KANSALLISET MAALIPALLOSARJAT 2021 – 2022 – OLD POWER JUHLII VIIDETTÄ PERÄKKÄISTÄ SUOMENMESTARUUTTAAN

Päivitämme kuvia PIAKKOIN!

Kansallisten maalipallosarjojen kauden 2021 – 2022 huipennus, finaaliturnaus koettiin Espoossa, Leppävaaran Liikuntahallilla 21. – 22. toukokuuta 2022. Turnausjärjestelyistä vastasi Suomen Paralympiakomitea. Kaikkien kaudella pelattujen Miesten SM-sarjan turnausten tulokset maalintekijöineen löytyvät täältä.

AVAUSPÄIVÄ

Miesten SM-sarjassa kotikentällään pelannut Old Power lähti tavoittelemaan jo viidettä peräkkäistä suomenmestaruuttaan ja ensimmäisenä haasteena joukkueella oli kukistaa veljesseura O.P. Hurricanes paras 3:sta välieräsarjassa. Hurricanes-lauma tuli todella ennakkoluulottomasti, päättäväisesti ja tiukasti puolustaen tylsyttämään runkosarjavoittaja Old Powerin peliä. Old Powerin hyökkäystykit olivat hieman tukkoisia, ja kun puolustuspäässä joukkueella oli selvää haurautta, niin lopulta avausottelu kääntyi Hurricanesille 9-6. Hurricanesin Jarno Mattilalle avausotteluun kahdeksan osumaa.

Välieräsarjan toisessa otatuksessa nähtiin hurjaa taistelua ja hyökkäyspeli oli molemmissa leireissä todella laadukasta. Old Power johti puoliajalla 6-5, mutta Hurricanes tuli heti toisen puoliskon alkuun tasoihin ja nopeasti myös ohitse. Toisen puoliskon puolenvälin tienoolla Hurricanes johti 9-7, kun Old Power vaihtoi Erkki Miinalan sentterin tontille nopeuttamaan joukkueensa hyökkäyspeliä. Tämän jälkeen alkoikin trillerimäinen jännitys, kun Old Power painoi päälle kuin se kuuluisa yleinen syyttäjä, Hurricanesin yrittäessä puolustaa johtoaan kaikin keinoin. Miinala iski pallon Hurricanes-nuottaan vain 20 sekuntia ennen ottelun päätöstä tasoittaen ottelun 10-10-lukemiin. Välieräsarjoissa ottelut pelattiin ratkaisuunsa asti, joten edessä oli jatkoaika. Miinala sovitteli sankarin viitan harteilleen heti ensimmäisellä jatkoaikaminuutilla, kun miehen terävä kuti nousi onnekkaana flipperinä verkon perukoille, ”kultainen maali” oli syntynyt ja välieräsarja sai jatkoa.

Kolmannessa välieräkohtaamisessa lauantai-iltana Old Power jatkoi siitä, mihin edellisessä ottelussa jäi. Vaikka Hurricanes siirtyi avausheitollaan 1-0-johtoon, niin Old Power ei tätä kauaa jäänyt voivottelemaan. Joukkue hyökkäsi todella kovalla rytmillä, kun taas Hurricanes-leirissä oltiin aivan puulla päähän lyötyjä, pallon sujahdellessa omaan pömpeliin tämän tästä. Koko Old Powerin kentällä ollut kolmikko riepotteli vastustajaa armotta, ja lopulta pari sekuntia ennen avauspuoliajan päätöstä Jani Vesalainen Old Power-leiristä herkutteli jo ottelun viidennen maalinsa päättäen ottelun tyrmääviin 12-2-lukemiin. Old Power finaaliin otteluvoitoin 2-1.

Toisessa välieräsarjassa nähtiin vantaalaisten Aisti Sportin ja Aisti Revolutionin välinen kamppailu finaalipaikasta. Molemmat joukkueet saapuivat turnaukseen hyvin siipirikkoisina; Aisti Revolution oli menettänyt johtotähtensä Petri Posion sairastuvan puolelle kuten myös Aisti Sport seuraikoninsa Miika Honkasen. Revolutionia saapui vahvistamaan Avoimen SM-sarjan puolelta Aleksi Aittola.

Ensimmäiseen osaotteluun Revolution tulikin todella raikkaalla peli-ilmeellä ja varsinkin joukkueen konkaripelaaja, ensimmäistä suomenmestaruuttaan yhä jahtaava Ville Montonen oli ilmiliekeissä iskien ensimmäiseen kamppailuun peräti kahdeksan maalia ja johdattaen joukkueensa avausvoittoon 10-6-lukemin.

Toisessa osaottelussa Aisti Sport sai hyvän hengen päälle ja vaikka Ville Montonen jatkoikin Revolution-leirissä huikeilla tehoilla, niin ottelusarja tasoittui väkisin Sportin 10-8-voittolukemin.

Välieräsarjan ratkaissut kolmas osaottelu oli alusta asti Revolutionin vahvassa otteessa. Ville Montonen paukutteli maaleja oikein olantakaa, ja myös Aleksi Aittola osallistui oivan puolustuspelinsä ohella maalintekotalkoisiin. Aisti Sport ei puolestaan saanut puolustuspeliään oikein missään vaiheessa kunnolla toimimaan, ja väsymyksen myötä myös joukkueen hyökkäyspeli alkoi yksittäisiä väläytyksiä lukuun ottamatta olemaan melko epätarkkaa ja tehotonta. Aisti Revolution nappasi lopulta 11-6-lukemin voiton kolmannesta osaottelusta varmistaen näin paikan sunnuntaiseen finaaliin.

