SUOMEN NAISET KÄYNNISTIVÄT VUOTENSA YHTEISLEIRILLÄ RANSKAN KANSSA – MAAJOUKKUEIDEMME KOKOONPANOT JULKI MAALISKUISEEN BERLIININ KANSAINVÄLISEEN TURNAUKSEEN

Kuvateksti: Yhteiskuvassa Suomen ja Ranskan naisten maalipallomaajoukkueet Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Suomen maalipallomaajoukkueiden vuosi 2024 starttasi toden teolla viime viikonloppuna Liikuntakeskus Pajulahdessa, kun naiset leireilivät peräti neljän päivän ajan tulevan kesän Pariisin Paralympialaisten emäntäjoukkue Ranskan kanssa. Suomen miesten joukkue sen sijaan käynnisteli vuotensa testileirin merkeissä.

Suomen maajoukkueet nähdään jo ensi kuussa tositoimissa Saksan pääkaupungissa Berliinissä pelattavassa Nations Cup-turnauksessa (15. – 17.3.), johon osallistuu peräti 14 miesten ja 8 naisten joukkuetta.

RAPORTTI SUOMEN NAISTEN YHTEISLEIRILTÄ RANSKAN KANSSA

Kaksi kuukautta sitten Montenegron EM-kilpailuissa Suomen naiset sijoittuivat upeasti viidenneksi saavuttaen näin vuodelle 2023 asetetun päätavoitteen eli EM-kilpailuiden A-sarjassa säilymisen. Tämä vuosi olikin hyvä aloitella yhteisleirillä Montenegron EM-kilpailuissa juurikin Suomen taakse jääneen ja tulevan kesän Pariisin Paralympialaisten emäntäjoukkue Ranskan kanssa.

Neljänä päivänä Liikuntakeskus Pajulahden ihanteellisissa olosuhteissa koettiin paljon pelikentällä ja sen ulkopuolella. Totta kai pääroolissa oli itse maalipallo; joukkueet pelasivat viikonlopun aikana ystävyysotteluita oikein pitkän kaavan mukaan, sillä riippumatta varsinaisen peliajan tuloksesta peliprotokollan harjoittelemisen vuoksi otteluissa pelattiin aina myös 2 * 3 minuutin jatkoaika, vapaaheittokilpailu sekä vielä ”äkkikuolema”-vaihe vapaaheittokilpailuun. Lisäksi joukkueet pelasivat lyhyempiä 12-minuuttisia teemapelejä, joissa huomattiin muun muassa, kuinka haastavaa on lähteä yhden maalin johtoasemassa pelaamaan, sillä joka kerta takaa-ajoasemassa ollut joukkue (maasta riippumatta) nousi lopulta voittoon 12-minuuttisen aikana .

Leiri huipentui sunnuntaiseen miniturnaukseen, missä kaksi kolme hengen joukkuetta molemmista maista ja sparraustarkoituksessa suomalaislegendoista koottu ”dinosaurusjoukkue” ottelivat toisiaan vastaan. Valitettavasti Raisa Kuuselan sairastumisen myötä Iida Kauppila ja Jasmin Mikkola joutuivat tahkoamaan turnauksen kahdestaan, mutta liekö tämä vain sisuunnuttanut duon, joka yltyikin sellaiseen vireeseen, että lopulta palkintona oli miniturnauksen voitto; kerrassaan mahtavaa venymistä!

Tavoitimme Suomen apuvalmentajan Päivi Tolppasen leirin jälkeen kommentoimaan leirin antia sekä Suomen naisten vuoden 2024 ohjelmaa ja tavoitteita:

”Leiri koettiin molemmin puolin todella antoisaksi, opettavaiseksi ja taatusti kehittäväksi. Kyseessä on todella tasaväkiset joukkueet, joten kiritimme toisiamme mahtavasti läpi neljäpäiväisen rutistuksen. Mahtavaa oli myös tarjota ranskalaisille ainutkertainen autenttinen suomalaisen talven kokemus Pajulahdessa kelivaihteluineen, järven jäällä kävelyineen, saunomisineen ja avannossa pulahtamisineen”, summasi tyytyväinen Tolppanen.

