IBSA MAAILMANKISAT 2023 – MIESTEN TURNAUKSEN ENNAKKO

Kuvassa Suomen miesten maajoukkue Birminghamin Symphony Hallin edessä olevalla suihkulähteellä.

Suomen miesten maalipallomaajoukkue on yksi 14 maasta, jotka kilpailevat IBSA:n Maailmankisoissa Englannin Coventryssä 20. – 27. elokuuta 2023. Turnauksen voittajalle on luvassa varma paikka ensi vuonna Pariisissa kisattaviin Paralympialaisiin. Alta löydät lyhyet esittelyt kaikista miesten turnaukseen osallistuvista joukkueista. Suomen maalipallomaajoukkueiden kokoonpanot, otteluohjelman, livestream-linkit sekä tulokset ja tilasto t löytyvät täältä.

LOHKO X

Suomen miesten lohkossa X on etukäteen kolme viimejoulukuisten MM-kilpailuiden vähintään puolivälieriin selvinnyttä joukkuetta hieman edellä muita; Liettua, Japani ja Saksa. Kuitenkin iskuetäisyydellä vaanivat Suomi, Etelä-Korea ja Iso-Britannia. Afrikan toivo Egypti lähtee pieneltä takamatkalta muihin joukkueisiin nähden.

 • Egypti; Egypti on nostanut tasoaan ja se pelasi jo monta hyvää ottelua viime vuoden MM-kilpailuissa Portugalissa Omar Mohamedin vastatessa suurimmasta osasta joukkueen hyökkäystehoista. Egypti on edelleen kuitenkin kokemuksen ja opinhakureissulla, sillä sen ehdoton päämäärä on joulukuussa, jolloin pelataan Afrikan Mestaruuskilpailut Egyptin pääkaupungissa Kairossa. Egyptiläiset hamuavat varmasti Afrikan valtikkaa Algerialta ja sitä myötä Afrikan maanosapaikkaa Pariisin Paralympialaisiin.
 • Etelä-Korea; Etelä-Korean naiset tekivät ihmeen viime vuoden Portugalin MM-kilpailuissa yltämällä hopealle ja sitä myötä Pariisin Paralympialaisten kisapaikkaan. Tällainen suoritus antaa varmasti uskoa myös Etelä-Korean miesten joukkueelle, jolla on todella paljon lunastamatonta potentiaalia. Etelä-Korea on hyökkäyspelissään yllätyksellinen ja joukkueesta löytyy useita erittäin hyviä pelaajia, mutta suurin ongelma joukkueella on ollut puolustuspelaamisensa kanssa; puolustusvirheitä sattuu jokaiselle pelaajalle, eikä joukkuepuolustaminen ole ollut vielä riittävän yhtenäistä, jotta joukkue olisi pystynyt aidosti haastamaan isompiaan. Coventryssä onkin mielenkiintoista nähdä, onko joukkue ottanut pelillisesti askeleita eteenpäin, ja onko siitä yltämään neljän vuoden takaiseen tapaan Maailmankisojen puolivälierävaiheeseen?
 • Iso-Britannia; Britit lähtevät varmasti todella latautuneina ja nälkäisinä kotiyleisön edessä haastamaan etukäteen vahvempiaan Coventryssä. Britit ovat pelanneet ajoittain todella erinomaisesti joukkueena, mutta alituinen ailahtelevaisuus on vaivannut joukkuetta, jolla on ollut vaikeuksia saada pelatuksi kokonaista ehjää 24-minuuttista. Potentiaalia joukkueessa on kyllä rutkasti jopa puolivälieräpaikkaan, mutta paljon riippuu siitä, kuinka joukkue onnistuu käsittelemään kotikisojen tuomat paineet ja yltämään parhaimpaansa.
