TOKION PARALYMPIALAISET 2020 – TURKIN NAISET JA BRASILIAN MIEHET PARALYMPIAKULTAAN

Tokion Paralympialaiset on saatu maalipalloturnauksen osalta päätökseen ja tästä artikkelista löydät mitaliotteluiden tulokset otteluraportin kera, loppujärjestyksen sekä Top5-maalintekijät turnauksissa. Lisäksi maalintekiäosioista löytyy linkit kokonaismaalintekijätilastoihin.

Seuraavat Paralympialaiset järjestetään Ranskan pääkaupungissa Pariisissa vuonna 2024. Loppuvuodesta on kuitenkin vielä luvassa jokaisen maanosan mestaruuskilpailut ja ensi kesäkuussa pelataan Kiinassa maalipallon MM-kilpailut, joten huippumaalipalloilu jatkuu lähes välittömästi Tokion Paralympialaisten jälkeenkin.

Pronssiottelu / Naiset: Japani – Brasilia 6-1 (5-0)

Maalintekijät / Japani: Hagiwara 3, Kakehata 3
Maalintekijät / Brasilia: Amorim

Pronssiotteluissa on monesti kyse siitä, kumpi joukkueista on onnistunut käsittelemään paremmin valtavan pettymyksen välierätappion johdosta ja valmiimpi taistelemaan paralympiamitalista? Japanin naiset olivat saaneet ensimmäistä kertaa kisojen aikana paikalle myös hieman yleisöä, mikä näyttikin toimivan todellisena piristysruiskeena erityisesti japanilaisten seiskalaituri Eiko Kakehatalle, joka iski noin kahden minuutin pelin jälkeen pallon brassipuolustuksen lävitse kolmosvälistä ja näin Japani johtoon.

Kakehata jatkoi magiansa menettäneen brassipuolustuksen puhkomista; naisen toinen osuma syntyi vain reipas minuutti ensimmäisestä. Brassien Duarte Custodio yritti kohentaa joukkueensa tilannetta, mutta ylilataus heittotilanteessa johti pomppuheittorangaistukseen. Norika Hagiwara on sijoittanut rankkarit huikealla prosentilla sisään ja niin tämä nuori nainen teki tälläkin kertaa, joten Japani jo 3-0-johdossa, kun vajaa neljä minuuttia pelattuna.

Tämän jälkeen miteltiin hetken aikaa oikein toden teolla; pallot kimpoilivat tolppaan ja ylärimaan molemmissa päädyissä, mutta lisämaaleja ei vielä nähty. Vajaat kolme minuuttia pelaamatta, kun kentälle saapuneelta Victoria Amorimilta puolestaan pomppuheittorangaistus ja tälläkin kertaa pallo löytyi brassien maaliverkosta, kun Hagiwara jatkoi kirurgin tarkkaa työtään rankkareiden parissa. Kakehata kruunasi käsittämättömän hienosti sujuneen avauspuoliskonsa hattutemppuun, kun juuri Brasilian päädyssä kentälle vaihdettu sentteripelaaja Moniza Apericida de Lima joutui Kakehatan uhriksi. Japanin naiset näyttivät matkaavan vääjämättömästi pronssimitaleille puoliaikatilanteen ollessa 5-0 japanilaisille.

Toisen puoliajan alkuun japanilaiset vetivät hieman happea ja keskittyivät puolustusvelvoitteisiinsa, jotka hoituivatkin esimerkilliseen tyyliin. Brassit eivät oikein saaneet minkäänlaista yliotetta japanilaisiin, jotka pysyivät äärimmäisen tyyninä. Hagiwaralle sattui harvinainen työtapaturma, kun hänelle tuomittiin rangaistus pitkästä heitosta; jotain japanilaisnaisten kurinalaisuudesta kertoo, että tämä oli joukkueen ensimmäinen hyökkäysvirhe koko turnauksessa. Hagiwara ei kuitenkaan ujostellut lainkaan epätavallista tilannetta, vaan upea jalkatorjunta piti edelleen kuparisen tulostaululla brassien sarakkeessa.