Ainoa asia, mihin Tolppanen ei ollut tyytyväinen viikonlopun annissa oli hänen oma panoksensa puolustuspeliin ”dinosaurusjoukkueen” kanssa sunnuntaipäivän miniturnauksessa.

”Päästin yhteen otteluun neljä maalia, joten arvatkaa vain voitinko palkintoa äänestettäessä parasta puolustajaa turnauksen päätteeksi”, lohkaisi aina sanavalmis Tolppanen.

HARJOITUSTURNAUKSIA JA PSYYKKISTÄ VALMENNUSTA

Tämä vuosi on Suomen maalipallomaajoukkueille välivuosi arvokisoista ja luonnollisesti oivallista aikaa kehittää pelaajien ominaisuuksia. Seuraavat arvokisat ovat nimittäin luvassa syys – lokakuussa 2025, jolloin koittavat koti EM-kilpailut Liikuntakeskus Pajulahdessa. Tolppanen kertoikin Suomen naisten tulevasta vuodesta seuraavaa:

”Tänä vuonna otetaan jälleen mukaan psyykkinen valmennus naisten maajoukkueelle ja toivomme, että saamme siitä vielä ekstrapotkun matkalla ensi vuoden kotiarvokisoihin. Lisäksi jatkamme pelaajien fysiikan kehittämistä; nuorille pelaajille rakennetaan todella vahvaa pohjaa tuleville vuosille eli luvassa on määrällisesti paljon harjoitusta. Kokeneiden pelaajien kohdalla satsataan ennen kaikkea laadukkaisiin fysiikkaharjoituksiin ja kunnolliseen palautumiseen, jotta vältettäisiin harmilliset loukkaantumiset”.

Millaisella kokoonpanolla ja tavoitteilla Suomen naiset sitten lähtevät Berliiniin?

”Tällä kertaa joukkueemme kokenein pelaaja Krista Leppänen jää kotimaahan ja mukaan nostetaan toinen kokenut pelaaja Kaisu Hynninen. Tavoitteena on turnauksesta mitali, vaikka pääpaino Berliinissä onkin oman pelin kehittämisessä ja arvokkaan kansainvälisen kokemuksen kartuttamisessa nuoremmille pelaajillemme. Meillä on Berliinin turnauksen lisäksi tulossa ainakin yksi kansainvälinen harjoitusturnaus vielä syksymmällä”, kiteytti Tolppanen.

SUOMEN MAALIPALLOMAAJOUKKUEIDEN KOKOONPANOT BERLIINISSÄ

Suomen naiset

Pelaajat:

Miina Grönroos

Kaisu Hynninen

Iida Kauppila

Raisa Kuusela

Milla Lappalainen

Jasmin Mikkola

Päävalmentaja: Arttu Mäkinen

Apuvalmentaja: Päivi Tolppanen

Huoltaja: Pia Palosvirta

Suomen miehet:

Suomen miehet ovat niin ikään jättämässä kokeneimman osastonsa kotimaahan, sillä maajoukkuelegendojen Erkki Miinalan ja Petri Posion nimiä ei Berliiniin lähtevän joukkueen kokoonpanosta löydy kuten ei myöskään Miika Honkasen, jolle on luvassa helmi – maaliskuun vaihteessa perheenlisäystä. Iloisia uutisia miesten maajoukkueelle tuo myös Ehsan Zoveidavin paluu miesvahvuuteen vuoden ”isyysloman” jälkeen, mutta Berliinissä Zoveidavia ei vielä Suomi-paidassa nähdä.

Pelaajat:

Eetu Eronen

Leo Hintsanen

Seemi Hintsanen

Ville Montonen

Markus Tihumäki

Joni Ylönen

Päävalmentaja: Pasi Koivukari

Lajivalmentaja: Katja Heikkinen

Fysioterapeutti: Teemu Honkanen