TOKION PARALYMPIALAISET 2020 – MITKÄ MAAT KAMPPAILEVAT PARALYMPIAKULLASTA (välierätulokset ja raportti)

Tokion Paralympialaisten maalipalloturnauksen toiseksi viimeinen pelipäivä, 2. syyskuuta tarjosi superjännittäviä välieräotteluita niin naisten kuin miestenkin turnauksessa.

Alta löytyvät ottelutulokset kattavien raporttien kera. Mitaliottelut ovat ohjelmassa perjantaina 3. syyskuuta; naisten ja miesten finaali on tarjolla suomeksi selostettuna suorassa lähetyksessä YLE Areenassa ja TV2:n puolella, selostuksesta vastaa Jari Haapala ja kommentaattorina Suomen Paralympiakomiteassa maalipallomaajoukkueiden vastuuhenkilönä toimiva ”paraurheilun sinivalkoinen ääni” Tuomas ”Törtsi” Törrönen. Finaalipäivän ohjelma tulosten ja raporttien perässä.

Välierä / Miehet: Kiina – USA 8-1 (3-1)

Maalintekijät / Kiina: Mingyuan 6, Mingyao 2
Maalintekijät / USA: Young

Kiinan miehet selviytyivät ensimmäistä kertaa Paralympialaisten välierävaiheeseen sitten vuoden 2008 Pekingin Paralympialaisten, joissa Kiina otti paralympiakultaa ja tämä onkin toistaiseksi joukkueen historian ainoa paralympiamitali. Kiinan miesten joukkueen johtohahmo näissä kisoissa on ollut tähän mennessä 18 maalia iskenyt #3 Yan Mingyuan; loistaako tämä 23-vuotias tähtipelaaja myös välieräottelussa USA:ta vastaan?

USA:n miehet etenivät vuoden 2016 Rion Paralympialaisten tapaan välierävaiheeseen; Riosta joukkue kahmi lopulta matkaansa hopeiset mitalit. Riossa hopeaa huuhtoneesta joukkueesta peräti neljä miestä on mukana tämänkertaisessa jenkkien kokoonpanossa. Tähän mennessä joukkueen kirkkain tähti on ollut paralympiadebyyttiään tekevä 26-vuotias #6 Calahan Young, joka iski puolivälieräottelussa Ukrainaa vastaan kultaisen maalin jatkoajalla ja yhteensä raamikkaalla jenkillä on kasassaan 17 osumaa, pystyykö Young murtamaan myös kiinalaismuurin?

USA:n miehet saivat välieräotteluun unelmastartin, kun joukkueen Calahan Young jatkoi siitä, mihin puolivälieräottelussa Ukrainaa vastaan jäi; 13 sekuntia vain pelattuna, kun miehen rautainen tykitys painui Kiinan verkkoon vitosesta. Kiinalaiset eivät tästä liioin hätkähtäneet, vaan joukkue alkoi painostaa jenkkejä, joilla oli kaiken aikaa pieniä vaikeuksia kiinalaishyökkäysten kanssa.

Reilut kolme minuuttia pelattuna, kun pallo pyöri jo jenkkien maaliviivalla. Ja seuraavasta jenkkiheitosta tuloksena pomppuheittorangaistus Youngille. Kiinalaisten tähtipelaaja Yan Mingyuan ohitti väkisin Youngin, vaikka tämä laittoi koko 196-senttisen kroppansa peliin. Tämän jälkeen kiinalaiset olivat edelleenkin hallitsevana osapuolena ja mitä pidemmälle avauspuolisko meni jenkkien puolustuksessa alkoi näkyä aukkoja ja myöhästymisiä torjunta-asennoissa.

