B-SARJAN EM-KILPAILUT KÄYNNISTYVÄT PAJULAHDESSA – OHJEET KISOJEN SEURAAMISEEN JA NAISTEN TURNAUKSEN ENNAKKOPAKETTI

Liikuntakeskus Pajulahti yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa järjestävät maalipallon B-sarjan EM-kilpailut Lahden Nastolassa 3. – 6. kesäkuuta. Turnaukseen osallistuu kuusi naisten ja kymmenen miesten joukkuetta; molemmissa sarjoissa kisojen päätteeksi kolme parasta joukkuetta nousevat EM-kilpailuiden A-sarjaan ja miesten puolella kolme heikointa joukkuetta putoavat C-sarjaan. Suomen naisten maalipallomaajoukkue osallistuu naisten turnaukseen, Suomen miehet ovat puolestaan A-sarjassa.

Koronaviruspandemiasta johtuvien tiukkojen erityistoimien vuoksi maalipallofanit eivät tällä kertaa pääse paikan päälle kannustamaan Suomen naisia mitaleille ja nousuun kohti A-sarjaa. Alla on kuitenkin kattava ohjeistus siitä, kuinka voit seurata kisoja kotisohvalta tai vaikkapa mökiltä laiturin päästä näinä upeina kesäpäivinä. Ohjeistus koskee naisten turnausta kuten myös ohjeistuksen alta löytyvä ennakkopaketti. Julkaisemme oman ennakkopaketin miesten turnauksesta.

Livestream, kisojen viralliset nettisivut ja some

Kaikista naisten turnauksen otteluista on tarjolla livestream-lähetys englanninkielisellä selostuksella maalipallon kansainvälisen kattojärjestön IBSA:n maalipallon YouTube-kanavalla, joka löytyy täältä.

Kisojen viralliset nettisivut löytyvät puolestaan täältä. Sivuilta löytyvät kisojen otteluohjelma ja joukkueiden kokoonpanot.

Goalball.fi-sivuston oman kisasivun löydät helposti täältä. Tarjolla naisten otteluraportit, tulokset ja tilastot.

Sosiaalinen media on vahvasti mukana Pajulahden B-sarjan EM-kilpailuissa; Suomen naisten otteluiden tulokset uunituoreina, pelaajahaastattelut ja joukkueen kuulumiset löydät niin Goalball Finland kuin Paralympiaurheilu -Facebook-sivuilta. Lisäksi kansainvälisellä IBSA Goalball – Facebook-sivulla julkaistaan tuloksia, pelaajahaastatteluja ja kisojen oma englanninkielinen makasiiniohjelma, jonka asiantuntijana toimii Suomen miesten maalipallomaajoukkueen tähtipelaaja ja maalipallovaikuttaja Erkki Miinala.

Naisten turnauksen ennakkopaketti

Jokainen naisten turnauksen joukkue on läpäissyt koronatestit eli siltä osin turnaus päästään pelaamaan suunnitellusti. Etukäteiskatsannolla naisten turnauksessa näyttäisi olevan kolmen portaan joukkueita, mutta käsillä on varsin eriskummalliset arvokisat; yksikään joukkueista ei ole taatusti valmistautunut kisoihin optimaalisella tavalla ja ainoastaan yksi kisoihin osallistuvista maista on pelannut harjoitusturnauksen viimeisen reilun vuoden sisällä. Esittelemme nyt jokaisen joukkueen lähtökohdat huomenna käynnistyviin kisoihin.

Suomi

Suomen naiset sijoittuivat viimeisimmissä, vuonna 2019 Rostockissa pelatuissa EM-kilpailuissa kahdeksansiksi pudoten näin B-sarjaan. Tällöin Petri Posio teki tilaa Arttu Mäkiselle joukkueen peräsimessä ja Mäkisen valmennuspestin aikana naisten maajoukkue on ehtinyt pelaamaan vain yhden kansainvälisen turnauksen; tuo turnaus oli Pajulahti Games 2020-tapahtumassa, joten viimeisimmistä kansainvälisistä koitoksista on aikaa jo yli 15 kuukautta.

Tästä pitkästä pelitauosta huolimatta naisten maajoukkue on harjoitellut ahkerasti ja leirityksellä on pyritty pitämään tasoa yllä ja jopa menemään eteenpäin tietyissä asioissa. Kuluneen kevään aikana joukkueen ehdottomat avainpelaajat Krista Leppänen ja Iida Kauppila ovat kärsineet loukkaantumisista, mutta onneksi vaivat on nyt selätetty parahiksi juuri ennen Pajulahden kisoja. Susanna Halmeen paluu maajoukkuepaitaan tuo lisäksi kaivattua laajuutta joukkueen rosteriin, mikä voi olla arvossa arvaamattomassa, kun todelliset ratkaisupelit alkavat.

Suomen naiset lähtevät selvänä ennakkosuosikkina Tanskan ohella tavoittelemaan nousua A-sarjaan, ja kun ottaa huomioon Tanskan todella kapean rosterin, niin Suomella on jopa etulyöntiasema pahimpaan kilpakumppaniinsa nähden, sillä Suomi pystyy säästelemään alkulohko-otteluissaan parhaita pelaajiaan. Todellinen ihme on Pajulahdessa koettu, mikäli Suomi kammetaan ulos palkintopallilta kotikisoissaan.

Espanja

Espanjan naisten joukkue on kuulunut aina keskikastin maihin Euroopassa, mutta viime vuosina joukkue on jumittunut pahemman kerran B-sarjaan. Vuoden 2018 B-sarjan EM-kilpailuissa Puolassa joukkueen tekeminen ei vakuuttanut millään mittarilla ja nousu A-sarjaan ei ollut lähelläkään, loppusijoituksen ollessa kuudes.

