TOKION PARALYMPIALAISET 2020 – MIESTEN TURNAUKSEN PUOLIVÄLIERÄTULOKSET JA RAPORTTI TAPAHTUMISTA

Tokion Paralympialaisten maalipalloturnaus on edennyt vaiheeseen, jossa miesten turnauksen puolivälierät on saatu pelattua ja neljä välierä- ja mitaliottelujoukkuetta ovat selvillä. Lue alta kattava raportti tulosten kera miesten turnauksen puolivälieräotteluista.

Japani – Kiina 4-7 (0-4)

Maalintekijät / Japani: Miyajiki 4
Maalintekijät / Kiina: Mingyuan 6, Changgui

Aasialaisten derby Japanin ja Kiinan välillä käynnisti Tokion Paralympialaisten seitsemännen kisapäivän ja samalla miesten puolivälieräottelut.

Japanin miesten alkulohkourakka sujui lähestulkoon satumaisesti lukuun ottamatta alkulohkon päätösottelua, jossa se hävisi yhdelle turnauksen suurimmista ennakkosuosikeista Brasilialle. Japani ylsi kuitenkin lohkovoittoon paremman maalieronsa turvin ennen Brasiliaa.

Kiinan miesten turnauksen alku oli hieman nihkeämpi, kun se hävisi avausottelunsa reilusti Belgialle. Joukkue kokosi kuitenkin rivinsä seuraaviin otteluihin ja väänsi väkisin itsensä puolivälieriin murskaamalla alkulohkon päätösottelussa hallitsevan Euroopan mestarin Saksan 8-3 ja pudottamalla saksalaiset jatkosta.

Kiina on tottunut hallitsemaan näiden Aasian jättiläisten kohtaamisia ja se otti nopeasti ottelun haltuunsa myös tälläkin kertaa. Japanilaisten puolustuspelaaminen oli hyvin hermostunutta ja pari kertaa pallo nousi japanilaispuolustuksesta ylärimaan, kunnes vajaan kolmen minuutin jälkeen kiinalaisten 23-vuotias tähtipelaaja Yan Mingyuan tinttasi pallon väkisin verkon perukoille vieden kiinalaiset johtoon.

Pari minuuttia myöhemming Mingyuan iski toistamiseen terävällä tykityksellä turnauksen 14. osumansa. Neljänsissä paralympialaisissaan Kiinaa edustava, Pekingin vuoden 2008 paralympiakultamitalisti 38-vuotias Cai Changui sai myös nimensä maalintekijätilastoon Japania vastaan, kun miehen hyökkäys tuotti japanilaisten kannalta harmillista tulosta avauspuoliskon puolivälissä.

Japanilaiset eivät löytäneet avausjakson aikana avaimia horjuttaa kiinalaisten jykevää puolustusta, jonka yhtenä tärkeimmistä lenkeistä toimi kiinalaisten hyvin puolustava sentteri Vu Qinquan. Yang Mingyuan napautti 22 sekuntia ennen puoliaikasummerin sointia hattutemppunsa ottelussa johdattaen kiinalaiset 4-0-johtolukemissa puoliajalle.

Japanilaiset tulivat toiselle jaksolle uhkuen taistelutahtoa; avauspuoliskon loppuhetkillä kentälle saapunut Koji Miyajiki rikkoi kiinalaismuurin ensimmäistä kertaa, kun vajaat puolitoista minuuttia oli toista puoliskoa tahkottu.

Reilut neljä minuuttia pelattuna, kun japanilaisilta hyökkäysvirhe, eikä Mingyuan epäröinyt, vaan pallo armotta pömpeliin. Reilut viisi minuuttia pelaamatta, kun Miyajiki iski ottelun toisen täsmäiskunsa kiinalaisten rysään. Japanilaiset eivät kauaa ehtineet juhlia, kun välittömästi seuraavasta hyökkäyksestä Mingyuan tulitti pallon vastapäisen pelaajansa alta sisään.

