KAUSIENNAKKO – AVOIN SM-SARJA 2023 – 2024

Maalipallon Avoimen SM-sarjan kausi 2023 – 2024 noudattelee pitkälti viime kauden askelmerkkejä, joukkuemäärän pysyessä seitsemässä. Runkosarjassa pelataan neljä turnausta, joiden aikana joukkueet kohtaavat toisensa kolmeen otteeseen. Näin jokainen joukkue on pelannut runkosarjan päätteeksi 18 ottelua.

Runkosarjan jälkeen sarjataulukon kaksi parasta joukkuetta varmistavat paikkansa finaaliturnauksen välierävaiheeseen ja sitä myötä myös kauden huipentaviin mitaliotteluihin. Runkosarjoissa sijoille 3 – 6 päätyneet joukkueet pelaavat finaaliturnauksen kärkeen puolivälierät, mistä selvitetään vielä kaksi välieräjoukkuetta. Runkosarjan seitsemännen kohtalona on kauden päättyminen runkosarjaan.

Miesten SM-sarjan puolelle on siirtynyt useita viime kaudella Avoimessa SM-sarjassa loistaneita hyökkäyspään pelaajia, joten ennustettavissa on, että maalimäärät sarjassa tulevat laskemaan ja sitä myötä puolustuspelin pitävyyden, toimivan ykköskolmikon löytämisen ja hyökkäyspelin monipuolisuuden merkitys tulee nousemaan suureen arvoon.

Alla on tarjolla Avoimen SM-sarjan joukkuekohtainen kausiennakko, jonka laatijana on toiminut goalball.fi-sivuston päätoimittaja Erkki Miinala.

Tutustu joukkueiden kokoonpanoihin täältä

AISTI INCLUSION – KUINKA JOUKKUE TÄYTTÄÄ HYÖKKÄYSPÄÄN TYHJIÖN?

Aisti Inclusion sijoittui viime kaudella Avoimen SM-sarjan viidenneksi. Joukkueen tähtenä säkenöi 16-vuotias Eemi Utriainen, joka iski kauden aikana huikeat 100 osumaa (83 prosenttia joukkueensa maaleista). Utriainen siirtyy tulevaksi kaudeksi Miesten SM-sarjan puolelle vieden näin mennessään huikean hyökkäysarsenaalinsa.

Inclusion ei ole löytänyt varteenotettavaa korvaajaa Utriaiselle; joukkueen vakiokasvojen Miina Grönroosin ja Henriikka Toivolan lisäksi joukkueeseen ovat liittyneet parilla edelliskaudella jo sarjassa esiintynyt Paavo Tulisalo sekä viime kaudella kokeilevana pelaajana vieraillut Markus Kanninen. Inclusionin ehdoton ase tulevalla kaudella onkin oltava tiukka joukkuepuolustus, sillä maalintekokilpailussa joukkue ei tule selviytymään. Inclusionille on helppo etukäteen povata kovaa kohtaloa runkosarjan jumbona, mutta onneksi maalipallossa on aina tilaa yllätyksille.

AISTI OPEN – FINAALITURNAUKSESSA NÄHDÄÄN?

Kauden 2018 – 2019 mestarijoukkueella on ollut viime kausina todella nihkeää, sillä voittoja ei ole irronnut ja viime kaudella kohtalona oli jääminen ulos finaaliturnauksesta. Nyt joukkueen ykköstavoite varmasti onkin selviytyä kauden huipennukseen ja lähteä ennakkoluulottomasti haastamaan ennakkosuosikkeja kevään ratkaisupeleissä.

Joukkueen pelaajarunko on pysynyt hyvin stabiilina, sillä viime kaudelta mukana ovat hyökkäyspään sateentekijä Akseli Makkonen sekä maajoukkuenaiset Jasmin Mikkola ja Azra Tayyebi. Varmasti pitkän runkosarjan aikana näytönpaikkansa saavat myös nuoret lahjakkuudet Aino Jaakkola ja Solina Rosti. Vaihtopenkin puolella on nähty pientä muutosta, kun Anniina Latikka on noussut joukkueen päävalmentajaksi, Markus Tihumäen pysyessä edelleen joukkueen mukana apuvalmentajan roolissa.

