O.P. FLYING DUCKS KRUUNATTIIN KAUTTA AIKOJEN ENSIMMÄISEKSI AVOIMEN SM-SARJAN MESTARIKSI ESPOOSSA

Lisäämme kuvia piakkoin!

Kansallisten maalipallosarjojen kauden 2021 – 2022 huipennus koettiin Espoossa, Leppävaaran Liikuntahallilla 21. – 22. toukokuuta 2022. Turnausjärjestelyistä päävastuun kantoi Suomen Paralympiakomitea. Täksi kaudeksi vanha 1-Divisioona muuttui Avoimeksi SM-sarjaksi, joten käsillä oli historiallisen ensimmäisen kauden finaaliturnaus. Katso jokaisen Avoimen SM-sarjan turnauksen ottelutulokset maalintekijöineen täältä.

AVAUSPÄIVÄ

Avoimen SM-sarjan puolella pelattiin lauantaina kaksiosaiset puolivälierät runkosarjassa sijoille 3 – 6 päätyneiden joukkueiden välillä. Kahden ottelun jälkeen enemmän pisteitä kerännyt joukkue etenisi jatkoon. Mikäli pisteet olisivat kahden ottelun jälkeen tasan, pelattaisiin 2 * 3 minuutin jatkoaika ja mikäli ratkaisua ei jatkoajalla tulisi, heitettäisiin vapaaheittokilpailu joukkueiden paremmuuden selvittämiseksi.

Runkosarjan kolmonen O.P. Gladiators saapui finaaliturnaukseen todella vajavaisena erinäisten sairastumisten ja henkilökohtaisten esteiden vuoksi; joukkueen peruskokoonpanosta jalkeille oli saatu vain Raisa Kuusela ja Ali Ahmadi. Pelastavaksi enkeliksi löytyi kahden kuukauden takaisessa Oulun turnauksessa debyyttinsä Avoimessa SM-sarjassa tehnyt Arttu Cowell. Cowell olikin ratkaisevassa roolissa ensimmäisessä puolivälieräkohtaamisessa Aisti Openia vastaan; runkosarjan kutonen Aisti Open pisti ansiokkaasti kampoihin piinaten vastustajaansa aivan ottelun loppuun asti, mutta Cowellin neljän osuman siivittämänä Gladiators ylsi voittoon 5-3-lukemin.

Joukkueiden toinen kohtaaminen tarjosi todella runsaasti maaleja, mutta Gladiators pystyi pitämään ohjat käsissään kaiken aikaa. 10-7-lukemiin päättyneessä kamppailussa Cowell merkkautti nimiinsä seitsemän osumaa, Kuuselan tarjoillessa taustatukea kolmella osumallaan. Aisti Openin maalintekovastuun kantoivat Akseli Makkonen ja Krister Linnas. O.P. Gladiators jatkoi sunnuntaisiin välieriin, missä sen oli määrä kohdata runkosarjan kakkonen O.P. Flying Ducks.

Toisesta puolivälieräparista ei vauhtia, maaleja, vaarallisia tilanteita ja suurta jännitystä puuttunut, kun runkosarjan nelonen Aisti Inclusion ja vitonen Näpäjä XX iskivät yhteen. Ensimmäisessä osaottelussa Näpäjä karkasi alussa jo 5-1-johtoon, mutta Inclusion ei luovuttanut, vaan Miesten SM-sarjankin puolella urakoineen Aleksi Aittolan johdolla joukkue nousi 5-5-tasatilanteeseen. Näpäjä nappasi kuitenkin taukojohdon 6-5-lukemin. Toisella puoliajalla Näpäjä jälleen otti hajurakoa aistilaisiin johtamalla parhaimmillaan jo 10-7, mutta Inclusion kiri vielä lopulta maalin päähän, vaan rinnalle kokenut näpäjäläispoppoo ei vastustajaansa päästänyt. Näpäjältä Sami Heikkinen vingutteli Inclusionin verkkoa avausmatsissa seitsemään kertaan, Aittolan vastatessa kahdeksasta Inclusion-osumasta.

Toisen osaottelun Inclusion aloitti kuin tuulispää siirtyen nopeasti jo 4-0-johtoon. Liekö tämä tuonut pientä hyvän olon tunnetta puseroon, sillä hetken päästä Näpäjä oli jo kirinyt tasoihin. Tämän jälkeen maaleja mätettiin oikein urakalla ja avauspuoliajan päätteeksi Inclusion johti 9-8. Kokemus on monesti finaaliturnauksessa kultaakin kalliimpaa, minkä osoittivat näpäjäläiset, jotka saivat väännettyä ottelun lopulta edukseen toisen puoliajan loppuhetkillä 12-11-lukemin ja näin Näpäjä XX nähtiin sunnuntaiaamupäivän välieräottelussa runkosarjavoittajaa, koko kauden voitosta voittoon marssinutta O.P. Juniorsia vastaan.

PÄÄTÖSPÄIVÄ

Sunnuntaipäivä käynnistyi sijoitusottelulla sijoista 5 – 6 Aisti-joukkueiden välienselvittelyllä. Inclusion säästeli lauantaina kahta sarjaa urakoinutta Aleksi Aittolaa, mutta joukkueen ratkaisupelaajaksi nousi hiljattain Keniasta Suomeen muuttanut Bruno Okello, joka iski Openin rysään neljä osumaa. Inclusion otti Avoimen SM-sarjan vitossijan 7-5-voittolukemin. Aisti Openin Akseli Makkonen teki kauden viimeiseen otteluun neljä maalia nostaen koko kauden maalimääränsä upeaan 67 osumaan, millä irtosi Avoimen SM-sarjan maalintekijätilaston kakkossija.

