Vuoden 2019 maalipallon A-Sarjan EM-Kilpailut pelattiin Saksan Rostockissa 8. – 13. lokakuuta 2019. Suomen miehet lähtivät turnaukseen kovat paineet niskassaan; pieleen menneiden kesäisten paralympiakarsintojen jälkeen Rostockin EM-Kilpailut olivat viimeinen mahdollisuus lunastaa paralympiapaikka Tokioon ja varmistaa, ettei Suomen 36 vuoden paralympaputki maalipallossa menisi poikki.

Miesten puolella vuoden 2018 MM-Kilpailuiden hopeajoukkue Saksa ja pronssijoukkue Belgia olivat varmistaneet jo paikkansa Tokion Paralympialaisiin, joten nämä joukkueet saivat sijoittua Suomen miesten edelle Rostockin kisoissa, mutta mikään muu joukkue ei voisi sijoittua Suomen edelle, jotta paikka Tokioon saavutettaisiin. Liettua ja Turkki varmistivat paikkansa Tokion Paralympialaisiin jo Indianan paralympiakarsintaturnauksen menestyksellään, mutta mikäli jompikumpi näistä maista sijoittuisi Suomen edelle, niin tällöin Tokion paikka siirtyisi Indianan paralympiakarsintaturnauksen kolmoselle, eli Kiinalle.

Suomen miehet pelasivat Rostockin kisojen alkulohkossa B yhdessä Belgian, Espanjan, isäntämaa Saksan ja Tshekin kanssa. Lohkossa A ottelivat puolestaan Kreikka, Liettua, Ruotsi, Turkki ja Ukraina. Kisojen kolme heikointa joukkuetta putoavat B-Sarjaan vuodeksi 2020.

Välierä 1: Ukraina – Turkki 3-1

Välierä 2: Saksa – Liettua 4-3 (ottelu ratkesi jatkoajalla)

Pronssiottelu: Turkki – Liettua 6-7

Finaali: Ukraina – Saksa 2-6

Otteluraportit

Alta löytyvät otteluraportit Suomen miesten kamppailuista Rostockin EM-Kilpailuissa.

Espanja – Suomi

Suomen miehet avasivat Rostockin EM-Kilpailut ottelulla Espanjaa vastaan, ja avauskokoonpanossa olivat Miinala ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Zoveidavi aloitti maalinteon ottelussa kolmosesta, mutta espanjalaiset vastasivat miltei välittömästi tasoittamalla Miinalan kädestä pömpeliin nousseella heitolla. Miinala lähetti korkean pompun kohti vastustajan päätyä ja pallo leijaili sukkana sisään. Zoveidavi räväytti terävästi keskisektorilta sisään ja Suomi johti 3-1.

Espanjalaiset koittivat koko avausjakson pommittaa Miinalaa, mutta tämä ei ollut moksiskaan, vaan miehen kahdella hienolla maalilla kolmospuolelta siirryttiin Suomen 5-1-johtolukemista tauolle.

Toiselle puoliskolle espanjalaiset yrittivät vaihdolla saada sentteripeliään toimimaan, mutta ei… Miinala ja Zoveidavi pommittivat uuden sentteripelaajan takaisin vaihtopenkille muutamassa minuutissa. Miinalan rankkarimaalilla Suomi siirtyi jo 9-1-johtoon, kun toista jaksoa oli pelattuna vasta nelisen minuuttia. Zoveidavi tinttasi 10-1-lukemat jälleen espanjalaisten sentterin kautta ja Miinala oli pistää pelin pakettiin, mutta espanjalaiset kestivät.

Kuutisen minuuttia pelaamatta toista puoliskoa, kun Honkanen vaihtoon ja Ylönen sentterin tontille. Espanjalaiset kavensivat Zoveidavin kulmasta ja tällöin myös Zoveidavi otettiin lepäilemään vaihtopenkille, ja Mattila saapui kentälle. Ylönen hieman ylipelasi ja kävi nostamassa Mattilan edestä pallon omaan rysään ja peli 10-3. Mattila iski ensimmäisen maalinsa turnaukseen rankkarilla ykköskulmaan. Espanja teki loppuun vielä kaksi kavennusmaalia, mutta todella vakuuttavan pelaamisen jälkeen Suomelle avausottelusta voitto 11-5-lukemin.