PÄÄTÖSPÄIVÄ

Pronssiottelussa O.P. Hurricanes oli selvästi paremmin pystynyt käsittelemään lauantaisen kitkerän pettymyksen; Hurricanes-leirissä jokaiselle neljälle kentällä käyneelle pelurille sateli onnistumisia mukavasti, kun taas Aisti Sportin päädyssä tekeminen vaikutti melko lannistuneelta. Hurricanes napautti ottelun katki 15-5-lukemin aivan toisen puoliajan viimeisellä minuutilla. Pronssiset mitalit näin ripustettiin O.P. Hurricanesin kaulaan.

Old Power lähti suuren suurena ennakkosuosikkina kauden huipentaneeseen finaaliotteluun, mutta Aisti Revolution oli valmis pistämään kaikkensa peliin, jotta mestaruuskärryn rattaisiin saataisiin vähän kapuloita. Old Power ei ollut saapunut hakemaan tyylipisteitä, vaan joukkue luotti idioottivarmaan puolustukseen ja oiviin heittosuuntiin. Kuten lauantai-iltaisessa kolmannessa välieräsarjan osaottelussa, myös finaalissa Erkki Miinala aloitti sentterin tontilla Old Power-leirissä.Miinala avasi ottelussa maalinteon, ja hetken päästä samaisesta leiristä Eronen ja Vesalainen yhtyivät ilomielin maalintekopuuhiin. Avauspuoliaika oli täydellisesti Old Powerin kontrollissa ja tauolle siirryttiinkin joukkueen 5-1-johtolukemista.

Toisen puoliskon alkuun Revolution sai pientä toivoa, kun Vesalainen sortui jo ottelun toiseen hyökkäysvirheeseensä, eikä Montonen erehtynyt tälläkään kertaa rankkarissaan. Miinala kuittasi kuitenkin välittömästi pelin 6-2-lukemiin. Montonen sai hattutempun täyteen, kun mies ohitti kolmannen kerran Vesalaisen rankkaritilanteessa ja peli oli toisen puoliskon puolenvälin tienoolla 7-3 Old Powerille. Miinala ja Vesalainen napauttivat osuman mieheen ja tämän jälkeen joukkue alkoi jo pelailla rennosti viimeiset minuutit pois kellosta. Montoselle vielä yksi kavennusmaali, finaaliturnauksen maali numero 27 syntyi aivan ottelun loppuhetkillä, mutta tämä oli varsin laiha lohtu, kultaisten mitalien ja mestaruuspokaalin karatessa jo viidennen kerran peräkkäin Old Powerin herrojen matkaan.

Ville Montonen oli finaaliturnauksen ahkerin maalintekijä siis 27 osumallaan. Koko kauden maalikuninkaaksi kruunattiin jo kahdeksannen kerran peräkkäin Old Powerin Erkki Miinala.

FINAALITURNAUKSEN MAALINTEKIJÄTILASTO

Pelaajan nimi / Joukkue / Maalit yhteensä

Ville Montonen / Aisti Revolution / 27

Markus Tihumäki / Aisti Sport / 20

Jarno Mattila / O.P. Hurricanes / 20

Erkki Miinala / Old Power / 17

Jani Vesalainen / Old Power / 14

Eetu Eronen / Old Power / 7

Seemi Hintsanen / Aisti Sport / 7

Joni Ylönen / O.P. Hurricanes / 7

Aleksi Aittola / Aisti Revolution / 5

Ehsan Zoveidavi / O.P. Hurricanes / 5

Petteri Peitso / O.P. Hurricanes / 4

Leo Hintsanen / Aisti Revolution / 1

Tomi Vesalainen / Aisti Sport / 1

KOKO KAUDEN MAALINTEKIJÄTILASTO

Sijoitus / Pelaajan Nimi / Joukkue / Maalit yhteensä

1 Erkki Miinala / Old Power / 85

2 Markus Tihumäki / Aisti Sport / 74

3 Jani Vesalainen / Old Power / 69

4 Ville Montonen / Aisti Revolution / 62

5 Petri Posio / Aisti Revolution / 61

6 Jarno Mattila / O.P. Hurricanes / 60

7 Hasan Jayfari / O.P. Hurricanes / 21

8 Seemi Hintsanen / Aisti Sport / 18

8 Miika Honkanen / Aisti Sport / 18

10 Joni Ylönen / O.P. Hurricanes / 17

11 Petteri Peitso / O.P. Hurricanes / 15

12 Eetu Eronen / Old Power / 12

13 Ehsan Zoveidavi / O.P. Hurricanes / 9

14 Aleksi Aittola / Aisti Sport, Aisti Revolution / 7

14 Mikko Viittala / Old Power / 7

16 Arttu Luiro / O.P. Hurricanes / 5

17 Tomi Vesalainen / Aisti Sport / 3

18 Leo Hintsanen / Aisti Revolution / 2

18 Akseli Makkonen / Aisti Sport / 2