KANSALLISET MAALIPALLOSARJAT HUIPENTUVAT FINAALITURNAUKSESSA ESPOOSSA28. – 30. HUHTIKUUTA

Henriikka Toivolan ottamassa pelitilannekuvassa Aisti Unitedin Krister Linnas sentterin tontilla ja Bruno Okello hänen oikeana laiturinaan. Juhlivatko nämä herrat Avoimen SM-sarjan kultaa tulevana viikonloppuna?

Kansallisten maalipallosarjojen kausi 2022 – 2023 huipentuu Espoossa, Leppävaaran Liikuntahallilla 28. – 30. huhtikuuta pelattavassa finaaliturnauksessa, jonka järjestelyistä vastaa Suomen Paralympiakomitea. Tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy! Lauantaina sekä sunnuntaina maalipallokansaa palvelee espoolaisen Old Power-seuran yllä pitämä kahvio, mistä saa kuumien ja kylmien virvokkeiden lisäksi pientä suolaista sekä makeaa purtavaa ja isompaan nälkään lämpimäisiä ruoka-annoksia. Suositamme korttimaksamista kahviossa.

Mikäli jostain syystä et pääse viikonloppuna paikan päälle Leppävaaran Liikuntahallille nauttimaan huikeasta maalipalloviihteestä, niin ei syytä huoleen; ”Goalball Finland”- YouTube-kanavan kautta on seurattavissa kaikki finaaliviikonlopun ottelut alusta loppuun asti. Otteluita selostaa kansallisilta maalipallokentiltäkin tuttu Akseli Makkonen, joka saa ainakin perjantain otteluihin aisaparikseen taannoisissa maalipallon MM-kilpailuissakin kommentaattorin roolissa esiintyneen Erkki Miinalan.

Alta löydät sarjojen pelijärjestelmät finaaliturnauksessa, otteluohjelman ja pienen ennakon. Tuloksia on helppo seurata Goalball Finland- Facebook-sivulta ja tietysti sarjojen omilta tulossivuilta:

Miesten SM-Sarja

Avoin SM-Sarja

PELIJÄRJESTELMÄT FINAALITURNAUKSESSA

Avoin SM-sarja:

  • Puolivälierät ja välierät pelataan paras 3:sta sarjoina – eli ensin kaksi voittoa ottanut joukkue etenee jatkoon. Finaali- ja pronssiottelu ovat yksiosaisia;
  • Kaikki ottelut pelataan ratkaisuunsa saakka; mikäli varsinaisen peliajan jälkeen ollaan tasatilanteessa on edessä 2 * 3 minuutin jatkoaika ”kultaisen maalin”-säännöllä – eli ensiksi maalin tehnyt joukkue voittaa ottelun. Mikäli jatkoaikakaan ei tuo ratkaisua, niin voittaja haetaan vapaaheittokilpailun kautta;
  • Avoimen SM-sarjan hallitseva mestari on O.P. Flying Ducks.

Miesten SM-sarja:

  • Välierät pelataan paras 3:sta sarjoina – eli ensin kaksi voittoa ottanut joukkue etenee jatkoon. Finaali- ja pronssiottelu ovat yksiosaisia;
  • Kaikki ottelut pelataan ratkaisuunsa saakka; mikäli varsinaisen peliajan jälkeen ollaan tasatilanteessa on edessä 2 * 3 minuutin jatkoaika ”kultaisen maalin”-säännöllä – eli ensiksi maalin tehnyt joukkue voittaa ottelun. Mikäli jatkoaikakaan ei tuo ratkaisua, niin voittaja haetaan vapaaheittokilpailun kautta;
  • Miesten SM-sarjan hallitseva mestari on Old Power.

OTTELUOHJELMA

Huomio: *-merkintä otteluiden perässä tarkoittaa, että ottelu pelataan tarvittaessa, mikäli kumpikaan otteluparin voittaja ei ole onnistunut vielä ottamaan kahta voittoa vastustajastaan. Mahdolliset kolmannet osaottelut pelataan aina otteluohjelman mukaisesti.