Suomi – Tshekki

Suomen miesten avauspäivän toinen ottelu oli aina mielenkiintoista ja haasteellista Tshekkiä vastaan. Otteluun lähdettiin avauspelistä tutulla triolla Miinala – Honkanen – Zoveidavi. Ottelun avausmaalia saatiin odotella nelisen minuuttia, mutta Zoveidavin pitkästä heitosta seuranneesta rankkarista tshekkiläiset iskivät 1-0 kutosesta. Zoveidavi tasoitti kuitenkin miltei välittömästi, kun pallo kiipeili tshekkiläisten sentterin ylitse ja painui verkon perukoille. Miinalalta melko riskipomppu, mutta tämä kannatti ja pallo tshekkiläisten sentterin käsien kautta pömpeliin ja Suomi kuskin paikalle.

Vajaat neljä minuuttia pelaamatta avauspuoliskoa, kun Miinala kävi kiertämässä Zoveidavin laidalta ja napautti pallon upeasti tshekkiläisten ykköslaiturin käsien alta häkkiin. Tämän jälkeen Suomi sai todellisen niskalenkin vastustajasta, kun koko Suomen kolmikko iski kertaalleen ja lopulta tauolle siirryttiin suomalaisten 6-1-johtolukemista.

Toisen puoliskon kolmannella minuutilla tshekkiläisten tulinen veto kilpistyi Miinalaan, joka palautti pallon upeasti seiskakulmasta sisään ja näin peli jo 7-1. Hetken päästä tshekkiläiset kavensivat terävällä vedolla vitosesta. Tämän jälkeen Zoveidavi teki tilaa Mattilalle. Vaihdon jälkeen suomalaisilla oli ongelmia tshekkiläisten huippuovelien kierteiden kanssa; ensiksi Suomen puolustus puhkottiin vitosesta ja hetken päästä tshekkiläisten nopea palautus livahti keskisektorilta sisään ohi hölmistyneiden suomalaispuolustajien.

Mattila toi kuitenkin pientä huojennusta tilanteeseen pomputtamalla pallon sisään tshekkiläisten seiskalaiturin jaloista. Samainen seiskalaituri kuritti tämän jälkeen Miinalaa kierteisellä vasemman käden heitollaan; peli oli 8-5 ja ottelua oli jäljellä vielä neljä ja puoli minuuttia. Miinalan ja Mattilan onnistumiset vitospuolelta kuitenkin tappoivat lopullisesti tshekkiläisten kirin.

Mattila pääsi takaisin vaihtopenkille kaksi ja puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä, ja Zoveidavi takaisin sotisopaan. Heti vaihdon jälkeen Miinala toimitti pallon sisään kolmosesta ja peli 11-5. 45 sekuntia ennen ottelun päätöstä Miinala vielä vaihtoon ja Tihumäki kentälle ottamaan ensipuraisunsa EM-Kilpailuiden päänäyttämöllä. Lopputulos aamupäivän Espanja-ottelun tapaan 11-5 Suomelle.

Saksa – Suomi

Suomen miehet lähtivät taistelemaan B-lohkon voitosta isäntäjoukkue Saksaa vastaan Rostockin EM-Kilpailuiden toisen pelipäivän avausottelussa kokoonpanolla Miinala ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Ottelun alku ei ollut helpoin mahdollinen suomalaisittain, sillä parin minuutin taistelun jälkeen Honkasen ja Zoveidavin pieni kommunikaatiokatkos aiheutti oman maalin. Eikä tästä kulunut kuin hetki, kun terävä saksalaispomppu kiersi aivan Zoveidavin seiskakulmasta sisään ja peli 2-0 Saksalle. Zoveidavin ottelun alku oli melko hermostunut, joten mies päätettiin ottaa vaihtoon ja Mattila saapui kentälle seiskalaituriksi.

