KANSALLISTEN MAALIPALLOSARJOJEN KAUSI 2020 – 2021 – 1-DIVISIOONAN KAUSIENNAKKO

Kansallinen maalipallon 1-Divisioona käynnistyy tulevana viikonloppuna 3. – 4. lokakuuta Espoossa Leppävaaran Liikuntahallilla. 1-Divisioonaan osallistuu tulevalla kaudella kuusi joukkuetta. Kauden aikana pelataan neljä runkosarjaturnausta ja huipennuksena finaaliturnaus 17. – 18. huhtikuuta Tampereella.

Alta  löydät kausiennakkoa 1-Divisioonan osalta; millaisia muutoksia viime kauden joukkueisiin on tullut, millaiselta näyttää joukkueiden voimasuhteet, mitkä joukkueet lähtevät suosikkeina tulevaan kauteen, mitkä puolestaan haastajina?

O.P. Juniors – Edessä uusi aikakausi

Viime kauden sijoitus 1-Divisioonan runkosarjassa: 1.

Espoolainen O.P. Juniors dominoi viime kaudella 1-Divisioonan runkosarjaa pelaten kaikki neljä runkosarjaturnausta tappioitta. Joukkue olikin suuren suuri ennakkosuosikki 1-Divisioonan mestariksi, mutta valitettavasti viime kauden finaaliturnausta ei pystytty pelaamaan ja näin varsinainen divarin mestari jäi ratkaisematta.

Tulevalle kaudelle Juniorsit lähtevät aivan uusista lähtökohdista; joukkueen runko koki isoja muutoksia viime kauden päätteeksi, kun pitkäaikainen pelaajavalmentaja Maarit Lehto ja ajoittain viime kaudella pitelemättömässä iskussa ollut Vesa Lackman päättivät lopettaa sarjassa pelaamisen. Myös kovan luokan japanilaisvahvistus Mari Mattila-Osuga nähdään tulevalla kaudella ainoastaan joukkueen valmennustehtävissä.

Viime kauden kivenkovasta pelaajarungosta ovat jäljellä siis naisten maajoukkueen kantava voima Iida Kauppila ja useaan kertaan 1-Divisioonan maalikuninkuudenkin nimiinsä napannut kokenut Ibrahim Milanovic. Joukkue värväsi Nääsvil Tampereesta Heikki Penttisen ja kaksi mielenkiintoista vahvistusta Pohjois-Suomesta, kun Raisa Kuusela ja Arttu Luiro liittyivät Juniorseihin. Raisa Kuusela on edustanut Suomen naisten maajoukkuetta jo useissa arvokisoissa ja Arttu Luiro on puolestaan yksi kovinta vauhtia kehittyvistä miespelaajista Suomessa.

O.P. Juniors on tulevallakin kaudella erittäin potentiaalinen joukkue taistelemaan runkosarjan kärkisijoista ja aina divarin mestaruudesta, mutta varmasti erityisesti alkukaudesta joukkueella menee aikaa löytää oikeanlainen yhteinen pelitapa, toimiva kokoonpano ja peluutusrytmi, sillä sen verran voimakkaasti joukkueen pelaajarunko on mullistunut viime kaudesta.

O.P. Flying Ducks – Vapautuuko ennakkosuosikki koronavitsauksesta?

Viime kauden sijoitus 1-Divisioonan runkosarjassa: 2.

Espoolaisseura Old Powerin alla toimii myös 1-Divisioonan viime kauden runkosarjan kakkonen, Flying Ducks, joka jatkaisi tulevaan kauteen täysin identtisellä kokoonpanolla viime kaudesta, mutta tällä hetkellä kolme neljästä joukkueen pelaajasta asustelee Keski-Euroopassa, joten vallitseva koronavirustilanne luo todella synkkiä pilviä Ducksien ylle.

Joukkue on jo ilmoittanut jättävänsä viikon päästä pelattavan avausturnauksen väliin ja jollei koronavirustilanteessa tapahdu merkittävää muutosta kohti parempaa, niin todennäköistä on, että joukkue jää paitsioon myös kauden toisesta runkosarjaturnauksesta marraskuun lopulla. Koronavirustilanteen pitkittyessä reilusti ensi keväälle on mahdollista myös, että tulevan kauden yhtä suurinta ennakkosuosikkia ei nähdä 1-Divisioonassa lainkaan.

Flying Ducks on rakennettu nuorten kehittyvien maalipallonaisten ympärille; Suomen naisten maajoukkuetta useiden vuosien ajan edustanut Susanna Halme ja huippulahjakas hollantilaiskaksikko Stephanie Boenink ja Celeste Troost muodostivat jo viime kaudella hämmästyttävän harmonisen ja tasapainoisen kolmikon turnauksesta toiseen. Kolmikon yhteispeli oli saumatonta, jokaisella pelaajalla oli selkeä rooli kentällä ja erityisesti kolmikon puolustuspelaaminen oli kerrassaan vakuuttavaa. Boenink oli 1-Divisioonan paras maalintekijä, Troost esitteli huikeaa sentterityöskentelyä ja joukkueen pelillisenä johtajana toimi Halme, joka otti viime kauden aikana isoja kehitysaskeleita hollantilaisduon rinnalla.

