OLD POWER JUHLII KUUDETTA PERÄKKÄISTÄ SUOMENMESTARUUTTAAN

Susanna Hiltusen ottamassa kuvassa Old Powerin voittoisa viisikko nostaa pokaalin päiden yläpuolelle huutaen riemuissaan kultaiset mitalit kaulassaan

Maalipallon Miesten SM-Sarjan kausi 2022 – 2023 huipentui Espoossa, Leppävaaran Liikuntahallilla 29. – 30. huhtikuuta pelatussa finaaliturnauksessa, jonka järjestelyistä vastasi Suomen Paralympiakomitea ry yhteistyökumppaneidensa kanssa.

VÄLIERÄSARJAT TARJOSIVAT DRAAMAA

Runkosarjan kakkonen, viisi viimeisintä suomenmestaruutta napannut espoolainen Old Power kohtasi omassa välieräsarjassaan runkosarjan kolmosen ja viimekeväisen finaalivastustajansa Aisti Revolutionin. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen alkoi erittäin tunnustelevissa merkeissä ja avausmaali saatiin vasta reilun kuuden minuutin pelaamisen jälkeen, kun Ville Montonen iski rankkarista Revolutionin johtoon. Tämän jälkeen maaleja alkoi syntymään molemmissa päädyissä tasaiseen tahtiin, puoliajalle edettiin Revolutionin 3-2-johtolukemista. Toinen puoliaika oli todella tiukkaa taistoa, missä Revolution oli pitkään johtoasemassa, kunnes OP:n tähtipelaaja Erkki Miinalan kahdella peräkkäisellä heitolla syntynyttä maalia siivittivät Old Powerin 7-6-johtoasemaan.

Huippukokenut Old Power-nippu näytti jo marssivan lopulta voittoon, mutta maajoukkuemies Montonen oli eri mieltä; vain muutama sekunti ennen ottelun päätöstä miehen korkea pomppu leijaili Old Power-rysään ja näin edessä oli 2 * 3 minuutin jatkoaika. Jatkoaikaa ei pitkään ehditty tahkota, kun Miinala iski tarkasti pallon seiskakulmasta sisään tehden näin ottelun seitsemännen osumansa ja samalla ottelun ratkaisseen kultaisen maalin.

Joukkueiden välinen toinen osaottelu oli jälleen todella tarkkaa puolustuspelaamista, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vakuuttavammin hallitsevan mestarin peli alkoi kulkemaan. Puoliajalla OP johti ottelua 2-0, ja vaikka Petri Posio toikin toisen puoliskon alussa Revolutionin maalin päähän, niin tämän jälkeen Old Power ei enää antanut vastustajan yllättää itseään, vaan rautaisan puolustuspelaamisen ja riittävien hyökkäystehojen ansiosta espoolaisille finaalipaikka 6-1-voittolukemin.

Toisessa välieräsarjassa iskivät yhteen runkosarjan voittaja, vantaalainen Aisti Sport ja runkosarjan nelonen O.P. Hurricanes. Ensimmäisessä kohtaamisessa runkosarjavoittaja oli todella pahoissa ongelmissa puolustuspäässään etenkin Hurricanesin ykköstykin Jani Vesalaisen heittojen kanssa, eikä joukkueen oma hyökkäyspeli ottanut lainkaan tuulta purjeisiin. Hurricanesin puolustuspeli oli sen sijaan erittäin varmaa ja väkevää, joten lopulta joukkueelle hieman yllättäen selkeä voitto 6-2-lukemin. Toisessa osaottelussa joukkueiden osat vaihtuivat täysin päälaelleen, kun Hurricanes näytti kadottaneen täysin avausottelunsa huikean puolustusmoodin. Aisti tasoitti otteluvoitot 8-4-voittolukemin vieden otteluparin ratkaisevaan kolmanteen osaotteluun.

Kolmannesta osaottelusta muodostui todellinen jännitysnäytelmä; puoliajalla Hurricanes oli kuskinpaikalla 2-1-lukemin, ja toisen puoliskon alkupuolella Jani Vesalainen johdatti joukkueensa jo 3-1-johtoasemaan. Aistilaiset eivät kuitenkaan antaneet periksi, vaan välittömästi seuraavasta hyökkäyksestä syntyi Aistin kavennusmaali. Vantaalaiset kampesivat ottelun väkisin tasoihin, ja kun kumpikaan osapuoli ei suostunut taipumaan varsinaisella peliajalla, edessä oli jälleen kutkuttava jatkoaika. Kokemus on kovissa paikoissa rautaa; tällä kertaa Aistin Jarno Mattila osoitti tuon väitteen paikkansapitävyyden iskemällä heti jatkoajan ensimmäisestä heitosta pallon nuottaan kolmosvälistä räjäyttäen näin aistilaisten juhlat finaalipaikasta käyntiin.

OLD POWER NAPPAA KUUDENNEN PERÄKKÄISEN SUOMENMESTARUUTENSA

Susanna Hiltusen ottamassa tilannekuvassa Old Powerin sentteripelaaja Erkki Miinala torjuu pallon rinnallaan.