Kolme minuuttia aikaa puoliaikavihellykseen, kun jenkit vaihtoivat 37-vuotiaan John Kuskun vaihtopenkille ja lisää kokemusta saapui kentälle 39-vuotiaan Darryl Walkerin muodossa. Walker ehti olla kentällä minuutin verran, kun Mingyanin kierteinen laaka pomppu hämäsi Walkerin hieman väärään suuntaan, mikä avasi pallolle tarvittavan tien verkon perukoille ja Kiina siirtyi johtoon. 53 sekuntia avauspuoliskoa oli jäljellä, kun Mingyuan iski jälleen tuhoisasti jenkkien kannalta. Tällä kertaa Calahan Youngin jalat eivät pystyneet vaimentamaan kiinalaisen pompun hurjaa voimaa, vaan pallo ohjautui jenkkikatiskaan ja näin Mingyuanille jo ottelun kolmas ja samalla hänen turnauksen 21. osumansa, jolla Mingyuan ohitti brassien Leomon Morenon maalintekijätilaston kärjessä. Puoliajalle Kiinan 3-1-johtolukemista.

Toisen puoliskon alussa jenkit yrittivät kiivaasti hakea kavennusmaalia, mutta kiinalaisten puolustus ei näyttänyt minkäänlaisia heikouden merkkejä. Walker hiippaili toiseen laitaan aikeenaan yllättää kiinalaiset pahanpäiväisesti, mutta kiinalaiset ja nimenomaan joukkueen seiskalaituri Hu Mingyao nappasi Walkerin heiton ja palauttivat nopeasti takaisin, mikä puolestaan yllätti Walkerin pahemman kerran.

Reilut seitsemän minuuttia taistelua jäljellä, kun kentälle palanneelta Kuskulta pomppuheittorangaistus, mutta onnetar oli tällä kertaa Kuskun puolella, kun Mingyuanin rankkari pamahti vain tolppaan suuntautuen siitä turvallisesti ulos. Seuraavasta Mingyaon iskusta jenkit eivät enää selviytyneet; upea kentän ristennyt pallo löysi tiensä vastustamattomasti pömpeliin ja USA:n miehille kiinalainen seinä alkoi nousta pystyyn.

Kiinalaiset olivat äärimmäisen keskittyneitä puolustusvelvoitteisiinsa kaiken aikaa; reilut neljä minuuttia jäljellä, kun pieni herpaantuminen kävi kiinalaisille, mutta pallo pelastettiin maaliviivan tuntumasta ulos kentältä. Lopullisesti naula jenkkien arkkuun ja sinetti pronssiottelumatkalle naulattiin, kun Young sortui pomppuheittorangaistukseen, josta Mingyuan iski epäröimättä hetkeäkään kiinalaiset 6-1-johtoasemaan. Ja kun Young tarjoili päätösminuutilla vielä yhden rankkaritilaisuuden Mingyuanille, niin tämä välieräottelun sankari tinttasi jo ottelun viidentensä.

Mingyuan näytti vielä viimeisellä minuutilla, että häneltä löytyy myös todella rautaisia sileitä heittoja työkalupakistaan, eivätkä jenkit mahtaneet mitään, kun mies tulitti ottelun kuudentensa ja antoi näin todellisen myrskyvaroituksen iskukyvystään tulevalle finaalivastustajalleen. Myrskyvaroituksen antoi myös kiinalaisten huikea joukkuepuolustus, jonka selkärankana toimi äärimmäisen tasapainoisesti ja iskujakaihtamattomasti itsensä peliin laittanut sentteri Vu QinQuan. Kiinalaisilta ei nähty ottelussa ainuttakaan hyökkäysvirhettä, joten joukkue oli täydellisen kurinalainen ja yhtenäinen; Kiinan miehet ansaitsevat toden teolla paikkansa Tokion Paralympialaisten miesten turnauksen finaaliottelussa. USA:n miehille jäi takulla paljon mietittävää, miten se saa koottua joukkonsa taisteluiskuun huomiseen pronssiotteluun?

Välierä / Naiset: Turkki – Japani 8-5 (4-3)

Maalintekijät / Turkki: Altunoluk 8
Maalintekijät / Japani: Hagiwara 5

Turkin naiset puolustavat viiden vuoden takaista Rion Paralympialaisten kultamitaliaan. Joukkueen avauskokoonpanosta löytyy kaksi todella nuorta ja kokematonta kansainvälisen tason pelaajaa, jotka ovat kokemattomuudestaan huolimatta esiintyneet huikean upeasti ja ennakkoluulottomasti. Joukkueen ja ehkä koko naismaalipalloilun kirkkain tähti on 27-vuotias #3 Sevda Altunoluk, joka on iskenyt tähän mennessä turnauksessa jo käsittämättömät 29 osumaa, pystyvätkö japanilaiset hillitsemään millään kyltymätöntä maalikuningatarta?