Toki koronaviruksen aiheuttamat rajoitustoimenpiteet ovat tuottaneet päänvaivaa Ducks-pelaajienkin harjoittelussa. Pelaamattomuus saattaa eittämättä heijastua joukkueen otteista ja voi mennä jonkin aikaa, että joukkue saa viimekautisen draivin päälle. Nuorten naisten kanttia ei olla päästy myöskään vielä testaamaan finaaliturnaustilanteessa, jossa jokaisen ottelun merkitys on valtavan suuri. Mikäli joukkue selviää koronakurimuksesta ja pääsee jälleen jalkeille turnauksiin, on se ehdottomasti yksi vahvimmista mestarikandidaateista tulevalle divarikaudelle.           

O.P. Gladiators – Tulivoimaa löytyy, vaan miten on puolustuksen laita?

Viime kauden sijoitus 1-Divisioonan runkosarjassa: 3.

Kolmas espoolainen joukkue 1-Divisioonassa on O.P. Gladiators. Gladiaattorit olivat viime kauden runkosarjan kolmosia, mutta jäivät selvästi Juniorsien ja Ducksien varjoon ja suurin yksittäinen syy siihen oli Gladiators-ryhmän erittäin ailahteleva puolustuspelaaminen ja kurittomuus hyökkäyspelissä.

Joukkueelta löytyy kyllä ehdottomasti tulivoimaa rosteristaan, vaikka Oskari Nyströmin siirtyminen SM-Sarjan puolelle napsaisikin yhden sylinterin joukkueen hyökkäysmoottorista pois. Joukkuetta johtaa lähes kaiken maalipallourallaan kokenut veteraani, pian 50 vuotta täyttävä Jorma Kivinen, joka on edelleen divarissa vahva tekijä niin hyökkäys- kuin puolustustehtävissä.

Kevin Collet ja Tommi Hauskanen kuuluvat ehdottomasti divarin laadukkaimpien hyökkääjien joukkoon ja varmasti nämä nimet tullaan näkemään divarin Top5-maalintekijöiden joukossa, mikäli herrat pääsevät osallistumaan aktiivisesti turnauksiin. Juuri Colletin ja Hauskasen on nostettava kuitenkin profiiliaan puolustuspäässä ja pystyttävä laadukkaaseen ja ennen kaikkea virheettömään hyökkäyspeliin.

Gladiatorseilla on mahdollisuus myöskin kierrättää tätä ykköskolmikkoa eri pelipaikoilla, mikä on toisaalta vahvuus, mutta joukkueen on löydettävä kauden aikana myöskin stabiili ykkösmuodostelma, sillä finaaliturnauksessa ei ole enää varaa testailla ja arvuutella, kuka milläkin paikalla pelaisi. Mikäli Gladiators saa hyvän tasapainon puolustuspelaamiseensa ja hyökkäämisestä saadaan karsittua liiat virheet pois, ei olisi lainkaan mahdotonta, että Gladiators-ryhmä nostelisi mestaruuspokaalia keväällä.

Nääsvil Tampere – Onko tamperelaisilla jälleen avaimet jymy-yllätykseen?

Viime kauden sijoitus 1-Divisioonan runkosarjassa: 4.

Nääsvil Tampereen viime kauden runkosarja oli hyvin kaksijakoinen; joukkue taisteli tiukasti alkukaudella runkosarjan kolmossijasta O.P. Gladiatorsien kanssa, mutta joukkueen ehdottoman avainpelaajan Krista Leppäsen loukkaantumisen jälkeen joukkue vajosi varjojen maille.

Krista Leppäsen merkitys tamperelaisjoukkueelle on valtavan suuri; Leppänen on erittäin hyökkäysvoimainen naispelaaja ihan kansainväliselläkin mittarilla ja myöskin nainen tuo kaivattua varmuutta ja johtajuutta joukkueen puolustuspeliin. Hyökkäyspeliin oman vahvan panoksensa on viime kausien aikana antanut myös Konsta Saloniemi, mutta ailahtelevaisuus on paistanut ajoittain kovastikin nuorukaisen otteista.

Nääsvil Tampereelta löytyy myös kaksi nuorta maajoukkuenaista Miina Grönroos ja Jasmin Mikkola, joiden esiinmarssia divarissa odotetaan mielenkiinnolla varsinkin, kun huipputärkeät B-Sarjan EM-Kilpailut Pajulahdessa häämöttävät tammikuun lopulla. Grönroos ja Mikkola ovat eittämättä naisten maajoukkueen tulevaisuuden nimiä ja mikäli he saavat otettua kehitysaskeleita kauden aikana, Nääsvil Tampere saattaakin olla paha kanto kaskessa monille vastustajille finaaliturnauksessa.

