heitosta soinut. Loppuun vielä joukkueiden aikalisiä ja Suomen vaihto. Zoveidavi vaihtui Montoseen seitsemän sekuntia ennen pelin päättymistä jolla haettiin vielä hyvää keskittynyttä heittoa Miinalalle, mutta kiri ei tällä kertaa tuottanut tulosta. Lopputulos 10-11 Korealle. Suomen maalit Miinala 7, Zoveidavi 3.

Kiina pääsi kaventamaan ottelun avauspuoliskon puolenvälin
tienoolla, kun kiinalaisten terävä heitto livahti sisään vitosesta.
Suomalaisten synkkä jakso sai jatkoa, kun heti kiinalaisten
avausmaalin perään Zoveidavi syyllistyi hyökkäysvirheeseen, mistä
kiinalaiset iskivät päättäväisesti pelin tasoihin ykköskulmaan
napsahtaneella rankkarilla. Eikä tässä vielä kaikki; seuraavaksi
korkea kiinalaispomppu mursi suomalaispuolustuksen jälleen vitosesta
ja reilussa minuutissa Kiina oli kirinyt rinnalle ja ohi.