AISTI UNITED SUVEREENISTI AVOIMEN SM-SARJAN MESTARIKSI

Henriikka Toivolan ottamassa kuvassa Aisti Unitedin mestaruusjoukkue kyykyssä edessään lattialla mestaruuspokaali – Joukkueenjäsenet esittävät kultamitalejaan sekä keltaisia ruusuja

Maalipallon Avoimen SM-sarjan kauden 2022 – 2023 huipennus koettiin Espoossa, Leppävaaran Liikuntahallilla 28. – 30. huhtikuuta pelatussa finaaliturnauksessa, jonka järjestelyistä vastasi Suomen Paralympiakomitea yhteistyökumppaneineen.

PUOLIVÄLIERÄSARJAT ESPOOLAISTEN JUHLAA

Perjantai-iltapäivästä kauden finaaliturnaus käynnisteltiin Avoimen SM-sarjan puolivälieräkamppailuilla. Sarjan hallitseva mestari espoolainen O.P. Flying Ducks kohtasi sarjan nuorimman joukkueen Aisti Inclusionin Vantaalta. Avausottelussa Inclusion haastoi erinomaisesti ”ankkalaumaa” ja puoliajalla oltiinkin vielä 4-4-tasalukemissa. Toisella puoliajalla Ducksit pistivät isompaa vaihdetta silmän ja erityisesti joukkueen hollantilaistykki Stephanie Boenink oli erittäin tehokkaassa maalintekovireessä. Kovassa iskussa oli myös Inclusionin 16-vuotias Eemi Utriainen, joka iski joukkueensa kaikki kuusi osumaa, mitkä eivät kuitenkaan riittäneet taistelussa voitosta, vaan Flying Duckseille voitto 10-6-lukemin avausottelusta.

Toinen osaottelu näiden kahden joukkueen välillä noudatteli pitkälti avausottelun kaavaa, kuitenkin sillä erotuksella, että puoliajalla Ducksit johtivat jo kahdella maalilla. Lisäksi toinen puolisko oli todella dominoivaa menoa Duckseilta; Boenink iski jo toiseen kamppailuun peräkkäin seitsemän osumaa, ja muutenkin joukkueen peli-ilme oli todella rentoutunut. Flying Ducks eteni lopulta hyvin selkeästi lauantaisiin välieriin.

Runkosarjan kolmonen O.P. Gladiators kohtasi toisen erittäin kokeneen ryhmän, viimevuotisen hopeajoukkueen Näpäjä XX:n puolivälierävaiheessa. Näpäjäläiset kokivat pahan takaiskun jo ennen otteluiden alkua, kun heidän luottopelaajansa Jarmo Lehtola ei pystynyt pelaamaan, ja tämä eittämättä vaikutti joukkueen iskukykyyn. Ensimmäisessä osaottelussa näpäjäläiset lähtivät kuitenkin ennakkoluulottomasti haastamaan suurta ennakkosuosikkia, ja lahtelaiset olivat ottelussa johtoasemassakin, kunnes avauspuoliajan viime hetkillä Gladiators käänsi tilanteen päälaelleen johtaen puoliajalla 4-3. Toisella puoliskolla Gladiators iski portit kiinni omassa päädyssään ja lisäsi tehoja hyökkäyksessään, ja näin lopulta toinen puoliaika gladiaattoreiden nimiin 5-0 ja koko ottelu täten 9-3.

Toinen osaottelu jatkui gladiaattoreiden vahvalla otteella, eikä näpäjäläiset saaneet puolustuspeliään millään toimimaan riittävällä tarkkuudella. Puoliajalla Gladiators johti jo 6-2. Toinen puoliaika oli melkoista ”avoimien ovien päivää” molemmissa päädyissä, mutta selvää oli kuitenkin se, että Näpäjä ei pystynyt enää horjuttamaan gladiaattoreita heidän vakuuttavalla matkallaan välieriin, ja näin Näpäjän kausi päättyi, eikä joukkue pystynyt viime vuoden kaltaiseen yllätykseen.