PERJANTAI 28.4.2023

Alkamisaika / Ottelu / Kotijoukkue – Vierasjoukkue

16.00 / Puolivälierä 1 – Avoin SM-sarja / O.P. Flying Ducks – Aisti Inclusion

17.10 / Puolivälierä 1 – Avoin SM-sarja / O.P. Gladiators – Näpäjä XX

18.20 / Puolivälierä 2 – Avoin SM-sarja / Aisti Inclusion – O.P. Flying Ducks

19.30 / Puolivälierä 2 Avoin SM-sarja / Näpäjä XX – O.P. Gladiators

LAUANTAI 29.4.2023

8.50 / Puolivälierä 3 Avoin SM-sarja / O.P. Flying Ducks – Aisti Inclusion *

9.55 / Puolivälierä 3 Avoin SM-sarja / O.P. Gladiators – Näpäjä XX *

11.00 / Välierä 1 Miesten SM-sarja / Old Power – Aisti Revolution

12.05 / Välierä 1 Miesten SM-sarja / Aisti Sport – O.P. Hurricanes

13.10 / Välierä 1 Avoin SM-sarja / O.P. Juniors – Paremmin runkosarjassa sijoittunut puolivälierävoittaja

14.15 / Välierä 1 Avoin SM-sarja / Aisti United – Heikommin runkosarjassa sijoittunut puolivälierävoittaja

15.20 / Välierä 2 Miesten SM-sarja / Aisti Revolution – Old Power

16.25 / Välierä 2 Miesten SM-sarja / O.P. Hurricanes – Aisti Sport

17.30 / Välierä 2 Avoin SM-sarja / Paremmin runkosarjassa sijoittunut puolivälierävoittaja – O.P. Juniors

18.35 / Välierä 2 Avoin SM-sarja / Heikommin runkosarjassa sijoittunut puolivälierävoittaja – Aisti United

19.40 / Välierä 3 Miesten SM-sarja / Old Power – Aisti Revolution tai Aisti Sport – O.P. Hurricanes *

SUNNUNTAI 30.4.2023

9.00 / Välierä 3 Miesten SM-sarja / Aisti Sport – O.P. Hurricanes *

10.05 / Välierä 3 Avoin SM-sarja / O.P. Juniors – Paremmin runkosarjassa sijoittunut puolivälierävoittaja *

11.10 / Välierä 3 Avoin SM-sarja / Aisti United – Heikommin runkosarjassa sijoittunut puolivälierävoittaja *

12:15 / Pronssiottelu Miesten SM-sarja

13.20 / Pronssiottelu Avoin SM-sarja

14.25 / Finaali Avoin SM-sarja

15.30 / Finaali Miesten SM-sarja

Palkintojenjako (molemmat sarjat)

ENNAKKO / MIESTEN SM-SARJA

Miesten SM-sarjan hallitseva mestari, espoolainen Old Power ylsi runkosarjassa kakkoseksi saaden vastaansa finaaliturnauksen välieräsarjassa runkosarjan kolmosen, pitkään yhdessä olleen Aisti Revolutionin. Old Power hallitsi joukkueiden välisiä kohtaamisia runkosarjassa; voitot olivat Old Powerille 3-1, mutta runkosarjan päätöskamppailussa Revolution otti kenties pientä henkistä ”niskalenkkiä” kukistamalla OP:n 15-9-lukemin. Joukkueiden välillä on nähty pitkin kautta todella maalirikkaita otteluita, mutta nyt varmasti molemmat leirit keskittyvät puolustuspäänsä tilkitsemiseen aivan uudella tarmokkuudella.

Old Powerin ryhmä pursuaa voittamisen kulttuuria, sillä joukkue on juhlinut SM-kultaa viimeisenä viitenä kautena, eikä tällaista kokemusta voi sivuuttaa ”tosipelien” koittaessa. Old Power on pystynyt aiemmissa finaaliturnauksissa kovan paikan tullen löytämään voittavan kokoonpanon ja pelitavan; laadukas materiaali taipuu kyllä moneen, mutta riittääkö joukkueen iskukyky jälleen kultaan hieman repaleisen runkosarjan jälkeen? Aisti Revolution puolestaan pelaa jo kolmatta kauttaan lähestulkoon samalla kokoonpanolla; viime vuonna Revolution ylsi jo finaaliin saakka, missä juurikin Old Power oli kuitenkin liian kova kanto kaskessa ilman tähtipelaajaansa ja pelillistä johtajaansa Petri Posiota operoineelle Revolutionille. Joukkueella on varmasti todella kova näytönhalu ja voitontahto; muun muassa lähes kaiken kokenut maajoukkuejyrä Ville Montonen jahtaa edelleenkin uransa ensimmäistä SM-kultaa. Täydentääkö Revolution mitalisuoransa juhlimalla SM-kultaa tulevana sunnuntaina?