Japanilaisten Miyajiki oli päättänyt ainakin tehdä kaikkensa isäntien välierähaaveiden puolesta ja miehen kaksi lisämaalia nostivat herran maalimäärän turnauksessa jo 13 osumaan. Peli oli 4-6, kun kolme minuuttia oli vielä ottelua jäljellä. Japanilaiset kolkuttelivat kiinalaisten tolppaa Cai Changguin torjunnan jälkeen vajaat kaksi minuuttia ennen ottelun päätöstä. 58 sekuntia ennen päätössummerin pärähdystä nähtiin ottelun ratkaisu, kun japanilaisilta riskiheitto, joka tuomittiin pomppuheittorangaistukseksi; Mingyuan jatkoi fantastisia rankkareitaan ja tuloksena miehen ottelun kuudes osuma ja 18. koko turnauksessa. Kiinan miehet jatkavat välieriin ja isäntien upea alkulohkotarina ja hieno taistelu puolivälieräottelun toisella puoliajalla antavat nuorelle joukkueelle varmasti uskoa hurjasti tulevaan.

Ukraina – USA Ja. 4-5, 4-4 (3-1)

Maalintekijät / Ukraina: Oliinyk 3, Zhyhalin
Maalintekijät / USA: Young 4, Simpson

Tokion Paralympialaisten miesten turnauksen toinen puolivälieräkamppailu miteltiin viimeisimpien EM-kilpailuiden hopeajoukkueen Ukrainan ja viisi vuotta sitten Rion Paralympialaisista hopeaa rohmunneen USA:n välillä.

Ukrainalaiset lähtivät turnaukseen yhtenä jopa mitalisuosikkina ja se näyttikin heti ensimmäisessä ottelussaan taivaan merkit Saksalle. Tämän jälkeen joukkueen paras terä hyökkäyspelissä katosi, mutta helpottava 4-2-voitto Belgiasta varmisti joukkueelle pääsyn puolivälieriin lohkokakkosena.

USA:n alkulohkotaival puolestaan oli melkoista vuoristorataa; se aloitti turnauksen upealla voitolla rakkaasta vihollisestaan Brasiliasta, mutta tämän jälkeen joukkueen paras puolustusvire katosi 37-vuotiaan Tyler Merrenin loukkaantumisen myötä. Jenkit selvisivät lohkokolmoseksi murskavoitollaan Algeriasta, vaikka sillä oli myöskin niskassaan kaksi kymmenen maalin tappiota niin Japanille kuin Liettualle.

Ottelua oli ehditty pelata vajaat kolme minuuttia, kun jenkkien Matt Simpson nostatti pallon ukrainalaissentterin Toporkovin kautta pömpeliin ja jenkit kuskin paikalle. Vajaat pari minuuttia tästä ja ukrainalaiset tulivat tasoihin, kun Vasyl Oliinykin terävä laaka pomppu livahti Calahan Youngin alta rysään.

Neljä ja puoli minuuttia pelaamatta avauspuoliskoa, kun jenkkien paralympiadebytantti Youngilta rangaistus pitkästä heitosta; Oliinykin rankkari ei ollut paras mahdollinen, mutta se kiipeili Youngin ylitse verkkoon ja Ukraina johtoon. Reipas minuutti vielä aikaa ennen puoliaikasummerin sointia, kun ukrainalaisten Rodion Zhyhalin sijoitti turnauksen 12. osumansa upeasti sisään jenkkien seiskakulmasta. Youn kerkesi vielä heittämään yhden pomppuheittorangaistuksen, mutta Oliinykin rankkari kiersi maalin ohitse, joten puoliajalle ukrainalaisten 3-1-johtolukemista.

Pari minuuttia oli toista puoliaikaa pelattuna, kun jälleen jenkit tarjoilivat ukrainalaisille rankkarimahdollisuutta, mutta tällä kertaa oli Zhyhalinin vuoro viskaista pallo ohitse avoimen kutsuvana ammottavan maalin. Minuutti tästä, kun Zhyhalin puolestaan pelasti upeasti vaarallisesti nousseen jenkkiheiton maaliviivan tuntumasta. Kahdeksan minuuttia jäljellä, kun Oliinyk tykitti ottelun kolmantensa ja koko turnauksen kymmenennen maalinsa; pallo painui sisään jenkkien keskisektorilta.

Calahan Young vastasi välittömästi kaventamalla ottelun 2-4-lukemiin kolmosvälistä. Seuraavaksi jenkkien Simpsonilta pomppuheittorangaistus, mutta ukrainalaisten Zhyhalinilta jälleen pehmeä ratkaisu rankkaritilanteessa ja Simpsonilta helpohko venyminen torjuntaan.