RUNKOSARJAN KÄRKIKAKSIKKO RAUTAA MYÖS VÄLIERISSÄ

Runkosarjan kakkonen O.P. Juniors pääsi suoraan välierävaiheeseen ja se tulikin todella latautuneena, freshinä ja täynnä tarmoa hieman perjantaipäivän otteluiden kangistamien gladiaattoreiden kimppuun. Avausottelu oli kaiken aikaa hyvin Juniorsien kontrollissa, eikä Gladiatorsien tuttu kova hyökkäyspeli ottanut onnistuakseen. Juniorsit ottivat ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan selkeällä 8-2-voitolla; Juniors-pelaajista Jarno Saapunki ja Ibrahim Milanovic jakoivat maalit tasan.

Toiseen osaotteluun Gladiators tuli selvästi sisuuntuneena, mutta edelleen joukkuetta koko kauden vaivannut puolustuspelin repaleisuus nosti päätään ratkaisuhetkillä. Joukkueet taistelivat tasaisesti läpi avauspuoliajan, mutta Juniors oli kaiken aikaa hieman niskan päällä johtaen lopulta puoliajalla 6-5. Tämä sama trendi jatkui myös läpi toisen puoliajan, kun Gladiators jahtasi kuumeisesti tasoitusmaalia, niin Juniors iski salakavalasti; erityisesti Milanovic oli elementissään tässä tuimassa taistelussa takoen lopulta kuusi maalia joukkueelleen, ja kun loppuhetkillä Juniorsit löysivät puolustukseensa riittävästi voimaa, niin Gladiators kukistui 9-8-lukemin toisessa osaottelussa ja näin Juniorsit finaaliin.

Koko runkosarjan läpi tappioitta kulkenut Aisti United oli niin ikään aivan suvereenissa vedossa omassa välieräsarjassaan Flying Duckseja vastaan. Joukkueen kovin syömähammas Aleksi Aittola jatkoi hurjaa maalitehtailuaan iskemällä avausottelussa kuusi kertaa pallon ”ankkojen” verkkoon, kun runkosarjavoittaja herkutteli vakuuttavan voiton hallitsevasta mestarista 10-3-lukemin.

Mikäli mahdollista, niin toinen osaottelu oli vieläkin vakuuttavampaa hallintaa United-ryhmältä; joukkueen kolmikko Okello – Kuusela – Aittola tekivät kerrassaan virheetöntä työtä puolustuspäässä, ja kun Aittolan huikaisevat maalintekotalkoot saivat jatkoa, niin hallitsevan mestarin oli nöyrryttävä kertakaikkisen ylivoiman edessä. United marssi finaaliin voittaen toisen osaottelun 9-1-lukemin.

AISTI UNITEDIN SUVEREENIUTTA FINAALISSA

Sunnuntaisen finaalipäivän korkkasi Avoimen SM-sarjan osalta pronssiottelu, missä iskivät yhteen Flying Ducks ja Gladiators. Huippukokeneet gladiaattorit saapuivat pronssiotteluun hyvällä asenteella, ja erityisesti joukkueen todellinen legenda Juha Oikarainen oli terävässä heittovireessä. Puoliajalla Gladiators johti ottelua 4-2. Toinen puoliaika jatkui tasaisena, mutta Ducksien kiri ei vain ottanut lähteäkseen; Boenink oli jälleen vauhdissa iskien otteluun vastapuolen Oikaraisen ohella viisi maalia. Gladiaattorit nappasivat tasapainoisen esityksen jälkeen pronssiset mitalit 8-5-voittolukemin.

Finaalista odoteltiin kahden selvästi kauden parhaan joukkueen tuimaa taistelua suomenmestaruudesta, ja ensimmäinen puoliaika antoikin viitteitä tasaisesta huippuottelusta. Juniorsit jopa johtivatkin ottelua 3-2 Saapungin kolmella osumalla, mutta tämän jälkeen United otti määrätietoisesti tahtipuikon käteensä ja lopulta joukkue paineli tauolle 5-3-johtolukemissa.

6-3-johtomaalin jälkeen Juniors yritti vaihdoilla saada kurssinsa käännettyä, mutta tämä johtikin lopulta joukkueen täydellisesti karille. Lamaantunut Juniors-ryhmä ei kyennyt enää antamaan lainkaan vastusta äärimmäisen varmaotteiselle ja nälkäiselle United-ryhmälle; Aittola jatkoi finaalissa totutun tehokkaana, mutta nyt myös sentterin tontilla loistanut Raisa Kuusela liittyi mukaan maalitehtailuun, mikä johti ottelun päättymiseen ennen aikojaan kymmenen maalin erolla 14-4. Aisti United pelasi ensimmäisen kautensa, ja se päättyi saman tien mestaruusjuhliin. Edellisen kerran Aistin joukkue juhli mestaruutta kaudella 2018 – 2019, kun tuolloin Aisti Open juhli silloisen 1-Divisioonan mestaruutta.