Nääsvil Tampere teki jättiyllätyksen kaudella 2016 – 2017 voittamalla divarin kultaa juuri Saloniemi – Leppänen – Grönroos-kolmikon ansiosta, joten mikäli joukkueen sielu Leppänen pysyy terveenä ja nuoret pelaajat pystyvät vakiinnuttamaan ja vielä vähän nostamaankin tasoaan, Nääsvil Tampere voi hyvinkin ilmoittautua mukaan mitalijahtiin ja nousta haastamaan vahvoja espoolaisjoukkueita.

Näpäjä XX – Tulevan kauden musta hevonenko?

Viime kauden sijoitus 1-Divisioonan runkosarjassa: 5.

Näpäjä XX oli viime kauden runkosarjassa etenkin alkukaudesta todella pahoissa vaikeuksissa ja näytti siltä, että joukkueen peli ei napsahda millään jengoilleen. Loppukaudesta veteraanipitoinen joukkue sai kuitenkin koneitaan käyntiin ja ajoittain joukkueen otteet alkoivat näyttääkin oikein tasapainoisilta.

Näpäjä XX on ehdottomasti divarin kokenein joukkue, sillä sen riveistä löytyy pelaajia, jotka ovat tahkonneet divaria ja SM-Sarjaa jo useilla eri vuosikymmenillä. Viime kaudella suurimman maalintekovastuun joukkueessa kantoivat Sami Heikkinen ja Jarmo Lehtola, jotka ovat varmasti tulevallakin kaudella isossa roolissa joukkueessa. Puolustuspäähän rauhallisuutta kansainvälisiltä kentiltä hankkimallaan kokemuksellaan tuo Sanna Tynkkynen ja Aleksi Nyström edustaa sitten nuorta voimaa näpäjäläisryhmässä.

Näpäjä XX kasvatti maalipallokenttien kokemuspankkiaan nappaamalla riveihinsä niin SM-Sarjan kuin divarin mestaruutta useaan kertaan juhlineen Kaj Laamasen, joka tuo divarikentille kokemuksensa lisäksi aimoannoksen luonnetta ja taisteluhenkeä.

Näpäjä XX on hitaasti vauhtiin pääsevä dieselveturi, mutta konkarijoukkuetta ei kannata missään nimessä aliarvioida, kun aletaan pelaamaan toden teolla mitaleista kauden huipentavassa finaaliturnauksessa. Juurikin tuhansien maalipallopelien kokemuksellaan joukkueesta löytyy avaimet hyödyntää vastapuolen kokemattomuus ja ylilataus isoissa peleissä, joten Näpäjä XX:ää voidaan hyvällä syyllä tituleerata tulevan kauden mustaksi hevoseksi.

Aisti Open – Iloa, onnistumisia ja kehittymistä

Viime kauden sijoitus 1-Divisioonan runkosarjassa: 6.

Aisti Open jäi lopulta viime kaudella selvästi divarin runkosarjan jumbosijalle, eikä etukäteen tähän ole luvassa suurtakaan muutosta tulevan kauden osalta.

Aisti Open on ennakkoluulottomasti ja rohkeasti tuonut sen olemassa olon aikana uusia pelaajia mukaan sarjatoimintaan ja tämä trendi jatkuu myös tulevalla kaudella. Viime kaudella joukkueeseen nostettiin Hintsasen veljekset, jotka jatkavat kehittymistään tulevalla kaudella SM-Sarjan puolella.

Tulevalla kaudella uusina pelaajina Openin riveissä nähdään ainakin 13-vuotias nuorukainen Eemi Utriainen sekä parikymppinen Henriikka Toivola. Lisäksi joukkueen riveissä tullaan näkemään muitakin uusia tulokkaita vähintään kokeilevan pelaajan statuksella.

Aisti Openin pelaajarungon ytimen muodostavat kuitenkin jo pitkään joukkuetta edustaneet Aleksi Aittola, Akseli Makkonen ja Azra Tayyebi. Joukkueen ehdoton avainpelaaja tulevalla kaudella tulee olemaan SM-Sarjan puolellakin pelannut Aleksi Aittola, joka kuuluu eittämättä divarin eliittipelaajien joukkoon.

Aisti Open ei lähde kurkottelemaan kuuta taivaalta tulevalla kaudella, vaan joukkueen tarkoituksena on pitää positiivinen ja yritteliäs ilmapiiri yllä, saada onnistumisia ja kehittyä niin yksilöinä kuin joukkueena. Menestystä tärkeämpää on pelaajien kehittyminen, mikä voi maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin tulevilla kausilla.