Reilut neljä minuuttia aikaa päätössummerin sointiin, kun Hagiwara iski ottelun kolmantensa ja koko turnauksessa 25. osumansa; satumainen debyytti 20-vuotiaalle naiselle maalipallon arvokisoissa. Ottelun lopussa molemmissa päädyissä päästettiin kaikki vaihtopenkin pelaajat kentälle; liekö tämä hieman sotkenut japanilaisten kuvioita, sillä kaksi minuuttia ja kaksi sekuntia ennen ottelun päätöstä brassien Amorim sai vihdoin löydettyä aukon japanilaispuolustuksesta, mutta tämä kavennus jäi hyvin kosmeettiseksi. Kun lisäkavennuksia ei nähty, niin Japanin naiset pääsivät juhlimaan upeaa paralympiapronssia kotikentällään ja onneksi paikalle oli päästetty hieman yleisöäkin juhlimaan tuoreiden pronssimitalistien kanssa. Brasseille dramaattinen välierätappio vapaaheittokilpailussa oli hieman liikaa nollattavaksi ja joukkue kadotti armottoman rautaisen puolustuspelinsä sekä kurinalaisuutensa hyökkäysrintamalla, joten tuloksena toinen nelossija putkeen paralympiatasolla.

Pronssiottelu / Miehet: USA – Liettua 7-10 (2-3)

Maalintekijät / USA: Simpson 2, Walker 2, Young 2, Kusku
Maalintekijät / Liettua: Zibolis 4, Pavliukianec 3, Montvydas 2, Pazarauskas

Ottelun alku ei olisi voinut olla kehnompi jenkkien kannalta, sillä Darryl Walkerin ensimmäinen heitto 14 sekunnin kohdalla lipsahti pomppuheittorangaistuksen puolelle ja Nerijus Montvydas ohitti vuorenvarmasti Walkerin rankkaritilanteessa. Tämän jälkeen edettiin reilut kolme ja puoli minuuttia, kunnes Calahan Young syyllistyi hyökkäysvirheeseen; liettualaiset ottivat aikalisän ja suunnittelivat huolella, kuinka 196-senttinen jenkki ohitetaan rankkaritilanteessa ja Montvydas tekikin varmaakin varmempaa työtä; peli 2-0 Liettualle.

Jenkit eivät olleet valmiita myymään nahkaansa näin helpolla, vaan ensiksi Walker ja reipas minuutti myöhemmin Young puhkoivat liettualaispuolustuksen paikaten näin ottelun alun hyökkäysvirheensä. Hetken päästä yllättävän vaisu ottelun alussa ollut Genrik Pavliukianec otettiin vaihtoon ja Marius Zibolis saapui kentälle. Zibolis toikin heti toivottua tulosta, kun miehen napakka siivu kimpoili jenkkipuolustuksen kautta lopulta maaliviivan ylitse. Zibolis sai vielä yhden rankkarimahdollisuudenkin avauspuoliskon lopulla, mutta lisämaali jäi syntymättä. Puoliajalle Liettuan 3-2-johtolukemista.

Avauspuoliskon viimeminuuteilla kentälle Liettuan päähän Montvydaksen tilalle tullut Justas Pazarauskas sai onnistumisen tililleen, kun miehen vasemman käden pomppu kylvi tuhoaan liettualaispäädyssä. Liettua näytti karkaavan pahemman kerran, kun ensiksi Zibolis upotti upeasti pallon sisään ykköskulmasta ja minuutin päästä tästä miehen rankkari löysi tiensä jenkkien verkkoon.

Jenkit osoittivat kuitenkin sitkeyttään, kun ensiksi John Kuskun nopea palautus ja minuutin päästä Simpsonin korkea pomppu yllättivät liettualaiset pahemman kerran; peli oli enää 6-4 Liettualle, kun vielä puolet toisesta puoliskosta pelaamatta. Valitettavasti Simpson innostui avausmaalinsa jälkeen liikaakin pomputtamaan palloa, nimittäin hetken päästä pallo löytyi jälleen omasta rysästä, kun Zibolis oli ohittanut miehen rankkaritilanteessa.

Kokenut sotaveteraani, 46-vuotias Zibolis alkoi kuitenkin hieman väsyä ja jenkit iskivät nopeasti kahteen otteeseen miehen tontilta kavennuksen ja tällöin 45-vuotias legenda Genrik Pavliukianec palasi kentälle. Pavliukianec osoitti yhä suuruutensa, sillä miehen valtaisat pommit tekivät tehtävänsä; reilussa minuutissa mies oli vienyt Liettuan 9-6-johtoon.