Japanin naisten viimeisin paralympiamitali on vuoden 2012 Lontoon Paralympialaisista, joissa häikäisevästi joukkueena puolustaneet japanilaiset rynnistivät lopulta kultaan saakka. Viimeisimmissä otteluissa tämänkertainen Japanin joukkue on löytänyt samanlaisen huikean puolustusvireen, mikä onkin täysin välttämätöntä Sevda Altunolukin pysäyttämiseksi. Puolivälieräottelussa ja koko turnauksen aikana japanilaisten maalinteosta päävastuun on kantanut sensaatiomaisesti vasta 20-vuotias #6 Norika Hagiwara, pystyykö tämä nuori nainen murtamaan myös turkkilaispuolustuksen riittävän monta kertaa?

Japani sai otteluun juuri sen alun kuin se villeimmissä unelmissaan kuvitteli; Altunolukilta heti avausheitosta pomppuheittorangaistus, eikä nuoren 20-vuotiaan Norika Hagiwaran käsi tärissyt yhtään, vaan pallo varmasti Altunolukin ulottumattomiin ja verkon perukoille. Seuraavalla heitollaan Hagiwara mursi turkkilaispuolustuksen kolmosesta ja tilanne hetkessä 2-0.

Kauaa ei tarvinnut odotella vihastuneen Altunolukin kostoiskua; mestarillinen korkea pomppu ei jättänyt japanilaisille mitään palaa, vaan kavennusmaali oli tosiasia. Altunoluk toi joukkueensa pienen hetken päästä tasoihin, kun jälleen japanilaisten keskisektorilla oli ylitsepääsemättömiä ongelmia maalipallokuningattaren voimallisen pompun edessä. Japanin valmennus reagoi tähän nopeasti; 44-vuotias Rie Urata vaihtoon ja tilalle Rieko Takahashi.

Hagiwara oli päättänyt haastaa toden teolla turkkilaisten mahtipelaajan maalintekokilpailuun; vajaat viisi minuuttia avauspuoliskoa jäljellä, kun nuorukaisen heitto nousi vastapuolen sentteristä ilmoihin liruen lopulta yli maaliviivan. Altunoluk vastasi heti ja naisen kahden minuutin sisällä iskemät kaksi osumaa takasivat turkkilaisille taukojohdon 4-3-lukemin.

Toisen puoliajan alkuminuutit haettiin asetelmia, kunnes Hagiwara yllätti turkkilaisten 17-vuotiaan ykköslaiturin Fatma Gul Gulerin ja peli jälleen tasan. Japanilaisten riemua kesti tasan kuusi sekuntia, kunnes Altunoluk myrskysi jälleen yhden pallon japanilaisten verkkoon, ja jotta lyötäisiin oikein kunnola lyötyä, niin hetken päästä Altunoluk yllätti uudestaan japanilaisten seiskalaituri Eiko Kakehatan ja peli 6-4.

Altunoluk himosi liikaakin lisäosumia; tuloksena rankkari vastustajalle ja vielä kerran Hagiwara taiteili pallon ohi Altunolukin kaventaen tilanteeksi 5-6. Altunoluk sammutti emäntäjoukkueen haaveet finaalipaikasta, kun nainen iski puolen minuutin sisään kaksi armotonta moukaria voimattoman japanilaispuolustuksen lävitse ja näin Turkki marssi lopulta finaaliin Altunolukin kahdeksan maalin turvaamana. Finaalissakin turkkilaiset voivat luottaa siihen, että Altunoluk tulee heiluttamaan verkkoa, kysymys vain kuuluukin, että tuleeko hän tekemään sen riittävän monta kertaa, jotta toinen peräkkäinen paralympiakulta ojennettaisiin turnauksen päätteeksi turkkilaisille?