Heti toisen puoliskon puolenvälin jälkeen 26-vuotias raamikas jenkkipelaaja Young alkoi sovitella sankarin viittaa harteilleen; mies iski 28 sekunnin sisällä kaksi dynaamista osumaa vapisevien ukrainalaisten lävitse ja peli oli hetkessä tasan. Ottelun viimeisten minuuttien aikana molemmissa päädyissä nähtiin vaihdon myötä pientä piristymistä hyökkäyspeliin, mutta paria maalin yli noussutta palloa lukuun ottamatta joukkueiden ratkaisuyritykset olivat melko pehmeitä, joten edessä oli kutkuttava jatkoaika.

Jenkit pääsivät aloittamaan jatkoajan; Calahan Young syöksyi välittömästi raudanlujaan hyökkäykseen, joka yllätti ukrainalaisten sentterin Toporkovin ja näin USA jatkaa Tokion Paralympialaisten välieriin. Ukrainalaisten surullinen saldo arvokisojen puolivälieräotteluissa sai näin tylyä jatkoa. Ukraina pelasi erittäin kurinalaisesti, mutta kolme epäonnistunutta rangaistusheittoa ja yleensä hyvin vakaan puolustuspelin haavoittuvuus ratkaisuhetkillä olivat liikaa tällä kertaa.

Belgia – Liettua 4-7 (2-6)

Maalintekijät / Belgia: Tom Vanhove 3
Maalintekijät / Liettua: Pavliukianec 4, Montvydas 2, Pazarauskas

Tokion Paralympialaisten maalipalloturnauksen miesten kolmannessa puolivälierässä kohtasivat miesten turnauksen kaksi keski-iältään iäkkäintä joukkuetta; viimeisimpien MM-kilpailuiden pronssijoukkue Belgia ja hallitseva paralympiavoittaja, 2000-luvun menestyksekkäin miesmaalipallomaa Liettua.

Belgia sai lentävän lähdön turnaukseensa, kun se Klison Maprenin kahdeksan maalin tahdittamana murskasi Kiinan. Tämän jälkeen Belgia pelasi usemman todella tasaisen ottelun tuttuja eurooppalaisvastuksia vastaan; voitto Turkista ja todella niukat tappiot Ukrainalle sekä Saksalle takasivat lopulta Belgialle peräti lohkovoiton ennätystasaisessa B-lohkossa.

Superkokeneen ja menestyneen Liettuan alku turnaukselle oli katastrofaalinen, kun joukkue hävisi Brasilialle 11-2, tasasi viime hetken onnistumisellaan pisteet Algerian kanssa ja tämän jälkeen joutui isäntämaa Japanin löylyttämäksi. Vasta alkulohkon päätösottelussa Liettua esitti paljon totutumpaa rautaisaa hyökkäysdynamiikkaansa ja hieman tasaisempaa puolustuspelaamista, mikä johti siihen, että joukkue nappasi kymmenen maalin voiton USA:sta ja selvisi sitä myötä jatkoon lohkonelosena.

Ottelun toisella minuutilla belgialaisten ykköslaituri Tom Vanhove pomputti pallon liettualaisten kautta onnekkaasti verkkoon ja Belgia otti johdon. Belgialaisittain valitettavasti heti seuraavasta joukkueen hyökkäyksestä Klison Maprenille pomppuheittorangaistus, eikä viime ottelussa huippuiskuun päässyt Nerijus Montvydas epäröinyt, vaan pallo varmasti Belgian nuottaan.

Vajaat viisi minuuttia pelattuna, kun liettualaisten legendaarinen 45-vuotias Genrik Pavliukianec alkoi kylvimään tuhoaan. Mies iski vajaassa minuutissa vastustamattomalla tavalla kahdesti belgialaisten ykköspuolelta. Tom Vanhove toi vielä toivoa belgialaisille, kun 38-vuotiaan konkarin pomppu nousi jälleen liettualaispuolustuksen kautta pömpeliin.