Simpson toi vielä pientä toivon kipinää vajaat kaksi minuuttia ennen ottelun päätöstä, kun pallo nousi jälleen liettualaisten sentteriosastolta vastustamattomasti verkon perukoille. Pavliukianec sammutti kuitenkin jenkkien kytevän hiilloksen nuijimalla pallon vielä kerran väkisin jenkkien verkkoon ja loppulukemiksi 10-7; maali oli herralle turnauksen 16. osuma. Pavliukianec on nyt voittanut neljä paralympiamitalia; yhden kullan, kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Liettua pysyi erittäin kurinalaisena hyökkäysosastolla pronssiottelussa, mutta vastapainona sen oma puolustus oli melko hataraa. Jenkkiryhmä vaikutti hyvin väsyneeltä, mutta liettualaisten lepsuilut puolustustehtävissä tarjosivat joukkueelle vielä sen kaipaaman toivon kipinän mitalista, jonka kuitenkin Pavliukianec henkilökohtaisilla suorituksillaan sammutti.

Finaali / Naiset: Turkki – USA 9-2 (6-1)

Maalintekijät / Turkki: Altunoluk 9
Maalintekijät / USA: Mason, Miller

Naisten ja miesten maalipallofinaalit Tokion Paralympialaista televisioitiin useissa maissa ympäri maailmaa kuten myös Suomessa YLE TV2:n puolella paraurheilun sinivalkoisen äänen Tuomas ”Törtsi” Törrösen selostamana. Valitettavasti Ylen lähetys ei ehtinyt ihan ottelun alusta paikan päälle Makuhari Messe-halliin, sillä kun kuvayhteys halliin saatiin oli jo tapahtunut hurjia; ensinnäkään USA:n avauskokoonpanossa ei ollut heidän suurinta tähtipelaajaansa Amanda Dennistä, vaan Marybai Huking aloitti sentterinä laidoillaan oikealla Lisa Czechowski ja vasemmalla Eliana Mason.

Sevda Altunoluk oli päättänyt ottaa luulot jenkeiltä pois heti avausminuutilla; naisen kaksi hurjaa hyökkäystä eivät antaneet hölmistyneelle jenkkipuolustukselle mitään toivoa, vaan peli hetkessä 2-0. Jenkkilaiturit vaihtoivat laitoja toivoen, että tämä helpottaisi tilannetta.

Valitettavasti seuraavaksi jenkkien Czechowski syyllistyi hyökkäysvirheeseen, eikä Altunoluk tuntenut mitään armoa rankkaritilanteessa, vaan pallo pömpeliin ja Turkki 3-0-karkumatkalle. Ja vielä ennen ottelun puolta väliä Altunoluk iski kahdesti; ensiksi Czechowskin alta seiskapuolelta ja heti seuraavalla heitollaan vastustamattomasti sisään kolmosvälistä.

Huking vaihtoon ja 41-vuotias Asya Miller kentälle seiskalaitaan; Mason laitettiin tämän jälkeen sentterin tontille. Mason sai hieman tasapainotettua jenkkien otteita, mutta hänkin joutui antautumaan Altunolukin hirmuisten pomppujen edessä; neljä ja puoli minuuttia avauspuoliskoa pelaamatta, kun Turkki siirtyi jo 6-0-johtoon. Mason sai rikottua joukkueensa kuparisen, kun naisen heitto keskisektorilta nousi erinomaisesti pelanneen turkkilaissentteri Reyhan Yilmazin jaloista Turkin rysään. kun loppupuolisko oli hieman tasaisempaa, niin tauolle siirryttiin turkkilaisten 6-1-johtolukemista.

Toisen puoliskon alkuun jenkit saivat pakkaansa selvästi paremmin kasaan, mutta toisaalta vaikutti, että myös Altunoluk keräsi hieman voimiaan. Turkkilaisten ykköslaituri, 17-vuotias Fatma Gul Guler ja sentterinä pelannut 20-vuotias Yilmaz kestivät kokemattomuudestaan huolimatta upeasti finaaliottelun haasteet.

Reipas viisi minuuttia pelattuna, kun Altunoluk laittoi jälleen jalan kaasulle ja ylivertainen naismaalipalloilun valtiatar antoi todellisen oppitunnin jenkkipuolustukselle iskien reilussa kahdessa minuutissa kolme tuhoisaa pommia vapisevan vastustajan lävitse verkkoon ja näin ottelu oli jo peräti 9-1. Turkin valmennus totesi tällöin, että ottelu oli riittävän selvä, jotta joukkue voi vaihtaa hiljalleen kentällä olleen mestarikolmikkonsa vaihtopenkin puolelle ja antaa vaihtopelaajienkin nauttia finaalitunnelmasta kentän puolella.

