KANSALLISTEN MAALIPALLOSARJOJEN KAUSI 2020 – 2021 – SM-SARJAN KAUSIENNAKKO

Kansallinen maalipallon SM-Sarja käynnistyy tulevana viikonloppuna 3. – 4. lokakuuta Espoossa Leppävaaran Liikuntahallilla. SM-Sarjaan osallistuu tulevalla kaudella neljä joukkuetta. Kauden aikana pelataan neljä runkosarjaturnausta ja huipennuksena finaaliturnaus 17. – 18. huhtikuuta Tampereella.

Alta  löydät kausiennakkoa SM-Sarjan osalta; millaisia muutoksia viime kauden joukkueisiin on tullut, millaiselta näyttää joukkueiden voimasuhteet, mitkä joukkueet lähtevät suosikkeina tulevaan kauteen ja mitkä puolestaan haastajina?

Old Power – Jatkuuko ”punamustien” dynastia?

Viime kauden sijoitus SM-Sarjan runkosarjassa: 1.

Espoolaista Old Poweria voidaan hyvällä syyllä pitää viime vuosien maalipallodynastiana Suomessa; joukkue on vienyt neljänä kautena peräkkäin runkosarjan ja kolmena viimeisenä täytenä kautena joukkue on kruunattu suomenmestarina. Kun tähän lisätään vielä, että joukkueen johtohahmo Erkki Miinala on voittanut SM-Sarjan maalikuninkuuden viitenä peräkkäisenä kautena, SM-Sarjan valtikan haltijasta ei ole ollut epäselvyyttä.

Tulevalla kaudella joukkueen runko pysyy pitkälti kahden viimeisimmän kauden kaltaisena, kun Miinalan ohella hurjia tehoja hyökkäyspäässä esittänyt Jani Vesalainen ja Old Powerin todellinen luottopelaaja Mikko Viittala jatkavat joukkueen riveissä. Kun vielä valmiiksi kovaan rosteriin on onnistuttu kaappaamaan paluun ”punamustiin” neljän kauden tauon jälkeen tekevä maajoukkuemies Eetu Eronen, on Old Power jälleen valmis kahmimaan lisää mainetta ja kunniaa.

Joukkue tulee varmasti kierrättämään etenkin alkukaudella rosteriaan ja etsimään toimivia kokoonpanoja; Viittala ja Eronen jakavat etukäteen vastuuta sentteripelistä ja juurikin tämän osa-alueen onnistumisesta on pitkälti kiinni joukkueen menestys runkosarjassa ja ennen kaikkea kauden huipentavassa finaaliturnauksessa. Miinalan ja Vesalaisen tehoihin joukkue voi huoletta luottaa, mutta ajoittain kyseisten taiteilijasielujen hyökkäyspelissä on ollut aistittavissa riskialttiutta ja välillä hyökkäyspelaamiseen panostaminen on vienyt huomiota pois puolustusvelvoitteista.

Mikäli Old Power löytää kauden aikana parikin toimivaa kokoonpanovariaatiota, sentteripeliin saadaan tasaista laatua ja maalitykit saadaan motivoitua joukkuepuolustamiseen, on hyvinkin mahdollista, että Old Powerin dynastia se vain jatkuu.

Aisti Sport – Aika kääntää uusi sivu

Viime kauden sijoitus SM-Sarjan runkosarjassa: 3.

Aisti Sport on koko lyhyen olemassa olonsa ajan pyrkinyt jahtaamaan menestystä ykköskolmikkonsa, maajoukkuemiesten Honkasen, Montosen ja Tihumäen johdolla, mutta tulokset ovat jääneet vantaalaisseuran kannalta valitettavan laihoiksi. Joukkue on parina kautena ollut lähellä jättiyllätystä välierissä voittamalla välierän avausosan, mutta lopulta ennakkosuosikki on tullut aina rinnalle ja ohi.

Tulevalla kaudella Aisti Sportissa puhaltaa kevyt muutoksen puhuri, kun ykköskolmikko on yhtä pelaajaa vajaampi, Montosen siirryttyä samaisen seuran toiseen SM-Sarjan joukkueeseen. Tämä avaakin ovia uusille kasvoille joukkueen avauskokoonpanossa.

Avauskokoonpanon paikasta tulevat kilvoittelemaan maajoukkueringin mukana harjoitteleva nuori herra Seemi Hintsanen, joka viihtyy erityisesti seiskalaidassa ja juuri tämä paikka on jäänyt Montosen siirron myötä vapaaksi. Toinen vaihtoehto joukkueen rosterissa on sentterin paikalle profiloitunut Samuli Harjunen, joka jäi viime kaudella vielä vähäiselle peliajalle loukkaantumisten vuoksi. 