Ensimmäisessä välieräkamppailussa O.P. Flying Ducks marssitti kentälle Suomen sarjoissa jo parin kauden ajan hurmanneen hollantilaisduon Stephanie Boeninkin ja Celeste Troostin sekä Suomen naisten maajoukkueen kantavan voiman Krista Leppäsen. Flying Ducks hallitsi avauspuoliaikaa todella rautaisella otteella, ja Gladiatorsien ainokainen syntyi Leppäsen pitkästä heitosta aiheutuneesta rankkarista. Puoliajalla Ducksit olivat 4-1-johtoasemissa. Toinen puoliaika jatkoi avauspuoliajan saagaa; Flying Ducks-puolustus oli täyttä rautaa, ja Leppänen tehoili mukavasti välieräotteluun neljä osumaa, ja näin Flying Ducks eteni suhteellisen vaivattomasti finaaliin 6-1-voittolukemin.

Toinen välieräottelu piti olla koko kauden Avointa SM-sarjaa mielin määrin hallinneen O.P. Juniorsien juhlakulkua yli varmasti jo avauspäivän jälkeen hieman väsyneen konkarijoukkue Näpäjä XX:n. Ottelussa nähtiin sellainen draamankaari, millaista ei varmasti kukaan osannut odottaa; O.P. Juniorseille tarjottiin helppoa tietä voittoon, kun heti ottelun alussa näpäjäläiset sortuivat hyökkäysvirheiden tielle, mutta johtomaali ei kerta kaikkiaan maistunut runkosarjavaltiaille. Ja kun Juniors-leirissä harmiteltiin missattuja rankkareita, kokeneet näpäjäläiset iskivät; Heikkinen – Lehtola – Laamanen-kolmikko iskivät maalin mieheen ja hetkessä Näpäjä oli karannut 3-0-johtoasemaan. Avauspuoliajalla Laamanen siirtyi vaihtoon ja erinomaisena puolustavana pelaajana tunnettu Sanna Tynkkynen otettiin turvaamaan näpäjäläisten johtoa.

Juniors-leirissä yritettiin saada vaihtojen myötä jonkinlaista herätystä ja käynnistellä kirivaihdetta päälle, mutta Näpäjä onnistui iskemään toisen puoliajan alkupuolella jo 4-0-johto-osuman, kunnes Juniorsin maalitykki Ibrahim Milanovic heräsi. Urhoollisesti puolustaneet näpäjäläiset alkoivat ottelun loppua kohden väsyä ja Juniors lähestyi maali maalilta. Ottelua oli jäljellä 20 sekuntia, kun Milanovicin upea pomppu nousi mahtavasti sentterinä taistelleen Lehtolan kautta häkkiin ja tilanne oli kutkuttava 3-4. Lopulta paikalla olleen yleisön hurjan kannustuksen voimaannuttaneet näpäjäläiset onnistuivat nollaamaan Juniorsien viimeiset tasoitusyritykset ja näin sensaatio oli valmis!

O.P. Juniorseilla ei liiemmin nollausaikaa jäänyt välieräottelustaan, kun piti jo aloittaa taistelu pronssimitaleista Gladiatorseja vastaan. Gladiatorsit olivat tahkonneet koko pitkän viikonlopun vain kolmella pelaajalla, ja kun Juniors saa paineettomasti pelinsä rullaamaan, ei sille löydy pysäyttäjää. Gladiatorseille jo päivän toinen 6-1-tappiolukemiin päättynyt ottelu, joten Juniorseille varmasti valtaisan välieräpettymyksen jälkeen pronssiset mitalit kaulaan. Juniorsien Ibrahim Milanovic nappasi kuitenkin koko kauden maalikuninkaan tittelin jälleen kerran nimiinsä; koko kauden maalisaldo osoitti 69 osumaa tälle tänä vuonna 50 vuotta täyttävälle herrasmiehelle.

Finaalista oli luvassa huikea spektaakkeli; Näpäjä XX oli saanut hurjan flow-tilan päälle, kun taas Flying Ducks oli jäätävän varma omassa välieräottelussaan. Näpäjäläisten taistelun ruumiillistuma, sentterin tontilla urakoinut Jarmo Lehtola yllätti Flying Ducksin pahemman kerran ottelun alussa. ”Jamon” kuuluisat viheliäiset kierteet yllättivät Ducks-puolustuksen kahteen otteeseen kolmospuolelta ja Näpäjä karkasi jälleen johtoon. Flying Ducks ei antanut tämän lamaannuttaa itseään, vaan Boeninkin ja Leppäsen osumilla ”Ankkajoukko” nousi väkisin tasoihin ennen avauspuoliajan päättymistä.

Toinen puoliaika oli kihelmöivän jännittävä; molemmat joukkuet hakivat kuumeisesti keinoa murtaa vastustajan todella tiukka ja uhrautuva puolustus. Lopulta sankarin viitan harteilleen asetteli Flying Ducksien Krista Leppänen, joka tulitti pallon vastustamattomasti Näpäjän rysään reilut kolme minuuttia ennen päätössummerin sointia. Tämän jälkeen näpäjäläiset hakivat vielä vimmaisasti tasoitusmaalia; yksi todellinen läheltä piti tilanne vielä Ducks-päädyssä nähtiin, mutta lopulta joukkueen rautainen puolustus kesti ja näin kautta aikojen ensimmäiset Avoimen SM-sarjan kultamitalit ojennettiin Flying Ducks-joukkueelle. Joukkueessa pelasivat Stephanie Boenink, Celeste Troost, Krista Leppänen, Jorma Kivinen, Axel Sundholm ja palkintojenjaossa upouuden mestaruuspokaalin vastaan ottanut joukkueen kapteeni Susanna Halme.