Jenkkien Miller iski vielä täysin kosmeettisen maalin Turkin uuden sentterin Seydanur Kaplanin jalkojen kautta nuottaan, mutta mikään ei pystynyt horjuttamaan Turkin ylivoimaista menoa kohti toista peräkkäistä paralympiakultaansa. Amanda Denniksen viime hetken loukkaantuminen ennen finaalia oli lamaannuttava isku jenkeille, mutta niin maagisessa kunnossa Altunoluk kentällä esiintyi, että tuskin Denniksenkään mukana olo olisi pelastanut jenkkejä finaalitappiolta.

Finaali / Miehet: Kiina – Brasilia

Maalintekijät / Kiina: Yang Mingyuan 2
Maalintekijät / Brasilia: Moreno 3, Sousa 3, Marques

Tokion Paralympialaisten maalipalloturnaus huipentui sen viimeiseen, 56. otteluun, joka oli miesten finaaliottelu Kiinan ja Brasilian välillä. Brassit lähtivät tutusti ykköskokoonpanollaan otteluun; Sousa – Marques – Moreno. Kiinalaiset sen sijaan ottivat seiskalaitaan yllätysvetona todella vähällä peliajalla turnauksessa olleen Lai Liangqyun; ykköslaidassa Kiinalla oli joukkueen ykköstähti Yang Mingyuan ja sentterinä Yu Qingqyan.

Ottelun alku oli äärimmäisen hermostunutta molemmin puolin ja heitot karkailivat paljolti ulos. Kiinalaispäädyssä pallo pomppi pariin otteeseen melko vaarallisesti sentteri Yun torjunnoista kohti maaliviivaa, mutta kaverit olivat pelastustöissä ansiokkaasti. Viitisen minuuttia pelattuna, kun ottelun alun lähinnä ulos heittämiseen keskittynyt Kiinan seiskalaituri Lai vaihdettiin ulos ja kentälle Hu Mingyao.

Kun reilut kaksi minuuttia oli ottelun avausjaksoa pelattuna, niin Brasilia iski; kiinalaissentteri Yu oli muutaman kerran ollut jo pahasti myöhässä brassiheittojen kanssa ja virkaveljensä epävarmuuden haistoi brassisentteri Marques, joka lähetti huikean hienon pompun; pallo nousi Yun päältä vastustamattomasti Kiinan nuottaan ja brassit siirtyivät johtoasemaan. Vain puoli minuuttia tästä, kun Sousan lähettämä korkea pomppu nousi haparoivan kiinalaissentterin kautta, ja kun ykköslaituri Yang ehti hätiin vain puolittain, niin brassit tuplasivat johtonsa. Kiinalaisillakin oli yksi huipputilanne brassipäädyssä, kun pallo nousi Marquesin kautta yläilmoihin, mutta Sousa syöksyi pysäyttämään pallon matkan brassimaaliin päällään. Puoliajalle näin Brasilian 2-0-johtolukemista.

Toisen puoliskon alku oli tapahtumia tulvillaan; kiinalaisten seiskalaituri Hu räväytti heti avausminuutilla pomppuheittorangaistuksen, mistä seuranneen rankkarin Moreno sivalsi sisään kolmospuolelta. Heti seuraavasta brassiheitosta Sousa puolestaan pomputteli rangaistuksen arvoisesti ja Yangin rankkariprosentti sen kuin vain komistui; miehelle jo turnauksen kahdeksas rankkariosuma ja näin peli säilyi vielä elossa.

Brassien Moreno onnistui yllättämään kiinalaisten ykköslaituri Yangin, joka oli hyvin epäonnekas brassitähden heiton kanssa; näytti, että pallo oli menossa jo ulos kentältä, mutta Yang laittoi kätensä väliin, joista pallo kääntyikin suoraan omaan häkkiin. Yang paikkasi tilanteen kuitenkin upealla hyökkäyksellään; mies kävi kiertämässä sentterin vasemmalta puolelta lähettäen upean sileän pommin suoraan brassien ykköskulmasta sisään ja vieläkin Kiina roikkui matkassa.

Sousa ei ollut moksiskaan pienestä epäonnistumisestaan Yangin edeltäneessä osumassa, vaan miehen upea korkea pomppu tuotti jälleen ylitsepääsemättömiä ongelmia Kiinan sentteri Yulle, joka nostatti pallon jälleen omaan reppuun; molemmat kiinalaislaiturit syöksyivät sentterinsä taakse jopa törmäten toisiinsa, mutta tästä huolimatta palloa ei saatu pelastettua.