Toisin kuin muut naisten turnauksen maat Espanja on sentään päässyt maistamaan kansainvälisten pelien tuntua; tämä tapahtui kaksi ja puoli viikkoa sitten Liettuassa. Tuo turnaus tuskin antoi joukkueelle kuitenkaan minkäänlaista itseluottamuspiikkiä, sillä Espanja jäi täysin huippumaiden Venäjän, Israelin ja USA:n jyräämäksi. Espanja taistelee Pajulahdessa kuitenkin kynsin ja hampain välieräpaikasta; Suomea ja Tanskaa vastaan joukkueella tuskin riittää eväät, mutta esimerkiksi Ranskaa vastaan espanjalaisilla voisi nappionnistumisella olla mahdollisuus voittoon.

Puola

Puolan naisten maalipallomaajoukkue on melko tuore tuttavuus arvokisatasolla; joukkue teki ensiesiintymisensä kotikentällään B-sarjan EM-kilpailuissa vuonna 2018. Tuolloin joukkueen peli oli vielä todella alkutekijöissään, mutta ei emäntäjoukkue jäänyt sentään ihan jumboksi kisoissa, sillä se onnistui jättämään Unkarin taakseen.

Upeaa on, että Puola on pystynyt pitämään yllä naisten maajoukkuetta yli vaikean koronatauon ja lisäksi näyttää siltä, että maasta löytyy kuitenkin mukavasti naispelaajia; tästä todisteena naisten omat mestaruuskilpailut. Puola on perinteikäs heittomaa, joten ei olisi yllättävää, että joukkueesta löytyisi hyökkäysvoimaa, mutta puolustuspään ongelmat ja ylipäätänsä kansainvälisten pelien puute eivät voi olla näkymättä puolalaisten otteissa. Puolaa tuskin nähdään naisten turnauksen välierissä, mutta äärimmäisen arvokasta kokemusta joukkueelle on tarjolla tulevien kisapäivien aikana.

Ranska

Tieto siitä, että vuoden 2024 paralympialaiset järjestetään Pariisissa räjäytti myös maalipallobuumin Ranskassa. Parhaillaan maalipalloseuroja syntyy Ranskaan kuin sieniä sateella ja maajoukkueisiin satsataan vahvasti; tämä ei voi olla näkymättä myöskään Ranskan naisten maalipallomaajoukkueen toiminnassa.

Ranskan naisten joukkuekaan ei ole pystynyt pelaamaan kansainvälisiä otteluita aikakausiin, mutta joukkue on leireillyt todella aktiivisesti ja välillä leireillä on ollut mukana kansainvälisiä kirittäjiäkin. Vaikkei Ranskan pelaamista ollakaan päästy ihastelemaan aikoihin, silti usko on vahva siihen, että Ranska tulee nappaamaan välieräpaikan ja kovassa nosteessa oleva joukkue on ehdottomasti Suomen ja Tanskan jälkeen suurin ennakkosuosikki nappaamaan kolmannen matkalipun A-sarjaan.

Tanska

Tanskan naisten maalipallomaajoukkue on Suomen ohella Euroopan menestyneimpiä maalipallossa. Perinteet ovat kunniakkaat aina 1980-luvun alusta lähtien ja joukkueen viimeisin Euroopan mestaruus on vuodelta 2011. Tämän jälkeen Tanskan naisten maalipallomaajoukkueen paras terä on tylsistynyt ja aallonpohjan joukkue koki vuoden 2019 Rostockin EM-kilpailuissa, missä se jäi koko kisojen jumboksi.

Tanska pelaa naisten turnauksessa upporikasta ja rutiköyhää, sillä joukkue on ottanut matkaan vain minimimääränpelaajia; joukkueen on tultava toimeen turnauksessa ilman vaihtopelaajia, sillä sen rosterista löytyy vain kolme pelaajaa. Kun tähän ottaa huomioon, että turnauksessa välieriin ja mitaliotteluihin selviytyvät maat tulevat pelaamaan seitsemän ottelua reippaan kolmen vuorokauden sisällä tulee urakka olemaan juuteille melkoinen, eikä yhteenkään pahempaan loukkaantumiseen ole varaa. Tanskalaisten selvä pelillinen ja hyökkäyksellinen johtaja on Anja Christensen, joka on vahva ennakkosuosikki kisojen maalikuningattareksi. Mikäli Tanskan pelaajat vain jaksavat ja ennen kaikkea välttävät loukkaantumiset, on joukkue takuuvarmasti Suomen ohella palaamassa A-sarjaan.

Unkari

Unkari on osallistunut aktiivisesti B-sarjan EM-kilpailuihin 2010-luvulla, mutta menestys on jäänyt odottamaan itseään. Viime vuosikymmenen alussa Unkari näytti nousevan ihan A-sarjan tasoiseksi joukkueeksi, mutta sen etsikkoaika meni ja tämän jälkeen unkarilaiset ovat tehneet tasaisesti matkaa kohti B-sarjan häntäpäätä.

Vuoden 2018 B-sarjan EM-kilpailut eivät antaneet paljoakaan hurraamisen aihetta unkarilaisille, sillä joukkue jäi lopulta koko yhdeksän maan turnauksen viimeiseksi. Tämän jälkeen Unkari ei ole juurikaan kansainvälisissä turnauksissa esiintynyt, joten jännityksellä seuraamme heti avauspäivän ensimmäisessä ottelussa, mikä on joukkueen iskukyky kotijoukkue Suomea vastaan. Unkari ei etukäteisarvioissa taistele potentiaalisesti välieräpaikasta, vaan se tulee todennäköisesti kamppailemaan tälläkin kertaa turnauksen jumbosijaa vastaan.