Suomi sai tilaisuutensa kavennukseen rankkarista, mutta Miinalan heitto kilpistyi saksalaistorjujaan kakkosessa. Saksalaisilla oli hieman yliyritystä hyökkäyspelissään, ja pian jälleen rankkarimahdollisuus suomalaisille, mutta tällä kertaa onnetar ei hymyillyt Mattilallekaan, jonka rankkari jysähti ykköstolppaan ja siitä takaisin kentälle, joten saksalaiset selvisivät säikähdyksellä.

Miinala raapaisi aikamoisen pitkän heiton avauspuoliskon puolenvälin jälkeen, mutta mies onnistui taltuttamaan melko kesyn saksalaisten rankkarin vitosesta. Vajaat neljä minuuttia avauspuoliskoa oli pelaamatta, kun Miinala runnoi pallon väkisin saksalaispuolustuksen lävitse keskisektorilta, ja näin Suomi hiipi maalin päähän. Suomi oli vahvasti hallitseva osapuoli loppuerän, mutta yhtä Mattilan ylärimaa lähemmäs ei maalintekoa päästy. Saksan 2-1-johtolukemista puoliajalle.

Toisen puoliskon alkuun puolestaan saksalaiset tulivat todella kovalla höngällä ja varsinkin Miinala ja Mattila olivat saksalaisten tähtäimessä, mutta Suomen puolustus oli äärimmäisen tiivis. Toisen puoliskon puolivälissä Mattila iski salamannopeasti, kun peli vihellettiin käyntiin ja miehen tulinen raapaisu kolmoseen mursi saksalaispuolustuksen ja peli 2-2. Valitettavasti vain puoli minuuttia tästä, niin kierteinen saksalaispomppu livahti Honkasen alta Suomen rysään ja jälleen oltiin takaa-ajoasemassa.

Ottelun loppu oli armotonta suomalaisten painostusta saksalaispäätyä kohden; tämän sai tuta mm. saksalaisten ykkössentteri Feistle, joka loukkasi itseään suomalaisten pommituksessa. Miinala kolisutteli kerran saksalaisten ykköstolppaa ja pari suomalaispalloa nousi vaarallisesti kohti Saksan maalia, vaan ei uponnut. 14 sekuntia ennen ottelun päätöstä Miinalalta vielä pomppuheittorangaistus, mutta saksalaisten rankkari pahasti ulos ykköspuolelta. Hurja taistelu päättyi lopulta Saksan 3-2-voittoon.

Suomi – Belgia

Suomen miehet avasivat viimeisten MM- ja EM-Kilpailuiden pronssijoukkuetta Belgiaa vastaan samalla kokoonpanolla kuin aamupäivän Saksa-pelissä, eli Miinala – Honkanen – Zoveidavi. Belgia oli varmistanut Suomen ohella jatkopaikkansa, ja koska joukkueen avainpelaajilla on taustalla loukkaantumisia, niin Belgia tuli otteluun melko kokeellisella kokoonpanolla. Suomalaiset olivat tylyjä heti ottelun alusta; Miinala ja Zoveidavi iskivät jo avausminuutilla maalin mieheen. Kolmisen minuuttia pelattuna, kun Zoveidavin nopea palautus lipsahti pitkäksi ja Belgia kavensi rankkariosumalla.

Miinala hyökkäsi nopeasti tuomarin vihellyksen jälkeen ja tulitti pallon sisään vitosesta. Zoveidavin korkea pomppu nousi belgialaisten seiskalaiturin kautta nuottaan ja peli 4-1 Suomelle, kun viisi minuuttia oli pelattuna. Zoveidavi ja Miinala onnistuivat vielä kertaalleen per mies avauspuoliskolla, ja belgialaisten kavennusmaali syntyi Miinalan pomppuheittorangaistuksesta seuranneesta rankkarista. Puoliajalle Suomen selkeistä 6-2-johtolukemista.

Toisen puoliskon alussa Miinala räväytti nopealla palautuksella pallon nuottaan vitosesta ja peli 7-2. Seuraavaksi Honkasen viheliäs pomppu kiipeili vastustajan sentterin jaloista pömpeliin ja peli 8-2. Miinalan todella korkea pomppu tuotti jälleen ylitsepääsemättömiä ongelmia Belgian sentterille ja jälleen pallo löytyi belgialaisten rysästä, ja Suomi johti peräti 9-2.