Toisen puoliskon edetessä Kiina lisäsi heittoihinsa ruutia ja laiturit kiersivät ahkerasti heittämässä eri paikoista, mutta suurin osa heitoista päätyi sentteri Marquesin sektorille, eikä huippusentteri osoittanut minkäänlaisia heikkouden merkkejä. Kiinalaisten sentteri Yu yritti nopealla palautuksella yllättää brasseja neljä ja puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä, mutta tuloksena pomppuheittorangaistus; Moreno tyylitteli 6-2-lukemat taululle sijoittamalla rankkarin sisään seiskapuolelta. Seuraavaksi hyökkäysvirheeseen sortui Yang, mutta 23-vuotias kiinalainen venyi Sousan rankkarin tielle seiskapuolelle.

Kiinalaiset hakkasivat päätään brassiseinämään; ja sen kerran, kun Moreno herpaantui hieman torjuntatöissään ja nosti pallon kohti omaa maaliaan, niin jälleen Sousa saapui enkelinä paikalle pelastamaan joukkuekaverinsa. Kuten Ylen kanavilla ottelua selostanut Tuomas Törrönen totesi ”Brasilia on joukkue isolla J:llä” ja tämä toden totta näkyi huippukolmikon dynamiikassa. Kiinalaisten Yang oli pitkään kiinni maalikuninkuudessa 26 osumallaan; Moreno ja Sousa vaanivat molemmat 25 osumassa. Lopulta brasseista Sousa onnistui nousemaan tasoihin kiinalaistähden kanssa maalintekiijätilaston kärkeen, kun miehen heitto upposi kiinalaisten verkkoon vain viisi sekuntia ennen ottelun päätöstä.

Vuoden 2012 Lontoon Paralympialaisissa Brasilia oli Suomen jälkeen hopealla, vuonna 2016 Riossa joukkue nappasi Ruotsin nenän edestä pronssia ja nyt vihdoin kaksien viimeisten MM-kilpailuiden ykkönen on myös paralympiavoittaja ja täysin ansaitusti. Kiinan miehet ovat tehneet viime vuosien aikana paluuta maailman huipulle, mutta joukkue on ollut liiaksi Yang Mingyuanin tehojen varassa ja lisäksi finaaliottelussa joukkueen sentteriosastolla työskennellyt Yu ei yltänyt lähellekään parasta päiväänsä. Kiinan miehet saivat kuitenkin varmasti Tokion menestyksestään hurjan lisäbuustin valmistautuessaan ensi kesäkuussa pelattaviin koti MM-kilpailuihinsa.

Loppujärjestys / Naiset

 1. Turkki
 2. USA
 3. Japani
 4. Brasilia
 5. Kiina
 6. Israel
 7. RPC (Venäjän Paralympiakomitean Joukkue)
 8. Australia
 9. Kanada
 10. Egypti

Maalintekijät Top5 / Naiset

 1. Sevda Altunoluk (Turkki) 46
 2. Norika Hagiwara (Japani) 25
 3. Amanda Dennis (USA) 16
 4. Lihi Ben David (Israel) 13
 5. Meica Horsburgh (Australia) 13

Maalintekijätilasto kokonaisuudessaan löytyy täältä https://olympics.com/tokyo-2020/paralympic-games/resPG2020-/pdf/PG2020-/GBL/PG2020-_GBL_C85_GBLWTEAM3—03030—————–.pdf?fbclid=IwAR3t6zaCEIAjNSYm_RpAJtTgLNJI1Ini8yvcAI_TR-k2WT2QlW_PnS7S7TQ

Loppujärjestys / Miehet

 1. Brasilia
 2. Kiina
 3. Liettua
 4. USA
 5. Japani
 6. Belgia
 7. Ukraina
 8. Turkki
 9. Saksa
 10. Algeria

Maalintekijät Top5 / Miehet

 1. Yang Mingyuan (Kiina) 26
 2. Josemarcio Sousa (Brasilia) 26
 3. Leomon Moreno (Brasilia) 25
 4. Calahan Young (USA) 20
 5. Samir Belhouchat (Algeria) 18

Maalintekijätilasto kokonaisuudessaan löytyy täältä https://olympics.com/tokyo-2020/paralympic-games/resPG2020-/pdf/PG2020-/GBL/PG2020-_GBL_C85_GBLMTEAM3—03030—————–.pdf?fbclid=IwAR01sKGjnJKGT7-RTV4cRgB52PrKhnCBr9QWvuVZYFhwXVT7gCJyCB_7WvY