Aittola iski Avoimen SM-sarjan ja sitä edeltäneen 1-Divisioonan yhden kauden maaliennätyksen, häikäisevät 131 osumaa. Mies tullaankin palkitsemaan toukokuun lopulla Maalipallogaalassa Avoimen SM-sarjan maalikuninkaana. Tuolloin julkistetaan myös Avoimen SM-sarjan arvokkain pelaaja.

Löydät kaikki Avoimen SM-sarjan aikaisemmat mestarit ja maalintekijätilaston voittajat klikkaamalla tästä.

TULOKSET MAALINTEKIJÖINEEN

Perjantai 28.4.2023

16.00 / Puolivälierä 1 – Avoin SM-sarja / O.P. Flying Ducks – Aisti Inclusion 10-6 (4-4)
Maalintekijät / Ducks: #1 Boenink 7, #8 Leppänen 3
Maalintekijät / Inclusion: #6 Utriainen 6

17.10 / Puolivälierä 1 – Avoin SM-sarja / O.P. Gladiators – Näpäjä XX 9-3 (4-3)
Maalintekijät / Gladiators: #5 Oikarainen 5, #8 Nyström 3, #3 Kivinen 1
Maalintekijät / Näpäjä: #3 Heikkinen 2, #9 Mustonen 1

18.20 / Puolivälierä 2 – Avoin SM-sarja / Aisti Inclusion – O.P. Flying Ducks 3-11 (2-4)
Maalintekijät / Inclusion: #6 Utriainen 3
Maalintekijät / Ducks: #1 Boenink 7, #8 Leppänen 3, #2 Troost 1

19.30 / Puolivälierä 2 Avoin SM-sarja / Näpäjä XX – O.P. Gladiators 8-12 (2-6)
Maalintekijät / Näpäjä: #3 Heikkinen 4, #9 Mustonen 2, #1 Blåberg 1, #8 Nyström 1
Maalintekijät / Gladiators: #3 Kivinen 5, #5 Oikarainen 4, #8 Nyström 3

Lauantai 29.4.2023

13.10 / Välierä 1 Avoin SM-sarja / O.P. Juniors – O.P. Gladiators 8-2 (4-1)
Maalintekijät / Juniors: #2 Milanovic 4, #7 Saapunki 4
Maalintekijät / Gladiators: #3 Kivinen 1, #8 Nyström 1

14.15 / Välierä 1 Avoin SM-sarja / Aisti United – O.P. Flying Ducks 10-3 (6-3)
Maalintekijät / United: #2 Aittola 6, #7 Okello 3, Vastustajan oma maali 1
Maalintekijät / Ducks: #1 Boenink 2, #8 Leppänen 1

17.30 / Välierä 2 Avoin SM-sarja / O.P. Gladiators – O.P. Juniors 8-9 (5-6)
Maalintekijät / Gladiators: #3 Kivinen 4, #5 Oikarainen 2, #8 Nyström 2
Maalintekijät / Juniors: #2 Milanovic 6, #7 Saapunki 3

18.35 / Välierä 2 Avoin SM-sarja / O.P. Flying Ducks – Aisti United 1-9 (0-4)
Maalintekijät / Ducks: #8 Leppänen 1
Maalintekijät / United: #2 Aittola 7, #6 Kuusela 1, #7 Okello 1

Sunnuntai 30.4.2023

13.20 / Pronssiottelu Avoin SM-sarja / O.P. Gladiators – O.P. Flying Ducks 8-5 (4-2)
Maalintekijät / Gladiators: #5 Oikarainen 5, #3 Kivinen 3
Maalintekjät / Ducks: #1 Boenink 5

14.25 / Finaali Avoin SM-sarja / Aisti United – O.P. Juniors 14-4 (5-3)
Maalintekijät / United: #2 Aittola 7, #6 Kuusela 6, #7 Okello 1
Maalintekijät / Juniors: #7 Saapunki 3, #2 Milanovic 1