 • Japani; Japani on pelannut viimeisissä arvokisoissa todella tehokasta ja näyttävää maalipalloa, ja se on erityisesti ollut iskussa alkulohkovaiheessa, mutta vielä siivet eivät ole kantaneet puolivälierävaiheesta eteenpäin. Tokion Paralympialaisissa joukkue joutui kiinalaisten uhriksi puolivälierässä ja sama kohtalo kävi Liettua vastaan Portugalin MM-kilpailuissa. Japanilaisten todella vahvan ja tasaisen materiaalin tietäen on helppo ennustaa joukkueelle jatkopaikkaa alkulohkostaan, mutta löytäisikö joukkue tällä kertaa avaimet voittoon myös puolivälierävaiheessa?
 • Liettua; Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä maalipallomaista on jälleen valmis menestymään. Liettua vannoo hyökkäyspelin nimeen, vaikka joukkue pystyykin ajoittain myös todella tiukkaan puolustuspeliin. Kun joukkueen rosterista löytyy Portugalin MM-kilpailuiden maalikuningas, 47-vuotias ihmemies Genrik Pavliukianec ja huikea ”kahden suunnan maalipalloilija” Justas Pazarauskas on joukkuetta vaikea laskea ulos turnauksen välierä- ja mitaliotteluvaiheesta. Liettua on viime aikoina kompuroinut välierävaiheessa, mutta tuolloin niin usein on vastassa ollut maalipallokenttien valtias Brasilia, mutta nyt kun Brasilia ei ole paikalla, niin Liettua lähtee vahvana ennakkosuosikkina jokaiseen otteluunsa Coventryn kisoissa.
 • Saksa; Saksan maalipallo eli kulta-aikaansa 2010-luvun loppuvuosina, mikä huipentui kotikisojen EM-kultaan 2019. Tämän jälkeen joukkueella on ollut todella paljon vaikeampaa, sillä Tokion vuoden 2021 Paralympialaiset menivät joukkueelta pahasti penkin alle, ja Portugalin MM-kilpailut päättyivät puolivälierävaiheen selkäsaunaan Kiinaa vastaan. Saksalaisten ykköstähti on varmasti huippuhyökkääjä Oliver Hörauf, jolle todella arvokasta taustatukea tarjoaa seurakaveri Felix Rogge. Saksa on kuitenkin edelleen iso kysymysmerkki, miten se saa puolustuspelinsä raiteilleen, sillä Michael Denniksen jätettyä maajoukkue taakseen ei hänen korvannutta sentteripelaajaa ole löytynyt. Suuri ihme on kuitenkin tapahtunut, jos Saksa ei etenisi puolivälierävaiheeseen Coventryssä.
 • Suomi; Suomen miesten maalipallomaajoukkueella on avautunut uusi luku historiassaan, kun Pasi Koivukari nimitettiin joukkueen päävalmentajaksi kuluvan vuoden keväällä Jarkko Pokkisen viiden vuoden päävalmentajapestin jatkoksi. Koivukari sai valmennukseen aisaparikseen maalipallolegenda Katja Heikkisen vankentamaan valmennuksen lajituntemusta ja osaamista. Koivukari-Heikkinen-akselin startti maajoukkueen peräsimessä oli erittäin lupauksiaherättävä, kun Suomi sijoittui 14 maan Berliinin kansainvälisessä turnauksessa toiseksi, mutta nyt on ensimmäisen todellisen tulikasteen aika uudelle valmennukselle. Suomi pääsi hieman yllättäen ”takaportin” kautta Maailmankisoihin, ja joukkueen selkeä ykköstavoie onkin joulukuiset Montenegron EM-kilpailut. Joukkueesta löytyy kuitenkin sen verran runsaasti kokemusta, voittamisen kulttuuria ja kunnianhimoa, ettei hieman vielä käymistilassa olevaa Suomea voida kuitenkaan missään nimessä laskea ulos puolivälieräkandidaattien joukosta.