Kun tosipelit alkavat, niin Pavliukianec näyttää heräävän toden teolla; mies oli päättänyt ratkaista ottelun jo avauspuoliskolla ja legendan raivoisat tinttaukset tuotti ylitsepääsemättömiä ongelmia belgialaisten ykköslaituri Tom Vanhovelle ja nopeasti peli oli jo 5-2. Nerijus Montvydas sai kolisuteltua belgialaisten ylärimaa, kun pallo nousi sentteri Bruno Vanhovelta. Seuraava Montvydaksen tykitys ei enää kolisutellut ylärimaa, vaan värisytteli belgialaisten verkkoa, pallon noustessa sinne Bruno Vanhoven jaloista. Puoliajalle edettiin jo hieman ratkaisevan tuntoisista Liettuan 6-2-johtolukemista.

Puoliajalla Pavliukianec siirtyi vaihtopenkille tehden tilaa toiselle maalipallosuuruudelle, 46-vuotiaalle Marius Zibolikselle. Belgialaisten Bruno Vanhovelta heti toisen puoliskon avausheitosta pomppuheittorangaistus, mutta Ziboliksen maaliin painunut rankkari oli lähtenyt hieman kenttärajojen ulkopuolelta, joten ei lisäosumia Liettualle.

Myös Montvydas pääsi lepuuttamaan itseään vaihtopenkin puolelle, kun Justas Pazarauskas saapui hänen tilalleen kentälle puolentoista minuutin pelin jälkeen. Belgialaiset eivät tuntuneet löytävän enää keinoja liettualaisten horjuttamiseen, etenkin kun joukkueen ykköshyökkääjä Klison Mapreni ei pystynyt heittämään juuri lainkaan. Kun sitten mies tinttasi pallon kohti liettualaispäätyä, tuloksena oli pomppuheittorangaistus, josta seuranneen rankkarin Mapreni kuitenkin tyylikkäästi torjui. Mapreni siirtyi tämän jälkeen sentterin tontille puolustustehtäviin.

Pazarauskas iski lopullisen niitin Belgian arkkuun neljä ja puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä, kun pallo kimpoili väistämättä Belgian rysään. Hieman tätä ennen Belgialla oli ollut todellinen läheltä piti-tilanne Liettuan päädyssä, jonka sotaveteraani Zibolis pelasti maaliviivalta.

Ottelua oli jäljellä reilut kaksi minuuttia, kun liettualaiset päästivät irti myös kuudennen pelaajansa Arturas Jonikaitiksen, jolle teki tilaa melko lupaavasti sentterin paikalla ottelun pelannut Mantas Brazauskis. Belgian Tom Vanhove iski kolmannen maalinsa ottelussa tasan kaksi minuuttia ennen ottelun päätöstä terävällä kudillaan. Puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä kentälle Belgian leiristä saapui Vassime Amnir, joka saikin tilaisuuden heittää yhden heiton kentällä olonsa aikana; tämä heitto yllättikin liettualaiset pahemman kerran ja näin loppulukemat Liettualle 7-4. Belgian kokeneille pelaajille tämä saattoi olla viimeinen mahdollisuus saavuttaa paralympiamitali, kun taas liettualaiset jatkavat toisen peräkkäisen paralympiakullan metsästystään.

Brasilia – Turkki 9-4 (5-0)

Maalintekijät / Brasilia: Moreno 6, Sousa 3
Maalintekijät / Turkki: Gündogdu 4

Tokion Paralympialaisten neljäs ja samalla viimeinen miesten puolivälieräottelu oi taisto hallitsevan maailmanmestarin Brasilian ja huikeaan puolustusvireeseen päässeen viimeisimpien EM-kilpailuiden nelosen Turkin välillä.

Brasilia avasi turnauksensa vakuuttavasti 11-2-voitolla Liettuasta. Tämän jälkeen joukkue koki pienen shokkitappion sille erittäin tuttua USA:ta vastaan. Tämän jälkeen Brasilia teki kuitenkin selvää Algeriasta ja Japanista nousten lopulta lohkokakoseksi.

Turkki esitti erittäin tasapainoisen alkulohkotaipaleen; niukat tappiot Saksalle ja Belgialle, erinomainen voitto Kiinasta ja lopuksi huikea 1-0-voitto Ukrainasta käsittämättömän hienon puolustustaiston jälkeen takasivat joukkueelle huipputasaisen B-lohkon kolmossijan.