Finaaliturnauksen päätöspäivä käynnistyi Miesten SM-sarjan pronssiottelulla, missä kohtasivat kaksi todella pettynyttä joukkuetta. Toki Hurricanes oli kokenut omassa välieräsarjassaan vielä raskaamman tappion ja lisäksi sen valmistautumisaika pronssiotteluun oli useita tunteja lyhyempi kuin Revolutionilla, ja tämä kyllä näkyi todella karulla tavalla joukkueen peli-ilmeessä heti ottelun alusta lähtien. Revolution karkasi pahimmillaan jo 5-1-johtoasemaan, kunnes Vesalainen tinttasi kaksi pikamaalia, mitkä jäivät kuitenkin melko laihaksi lohduksi, kun vastustaja iski välittömästi takaisin. Puoliajalle mentiin Revolutionin 7-3-johtolukemista. Toisella puoliajalla peli pysyi edelleen täysin Revolutionin hallussa, vaikkakin joukkueella oli merkittäviä ongelmia saada hyödynnettyä hurrikaanilauman tarjoamia lukuisia rankkaritilaisuuksia. Lopulta kuitenkin Revolutionille ansaitut pronssimitalit kaulaan 10-5-voittolukemien jälkeen.

Finaaliottelua ennen hallissa oli käsinkosketeltava tunnelma, kun niin Aisti Sportin kuin Old Powerinkin kannattajat loivat upeasti tunnelmaa kannustamalla raivoisasti omiaan. Old Powerilla avauksessa olivat Eronen ykkösessä (oikea laita), Miinala sentterinä ja Zoveidavi seiskassa (vasen laita), Aisti Sportin miehistön puolestaan muodostivat Tihumäki – Honkanen – Mattila. Ottelu alkoi Aisti Sportin kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla, kun Mattilan avausheitto lipsahti pitkäksi, eikä Miinala jättänyt mitään sattuman varaan, vaan pallo päättäväisesti verkon perukoille rankkarista.

Aisti Sportin hyökkäyspeli oli hieman tahmeaa, mutta myöskin Old Powerin todella uhrautuvasti ja taistelevasti puolustanut kolmikko tekivät maalinteon avauspuoliajalla mahdottomaksi. Old Power sen sijaan hyökkäsi erittäin monipuolisesti, mikä tuottikin lopulta erinomaisen 4-0-taukojohdon espoolaisille.

Peli alkoi karata lopullisesti Aisti Sportin hyppysistä, kun heti toisen puoliskon avausheitosta Zoveidavi pomputti pallon häkkiin. Old Power johti ottelua jo peräti 6-0, minkä jälkeen Aisti Sport onnistui vihdoin murtamaan OP:n puolustusmuurin ensimmäisen kerran. Old power oli jo 7-1-johtoasemassa, mutta tämän jälkeen Aisti Sport sai pientä momentumia ottelusta nousten nopeasti 3-7-takaa-ajotilanteeseen. Kuten ottelun avausmaalikin, niin myös viimeinen syntyi Miinalan kädestä, kun mies ujutti jälleen rankkarin Aistin rysään Mattilan hyökkäysvirheen jälkeen.

Old Power otti näin kuudennen peräkkäisen ja historiansa 15. suomenmestaruuden. Joukkueen pelaajista Mikko Viittalalle mestaruus oli jo yhdeksäs, Miinalalle kahdeksas, Eroselle viides, Zoveidaville kolmas ja Arttu Luirolle ensimmäinen. Old Powerin Erkki Miinala voitti myös yhdeksännen kerran peräkkäin Miesten SM-sarjan maalikuninkuuden 59 osuman saaliillaan. Kauden arvokkain pelaaja tullaan julkistamaan toukokuun lopulla järjestettävässä Maalipallogaalassa.

Löydät kaikki Miesten SM-sarjan mestarit ja maalikuninkaat klikkaamalla tästä.

TULOKSET MAALINTEKIJÖINEEN

Lauantai 29.4.2023

11.00 / Välierä 1 Miesten SM-sarja / Old Power – Aisti Revolution Ja. 8-7, 7-7 (2-3)
Maalintekijät / Power: #8 Miinala 7, #6 Eronen 1
Maalintekijät / Revolution: #2 Montonen 6, #7 Posio 1

12.05 / Välierä 1 Miesten SM-sarja / Aisti Sport – O.P. Hurricanes 2-6 (1-3)
Maalintekijät / Sport: #6 Tihumäki 1, Vastustajan oma maali 1
Maalintekijät / Hurricanes: #6 Vesalainen 4, #2 Hintsanen 2

15.20 / Välierä 2 Miesten SM-sarja / Aisti Revolution – Old Power 1-6 (0-2)
Maalintekijät / Revolution: #7 Posio 1
Maalintekijät / Power: #7 Zoveidavi 2, #8 Miinala 2, #4 Luiro 1, #6 Eronen 1

16.25 / Välierä 2 Miesten SM-sarja / O.P. Hurricanes – Aisti Sport 4-8 (1-4)
Maalintekijät / Hurricanes: #6 Vesalainen 3, #9 Ylönen 1
Maalintekijät / Sport: #7 Mattila 5, #6 Tihumäki 2, Vastustajan oma maali 1

19.40 / Välierä 3 Miesten SM-sarja / Aisti Sport – O.P. Hurricanes Ja. 4-3, 3-3 (1-2)
Maalintekijät / Sport: #7 Mattila 3, #6 Tihumäki 1
Maalintekijät / Hurricanes: #6 Vesalainen 3

SUNNUNTAI 30.4.2023

12:15 / Pronssiottelu Miesten SM-sarja / Aisti Revolution – O.P. Hurricanes 10-5 (7-3)
Maalintekijät / Revolution: #7 Posio 4, #8 Hintsanen 3, #2 Montonen 2, #6 Alenius 1
Maalintekijät / Hurricanes: #6 Vesalainen 2, #9 Ylönen 2, #2 Hintsanen 1

15.30 / Finaali Miesten SM-sarja / Aisti Sport – Old Power 3-8 (0-4)
Maalintekijät / Sport: #7 Mattila 2, #6 Tihumäki 1
Maalintekijät / Power: #8 Miinala 4, #7 Zoveidavi 3, #6 Eronen 1