Toisessa välieräsarjassa runkosarjan voittoon rynnistänyt vantaalainen Aisti Sport kohtaa yllätysvalmiin O.P. Hurricanesin. Vaikka Aisti Sport hallitsikin joukkueiden välisiä kamppailuja runkosarjassa voittaen niistä kolme ja kertaalleen joukkueiden välillä päädyttiin tasapeliin, niin totuus on se, että joukkueiden välienselvittelyt ovat olleet todella tiukkoja koko kauden, sillä kahdesti Aisti Sport on poistunut kentältä voittajana vain yhden maalin Hurricanesia parempana.

Aisti Sportilla on lähes kiveenhakattu ykköskolmikko Tihumäki – Honkanen – Mattila, jolla on kokemusta, pelitaitoa ja taktista silmää vaikka muille jakaa. Pelkkä turvallinen peruspelaaminen ei kuitenkaan todennäköisesti enää välierävaiheessa saati sitten finaaliottelussa riitä, vaan joukkueen on löydettävä myös yllätyksellisyyttä ja taisteluhenkeä, jotta varmasti kovasti janottu mestaruus irtoaisi. Hurricanes voi lähteä välieräsarjaan kohtuu paineettomasti, sillä joukkueella on vain voitettavaa; Joni Ylönen ja Seemi Hintsanen ovat ottaneet runkosarjan aikana isoja askeleita eteenpäin etenkin puolustuspäässä ja kun vain puolet runkosarjasta pelannut, viime kaudella sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Jani Vesalainen on jälleen joukkueen vahvuudessa varmasti nälkäisenä, niin Hurricanesia ei voi missään nimessä laskea ulos finaalipaikan tavoittelijoista.

ENNAKKO / AVOIN SM-SARJA

Avoimen SM-sarjan hallitseva mestari, todella kansainvälisellä kokoonpanolla operoiva O.P. Flying Ducks jäi ailahtelevien otteidensa vuoksi runkosarjan neloseksi, joten se saa puolivälieräsarjassa vastaansa runkosarjan vitosen, todella nuoren ja ennakkoluulottoman Aisti Inclusionin. Runkosarjan kolmesta kohtaamisesta Ducksit voittivat kaksi, mutta joukkueiden viimeisin kohtaaminen tammikuun lopulla oli todellinen myrskyvaroitus Inclusionin iskukyvystä, kun se höyhensi ”ankkalauman” peräti 11-2-lukemin.

Flying Ducksin ehdoton ykköskolmikko on Suomen naisten maajoukkueen konkaripelaaja Krista Leppäsen ja luotettavan hollantilaisduon Celeste Troostin sekä Stephanie Boeninkin muodostama kombinaatio, joka on osoittanut huikean potentiaalinsa erityisesti viime kauden finaaliturnauksessa sekä viimesyksyisessä naisten SM-turnauksessa; molemmat turnaukset päättyivät Ducksien kultajuhliin. Runkosarjan aikana Ducks-ryhmän puolustus oli ajoittain pahasti tuuliajolla ja lisäksi rankkareiden viimeistely tuotti kovasti päänvaivaa, mutta mikäli nämä osa-alueet napsahtavat kohdilleen jälleen tosipaikan tullen, niin Ducksit ilmoittautuvat taatusti jälleen mitalijahtiin.

Inclusion-poppoon keski-ikä on vain hieman yli 19 vuotta, joten varmasti nuoruuden intoa ja ennakkoluulottomuutta ryhmästä löytyy yllin kyllin; hyökkäyspäässä joukkueen ehdoton syömähammas on yli 80 prosenttia joukkueen maaleista runkosarjassa iskenyt 16-vuotias Eemi Utriainen, kun taas naisten maajoukkueen vakiokasvo, hiljattain 23 vuotta täyttänyt Miina Grönroos on puolustuspään selkäranka ja joukkueen pelillinen johtaja. Inclusionilla on takulla eväät viedä ottelupari kolmanteen ja ratkaisevaan osaotteluun lauantaiaamulle, mutta pystyisikö joukkue superyllätykseen ja etenemään jopa neljän parhaan joukkoon?