Turkki pyristeli brasilialaisten tahdissa ensimmäiset neljä minuuttia ottelusta, kunnes alkoi tapahtua; ensiksi erittäin kierteinen Josemarcio Sousan pomppu ui turkkilaisten katiskaan. Hetken päästä turkkilaisten Tuncay Karakaya repäisi pomppuheittorangaistuksen, mistä seuranneen rankkarin Leomon Moreno sijoitti varmasti verkon perukoille. Vain puoli minuuttia tästä Moreno koulutti uudestaan Karakayaa ja peli hetkessä 3-0 Brasilialle.

Turkkilaiset yrittivät nopealla pelirytmillä yllättää brassit ja saada aikaan helpottavan avausmaalin, mutta brassit pysyivät kylmän viileinä turkkilaispaineessa. Ebubekir Karan napakka palautus reipas kolme minuuttia ennen avauspuoliajan päätöstä nousi brassipuolustuksesta ilmoihin, mutta uhrautuva joukkuepuolustaminen pelasti jälleen tilanteen. Koko kentällä ollut brassikolmikko puolusti upeasti, mutta erityismaininnan ansaitsee joukkueen sentteri Romario Marques, joka otti vastaan suuren osan turkkilaisten pommeista.

Ja kun turkkilaiset hakkasivat päätään brassiseinämään, niin Leomon Moreno ja Josemarcio Sousa vuorotellen iskivät täsmäiskun Turkki-päätyyn aivan avauspuoliskon lopulla, joten puoliajalle Brasilian 5-0-johtolukemista.

Puoliajalla Turkki vaihtoi luottosentterinsä Hüseyin Alkanin ulos ja kentälle saapui Ekrem Gündogdu, jolta turkkilaiset toivoivat kipeästi kavennusmaaleja. Kara otti sentterin tehtävät hoitaakseen. Gündogdu vastasikin huutoon iskemällä Turkin avausmaalin upealla pompullaan, kun reilu kaksi minuuttia toista puoliskoa oli pelattuna. Kauaa eivät turkkilaiset ehtineet juhlia, kun Sousa hyökkäsi tuhoisasti siirtäen brassit jälleen viiden maalin karkumatkalle.

Gündogdu ei ollut vielä valmis luovuttamaan, vaan pallo jälleen Brasilian reppuun ja peli 2-6-lukemiin. Hetken päästä Gündogdun raju repäisy kohti Brasilian päätyä nousi brassipuolustuksesta vain vaivoin maalin ylitse.

Gündogdu oli päättänyt näyttää, että häneen kannattaa luottaa jatkossa enemmänkin turkkilaisvalmennuksen, sillä mies oli aivan ilmiliekeissä kurittamalla brassipuolustusta kahteen otteeseen heti toisen puoliskon puolivälin jälkeen ja peli oli hetkessä 4-6. Valitettavasti turkkilaisten kannalta seuraava Gündogdun aggressiivinen hyökkäys tuomittiin pomppuheittorangaistukseksi; Moreno ei epäröinyt lainkaan, vaan pallo vastustamattomasti ohi Gündogdun Turkin reppuun.

Gündogdun seuraavakin pomppuheittorangaistus kostautui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun Moreno tykitti rankkarista ottelun viidennen osumansa ja 19. koko turnauksessa siirtyen miesten turnauksen maalintekijätilaston kärkisijalle. Morenon turnauksen 20. osuma syntyi jälleen rankkarista ja näin brassit johtivat 9-4 reipas minuutti ennen ottelun päätöstä. Todellista väriä toiseen puoliaikaan tuonut Gündogdu osui vielä kertaalleen brassien tolppaan viimeisellä minuutilla, mutta mikään ei estänyt Brasiliaa matkaamasta ansaitusti välieriin.

Välieräparit

Välierissä nähdään Brasilian ja Liettuan välinen uusinta vuoden 2018 MM-kilpailuiden välierästä, jolloin Brasilia kukisti Liettuan jatkoajalla 6-5. Toisessa miesten välierässä kohtaavat erinomaiseen iskuun päässyt Kiina ja puolivälieräottelussaan upeaan jatkoaikavoittoon Ukrainaa vastaan noussut USA.