AISTI UNITED – ONNISTUUKO HALLITSEVA MESTARI MUODONMUUTOKSESSAAN?

Viime kaudella Aisti Unitedilla oli kerrassaan satumainen debyytti Avoimessa SM-sarjassa, mikä huipentui mestaruusjuhliin ilman ainuttakaan tappiota kauden aikana. Joukkue on kuitenkin kokenut merkittäviä kokoonpanomuutoksia tulevalle kaudelle, kun viime kauden ylivertainen maalikuningas, 131 maalin mies Aleksi Aittola sekä äärimmäisen tasapainoisen kauden pelannut Bruno Okello ovat siirtyneet Miesten SM-sarjan puolelle. Aisti United on silti edelleen niin laadukas joukkue, että se tulee varmasti sijoittumaan runkosarjassa neljän parhaan joukkoon, jopa välieräpaikkakin on käden ulottuvilla.

Hyökkäyspään vajetta on värvätty tilkitsemään viime kaudella 59 osumaa O.P. Juniorseille iskenyt huippukokenut Jarno Saapunki. Raisa Kuusela valittiin viime kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi ja samainen kunnianosoitus hänelle siunautui myös viime viikonlopun naisten SM-turnauksesta; Kuusela onkin varmasti joukkueen pelillinen johtaja, jonka merkitystä joukkueelleen ei voi liikaa alleviivata. Miesten maajoukkueen B-ryhmään nimetty Krister Linnas saa tulevalla kaudella ykköskokoonpanon paikan, joten mielenkiintoista on nähdä, mihin hänen kehityspolkunsa johtaa? Aisti Openista Unitediin siirtynyt Laura Korte janoaa varmasti myöskin näytönpaikkoja.

Unitedin on siirryttävä kuitenkin viime kauden hyökkäysvoittoisesta maalipallosta selvästi puolustuspainotteisempaan suuntaan, kuinka joukkue tässä onnistuu, määrittelee sen, onko United mukana mestaruustaistelussa myös tulevalla kaudella?

NÄPÄJÄ XX – Vanhassa vara parempi?

Näpäjä XX ei yltänyt viime kaudella aivan kauden 2021 – 2022 jättiyllätykseen, jolloin joukkue taisteli tiensä aina finaaliotteluun saakka, häviten sen vain yhden maalin erolla. Joukkueen pelaajarunko on pysynyt täysin identtisenä viime kauteen verrattuna, ainoastaan maalipallon vuosirenkaita on tullut jälleen ripaus lisää.

Joukkueen keski-ikä huitelee 46 vuoden tienoolla, joten syystäkin joukkue puksuttaa kuin dieselveturi. Ongelmia on tuonut pitkät turnausviikonloput, jotka ovat vaatineet veronsa joukkueen pelaajien fysiikalta. Urakka ei ole merkittävästi helpompi tulevallakaan kaudella, joten joukkueen on onnistuttava hyödyntämään laajaa rosteriaan entistä laadukkaammin. Joukkueen valmennukseen onkin saatu aimo annos kokemusta, kun reilun 15 vuoden tauon jälkeen Jouni Rantala palaa kansalliseen maalipallotoimintaan Näpäjä XX:n valmentajan roolissa. Näpäjä XX tulee suurella varmuudella esiintymään finaaliturnauksen puolivälierävaiheessa, mutta olisiko tulevalla kaudella joukkue löytänyt välierävaihteen?

O.P. GLADIATORS – ONNISTUUKO JOUKKUE HYÖDYNTÄMÄÄN ISKUNPAIKKANSA?

O.P. Gladiators juhli viimeksi mestaruutta vuonna 2021. Viime kaudella joukkueen oli tyytyminen pronssisiin mitaleihin. Joukkueen hyökkäyspeli oli viime kaudella todella terävää, mutta vaikeudet joukkuepuolustuksen pitävyyden kanssa suistivat Gladiaattorit ulos kirkkaimmilta mitaleilta. Joukkueen kokoonpanossa on tapahtunut paljon muutoksia, mutta viime kauden maalintekijätilaston kolmonen Jorma Kivinen ja kutonen Juha Oikarainen ovat edelleen joukkueen vahvuudessa, ja nämä superkokeneet herrat nähdään varmasti maalintekijätilaston kärkisijoilla myös tulevalla kaudella.