Toisesta puolivälieräparista ei kokemusta toden totta puutu, kun runkosarjan kolmonen O.P. Gladiators ja runkosarjan kutonen, lahtelainen Näpäjä XX iskevät yhteen. Gladiators oli runkosarjassa selvästi näpäjäläisiä edellä; vaikka kauden alussa joukkueet vielä tasasivat pisteet, niin joukkueiden viimeisin kohtaaminen tammikuun lopulla päättyi Gladiaattoreiden 10-0-murskavoittoon. Näpäjäläiset järjestivät viime kaudella jättiyllätyksen ollen todella lähellä jopa mestaruutta, joten ”takki auki”-asenteeseen Gladiatorseilla ei ole kuitenkaan varaa.

Suomalaisen maalipallon elävät legendat, vuoden 1996 Atlantan Paralympialaisten kultamitalistit Juha Oikarainen ja Jorma Kivinen ovat maalipallossa kaiken kokeneita ja voittaneita veteraaneja, joiden varaan voi Gladiators varmasti laskea todella paljon finaaliturnausviikonloppuna. Gladiators-ryhmän akilleen kantapäänä on runkosarjan aikana ollut hieman repaleinen puolustuspeli, mutta mikäli finaaliturnaus sytyttää joukkueen myös laittamaan kaikkensa likoon puolustuspäässä, kuuluu Gladiators suurimpiin mestarisuosikkeihin. Satumaisen finaaliturnauksen viime kaudella pelannut Näpäjä XX tulee takuuvarmasti myöskin nostamaan pelaamisensa tasoa kaikilla osa-alueilla, mutta toki mitä useampaan otteluun näpäjäläiset joutuvat, niin sitä suurempi vaara on, että joukkueen koneesta hieman diesel lopahtaa. Pystyykö kaikkien rakastamat Näpäjän velikullat vielä venymään uuteen yllätyskevääseen?

Uutena joukkueena mukaan sarjaan täksi kaudeksi tullut Aisti United pelasi sensaatiomaisen runkosarjan, sillä se voitti 18 ottelustaan 17 ja ainoastaan kertaalleen joukkue päätyi runkosarjan aikana tasapeliin, mikä sekin tapahtui kauden avausturnauksessa. Tämän jälkeen United on ollut pysäyttämätön, ja se veikin komeasti runkosarjan voiton nimiinsä. United on pantu testiin moneen otteeseen erityisesti runkosarjan kakkosen O.P. Juniorsien sekä O.P. Gladiatorsien taholta, utta lopulta United on aina löytänyt keinot kääntää ottelut edukseen. Aleksi Aittola pommitti runkosarjassa käsittämättömät 111 osumaa, ja mies on kerta kaikkiaan vakuuttavalla matkalla Avoimen SM-sarjan maalintekijätilaston voittoon. Raisa Kuusela on tuonut erittäin oivaa kokemusta muutoin melko kokemattomaan United-rosteriin. Pystyykö United pitämään runkosarjassa löytämänsä rentouden ja yhteisen tekemisen meiningin myös finaaliturnauksessa; mikäli vastaus on kyllä, niin joukkue voi hyvinkin nostella kannua vappuaaton iltapäivässä.

Viimeisenä, mutta ei taatusti vähäisimpänä esittelemme Avoimen SM-sarjan runkosarjan kakkosen O.P. Juniorsit, joka on ehdottomasti yksi suurista mitalisuosikeista perjantaina alkavassa finaaliturnauksessa. Juniorsien pelillisenä johtajana toimii Suomen naisten maajoukkueen kapteeni Iida Kauppila, jonka asema sarjan parhaimpien puolustuspelaajien joukossa on kiistaton. Täksi kaudeksi paluun pitkän tauon jälkeen kansallisille maalipalokentille tehnyt rovaniemeläinen Jarno Saapunki tuo varmasti erittäin arvokasta kokemusta Juniors-leiriin, sillä miehellä on kokemusta jopa arvokisatasolta Suomen maajoukkuepaidasta. Juniorsien pelin ehdoton sielu on kuitenkin ”Bosnian lahja” suomalaiselle maalipalloilulle, Ibrahim ”Ibis” Milanovic, joka kuuluu edelleenkin ehdottomasti Avoimen SM-sarjan kovimpiin tekijöihin hyökkäyspäässä; jo vuosituhannen alusta asti kansallisia maalipallokenttiä kolunnut Ibis on taatusti parhaimmillaan, kun panokset otteluissa kovenevat.