LOHKO Y

Lohkossa Y löytyy kolme selvää suosikkia, ja näiden takana todella tasainen neljän joukkueen massa. USA, Ukraina ja Turkki ovat kaikki äärimmäisen rutinoituneita huippujoukkueita, joiden jatkopaikkaa alkulohkosta voidaan pitää melkoisen varmana, mutta näiden takana on todella tuimaa taistelua viimeisestä jatkopaikasta.

 • Argentiina; Argentiina on edelleen hieman tuntemattomampi joukkue monille maalipalloa seuraaville, mutta joukkue on osallistunut jo useampiin arvokisoihin ilman suurempaa menestystä toistaiseksi. Joukkueessa on kuitenkin erittäin paljon potentiaalia, ja ajoittain Argentiina kykenee jo haastamaan ansiokkaasti isojakin maalipallomaita. Kokemattomuus paistaa vielä argentiinalaisten otteista, mutta mikäli joukkue jatkaa kehittymistään, niin se voi olla todellakin jo Coventryssä Maailmankisojen ”musta hevonen”. Toisaalta jos Argentiina ei onnistu löytämään parasta virettään on sillä vaarana jäädä jälleen alkulohkoon.
 • Australia; Australia ei ole pystynyt murtautumaan Aasian mestaruuskilpailuissa mitalisijoille, ja joukkue on nähtykin todella harvakseltaan isommissa arvokisoissa. Joukkuetta on vaivannut selvästi kokemuksenpuute kovista kansainvälisistä peleistä, mikä on heijastunut todella suurina ongelmina puolustuspelaamisessa ja hieman yksitoikkoisuutena hyökkäämisessä. Australia ei kuulu suurimpiin suosikkeihin taistelussa puolivälieriin pääsystä, mutta varmasti joukkue ottaa kaiken opin irti, mitä Coventryn Maailmankisat heille tarjoaa.
 • Iran; Iran on yksi Aasian maalipallon mahtimaista, mutta tällä kertaa joukkueen kokoonpanossa on tapahtunut niin mittavassa määrin muutoksia jo viime vuoteen verrattuna, että joukkueen iskukyky on täysi arvoitus. Portugalin MM-kilpailuissa viime joulukuussa Iran eteni puolivälieriin, missä tie nousi pahemman kerran pystyyn Brasiliaa vastaan. Iran on kuitenkin ehkä suurin suosikki etenemään neljäntenä jatkoon Y-lohkosta, sillä joukkue pystyy tuomaan kilpailukykyisiä pelaajia kansainvälisille areenoille, mutta joukkueen puolustuspelaaminen on ollut todella tuuliajolla viime aikoina, ja jos tämä osa-alue ei parane merkittävästi, niin puolivälieriä pidemmälle iranilaiset eivät tule selviytymään.
 • Kreikka; Kreikka on ollut hissiliikkeessä EM-tasolla A- ja B-sarjan välillä jo lähes vuosikymmenen, ja viimeksi viime marraskuussa joukkue nousi takaisin A-sarjaan. Kreikkalaisilta löytyy riveistään todellinen maailman luokan hyökkäyspelaaja Athanasios Chatzipantou, jonka harteilla lepää kyllä melkoisen paljon kreikkalaisten toiveet menestyksestä. Joukkue puolustaa parhaimmillaan teräksisesti, mutta monesti turnausten pidetessä fysiikkapuoli asettaa rajoituksia Kreikan menestymiselle. Chatzipantoun johdolla Kreikalla on kuitenkin eväät matkata puolivälieriin, mutta se edellyttää myös huippuonnistumista joukkueelta puolustuspäässä.
 • Turkki; Turkki on miesten maalipallossa ollut laatutakuu kovasta joukkuepuolustuksesta ja hurjasta hyökkäystemmosta, ja näiden nimeen Turkki varmasti vannoo myös tälläkin kertaa. Turkki ei ole viimeisen reilun vuosikymmenen ajan jäänyt koskaan ulos puolivälierävaiheesta arvokisoista, eikä niin varmasti tule käymään tälläkään kertaa. Turkki on yksi suurimmista maalipallomaista maailmassa harrastajamäärän perusteella, maajoukkueiden toimintaan satsataan kovasti, joten se tuo mukanaan myös kovat paineet, pystyvätkö turkkilaiset kestämään nuo paineet ratkaisupeleissä, vai sortuuko joukkue virheiden tielle?
 • Ukraina; Ukraina lunasti vihdoinkin odotukset läpimurrosta maalipallon absoluuttisella huipulla, kun se nappasi MM-pronssia viime joulukuussa Portugalissa mahtimaa Liettuan nenän edestä. Sitä ennen Ukraina oli jo saavuttanut EM-hopeaa vuoden 2021 EM-kilpailuissa. Ukrainalta löytyy varmasti kisojen tasaisin kuuden pelaajan nippu, eli leveyttä on rosterissa runsaasti. Nyt joukkue on karistanut myös sitä pitkään vaivanneen ”puolivälieräpeikon” harteiltaan, joten tie on joukkueelle auki kohti menestystä. Erona muihin aivan maailman huippumaihin Ukrainan pelaaminen on todella staattista, eikä joukkue ole esittänyt suuria taktisia hienouksia kovissa paikoissa, mikä voi tuoda ongelmia joukkueelle, kun se joutuu takaa-ajoasemaan ratkaisupeleissä.
 • USA; USA:n maajoukkue janoaa paluuta huipulle täysin mönkään menneiden Portugalin MM-kilpailuiden jälkeen, missä joukkue jäi dramaattisesti alkulohkoonsa. Tokion Paralympialaisissa vuonna 2021 jenkit ylsivät neljänneksi ja hinku ensi vuoden Pariisin Paralympialaisiin on valtava. Joukkueen on iskettävä nyt kaikki peliin, ja jenkit ovat osoittaneetkin erinomaista kisojen aluskuntoaan voittamalla Berliinin kansainvälisen turnauksen. Jenkeille huojentavia uutisia toi Tokion Paralympialaisten maalitykin Calahan Youngin paluu joukkueen rosteriin loukkaantumisten jälkeen. Joukkueessa vaikuttaisi olevan todella hyvä ja yhtenäinen henki, mikä on heijastunut pelikentällä todella uhrautuvaisena joukkuepuolustamisena. Jenkit ovat monesti venyneet kovassa paikassa, ja ratkaisupeleissä kysymys on monesti myös stressin ja paineensietokyvystä, mikä jenkeillä on ehdottomasti A-luokkaa.