Aisti Sportin johtohahmoilta Tihumäeltä ja Honkaselta vaaditaan kuitenkin reipasta tasonnostoa ja isoa vastuunkantoa; puolustuspelaamisen tason on noustava ja harjoituskaudella positiivisessa kehitysmoodissa olleet hyökkäystehot on valjastettava joukkueen käyttöön parhaalla mahdollisella tavalla. Harjunen ja Hintsanen tulevat varmasti kokemuksen karttuessa kohentamaan otteitaan pitkin kautta, ja mikäli Tihumäki ja Honkanen pystyvät vastaamaan huutoon, ilmoittautuu Aisti Sport mukaan mitalijahtiin; mestaruustaistoon asti joukkueen eväät tuskin tulevalla kaudella sentään riittävät.  

O.P. Hurricanes – Varjoista kirkkaisiin valoihin?

Viime kauden sijoitus SM-Sarjan runkosarjassa: 4.

Espoolaiselta O.P. Hurricanesilta on jo usean vuoden ajan odoteltu nousua SM-Sarjan parrasvaloihin; joukkueesta on löytynyt viime kausina runsaasti potentiaalia, vaan ei riittävää johtajuutta eikä taisteluhenkeä. Tämä trendi jatkui viime kaudellakin, kun Hurricanes-ryhmältä nähtiin ajoittain erittäin pirteitä otteita, mutta vastapainona todistettiin täysiä fiaskoja.

O.P. Hurricanes teki viime kauden jälkeen merkittäviä kaappauksia toimintansa ainakin tulevaksi kaudeksi lopettaneesta Pro Näpäjästä, kun joukkueen haaviin tarttuivat SM-Sarjan ehdoton huippupelaaja Jarno Mattila ja äärimmäisen kokenut Sami Mustonen. Mattila tuo joukkueeseen varmasti kovia hyökkäyspään tehoja, vahvaa puolustusosaamista ja ennen kaikkea kaivattua johtajuutta.  

Hurricanesilla on jo valmiiksi kokoonpanossaan kokemusta Peitson Petterin jykevässä hahmossa, mutta erityishuomio kannattaa kiinnittää viime kaudella upealla hyökkäystyöskentelyllään säväyttäneeseen, maajoukkueen avauskokoonpanoonkin murtautuneeseen Ehsan Zoveidaviin sekä maajoukkueen ykkössentterin tontille vahvasti janoavaan Joni Ylöseen. Mattilan ja Mustosen saapuminen joukkueen vahvuuteen auttaa eittämättä nopeassa kehitysvaiheessa olevia Zoveidavia ja Ylöstä ottamaan askelia eteenpäin kokonaisvaltaisempina pelaajina, mikäli tämä onnistuu, vain taivas on Hurricanes-poppoolla rajana.  

Uudistunut Hurricanes onkin hetkessä valmis nousemaan varjoista kirkkaisiin valoihin ja joukkue kuuluukin ehdottomasti veljesjoukkueensa Old Powerin ohella SM-Sarjan suurimpiin mestarisuosikkeihin tulevalla kaudella.  

Aisti Revolution – Vallankumousta vaiko vain jäähdyttelyä?

Viime kauden sijoitus SM-Sarjan runkosarjassa:-

Vantaalaisen Aisti Sport ry:n alla toimii tulevalla kaudella kaksi SM-Sarjan joukkuetta, kun uutena joukkueena sarjaan liittyy mukaan Aisti Revolution.

Kuinka vallankumouksellisesta joukkueesta on sitten kysymys? Joukkueesta löytyy kyllä roppakaupalla kokemusta, kun joukkueen pelaajistosta peräti kolme viidestä oli mukana paralympiakultaa kahdeksan vuotta sitten Lontoosta huuhtoneesta miesten maalipallomaajoukkueesta. Alenius, Montonen ja Posio luovatkin Aisti Revolutionille ehdottoman vahvan ja luotettavan rungon, mutta alkaako jo lukuisten maalipallovuosien paino tuntumaan myös näiden veteraanien jäsenissä?

Aisti Revolutionista löytyy toki myös nuorta intoa ja paloa, kun juuri neitsytmatkansa maajoukkueleirillä tehnyt Leo Hintsanen on nostettu suoraan ensimmäisen divarikautensa jälkeen kokeilemaan siipiään SM-Sarjan puolelle. Toinen divarista nostettu pelaaja on Oskari Nyström, joka niin ikään hakee uutta vauhtia peliuralleen SM-Sarjan karkeloista.

Etukäteen näyttäisi siltä, että Revolution-ryhmän suurin ongelma on löytää SM-Sarjan mitat täyttävää sentteripelaajaa; erilaisia kokoonpanoviritelmiä tullaan varmasti näkemään joukkueelta pitkin kautta ja ”maalipallokenttien taikurina” tunnetulta Petri Posiolta voidaan taatusti odottaa kaniineja hatusta. Nimenomaan Posio on se velho, joka voi johtajuudellaan ja oveluudellaan sytyttää niin kokeneemmat kuin nuoremmatkin pelikaverit liekkeihin ja tämä voi nousta arvoon arvaamattomaan juurikin finaaliturnauksessa; nimittäin runkosarjan kärkisijoilla Revolutionia tuskin tullaan näkemään tulevan kauden osalta.