Miinala otettiin vaihtopenkille lepäilemään, ja Tihumäki pääsi kehiin ykköslaituriksi. Honkasen korkea jarrupomppu nousi jälleen kerran belgialaisten sentterin ylitse ja näytti siltä, että Suomi marssii kymmenen maalin voittoon. Viisi ja puoli minsaa pelaamatta, kun belgialaiset saivat pientä balsamia haavoille kaventamalla 3-10 Tihumäen käsien kautta ykkösestä. Tihumäki esitti melkoisen tykityksen kohti belgialaisten seiskakulmaa, mutta harmittavasti pallo kimposi tolpasta ulos. Zoveidavi iski reilu minuutti ennen ottelun päätöstä vielä kertaalleen upeasti pallon sisään vitosesta ja näin loppulukemat 11-3 Suomelle ja sitä myötä alkulohkon kakkossija. Puolivälierässä vastaan asettuu Turkki.

Puolivälierä: Suomi – Turkki

Suomen miehet avasivat puolivälieräottelunsa Turkkia vastaan totutusti kokoonpanolla Miinala ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Ottelun alku oli melko tunnustelevaa. Pari kertaa Suomen päässä pomppi pallo uhkaavasti, mutta Miinala nappasi pari hyvää pelastusta tililleen. Turkkilaiset siirtyivät 1-0-johtoon, kun napakka turkkilaispomppu sujahti Zoveidavin kainalosta sisään; peliä oli pelattuna tällöin reilu neljä minuuttia.

Avauspuoliskon puolivälissä Zoveidavi ulos ja Mattila kentälle seiskalaituriksi. Jälleen pelattiin pitkä pätkä tasaisesti, kunnes turkkilaispomppu nousi Honkasen käsistä ylittäen Mattilan ja painuen Suomen nuottaan. Miinala lähetti kovan sisäkierteisen pallon kohti Turkin päätyä, mikä yllätti turkkilaisten ykköslaiturin ja Suomi kavensi. Suomella oli mahdollisuus iskeä jo tasoitus rankkarista puoli minuuttia ennen puoliaikaa, mutta Mattilan rankkari ykköspuolelta leveäksi. Turkkilaisten 2-1-johtolukemista puoliajalle.

Toista puoliskoa ehdittiin pelata parisen minuuttia, kun turkkilaisten seiskalaiturin ulkokierteinen pomppu livahti Miinalan jalkojen välistä Suomen reppuun. Seuraava samaisen vihulaisen heitto nousi Honkasen torjunnasta yläilmoihin, mutta Mattila torjui pallon Miinalan käsiin; Miinala ei kauaa miettinyt, vaan mies lähetti terävän heiton kohti turkkilaispäätyä, missä turkkilaissentterin kautta pallo pömpeliin ja peli 2-3. Eikä tästä mennyt kuin hetki, kun turkkilaiset yliyrittivät hyökkäyksessään ja tuloksena pomppuheittorangaistus. Miinala tinttasi pallon vastustamattomasti ykköspuolelta verkon perukoille ja peli tasan.

Valitettavasti ikävät turkkilaispomput tuottivat Suomen sentteri Honkaselle pahoja ongelmia, ja kaksi kertaa pallo nousi miehen torjunnasta Suomen reppuun, ja peli näytti karkaavan suomalaisten hyppysistä. Miinala oli toista mieltä ja mies kävi kiertämässä Honkasen ja Mattilan välistä tulittaen pallon tarkasti ykköstolpan juuresta häkkiin, ja vielä oli kolmisen minuuttia jäljellä. Suomi vaihtoi Mattilaa ja Zoveidavia seiskalaidassa toisen puoliskon aikana. Puolitoista minuuttia pelaamatta, kun Miinalan kova repäisy tuomittiin pomppuheittorangaistukseksi; turkkilaiselta tarkka sijoitus seiskapuolelta sisään ja jälleen oli kahden maalin ero.