Välierä / Miehet: Liettua – Brasilia 5-9 (2-3)

Maalintekijät / Liettua: Pavliukianec 2, Jonikaitis, Pazarauskas, Zibolis
Maalintekijät / Brasilia: Sousa 6, Moreno 2, Marques

Hallitseva paralympiavoittaja Liettua himoaa varmasti jälleen finaaliotteluun, mutta välierässä joukkueella on edessään hurja testi. Katastrofaalisesti turnauksen aloittanut 2000-luvun menestyksekkäin maa miesmaalipallossa on jälleen herännyt horroksestaan, kun tosipelit ovat alkaneet. Liettualaisten taatusti seuratuin pelaaja on miesmaalipallon suurimpiin legendoihin kuuluva #7 Genrik Pavliukianec, joka takoi jo puolivälieräotteluun neljä osumaa yhdessä erässä ratkaisten ottelun.

Brasilian miehet ovat janonneet jo pitkään paralympiakultaa; Lontoossa 2012 joukkue hävisi finaalin Suomelle, Rion Paralympialaisten välierissä joukkue suli pahemman kerran USA:ta vastaan, joko olisi joukkueen aika kahmaista se kirkkain mitali mukaansa. Brasilian ehdoton ykköstähti on #4 Leomon Moreno, joka takoi puolivälieräottelussa Turkkia vastaan kuusi osumaa siirtyen näin maalintekijätilaston kärkipaikalle 20 maalillaan; onko välierässä jälleen luvassa Moreno-show liettualaisten turmioksi?

Brasilian ja Liettuan kohtaamista varmasti moni maalipallofani odotti kieli pitkällä; 2010-luvulla nämä joukkueet ovat kohdanneet kolmesti isoissa arvokisoissa välierävaiheessa ja aina Brasilia on vienyt voiton. Liettualaisten ikiliikkuja Genrik Pavliukianec tykitti heti ensimmäisellä heitollaan liettualaiset johtoon, kun pallo painui väkisin brassitähtien Leomon Morenon ja Romario Marquesin välistä maaliin.

Vajaat neljä minuuttia pelattuna, kun Leomon Moreno teki täsmäiskunsa liettualaisten sentterin Mantas Brazauskisin jalkapuolelle liettualaisten kannalta kohtalokkain tuloksin ja peli tasoittui. Seuraavaksi Pavliukianecilta pomppuheittorangaistus, mutta sen verran välieräottelu loi jännitystä myös Morenoon, että supertähden rankkari painui ulos. Viisi minuuttia pelattuna, kun Brazauskisin jalat pettivät jälleen, maalinteossa onnistui tällä kertaa Josemarcio Sousa.

Pavliukianec ei luovuttanut, vaan miehen tymäkkä laakapomppu nousi vastustamattomasti Brasilian verkkoon ja peli jälleen tasan. Vajaat neljä minuuttia taukovihellykseen, kun liettualaisten Montvydasilta vuorostaan pomppuheittorangaistus; tällä kertaa brassit valitsivat heittäjäkseen Sousan, joka ei tuottanut pettymystä, pallo varmasti maaliin ja brassit johtoon. Tämän jälkeen Montvydas otettiin vaihtoon ja Justas Pazarauskas saapui kentälle. Enempää maalimerkintöjä ei avausjaksolla nähty, joten tauolle brassien 3-2-johtolukemista.

Toisen puoliskon kolme ensimmäistä minuuttia olivat melkoista kissa – hiiri-leikkiä, kunnes alkoi tapahtua; ensiksi Pavliukianecilta pomppuheittorangaistus ja jälleen Sousa hyökkäsi salamannopeasti iskien brassit kahden maalin karkumatkalle. Pavliukianec yritti rajulla sileällä heitolla korjata tilannetta; pallo päätyi huippusentteri Marquesin syliin, joka lähettikin samanmoisen paluupostissa Pavliukianecille, mistä legenda yllättyi pahanpäiväisesti ja pallo maaliin.

Pavliukianec kruunasi synkän minuuttinsa toiseen hyökkäysvirheeseensä ja Sousa nautiskeli sydämensä kyllyydestä rankkareiden upottamisesta. Ja kuin tämä ei olisi vielä riittänyt, niin seuraavasta brassihyökkäyksestä Leomon Morenon upea pomppu nousi liettualaisten verkkoon ja minuutissa pelitilanne oli muuttunut 7-2-johtoasemaksi brasseille. Tällöin Pavliukianec otettiin vaihtopenkille ja tilalle 46-vuotias Marius Zibolis.