Kaivattua puolustusvoimaa joukkue saa varmasti tuoreesta naisten Euroopan ja Suomen mestarista Susanna Halmeesta sekä niin ikään naisten EM-kultaa kesällä juhlineesta Hannele Gröhnistä. Myös kokenut Axel Sundholm tuo luotettavan vaihtoehdon Gladiaattoreiden ykköslaitaan. Gladiators vaikuttaakin etukäteen todella vahvalta ennakkosuosikilta tulevaan sarjakauteen, mutta nähtäväksi jää, kuinka uusiutunut kokoonpano hitsautuu yhteen runkosarjan aikana, sillä joukkueen tekemisen on oltava yhtenäistä, jotta joukkue palaisi takaisin vallankahvaan Avoimessa SM-sarjassa.

O.P. KARUN – TULEVAN KAUDEN MUSTA HEVONENKO?

O.P. Karun on aivan uusi joukkue Avoimessa SM-sarjassa, mutta sen pelaajisto on todella kokenutta, joten joukkueella on täydet mahdollisuudet kamppailla todella hyvistä sijoituksista debyyttikaudellaan. Joukkueen kokoonpanosta löytyvät viime kaudella Juniorseja edustaneet, sarjan moninkertainen maalikuningas Ibrahim Milanovic sekä varmasti tulevalla kaudella suurempaan vastuuseen pääsevä Heikki Penttinen.

Juniors-duon lisäksi joukkueeseen on kiinnitetty Gladiatorseja usean kauden edustanut Ali Ahmadi, joka on varmasti pelaaja, jonka peliminuutit sentterin tontilla tulevat kasvamaan joukkuenvaihdon myötä. Arttu Cowell säväytti puolitoista vuotta sitten ensimmäisissä turnauksissaan Avoimessa SM-sarjassa, mutta viime kausi Aisti Openin paidassa oli miehelle melko hajanainen. Nyt uusi joukkue ja uudet kujeet voivat mahdollisesti siivittää Cowellinkin tähden uuteen nousuun. Kun monilla Avoimen SM-sarjan joukkueilla on hyökkäystehot laskeneet viime kaudesta, niin saattaakin Karun olla yksi tulevan kauden maaliahneimmista joukkueista. Kysymysmerkit leijailevatkin joukkueen puolustuspelin yllä ja siinä, että kuka ottaa pelillistä johtajuutta kentällä kovissa paikoissa?

O.P. VIXENS – NÄYTTÄVÄTKÖ NAISET KAAPINPAIKAN TULEVALLA SESONGILLA?

O.P. Vixens on uusi joukkue espoolaisen Old Powerin leiristä, joka koostuu ainoastaan naispelaajista. Joukkueen kokoonpanosta löytyy menestystä viime vuosilta yllin kyllin; Vixens-rosterissa on niin Avoimen SM-sarjan mestareita, naisten EM-kultamitalisteja sekä tuoreita naisten Suomenmestareita, joten Vixens on syystäkin yksi tulevan kauden ennakkosuosikkeja.

Joukkueelta löytyy hyökkäyspäästä todella monipuolista osaamista; Krista Leppänen on kuulunut viimeisen vuosikymmenen Avoimen SM-sarjan kovimpiin tykkeihin ja maalivire ei ainakaan ole hiipumaan päin, mikäli viime viikonlopun naisten SM-turnaukseen on katsomista. Hollantilaistähti Stephanie Boenink on niin ikään ollut takuuvarma maalilinko viime kausina Avoimeen SM-sarjaan, ja kun tähän keitokseen vielä lisätään naisten maajoukkueen toinen syömähammas Iida Kauppila sekä kovaa vauhtia kehittyvä Milla Lappalainen, niin Vixensit voivat todellakin lähteä luottavaisin mielin tulevaan kauteen. Toki joukkueen täytyy löytää yhteinen pelitapa ja selkeät roolitukset; runkosarjan aikana joukkue tulee varmasti kokeilemaan erilaisia kokoonpanovariaatioita, mutta tärkeintä joukkueelle olisi löytää toimiva ykköskokoonpano ja rakentaa positiivinen ilmapiiri, missä joukkueen pelaajilla on mahdollisuus yltää potentiaaliinsa.