Seuraavaksi turkkilaisilta kuitenkin pomppuheittorangaistus ja Mattila osui tällä kertaa vuorenvarmasti ykköspuolelta tuoden Suomen jälleen maalin päähän. Ikävä kyllä Honkasen jaloista noussut pallo leijaili lohduttomasti Miinalan ylitse verkon perukoille ja Suomen tilanne alkoi olla toivoton. Turkkilaiset hölmöilivät vielä metelöintirangaistuksen 50 sekuntia ennen ottelun päätöstä, mutta Miinalan hurja tykitys rankkarissa kilpistyi kuuden metrin viivalle vastaan tulleeseen turkkilaispuolustajaan. Tämän jälkeen ei suomalaiset löytäneet enää aukkoja turkkilaispuolustuksesta, vaan jättiläismäinen pettymys oli tuloksena puolivälieräottelusta. Tämä tappio varmisti sen, että Suomen miehet jäävät ulos Tokion Paralympialaisista, ja tämä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1976, kun Suomen miesten maalipallomaajoukkuetta ei nähdä kesäparalympialaisissa.

Sijat 5 – 8: Kreikka – Suomi

Suomen miehet lähtivät sijoitusotteluun Kreikkaa vastaan eilinen valtava pettymys niskassaan. Aloituksessa olivat tutut herrat: Miinala ykkösessä (oikea laita), Honkanen keskellä ja Zoveidavi seiskassa (vasen laita). Ottelun alku oli suomalaisittain hyvinkin lupaava, kun avauspuoliskon puolivälissä Suomi johti jo 4-1 kolmella Miinalan ja yhdellä Zoveidavin osumalla. Tämän jälkeen kuitenkin ote karkasi pahemman kerran; ensiksi Miinalalta lipsui pallo jalkojen välistä sisään ja heti perään käden alta ykköskulmasta.

Tämän jälkeen Zoveidavi sortui hyökkäysvirheiden tielle, ja kun avauspuoliskoa oli pelaamatta puolitoista minuuttia, niin kappas kummaa, Kreikka olikin jo 5-4-johtoasemassa. Tällöin Suomi otti aikalisän ja hetimiten vaihdon; Zoveidavi ulos ja Mattila kentälle. Puoliajalle Kreikan 5-4-johtolukemista.

Toiselle puoliskolle Suomi tuli taistelevasti kokeneen Mattilan johdolla. Mattila tasoitti kolmosesta 5-5, ja hetken päästä mies iski pallon sisään vitosesta ja Suomi siirtyi johtoon. Tämän jälkeen maaleja paukuteltiin tasatahtiin Mattilan ja kreikkalaisten seiskalaiturin toimesta. Reilu kolmisen minuuttia oli pelaamatta, kun tilanne oli 8-8. Mattila kävi jälleen kurittamassa suomalaisia kiusannutta kreikkalaisten seiskalaituria upottamalla pallon tämän kulmaan. Heti perään Miinalan kova kierre livahti sisään ja peli oli 10-8 Suomelle.

Mutta seuraavaksi Mattila joutui nöyrtymään kreikkalaisten seiskalaiturin käsittelyssä, kun tämä kävi kiertämässä ykköslaidasta tulittaen pallon seiskatolpan juuresta sisään. Mattila oli kuitenkin päättänyt pitää Suomen EM-Kilpailuiden A-Sarjassa; mieheltä vielä kaksi maalia otteluun ja yhteensä mies takoi seitsemän osumaa Kreikan verkkoon. Miinala otti vielä yhden hyökkäysvirheen kolme sekuntia ennen ottelun päätöstä, mistä Kreikka kavensi kosmeettisesti loppulukemiksi 12-10 Suomelle. Näin Suomen miehet varmistivat säilymisensä EM-Kilpailuiden A-Sarjassa.