Zibolis näytti, että vanhassa vara parempi, kun miehen kierteinen heitto yllätti vastapäätä pelanneen Sousan tuoden pientä lohtua liettualaisille. Sousa oli päättänyt olla ottelun suuri sankari ja miehen tulinen heitto puolestaan kääntyi Ziboliksen torjunnasta omaan maaliin ja peli 8-3. Kolmisen minuuttia pelaamatta, kun Brazauskis vaihtoon ja Arturas Jonikaitis kehiin yrittämään kavennusmaaleja.

Jonikaitishan yrittikin; terävä siivu painui brassien nuottaan, mutta tuomiona pomppuheittorangaistus; Sousan gebardimaisen nopeat rankkarit olivat täyttä myrkkyä liettualaisille ja miehelle jo ottelun kuudes maalimerkintä. Sousa nousi näin maanmiehensä Leomon Morenon ohitse maalintekijätilastossa ja yhden maalin päähän kärkisijaa hallussaan pitävästä Kiinan Yang Mingyuanista.

Ottelun kahden viimeisen minuutin aikana niin Pazarauskas kuin Jonikaitiskin iskivät kosmeettisia kavennusmaaleja; Jonikaitiksen osuma oli kuitenkin hänen paralympiataipaleensa ensimmäinen. Brassit taisivat jo säästellä energiaansa finaaliin, sillä voitto oli varma todella tasapainoisen ja kurinalaisen esityksen jälkeen. Brassit hallitsivat liettualaisia paremmin hermonsa ja pysyivät kurinalaisempina, sitä myötä joukkue matkaa ansaitusti finaaliin tavoittelemaan historiansa ensimmäistä paralympiakultaa.

Välierä / Naiset: Brasilia – USA Vh. 2-3, 2-2 (2-0)

Maalintekijät / Brasilia: Gomes 2 (vapaaheittokilpailussa onnistuivat Duarte Custodio ja Aparecida de Lima)
Maalintekijät / USA: Dennis 2 (vapaaheittokilpailussa onnistuivat Lisa Zcechowski, Amanda Dennis ja Eliana Mason)

Brasilian naiset ovat tehneet hitaasti, mutta varmasti nousuaan kohti naismaalipalloilun ehdotonta eliittiä. Rion Paralympialaisissa Brasilia koki tappion pronssiottelussa juuri tulevalle välierävastustajalleen USA:lle. Brassit makselivat kalavelkojaan jenkeille jo vuoden 2019 Amerikan mestaruuskilpailuiden finaalissa; pystyykö brassit tällä kertaa johtotähtensä #3 Ana Carolina Duarte Custodion johdolla syöttämään USA:lle karvasta kalkkia?

Jenkit olivat tiukassa paikassa puolivälierässään Venäjän Paralympiakomitean joukkuetta vastaan, mutta jenkkien uusi sukupolvi on tehnyt viimeistään nyt upean esiinmarssin 27-vuotiaan #5 Amanda Denniksen johdolla, onko tällä jenkkiryhmällä riittävästi rahkeita huuhtoa jopa paralympiakultaa 13 vuoden tauon jälkeen?

Ottelun alku oli kuten arvata saattaa todella tarkkaa ja tiivistä puolustamista molemmissa päissä. Jenkkipäädyssä näytti olevan hieman enemmän ongelmia ja pallot tahtoivat nousta uhkaavasti maalia kohti, mutta avausmaalia jouduttiin odottaamaan aina reilut puolierää, kunnes brassien Jessica Gomes yllätti jenkkipuolustuksen ja siivitti joukkueensa johtoasemaan.

Gomes oli saanut maalivainun oikein kunnolla ja vajaat kaksi minuuttia edellisestä, niin naisen vaarallinen kierteinen heitto kiipeili hölmistyneen Eliana Masonin ylitse verkon perukoille ja näin brassit tuplasivat johtoasemansa. Avauspuoliajan lopulla brassien raudanluja puolustus näytti pieniä herpaantumisen merkkejä, mutta tauolle edelleen brassien 2-0-johtolukemissa.