Sijat 5 – 6: Suomi – Belgia

Suomen miehet lähtivät taisteluun Rostockin EM-Kilpailuiden viidennestä sijasta Belgiaa vastaan kokoonpanossa Miinala ykkösessä (oikea laita), Ylönen keskellä ja Mattila seiskassa (vasen laita). Alkulohkon peliin verrattuna Belgia marssitti tällä kertaa parhaan miehistönsä kentälle ja äärimmäisen viihdyttävä taisto alkoi. Avauspuoliskon ensimmäinen osuma syntyi, kun pallo nousi Mattilan torjunnasta Suomen rysään. Miinala lähti välittömästi kostoretkelle ja onnistuneesti; pallo sisään ykköskulmasta. Mattila vei Suomen 2-1-johtoon nopealla palautuksella, mikä nousi belgialaisten ykköslaiturin kautta rysään.

Valitettavasti seuraavaksi Suomelle tuomittiin rangaistus metelöinnistä heiton aikana, eikä belgialaisten valitsema Ylönen mahtanut mitään ykköstolpan kautta verkkoon painuneelle rankkarille. Pari minuuttia oli avauspuoliskoa pelaamatta, kun Miinalalta pomppuheittorangaistus, mutta mies venyi upeasti belgialaisrankkarin tielle kutoseen keventäen tunnelmaa pienillä ranskankielisillä kohteliaisuuksilla vastapuolelle ja belgialaisten fanikatsomolle. Hetken päästä Miinala kolkutti belgialaisten ykköstolppaan, mutta vielä ei johtomaalia syntynyt. Puoliajalle kutkuttavista 2-2-lukemista.

Toisen puoliskon alussa Miinala räväytti pallon Belgian rysään keskisektorilta. Tämän jälkeen tahkottiin hetki, kunnes Suomelle jälleen rangaistus metelöinnistä heiton aikana, mutta tällä kertaa Ylönen tuli vastaan ja torjui upeasti belgialaisten rankkarin. Miinalalta hurja tykitys belgialaisten seiskakulmasta sisään, ja heti perään Mattilan pomppu mursi belgialaispuolustuksen vitosesta, ja näin Suomi olikin 5-2-lukemin karkumatkalla, mutta vielä oli seitsemän minuuttia jäljellä.

Belgialaiset kavensivat Miinalan ykköskulmasta, kun mies hieman harhaili oman heittonsa jälkeen. Miinala oli päättänyt kuitenkin möyhentää vastapuolen huippupelaaja Maprenin, ja jälleen Miinala yllätti tämän seiskakulmasta. Seuraavaksi belgialaisilta pitkä heitto, eikä Mattila jättänyt mitään jossiteltavaa, vaan pallo upeasti verkon perukoille kutosesta. Belgialaiset saivat yhden kavennusmaalin ohittamalla huikean hienosti pelanneen sentteri-Ylösen, mutta seuraava samanmoinen pomputus tuomittiin pomppuheittorangaistukseksi, ja Miinala oli armoton rankkarissaan, kun reilu kolme minuuttia oli jäljellä.

Miinala pomputteli pallon jälleen sisään Belgian nuottaan ja miehen ottelun kuudennella osumalla Suomi johti jo 9-4. Miinala siirtyi vaihtopenkille reilu minuutti ennen ottelun päätöstä, ja Tihumäki vielä nautiskelemaan viime hetkistä. Tihumäki saikin tilaisuutensa puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä, kun belgialaisilta pomppuheittorangaistus; Tihumäki ei antanut vastaan tulleen belgialaistorjujan hämmentää itseään lainkaan, vaan kylmäverinen sijoitus värisytteli belgialaisverkkoa ykkösestä. Belgialaiset saivat pienen lohdutusmaalin vain 0,9 sekuntia ennen päätössummerin sointia kenties viimeistä maaotteluaan pelanneen Mattilan seiskakulmasta. Suomelta upea kokoaminen eilispäivän jättimäisen pettymyksen jälkeen; kaksi upeaa voittoa siivitti miehet viidensiksi Rostockin EM-Kilpailuissa.

Tilastot

Suomen miehet pelasivat turnauksessa seitsemän ottelua, joista se voitti viisi ja hävisi kaksi. Joukkue teki turnauksessa 62 maalia ja päästi omiin 38, maalieron ollessa täten +24.