Pitkälle toista puoliskoa näytti, että brasilialaiskolmikon rakentama keltainen muuri ei murene millään jenkkiheittojen edessä. Jenkit pyörittivät eri kokoonpanoja, kunnes kentälle saapui puolivälierässä loistanut Marybai Huking sentterin tontille ja USA:n kovin heittotykki Amanda Dennis pääsi siirtymään laituriksi. Dennis iskikin lähes välittömästi rajulla vedollaan pallon väkisin brassipuolustuksen läpi ja näin brassien lähes 50 minuuttia kestänyt nollaputki rikkoutui. Vielä oli kaksi ja puoli minuuttia jenkeillä aikaa tasoittaa ottelu.

Jenkit jahtasivat kuumeisesti tasoitusmaalia, ja kun otteluaikaa oli jäljellä 17 sekuntia, Amanda Dennis otti vastuun USA:n hyökkäyksestä aikalisän jälkeen. 27-vuotias nykyään Berliinissä asustava Dennis yllätti brasilialaislaituri Duarte Custodion pahemman kerran ja näin USA oli kirinyt tasoihin. Enempää maaleja varsinaisella peliajalla ei nähty, joten jälleen nähtiin Brasilian naisten ottelussa jatkoaika.

Brassit olivat äärimmäisen hermostuneita ensimmäisellä jatkoajan kolmeminuuttisella; Masonin heitto nousi Duarte Custodion torjunnasta ylärimaa nuollen brassimaalin ylitse. Seuraava Denniksen heitto ohjautui tolpan kautta ulos. Lopulta brassit selvisivät kuin ihmeen kaupalla puoliajalle. Toinen jatkoajan kolmeminuuttisista oli hieman paremmin brasseilla hallinnassa, mutta koko ajan joukkueen päädyssä näytti olevan pientä sekaannusta. Lopulta edessä oli jännääkin jännempi vapaaheittokilpailu.

Toisin kuin useimmissa lajeissa maalipallossa heittovuoro vaihtuu jokaisen parin jälkeen. Kun ensimmäisessä parissa USA aloittaa heittämisen, toisessa parissa sen tekee vuorostaan Brasilia. Jokainen joukkueen kokoonpanossa oleva pelaaja heittää vapaaheittokilpailussa, ellei kilpailu ole jo ratkennut tavoittamattomalla erolla.

• Ensimmäisessä parissa huippukokeneet Lisa Czeckowski USA:lta ja Duarte Custodio Brasilialta onnistuivat ohittamaan toisensa.
  • Seuraavassa parissa yhteen iskivät varsinaisen ottelun maalintekijät Jessica Gomes ja Amanda Dennis: Dennis onnistui ensiksi torjumaan Gomesin maalintekoyrityksen, minkä jälkeen jenkkitähti tykitti joukkueensa 2-1-johtoon.
  • Kolmannessa parissa jenkkien Hukingilta pitkä heitto ja hänen rankkarinsa mitätöitiin. Brasilialta sen sijaan Monica Aparecida de Lima onnistui tasoittamaan vapaaheittokilpailun omasta rankkaristaan.
  • Neljännessä parissa jenkkien 41-vuotias Asya Miller venyi Victoria Amorimin rankkarin tielle, mutta niin teki myös Amorim itse Millerin maalintekoaikeet tyhjiksi.
  • Puolivälieräottelussa loistanut Eliana Mason USA:lta onnistui tulittamaan tarkkaakin tarkemman rankkarin sisään ja vielä perään torjumaan 26-vuotiaan Katie Aparecida Ferrera Silvan heiton.
  • Brassien puolustuksen selkäranka, sentteripelaaja Ana Gabriely Brito Assencio oli kovassa paikassa, koska hänen olisi ohitettava jenkkien Mindy Cook, jotta vapaaheittokilpailu jatkuisi; Mindy Cook oli esiintynyt vain Egypti-ottelussa turnauksen aikana, mutta Brito Assencion liian pehmoinen heitto jäi helposti jenkkipelaajan hyppysiin ja näin USA jatkaa finaaliin!